Iratkozzon fel hírlevelünkre

Berlin: A nagy ábránd - kiállítás

2014 1wk gesellschaft SL
[2014.06.27–2014.10.26. | Moholy-Nagy Galéria | A belépés ingyenes]

A nagy ábránd. Közép-Európa az I. világháborúban, avagy: Az irrealitás szemüvege

Installáció – irodalom – mozgókép – fotográfiaA .CHB Moholy-Nagy Galériájának kiállítása az I. világháború kitörésének 100. évfordulója alkalmából

Kiállításmegnyitó: 2014. június 27., 19 óra
Sajtóvezetés: 2014. június 27., 11 óra
A kiállítás megtekinthető: 2014. június 28-október 26.
A kiállítás kurátorai: Baksa-Soós Veronika és Szauder Dávid

Ahogy Henning Ritter, a Frankfurter Allgemeine Zeitung legendás újságírója a berlini Német Történeti Múzeum az I. világháború kitörésének 90. évfordulója alkalmából rendezett kiállítása kapcsán a tárlatról szóló tudósításának címében találóan megfogalmazta: A modernitás egy nagy robbanással kezdődött. A naivan „villámháborúként" meghirdetett csata óriási önámítással vált nagy illúzióvá: „Mire a levelek lehullanak, újra otthon leszünk" – az első, 1914 augusztusában a frontra tartó katonák búcsúmondatának abszurditása már 1915-re nyilvánvaló lett.
Multimediális kiállításunk a kor tarthatalan és nem ritkán a tények makacs tagadásából fakadó illúzióit tárja fel: középpontjában nem a jól ismert hadi események állnak, mint inkább az azok eredményeként levezethető gondolattörténeti jelenségek, illetve traumák képzőművészeti feldolgozása. Emellett a letűnő 19. század geopolitikai, kulturális és történeti hatásait is bemutatjuk. E célt szolgálja a kiállítás részletes történeti, művészettörténeti, zenetörténeti, színháztörténeti és irodalomtörténeti előkészítése - a szellemtudomány szinte minden területe hozzájárul az I. világháború kultúrantropológiai szigeteinek feltérképezéséhez. A kultúrantropológia eredményei, amely az egyén olyan testi és lelki meghatározottságait méri fel, amelyek a kulturális kihívásoknak és formálódásnak újra és újra határt szabnak, nagyban hozzájárulhatnak az I. világháborúval kapcsolatos illúziókat feltáró kiállításunkhoz. Ezek képezik ugyanis a kiállítás sarokpontjait, amelyeket egymással összekötve létrejöhet a .CHB egész épületét magába foglaló egyetlen nagy installáció.
A kiállítás képzőművészeti interpretációi az 1914 és 1918 közötti események tisztán történeti feldolgozásáról a 20. századi individuum általános krízisére helyezik át a súlypontot. Kiállításunk az I. világháború okozta civilizációs sokkot kívánja szemléltetni a féreglyuk-effektusra épülő installációval, amely hét egységre bomlik:


ILLÚZIÓ No 1 - Hezitálás
Az installáció a tétovázás pillanatait tematizálja. Gavrilo Princip már lemondott a merénylet elkövetéséről, amikor a sors hirtelen a trónörökös pár hintója elé sodorta. 4-5 lépés távolságból leadott lövései halálosnak bizonyultak. Gavrilo Princip merénylete váltotta ki az ún. júliusi válságot, amely végül az I. világháborúba torkollott.
Interaktív installációnk a merényletek természetére világít rá.
Installáció: Oravecz Anita Tímea

ILLÚZIÓ No 2 - Kirándulás a hegyekbe
Franz Kafka 1913-as írása kölcsönzi az I. világháború áldozatait középpontba állító installáció címét. A kinematografikus hanginstalláció és Lilla von Puttkammer freskója az individuum értelmezésének megváltozására reflektál: az I. világháború több millió, civil és nem civil áldozatának névtelen tömegére.
Installáció: Mutaboroo és Lilla von Puttkammer

ILLÚZIÓ No 3 - Krasznaja Recska
Az I. világháború rettegett hadifogolytáboraiban különös módon élénk kulturális élet folyt: a foglyok zenéltek, színházi előadásokat szerveztek és tábori újságot szerkesztettek. Így mutathatták be a szibériai Krasznaja Recska-i fogolytáborban 1917-ben Kálmán Imre Csárdáskirálynőjét, amely - ha csak néhány perc erejéig - bodog mesevilágba kalauzolt a háború okozta sokkból.
Installációnk intermediális eszközökkel, épített modellek és mozgóképes archív anyagok felhasználásával ábrázolja a traumatikus körülményeket.
Installáció: Oliver Oefelein
Dokumentációs anyag: Kalmár Péter: It's Show Time Siberia

ILLÚZIÓ No 4 - Újratárgyalni a békét
A .CHB 2014 májusában között Újratárgyalni a békét címmel többnapos szerepjátékot szervezett, amely során 30 európai fiatal három, az I. világháborút lezáró Párizs környéki békeszerződést tárgyalt újra.
A hivatásos szerepjáték-iroda által lebonyolított játék legfontosabb feltétele az volt, hogy a résztvevő fiatalok közül senki sem képviselhette saját nemzetét, illetve az annak megfelelő szövetségi rendszert. A játék végeredményeként „új szerződések" születtek, ahol többek között olyan eredetileg lefektetett megállapodások is megváltoztak, mint például a jóvátételi összegek mértéke, ill. a szerződések által előírt határok. A szerepjáték dokumentációs anyaga először A nagy ábránd c. kiállítás keretében lesz megtekinthető.
Installáció: Battha Gáspár

ILLÚZIÓ No 5 - Az I. világháború organikus emlékműve
Az I. világháború organikus emlékműve egy tér-objekt, amely a hálózati kutatás elméletét használja fel a művészeti installáció alapjaként: tényeken alapuló, formáját tekintve azonban mégis organikusan artikulált műalkotás. Kapcsolódási pontjai a történelmi kontinuitást fejezik ki, és útmutatóul szolgálnak a látogató számára, aki így az egyik fejlődési ponttól eljuthat a következőig.
Bódy Gábor és KissPál Szabolcs film- és videó munkáinak felhasználásával.
Installáció: Szauder Dávid

ILLÚZIÓ No 6 - Az eltévedt lovas
„S fáj, hogy nem lehetek büszke arra, hogy ember vagyok" – írja Ady Endre nem sokkal az I. világháború kitörése után a Nincsen, semmi sincs című versében, amely szöveg- és hanginstalláció formájában szerepel a kiállításon.
Installáció: Pixelnoizz

ILLÚZIÓ No 7 - Solitude
Már közel 100 év telt el az olasz Alpokban dúló "fehér háború" óta: az Osztrák-Magyar Monarchia északról Trentino tartományt védő hadserege és az olasz csapatok közel azonos erőviszonya állóháborút eredményezett, ezért egyre bővültek a jégen létesített állások. Az utóbbi években emlékek sora került a jég alól a felszínre: fegyverek, gépek, levelek, sőt, néhány elesett katona szinte mumifikálódottt teste. Installációnk hógömbbe fagyott pillanatokat, a ropogó hóban halálba vonuló katonákról készült eredeti kép- és hangfelvételeket állít párhuzamba az egykori csatatér helyszínén jelenleg zöldellő turistaparadicsomról készült képeivel.
Installáció: Baktay Anna Réka és Hitka Viktória

A nagy ábránd. Közép-Európa az I. világháborúban, avagy: Az irrealitás szemüvege

Megnyitó: 2014. június 27. 19 óra
Sajtóvezetés: 2014. június 27., 11 óra
A kiállítás megtekinthető: 2014. június 28-október 26.
A kiállítás kurátorai: Baksa-Soós Veronika és Szauder Dávid

 

Kísérőrendezvény:
2014. október 24.: Illúziók a századfordulón, 1900. Panelbeszélgetés.
Meghívott vendégek: Dr. Romsics Gergely (a New York-i Magyar Kulturális Intézet vezetője), Prof. Thomas Macho (Humboldt Egyetem, Berlin), Kovalik Balázs (Színművészeti Akadémia, München) és Prof. Herfried Münkler (Humboldt Egyetem, Berlin).
A beszélgetést vezeti: Dr. Jennifer Schevardo

A rendezvénysorozat támogatói: Balassi Intézet Budapest, Stiftung Deutsche Klassenlotterie Berlin, Bundeszentrale für politische Bildung (A békét újratárgyalni), NKA

 

 

 

 

 

 

 

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
19
Augusztus
H K Sz Cs P Szo V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Montmartre | Vigne du Clos, Rue des Saules 75018 Paris
2019. okt. 12. - okt. 12.
Montmartre-i szüreti ünnepség