Iratkozzon fel hírlevelünkre

11. 07. | Közép-európai perspektívák

A Balassi Intézet 2012. november 8-9-én tartja soron következő vezetői találkozóját ezúttal Pécsett, a Zsolnay Kulturális Negyedben. A Balassi Intézet a rendezvényt Magyarország délkelet-európai kulturális nyitása, a Közép-európai Kezdeményezés 2013-as magyar elnökségére való felkészülés jegyében szervezi, illetve a találkozón az intézetvezetők megvitatják a V4-es elnökségi évre tervezett magyar programok koncepcióját is.

Navracsics Tibor bevezető előadása - november 7. Budapest

A találkozót megelőző estén, 2012. november 7-én, 18 órakor Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes tartott bevezető előadást Budapesten, a Balassi Intézetben.
Összefoglaló a bevezető előadásról (kormany.hu)
balassi intezet igazgatoi talakozo 20121107 v2

                                                                                                                                 Fotó: Burger Zsolt
Igazgatói találkozó - Pécs

Az igazgatói találkozó Pécsett, a Zsolnay Kulturális Negyedben 2012. november 8-án, 11 órakor Páva Zsolt, Pécs város polgármesterének köszöntőjével kezdődött  majd Balog Zoltán emberi erőforrások minisztere tartott előadást.
(Öszzefoglaló: kormany.hu)

balassi intezet balog zoltan

                                                                                                                                                               Fotó: Ritter Doron
Ezt követően Hatos Pál, a Balassi Intézet főigazgatója mutatta be röviden a Balassi Intézet 2012-es tevékenységét. A délelőtti szekciót Bódis József, a Pécsi Tudományegyetem rektorának köszöntője, majd Balogh Ádám zongorakoncertje zárja. A délután folyamán szakmai eszmecserék, viták követik egymást.

balassi intezet igazgatoi tal 2012108 2

                                                                                                                                                               Fotó: Ritter Doron
Az első kerekasztal-beszélgetés a magyar kulturális diplomáciai kapcsolatok új platformjairól szól, a belgrádi magyar intézet megnyitásának tükrében. A következő blokk a hálózati együttműködések kiszélesítését, illetve a határon túli magyar szinergiák lehetőségeit helyezi a középpontba. A záró nap fő témája a Közép-európai Kezdeményezés 2013-as elnökségére való felkészülés, valamint a V4 jelenlétének megerősítése az intézeti programokban.  A szakmai beszélgetések állandó résztvevői a Balassi Intézet vezetői, illetve a külföldi magyar intézetek igazgatói lesznek.

Közép–európai nyitás

A globális politikai és gazdasági rendszer egyetemes válságában a felértékelődő nemzeti kultúra egyre erőteljesebb szerephez jut a külkapcsolatokban. A magyar kultúrdiplomácia feladata Magyarország érdekeinek képviselete a legszélesebb értelemben vett kulturális eszközökkel. A Balassi Intézet jogutódja a klebelsbergi kultúrpolitika által 85 éve megteremtett külföldi magyar intézetek, a Collegium Hungaricumok rendszerének.

Jelenleg 19 intézetet foglal magában, 17 országban. Magyarország kulturális diplomáciai hálózata jelenleg versenyképes régiós társainkkal. A 2011-es magyar uniós elnökség és Liszt Év során a külföldi magyar intézetek hatékonyan járultak hozzá az uniós elnökség sikeréhez. Pozícióink megtartásához, fejlesztéséhez szükséges azonban az intézményhálózat bővítése a nemzetpolitikai szempontok figyelembevételével.

A kulturális diplomáciai expanziónak Magyarország Ázsia nagyhatalmaival történő intenzívebb kapcsolatait, valamint a szomszéd országok, elsősorban Délkelet-Európa felé irányuló magyar külügyi- és nemzetpolitikai törekvéseket szükséges támogatnia.

Fontos érdekünk, hogy Kína növekvő világpolitikai erejét felismerve, Magyarország is megfelelő szinten, önálló intézettel képviselje kultúráját a térségben. A Pekingi Magyar Kulturális Intézet megnyitására a 2011. júniusi, budapesti, miniszterelnöki találkozó keretében aláírt szándéknyilatkozat szolgáltat alapot. Magyarország kül- és nemzetpolitikai, valamint gazdasági törekvéseinek kiemelt területe a szomszédokkal kialakított kapcsolatrendszer. Alapvető magyar érdek Közép-, Kelet- és Délkelet-Európa stabilitása, a határokon túl élő magyarság politikai és kulturális érdekképviselete. Egyelőre Bukarestben és Szófiában működik magyar intézet. Magyarország uniós elnöksége döntő mértékben járult hozzá Horvátország uniós csatlakozásához, és támogatjuk Szerbia integrációs törekvéseit is. Kolozsvár esetében különösképp indokolja magyar intézet létrehozását az a tény, hogy a város a romániai magyarság szellemi központja, egyben Erdély kulturális fővárosa is százezres diáksággal, jelentős nemzetközi potenciállal.

Azon intézetek esetében, melyeket a közeljövőben megnyitni szándékozunk, az előkészítés különböző készültségi fokon áll: Pekingben szándéknyilatkozat született, Zágráb esetében előzetes felmérés készült, Belgrádban pedig már egy lehetséges helyszín is kiválasztásra került. Kolozsvár esetében egyelőre tájékozódó megbeszélések történtek a romániai magyar politikai közösségekkel és a román kormány képviselőivel. 2008-ban Belgrádban és Zágrábban oktatási és kulturális szakdiplomata pozíció létesült. Munkájukat a magyar nagykövetség hierarchiájába tagozódva végzik. Mindkettő alaputasításának kiemelt része a jövőbeni kulturális intézet létesítésének előkészítése.

Közép–európai Kezdeményezés – 2013-as elnökség

Az 1989-ben indult Közép-európai Kezdeményezést jelenleg kilenc európai uniós tagállam alkotja (köztük Magyarország) és kilenc olyan állam, amely szeretne az EU-tagjává válni. A szervezet legfőbb célja, hogy az európai integráció érdekében erősítse a regionális együttműködést a Balti-tenger, az Adriai-tenger és a Fekete-tenger közötti térségben. Magyarországnak azért fontos a szervezet, mert 18 tagállamával lefedi azt a térséget, melyben a magyar külpolitika különösen aktívan lép fel.

Magyarország a KEK alapítói között volt 1989-ben, és jövőre egy évre átveszi a szervezet elnöki teendőit.

A KEK keretében folyó regionális kooperációnak nagy hatása lesz az Európai Unió nyugat-balkáni bővítésére. A KEK kapcsolódási pontot jelent az EU Balti-tengeri és Duna-stratégiája által érintett országok számára, és további hasonló kezdeményezések összekötője lehet. Emellett a szervezet kedvezően hat a térségben kibontakozó gazdasági és fejlesztési együttműködésre is. Magyarország elnöksége alatt az egyik legfontosabb cél: láthatóbbá tenni a KEK működését, és elérni, hogy jobban odafigyeljenek a szervezetre és a térségre. 2013 közép-európai év lesz a magyar külpolitika számára.

A 2013-as V4-es Magyar Elnökség

Magyarország 2013-ban egyúttal a visegrádi csoport – Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia – elnöki posztját is átveszi.

A Balassi Intézet külföldi magyar intézeteinek rendszeres szakmai programjain felül, a 2013–2014. évi V4-es magyar elnökség keretében megrendezendő programokra kíván nagy hangsúlyt fektetni. A külföldi magyar intézetek számos kulturális, tudományos programsorozatot, projektötleteket állítottak össze. Az igazgatói találkozó egyik fontos szakmai feladata ezek megvitatása lesz. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
23
Július
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Nincsenek események