Iratkozzon fel hírlevelünkre

2012. február 11-15.

A Cinema Total a magyar kultúrdiplomácia immár hagyományos hozzájárulása Európa egyik legfontosabb filmes rendezvényéhez, a Berlinale-hoz. A Collegium Hungaricum Berlin (.CHB) 2012 februárjában ötödször rendezi meg a Berlinale alkalmával filmszakmai rendezvényét, ezúttal a berlini Lengyel Intézettel és a Lengyel Filmintézettel közösen, a horvát, az orosz, az osztrák, a román, a szerb, a szlovák, a szlovén és az ukrán filmszakma képviselőinek bevonásával.

A magyar-lengyel fókuszt a Lengyelországban erős fejlődésben levő, jelentős filmipar, Lengyelország és Németország megkülönböztetett viszonya, valamint a magyar-lengyel kapcsolatok kiemelt történelmi jelentősége motiválja. A Cinema Total-nak emellett továbbra is célja, hogy erősítse a régiós filmszakmai kapcsolatokat és hangsúlyosan vállalja a közép- és kelet-európai térség képviseletét, elősegítve annak együttműködési és kommunikációs lehetőségeit.

A Cinema Total változatos szakmai programjával nemcsak a régió, hanem a GROULAC országok (latin-amerikai és karib-tengeri régió) megkeresésére a latin- és dél-amerikai térség filmes szakembereinek is olyan platformot biztosít, amely a bemutatkozás mellett kapcsolódási lehetőséggel szolgál a német és a nyugat-európai filmipar vérkeringésébe.

A rendezvény fővédnöke: Doris Pack, az Európai Parlament oktatási és kulturális bizottságának elnöke.

A CINEMA TOTAL RÉSZLETES PROGRAMJA:

2012. február 11. 19 óra: Megnyitó – zártkörű rendezvény, belépés meghívóval
A 2011-ben interaktív elemekkel megvalósított, kelet-európai kávéházi hangulatot idéző látványkeretet követőn a Cinema Total idén a jövőbe tekint: vizuális alapkoncepciója szerint hagyományos és retro-futurisztikus elemeket vegyítő mozgóképes projekciókkal kialakított közegben ad otthont a vendégeinek.  Ebben a térben jönnek létre a film és a filmezés jövőjét firtató közép-európai típusú találkozások.

A Cinema Total megnyitóján fellépnek: Rutkai Bori és zenekara, a Specko Jedno, valamint a Klub der Polnischer Versager (a Lengyel Lúzerek Klubja) stand up komikusai.

Az este során bemutatásra kerülnek Jakub Grieszal és Ana Ularu, a Berlinale lengyel és román shooting sztárjai, valamint a magyar versenyfilm alkotói. Az est díszvendégei Törőcsik Mari és a lengyel-magyar filmes kapcsolatok emblematikus alakja, Mészáros Márta lesznek.

A Cinema Totalt a rendezvénysorozat védnöke, az Európa Parlament oktatási és kulturális bizottságának elnöke, Doris Pack nyitja meg.
Az esten részt vesz Claudia Schmied osztrák kulturális miniszter mellett Kovács Zoltán kommunikációs államtitkár is.

Az este kurátorai: Francoise von Roy és Gerencsér Anita.

TOVÁBBI PROGRAMOK:

2012. február 12. 11-17 óra: Sunday FilmBrunch és filmpolitikai kerekasztal-beszélgetések – regisztrált vendégeink számára
A Cinema Total hagyományosan első rendezvénye a berlini és a régióból érkező producerek, filmtámogatással foglalkozó szakemberek vasárnap délelőtti villásreggelije, amelyet a délután folyamán filmpolitikai panelbeszélgetések követnek aktuális filmipari, filmfinanszírozási kérdésekről. A program témáit figyelemmel kíséri a nemzetközi filmes szaksajtó is (Variety, Screen International, Hollywood Reporter).

A filmpolitikai kerekasztal ezúttal a 2011-es beszélgetés közvetlen folytatása, nevezetesen a magyarországi filmtámogatási rendszer átalakulásának megvitatása nemzetközi filmes szakemberekkel, akik mellett rendezők, producerek, a Magyar Nemzeti Filmalap képviselői, a berlini, a közép-német, a lengyel, az orosz, a dán, a szlovén, a bécsi, a román és a horvát filmalapok felelősei is részt vesznek a eszmecserében. A Magyar Nemzeti Filmalapot Andrew Vajna kormánybiztos képviseli.

A kerekasztal-beszélgetés további témái:
- Német filmtámogatás a közép-kelet-európai régióban: húsz év után van-e tovább?
- Új szereplő az európai koprodukcióban: Oroszország
- Az európai film jövője, a régiós együttműködés lehetőségei

A beszélgetést vezeti: Simon Perry, az ACE (Alteliers de Cinéma Européen) elnöke és Monory-Mész András, a Magyar Rendezők Céhének vezetőségi tagja.

Regisztráció: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

2012. február 13. 15 óra: TRUE STORIES – Forgatókönyvírás Kelet-Európában – nyilvános rendezvény
A Cinema Total e sikeres formátuma a Berlinale programjába válogatott filmeket elemzi az alkotók részvételével. A lengyel hangsúlyon túl ezúttal a tágabb régió alkotásai közül válogat a True Stories, amelyre Fliegauf Benedek is meghívást kapott. A rendező Csak a szél címú filmje a Berlinale versenyprogramjában szerepel.
A program moderátora: Simon Perry (ACE).

2012. február 14. 15 óra: Roma Nap – nyilvános rendezvény
Fliegauf Benedek filmjének apropójából a Cinema Total február 14-én speciális roma programot szervez Dejan Markovič közreműködésével, aki 2012 márciusában Budapestre szervezi az első nemzetközi roma filmfesztivált. Meghívott vendégünk Tony Gatlif roma származású, cannes-i nagydíjas francia filmrendező.

2012. február 15. 15 óra: PITCH STOP – workshop: zártkörű rendezvény, prezentáció: nyilvános rendezvény
A Cinema Total évek óta lehetőséget ad a régióból válogatott filmes projektek számára, hogy filmterveiket nemzetközi producerek előtt mutassák be. A filmterveket képviselő producereket és rendezőket idén egy fél napos workshop keretében szakemberek készítik fel a délutáni, immár a közönség előtt megrendezésre kerülő bemutatóra.
A workshopok-vezetők között a szakma olyan jeles képviselőit találjuk, mint Charlotte Mickie, Anthony Muir, Michel Reilhac, Ada Solomon vagy Stefan Laudyn.
A lengyel, szerb és szlovák filmprojektek mellett Magyarországot Till Attila: Tiszta szívvel (Kills on Wheels) című filmterve képviseli.
A Pitch Stop szervezője: Gödrös Katalin filmrendező.

2012. február 15. 18 óra: COTTBUS LOUNGE – regisztrált vendégeink számára
A Cinema Total sokéves partnere a Cottbus-i Kelet-Európai Filmek Fesztiválja, rendezvénysorozatunk egyik legfontosabb networking eseményének, a Cottbus Lounge-nak a védnöke. A Cottbus Lounge, amely ezúttal többek között dél-amerikai filmeseket is vendégül lát, a Cinema Total központi helyszínén, az ún. Space Lounge-ban kerül megrendezésre.

Regisztráció: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

2012. február 15. 21 órától ZÁRÓBULI – nyilvános rendezvény
Míg a nyitó este elsősorban meghívott vendégeket fogad, a záróbuli a Cinema Total barátainak, a fiatal filmes közönségnek szól, ezúttal lengyel szervezésben.

További tervezett rendezvények:
2012. február 12. és 13.: FilmCafé – nyilvános rendezvény

TÁMOGATÓK, PARTNEREK:
Külügyminisztérium, Lengyel Filmintézet, Nemzeti Erőforrás Minisztériuma, Nemzeti Kulturális Alap, Lengyel Kulturális Intézet, Berlin; Magyar Filmunió, Osztrák Kultúrfórum, Berlin; FilmFestival Cottbus és Connecting Cottbus; Room Division, Berlin; AUDI; Magyarország Berlini Nagykövetsége; Szlovák Intézet, Berlin; Szlovákia Berlini Nagykövetsége; Szlovák Filmintézet; Malatinszky Kúria; Berlin Brandenburg Medienboard

Médiatámogató: Kultúrpart

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
22
Augusztus
H K Sz Cs P Szo V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Montmartre | Vigne du Clos, Rue des Saules 75018 Paris
2019. okt. 12. - okt. 12.
Montmartre-i szüreti ünnepség