Iratkozzon fel hírlevelünkre

86. Ünnepi Könyvhét

86. Ünnepi Könyvhét és 14. Gyermekkönyvnapok | 2015. június 4-8.

A kezdetek: 1927 - Az ötlet, amit állva tapsoltak meg

A szervezett magyar könyvkultúra 220 évét idén ünneplő Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése jogelődjének 1927-ben Lillafüreden megtartott közgyűlésén állt elő Supka Géza, a Corvina című könyves lap főszerkesztője azzal a javaslattal, hogy az év egy napján, lehetőleg az ország minden településén egy időben rendeztessék Magyar Könyvnap az igényes irodalom, a magyar nyelv megőrzése érdekében. 

Supka Géza nem csak egy ötletet fogalmazott meg, hanem egy hihetetlenül jól végiggondolt programot is letett a könyves szervezet asztalára. A Magyar Könyvkiadók és Könyvkereskedők Országos Egyesületének tagjai felállva tapsolták meg javaslatát, azonban Supka ötletéből csak 1929-ben lett valóság. 

1929. május 13-án a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében Klebelsberg Kunó vallás- és közoktatásügyi miniszter ünnepi beszédével, valamint többek közt Babits Mihály felolvasásával megnyílt a Magyar Könyv Ünnepe. 

A megvalósult álom - "közvetlen, bohém formában" megszólítani, meghódítani az olvasóikat

A tradíciót megőrizve idén már 86. alkalommal szervezik meg a könyv ünnepét, amelyhez a 2001-es Olvasás Éve óta kapcsolja a Gyermekkönyvnapokat. Az elmúlt években került a könvhét a legközelebb ahhoz, hogy valóra váljon Supka Géza álma, azaz hogy a magyarlakta területek minden számottevő városában és településén a könyvek alkotói és a műveiket gondozó kiadók kivonuljanak a legszebb közterekre, és "közvetlen, bohém formában" megszólítsák, meghódítsák olvasóikat.

Budapesti programok - megnyitó

A budapesti központi rendezvényt június 4-én, 16 órakor a Vörösmarty téren a József Attila-díjas Sárközi Mátyás nyitja meg, a vidéki megnyitót pedig délelőtt 11 órakor az ugyancsak József Attila-díjas Dragomán György tartja, Győrött. Már azt is tudjuk, hogy Debrecenben Oravecz Imre, Miskolcon Buda Ferenc, Gyulán Jókai Anna, az ugyancsak hagyományos helyszínen, a budapesti Írók Boltja előtt pedig Térey János lesz az ünnepi szónok. 

Balassi Intézet - Donau Lounge | Régi mesék új habbal - irodalmi kalandozások a Duna-térségben

Június 7-én, vasárnap, 16 órától Budapesten, a Vörösmarty szobor előtti színpadon a Donau Lounge bemutatja: Régi mesék új habbal - irodalmi kalandozások a Duna-térségben
Csobánka Zsuzsával, Márton Lászlóval és a szerb Dragan Velikic-csel Méhes Márton beszélget.

Budapest mellett vidéken is

A 86. Ünnepi Könyvhéten a több budapesti helyszín mellett remélhetőleg idén is közel 80 városban, községben, faluban lesz kisebb vagy nagyobb léptékű könyvheti könyvárusítás, program, író-olvasó találkozó. Hét évtized elteltével, öt esztendő óta újra van jelentős magyar könyvheti vásár Kolozsvárott a Romániai Magyar Céh és egyesülésünk együttműködésével, s az Irodalmi Jelen támogatásával három év óta a Partiumban, Aradon is. 

Honlap: http://www.unnepikonyvhet.hu/

86 Unnepi Konyvhet Budapest Balassi Intezet 2015 article

Grafika: Orosz István grafikusművész munkája
Forrás: http://www.unnepikonyvhet.hu/

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
24
Augusztus
H K Sz Cs P Szo V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Montmartre | Vigne du Clos, Rue des Saules 75018 Paris
2019. okt. 12. - okt. 12.
Montmartre-i szüreti ünnepség