Iratkozzon fel hírlevelünkre

80 ÉVES A VARSÓI INTÉZET

Az Erdődy kamarazenekar koncertjével ünnepelte fennállásának 80. évfordulóját a Balassi Intézet – Varsói Magyar Kulturális Intézet 2015. december 17-én a Varsói Filharmónia Dísztermében. Az eseményen köszöntőt mondott Hammerstein Judit, a Balassi Intézet főigazgatója és Jarosław Jóźwiak, Varsó főpolgármester-helyettese. 

A két ország intézményes kulturális együttműködése 1935. november 2-án kezdődött, amikor a magyar és a lengyel közoktatásügyi miniszter ünnepélyesen aláírta azt a megállapodást, melynek értelmében - második ilyen típusú intézményként a lengyel fővárosban - Magyar Intézet kezdhette meg működését a Varsó központjában található Staszic-palotában.

Működését azonban csakhamar félbeszakította a világháború és a német megszállás. Az újranyitásra végül 1948-ban kerülhetett sor, amikor a szovjet mintára kötött államközi szerződés keretében, a kommunista diktatúra feltételei közt az Intézet ismételten megnyitotta kapuit először a Háromkereszt téren (1948-1964), majd a Dzserzsinszkij térnél. Figyelemre méltó, hogy bár erőteljesen próbálták a sematikus kommunista pártideológia nyomvonalán szervezni a programokat, az Intézet mégis ezer szállal kötődött a háború előtti polgári közönségéhez, és nem utolsósorban a Magyarország által befogadott lengyelekhez, akik mind a mai napig fontos vendégek az Intézetben.

Hammerstein Judit beszédében emlékeztetett: „1956-ban az Intézet - bár hivatalosan zárva volt - a magyar forradalom iránti lengyel szolidaritás egyik szimbolikus központja lett. Diákok álltak díszőrséget az épület előtt, nyílt utcai pénzgyűjtést rendeztek a harcoló Magyarország megsegítésére. A varsóiak tömegesen nyilvánították ki együttérzésüket:

virágokat helyeztek el, gyertyákat gyújtottak és kiragasztották Franciszek Starowieyski Könnyező galamb című grafikáját.”

A Varsói Magyar Intézet 1972-ben költözött be a Marszałkowska 80. szám alá, ahol közel négy évtizedig lelt otthonra, s ekkor illeszkedett be véglegesen a lengyel kulturális élet szövetébe. Az Intézet tevékenységének köszönhetően Lengyelországban is megfelelő fogadtatásban részesült a magyar filmes aranykor a hetvenes években, a magyar zene, a színház világa, a grafikusművészet, vagy az építészet. Legendás találkozók zajlottak a Marszałkowska utcai székhelyen, Daniel Olbrychski, Józef Szajna, Andrzej Wajda, Bohdan Zadura, Krzysztof Zanussi illetve magyar részről Huszárik Zoltán, Illyés Gyula, Jancsó Miklós, Nagy László, Somogyi Győző, Spiró György között.

A rendszerváltást követő esztendők még szélesebb lehetőségeket kínáltak az Intézet számára, hiszen a magyar kultúrát a kilencvenes évek első felében kiemelt érdeklődés övezte Lengyelországban. Jelenlegi székhelyére, a Moniuszko u. 10. szám alá 2009-ben költöztek.

Hammerstein Judit kiemelte: „2016-2017-ben a Balassi Intézet és a Külgazdasági és Külügyminisztérium magyar kulturális évadot rendez Lengyelországban. A magyar és lengyel partnerek együttműködésében létrejövő eseménysorozat a magyar kultúra jó hírnevének öregbítése mellett lehetőséget kínál politikai, gazdasági, turisztikai céljaink hangsúlyozására, kapcsolataink gyarapítására.”

„Az évad létrejöttének különös aktualitást ad az 1956-os Magyar Forradalom 60. évfordulójára – tette hozzá a Főigazgató -, s az azt megelőző poznańi munkásfelkelésre való emlékezés. Emellett 2016-ban ünnepeljük a visegrádi együttműködés 25. évfordulóját, valamint Katolikus Ifjúsági Világtalálkozót rendeznek Krakkóban. Gazdag programajánlattal Magyarország Wroclawban is jelen lesz, amely jövőre Európa kulturális fővárosa lesz.”

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
19
Augusztus
H K Sz Cs P Szo V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Montmartre | Vigne du Clos, Rue des Saules 75018 Paris
2019. okt. 12. - okt. 12.
Montmartre-i szüreti ünnepség