Iratkozzon fel hírlevelünkre

Lovász Irén adventi koncertje Londonban


Lovász Irén: Égi Hang

2012. november 29. csütörtök 19 óra
St. Paul's Church, Covent Garden

Csodálatos adventi koncerttel zárta az évadot a Londoni Magyar Kulturális Központ. Lovász Irén énekes az Égi hang című CD-jének anyagát adta elő, amely Magyarországon hat hónap alatt aranylemez lett. Lovász Irént Mizsei Zoltán és Ágoston Béla kísérték a meghitt adventi koncerten a London szívében található Covent Garden-i Szent Pál templomban. A koncertre a templom zsúfolásig megtelt, és a 250 fős, vegyesen brit-magyar közönség elbűvölten hallgatta a szebbnél-szebb adventi énekeket.

 

Lovász Irén szerint az emberi hangnak gyógyító ereje van és ebben rejlik az éneklés legfontosabb ősi és univerzális szerepe. Lovász Irén énekesnő és kulturális antropológus egyben, aki népi hiedelmek kutatásával is foglalkozik. Ezek azt igazolják, hogy az éneklés élet-halál kérdésekben, fontos pillanatokban sorsfordulóknál is kulcsfontosságú tényező.

 A középkori latin ambrózia énekek és a 14. századi olasz dícsérő énekek jól ábrázolják a középkori népi, világi és egyházi vallásosság között meglévő élénk és dinamikus európai párhuzamokat.

A kíséretek szabad interpretációi az úgynevezett burdon technikának, ami a fejhang énekléstől az ismétlődő zenei motívumokig terjed. Ez a technika számos kultúrában ismert az egész világon, és az a szerepe, hogy a hallgatók mélyebben elmerüljenek a mindenség zenei megidézésében. Ezen kívül a hangszeres és énekes improvizációra a koncertnek helyet adó csodálatos templom is inspirálóan hat, melynek elbűvölő az akusztikája.

 A koncert, mely belső utazásra és adventi elcsendesülésre invitálta a hallgatóságot, szűnni nem akaró tapssal ért véget. Néhány elragadtatott közönségvélemény a vendégkönyvből:

Fantasztikus, egyedi hang, zene, a régi hangszerek, csodálatos felfedezés.
Gyönyörű karácsonyi ünnep – örökre emlékezetes marad.
Csodálatos élmény volt, felejthetetlen. Szívből köszönöm!

  Lovász Irén egyik hű rajongója pedig így írt:

Thank you for the most beautiful music at St Paul's Church last night. It had to be one of the high points of my lifetime of going to musical events.
On the CDs I was made aware of your wonderful singing, but at the concert, I was able to experience fully the truly exquisite arrangements and the artistry of your stunningly talented musical partners.
I sincerely hope you will return to London again and again to perform.

(Életem legkiemelkedőbb eseménye volt ez a koncert a Szt. Pál templomban – hálás köszönet érte!
A CD-ken már megismerhettem Irén csodálatos hangját, de a koncerten megtapasztalhattam a rendkívül tehetséges zenésztársakkal való kifinomult zenei és művészi együttműködést is.
Őszintén remélem, hogy hamarosan viszontláthatjuk Londonban!) 

A teljes fotóalbum a Facebook oldalunkon tekinthető meg. 

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
19
Augusztus
H K Sz Cs P Szo V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Montmartre | Vigne du Clos, Rue des Saules 75018 Paris
2019. okt. 12. - okt. 12.
Montmartre-i szüreti ünnepség