Iratkozzon fel hírlevelünkre

A Magyar Kultúra napja Londonban

2015. január 22. csütörtök, 19 óra
Londoni Magyar Kulturális Központ
10 Maiden Lane, Covent Garden, London WC2E 7NA

FILMVETÍTÉS, ELŐADÁS

A Magyar Kultúra Napja
Pátkai Róbert evangélikus püspök élete és munkássága az Egyesült Királyságban

Pátkai Róbert evangélikus püspök 1930-ban született Budapesten.
Közpiskolai éveit Szászrégenben (a mai Románia területén) és Békéscsabán töltötte, majd Sopronban és Budapesten teológiai tanulmányokat végzett. Tanuló évei alatt a vasútnál és nyaranta a mezőgazdaságban dolgozott, hogy eltartsa magát. 1954-es fölszentelése után segédlelkésszé és esperesi titkárrá nevezték ki a Pest megyei Albertirsán.

Az 1956-os forradalom és szabadságarc alatt a Forradalmi Bizottság elnöke volt Albertirsán, majd azt követően a teljes ceglédi járáskörzetben, egészen a forradalom kilenc nappal későbbi leveréséig. A forradalmat követő megtorló vallatások és bebörtönzések elől külföldre volt kénytelen menekülni.

Pátkai Róbert 1956 késő novemberében érkezett Londonba, ahol a Magyarországi Evangélikus Egyház plébánosa lett. Néhány évvel később, a magyar egyházközösségben folytatott tevékenységével párhuzamosan felkérték, hogy a londoni angolnyelvű evangélikus gyülekezet lelkésze legyen, majd nem sokkal később esperessé, végül pedig az Egyesült Királyság Angolnyelvű Evangélikus Egyházának püspökévé nevezték ki. Emellett az angliai evangélikus felekezeteket összefogó Evangélikus Tanács titkára majd elnöke lett.
Lelkiismeretes elnöki munkásságának köszönhetően az Országos Evangélikus Egyház példátlanul jó viszonyt tudott kialakítani az Anglikán Egyházzal. Tevékenységének elismeréseként 1998-ban a canterbury-i érsek a Szent Ágoston Kereszt elnevezésű magas egyházi kitüntetésben részesítette, majd 2010-ben a Magyarországi Evangélikus Egyház az Ordass Lajos püspökről elnevezett díjjal jutalmazta.

Egyházi tevékenysége és kötelezettségei mellett 1966 és 1993 között az amerikai Lutheran Hour evangélikus rádiómisszió, Magyarországra sugárzott adásában egyházi műsort vezetett, emellett hosszú ideig evangélikus tanórákat tartott egy észak-londoni Római Katolikus Papneveldében, valamint a Külföldön Élő Magyar Lelkigondozók Közösségének titkári, majd elnöki posztját is betöltötte.

Az 1990-es évek elején a Magyarok Angliai Országos Szövetsége (MAOSZ) első elnökének választotta. A magyar közösségért tett áldozatos munkájának elismeréseként a Magyar Köztársaság Tisztikeresztjét majd Középkeresztjét is elnyerte.
Pátkai Róbert továbbá közreműködött a Brit-Magyar Baráti Társaság, a Magyarok Világszövetsége, valamint a Nyugat-európai Országos Magyar Szervezetek Szövetségének tevékenységében.

Pátkai Róbert feleségével, Erzsébettel, három gyermeket neveltek fel, iker fiaikat Róbertet és Tamást, valamint lányukat Juliannát.

A rendezvény magyar nyelvű.
Az est során levetítjük a Pátkai püspök /Irsától Londonig/ című filmet

Szerkesztő-riporter: Kerényi Dávid

Rendező-operatőr: Kerényi László

 

A belépés ingyenes. Előzetes helyfoglalás a 020 7240 8448 telefonszámon vagy a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen lehetséges. Kövesse eseményünket a Facebook-oldalunkon is!

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
17
Augusztus
H K Sz Cs P Szo V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Montmartre | Vigne du Clos, Rue des Saules 75018 Paris
2019. okt. 12. - okt. 12.
Montmartre-i szüreti ünnepség