Sign up for our newsletter

Videók

 

 

A kulturális intézeti és szakdiplomata hálózat programjai

2017 – 2018

 

 

 

A KKM-Balassi Intézet és a külföldi magyar intézetek 2017-ben is rendkívül sokszínű programokkal várták a magyar kultúra és tudomány iránt érdeklődőket idehaza és szerte a nagyvilágban. Fenti videónk rövid összefoglalója az elmúlt esztendő eseményeinek.

  


    

Fellowship 2018  - Publishing Hungary

 

 

    Hét ország könyves szakemberei érkeztek a KKM-Balassi Intézet Publishing Hungary programjának vendégeként az idei könyvfesztiválra. Olaszországból, Oroszországból, Egyiptomból, Szlovéniából, Szerbiából, Németországból, Spanyolországból jelentős külföldi kiadók képviselői vettek részt a négynapos szakmai programon, amelyen egyebek között megismerkedtek a magyar kiadókkal, a hazai fordítástámogatási rendszerrel, a könyvfesztiválon pedig közvetlenül a magyar szerzőkkel is.   

 


  

 Márton Áron Kutatói és Tehetséggondozó Program

2018. június 8-9.

 

    A tizenegyedik éve zajló Márton Áron Kutatói és Tehetséggondozó ösztöndíjprogram a kiemelkedő tehetségű külhoni magyar fiatalok tudományos-kutatói tevékenységéhez nyújt ösztöndíjat, tutoriális képzést és szakmai támogatást. A program különlegessége, hogy a magyarországi és a határon túli régiók felsőoktatásában alap- és mesterképzésben tanuló egyetemi hallgatók, illetve doktoranduszok számára egyaránt nyitott. 

 


  

Életre keltek a versek a KKM–Balassi Intézetben! – Összefoglaló a Versképek című gyermekvers-illusztrációs kiállításról

2018. február 27 - április 11. 

 

 

A magyar gyermekirodalom immár több évtizedes, legendás időszakából is válogat a KMM–Balassi Intézet Versképek című kortárs magyar versillusztrációs kiállítása. Az ’50-es, ’60-as évek ideig-óráig hallgatásra ítélt költőnemzedékének tagjai közül sokan fordultak a gyermekirodalom felé. 

A Nemes Nagy Ágnes, Zelk Zoltán és Weöres Sándor nevével fémjelzett időszak gyermekirodalmi csúcsteljesítményei a versek voltak, amelyeket aztán olyan kiemelkedő rajzolók illusztráltak, mint Bálint Endre és Hincz Gyula, Kass János és Réber László, vagy Reich Károly. 

 


  

Miről mesél a kép? – kisfilm a Versképek című gyermekvers-illusztrációs kiállításhoz

2018. február 27. 

 

 

  


 


Hétvégi Magyar Iskolák Találkozója - 2018. január 25-28.

   

 

 Idén hatodik alkalommal rendezett szakmai továbbképzést a külföldön működő hétvégi magyar iskolák önkéntes tanárai

számára a KKM-Balassi Intézet. Összefoglaló kisfilmünk a négynapos szakmai rendezvényt mutatja be, amelyre tizennégy országból harminc pedagógus érkezett a KKM-Balassi Intézetbe. 

 


   Máraira emlékeztek Nápolyban

 

 

 

Olaszország egyik legismertebb és legnépszerűbb irodalmi beszélgetéssorozatában Márai Sándor San Gennaro vére című regényét mutatták be február 1-jén Nápolyban. A kortárs olasz írónő, Antonella Cilento Nápolyban, Rómában, Milánóban és Veronában szervezett Strane Coppie Gold40 – Különös párok című irodalmi, művészeti és filmművészeti programsorozatában először szerepelt magyar mű. A nápolyi közönség számára az Olaszországban immár bestsellerré vált regényt Giuseppe Montesano író és Puskás István, a Római Magyar Akadémia vezetője mutatta be – minderről bővebben Puskás István helyszíni videójában.

 

 


 

 

 ELŐHÍVÁS - #V4FILMFESZT

 

 

A KKM–Balassi Intézet megbízásából az Uránia Nemzeti Filmszínház 2018. február 14. és 17. között Előhívás címmel filmfesztivált rendez a Visegrádi Csoport országainak filmjeiből. A rendezvény célja, hogy bemutassa, hogyan őrzi, és hogyan idézi meg az egymáshoz sok szállal kötődő cseh, lengyel, szlovák és magyar filmes hagyomány a közép-európai lét és történelem közös tapasztalatait. A műsorra kerülő, itthon ritkán vagy sosem vetített, nem egyszer tabutörő kultfilmek gyakori kötőanyaga az olykor lírai, máskor abszurd vagy groteszk humor, de a műveket az is rokonítja, hogy sokuk a négy ország alkotóinak közreműködésével, némelyik nemzetközi együttműködésben készült. A budapesti Lengyel Intézet, a Szlovák Intézet és a Cseh Centrum közreműködésével, valamint a Magyar Turisztikai Ügynökség támogatásával megvalósuló filmfesztiválon a vetítéseket beszélgetések és kiállítás kíséri. A filmeket eredeti nyelven, felirattal vetítik.

 


 

 Balassi Alumni 2017 Szentendrén

 

 

 

2017. május 5-7. között – hagyományteremtő szándékkal – a KKM Nemzetközi és Magyar Nyelvi Képzésekért és Oktatásért Felelős Főosztálya, a KKM Oktatási és Rekreációs Kft. közreműködésével megrendezte a Balassi Alumni 2017 nevű programot, amelynek helyszíne a szentendrei Pap-sziget volt. Az eseményre a korábbi három tanévben az egyetemi előkészítő képzéseken végzett Stipendium Hungaricum ösztöndíjas és Márton Áron ösztöndíjas határon túli magyar hallgatók kaptak meghívást, az aktuálisan nálunk tanuló diákok mellett.

A találkozón részt vett 80 diák változatos programokon keresztül – ismeretterjesztő előadások, interaktív városismereti vetélkedő, sportversenyek, tanösvény felfedezés csapatépítő játékokkal, élőzenés táncház és buli, éjszakai sárkányhajózás – tudta korábbi személyes kapcsolatait megújítani, az előkészítő év emlékeit feleleveníteni és egyetemi tapasztalatait megosztani a többiekkel.

 


 

 Magyar klasszikusok Moszkvában

 

 

Idén is folytatódik a magyar klasszikus zenei hangversenysorozat a Csajkovszkij Konzervatóriumban. A Moszkvai Magyar Kulturális Intézet tavaly ősszel indított koncertsorozatot a Kodály Emlékév keretében, amelynek keretében Balázs János Liszt Ferenc-díjas zongoraművész, Baráti Kristóf Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas hegedűművész,  valamint a nemzetközi hírű Kodály Vonósnégyes: Falvay Attila, Bangó Ferenc, Fejérvári János, Éder György lépett fel Moszkvában. Az orosz közönség körében rendkívül nagy népszerűségnek örvendő programsorozat idén is folytatódik: Snétberger Ferenc gitárművészt, Várdai István csellóművészt és a Kelemen Quartett előadását hallhatják majd a moszkvaiak.

 


 

Magyar Kulturális, Tudományos és Tájékoztatási Központ, Moszkvai Balassi Intézet tevékenysége

 

 

Hegyi Anita a Moszkvai Magyar Kulturális Intézet igazgató riportja az intézet programjairól a Magyar Kultúra napja alkalmából.

 


 

Magyar Kulturális Központ Isztambuli Balassi Intézet tevékenysége

 

 

Fodor Gábor, az Isztambuli Magyar Intézet vezetőjének rövid riportja az intézet programjairól a Magyar Kultúra napja alkalmából.

 


 

Lengyelországi Magyar Kulturális Évad 2016–2017 zárófilm

 

 

A kortárs és klasszikus magyar képzőművészet, zene, tánc, film, irodalom, színház és népművészet kiemelkedő képviselői mutatkoztak be az elmúlt húsz hónapban a Lengyelországi Magyar Kulturális Évadban. Az eddigi legnagyobb magyar rendezvénysorozat keretében több mint 500 produkció jutott el Lengyelország csaknem 80 városába, hogy a rendszerváltoztatás óta felnőtt nemzedék is megismerhesse a lengyel-magyar kulturális kapcsolatok sokszínűségét, a két nép több évszázados barátságát. A rendezvények több mint 1,5 millió látogatót vonzottak Lengyelország-szerte.

 


 

Fotóalbum jelent meg Hudec László sanghaji építészeti örökségéről

 

 

„Egy különleges ember és egy különleges város találkozásának” gyümölcsét örökíti meg az a fotóalbum, amely Sanghaj máig meghatározó építésze, Hudec László helyben fennmaradt épületeit gyűjti egybe Nicky Almasy magyar származású fotóművész képei nyomán. A Hudec by Nicky Almasy című album magyarországi könyvbemutatóját november 28-án rendezte meg a KKM-Balassi Intézet a Dunapark Kávézóban. A könyvbemutatón közreműködött Csejdy Virág a Hudec Kulturális Alapítvány elnök-kurátora; Szentmártoni Lívia oktatási és kulturális szakdiplomata és a Hot Jazz Band is.

 


 

Az első rendhagyó szavalóverseny

 

 

A magyar nyelv napja és Arany János születésének 200. évfordulója alkalmából magyarul tanuló külföldi diákjai részére hirdetett szavalóversenyt a KKM–Balassi Intézet. A rendhagyó megmérettetés november 13-i döntőjébe tízen jutottak tovább a kezdő, öten pedig a haladó kategóriában.

A szavalóverseny zsűrijében helyet foglalt Tompos Kátya, a Nemzeti Színház színművésze, Owen Good, műfordító, valamint dr. Maróti Orsolya, a KKM–Balassi Intézet Nemzetközi Magyar Nyelvi Képzésekért és Oktatásért Felelős Főosztályának főosztályvezető-helyettese.

 


 

Az első Balassi Műfordítói Nagydíj

 

 

Adan Kovacsics spanyol műfordító kapta az első Balassi Műfordítói Nagydíjat. A díjat Szijjártó Péter a külgazdasági és külügyminiszter adta át szeptember 28-án Budapesten, a Magyar Tudományos Akadémia Felolvasótermében megrendezett ünnepségen.
Az ünnepségen Hamvas Béla, Kertész Imre és Krasznahorkai László műveiből hangzottak el részletek magyar és spanyol nyelven, továbbá Snétberger Ferenc gitárművész játékát hallhatta a közönség.

 


 

Legendás magyar edzők és játékosok a XX. századi olasz–magyar futballtörténetben

 

 

„Méltatlanul elfeledtük, hogy milyen hatással voltunk az olasz labdarúgásra a magyar játékos- és edzőinvázió révén" – futballtörténeti kerekasztal-beszélgetés zajlott a KKM-Balassi Intézetben Legendás magyar edzők és játékosok a XX. századi olasz–magyar futballtörténetben címmel, Szombathy Pállal, Dénes Tamással, Bíró Attilával Budapesten, valamint dr. Andreides Gáborral és Puskás Istvánnal, akik Rómából kapcsolódtak be a beszélgetésbe.

 


 

Balassi Intézet magyar oktatói a külföldi egyetemeken

 

 

 

A Vendégoktatók a magyar kultúráért program azt célozza, hogy a vendégoktatók ne csak a magyar nyelv oktatásában tevékenykedhessenek, hanem egy kiszámítható anyagi keret segítségével a magyar kultúrát is terjeszthessék állomáshelyükön.

Jelenleg 46 vendégoktató 26 országban évente 2000-2200 diákot tanít világszerte. 2020-ra 70, külföldi egyetemen magyar nyelvet oktató tanár munkája járul majd hozzá Magyarország és a magyar kultúra népszerűsítéséhez.

 


 

Balassi Nyári Egyetem 2017

 

 

Idén megkétszereződött a Balassi Nyári Egyetemen tanuló másod- és harmadgenerációs magyar származású fiatalok létszáma. A Külgazdasági és Külügyminisztérium Balassi Intézete a magyar mint idegen nyelv oktatásának központja, már 60 éve az ország legnagyobb olyan intézménye, ahol külföldiek magyarul tanulhatnak. A 2017. július 24-től augusztus 18-ig tartó Balassi Nyári Egyetemet több mint félszáz diák kezdte el idén a világ minden tájáról. Érkeztek diákok egyebek között Németországból, Koszovóból, Kanadából, Szlovéniából, Új-Zélandról, Brazíliából, Spanyolországból, Olaszországból, Oroszországból, Kínából, Egyiptomból, az Egyesült Államokból, Törökországból, Mexikóiból, Indonéziából, Vietnamból, Angolából, Ecuadorból, Mianmarból, Kambodzsából és Macedóniából.
A Balassi Nyári Egyetem egyik különlegessége, hogy ösztöndíjat biztosít olyan magyar származású fiataloknak, akik szüleik, nagyszüleik nyelvét szeretnék tökéletesíteni, s magyar identitásukat szeretnék erősíteni. Akad, aki ’56-os forradalmár nagyapja emlékére szeretné jobban megismerni azt az országot, amelyért a nagyapja hatvan évvel ezelőtt az életét kockáztatta, s akad, aki külhoni magyarként a gyökereit szeretné ápolni.

 


 


Balassi Nyári Egyetem 2017-es emlékek

 

 

Véget ért a Balassi Nyári Egyetem 2017. A 4 hetes intenzív kurzuson több mint 50 diák vett részt a világ minden tájáról.

 


 

Külföldi magyar intézetek igazgatóinak 2017. évi találkozója

 

 

100. évfordulóját ünnepli idén az intézményesült kulturális diplomácia. A külföldi magyar intézetek igazgatóinak 2017. július 6-i budapesti találkozójának keretében a római, a stuttgarti, az isztambuli, a varsói és a sanghaji intézetek vezetői és kultúrdiplomatái számolnak be tevékenységükről, valamint szó esett a magyar filmes sikerek külföldi bemutatási lehetőségeiről is. A rendezvényen a külföldi magyar intézetek vezetőin túl a Külgazdasági és Külügyminisztérium kulturális diplomáciával foglalkozó szakemberei, valamint a hazai kulturális és tudományos élet meghatározó szereplői is részt vettek. A találkozó második napján a külföldi magyar intézetek igazgatói Kecskemétre látogattak, hogy éves munkaértekezletük keretében megismerkedjenek a város kulturális kínálatával. Az igazgatókat Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere köszöntötte. A találkozón részt vett Hammerstein Judit, a Külgazdasági és Külügyminisztérium külföldi magyar intézetekért és nemzetközi oktatási kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára.

 


 

Külföldi magyar intézetek programjai 2016–2017

 

 

A Balassi Intézet 2016-ban is rendkívül sokszínű és izgalmas programmal várta a magyar kultúra és tudomány iránt érdeklődőket idehaza és szerte a világban. Videónk rövid összefoglalója az elmúlt esztendő eseményeinek.

 


 A Csárdáskirálynő Turné Sikere

 

 

 

A Csárdáskirálynő - Zenei keresztmetszet Kálmán Imre nagy sikerű operettje bemutatójának 100. évfordulója alkalmából közkedvelt dalait felvonultató produkció nyitóestje 2016. január 7-én a budapesti Balassi Intézetben volt. 2017. május 6. és 9. között Ukrajnában zárult a népszerű Csárdáskirálynő turné, melyet a darab bemutatójának 100. évfordulója alkalmából 2016 januárjában indított el a Külgazdasági és Külügyminisztérium-Balassi Intézet a Budapesti Operettszínház és a Pentaton Koncert- és Művészügynökség partnerségével, illetve az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság támogatásával.

 

Az első, minden várakozást felülmúlóan sikeres körút során a darabot Bécsben, Moszkvában, Varasdon, Brüsszelben és Új-Delhiben mutatták be. A második, szintén komoly érdeklődés övezte turné állomásai a következő városok voltak: Eperjes, London, Peking, Csungking, Sanghaj, Maribor, Szabadka és Zombor, Kézdivásárhely, Csíkszereda, Székelyudvarhely, Pozsony, Újszandec, Róma, Ivano-Frankivszk és Lemberg. Az Operettszínház kiváló szólistáinak és kvintettjének 24 telt házas koncertje 16 ország, 23 városának összesen 12. 000 nézőjét hódította meg.

 


2021
13
January
M T W T F S S
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

No events

No events