Iratkozzon fel hírlevelünkre

A British Library Magyar Gyűjteménye

2014. január 30. csütörtök, 19 óra
Londoni Magyar Kulturális Központ
10 Maiden Lane, Covent Garden, London WC2E 7NA

MAGYAR MIND Szabadegyetemi előadás-sorozat
A British Hungarian Fellowship-pel együttműködésben

A British Library magyar nyelvű könyvgyűjteményének története
Bridget Guzner előadása

A Londoni Magyar Kulturális Központ rendkívül sikeres MAGYAR MIND szabadegyetemi előadás-sorozata 2014-ben is folytatódik, amelynek keretében brit szakértők különböző aspektusokból mutatják be a magyar kultúrát, képző- és filmművészetet, zenét, építészetet, nyelvészetet és sok más izgalmas kulturális területet. 

A sorozat idei első előadásának célja, hogy bemutassa hogyan is született meg a Magyarországon kívüli második legnagyobb magyar nyelvű könyvtár. Thomas Watts miután 1838-ban asszisztensként kezdett dolgozni a British Library-ben, hozzákezdett az idegen nyelvű könyvek gyűjtéséhez a könyvtár számára. Az idegen nyelvű könyvek száma az erre fordítható forrásokkal párhuzamosan növekedett, 1870-ben pedig a magyar könyvek gyűjteménye egy kevésbé ismert gyűjtő, Nagy István magyar nyelvű könyvtárával bővült tovább. Nagy István eredeti foglalkozását tekintve ügyvédként dolgozott, a Magyar Nemzeti Gazdasági Társaság alapítója, igen gazdag könyvtárral rendelkezett, amely nyomtatott könyvekből, kéziratokból, történelmi nyomatokból és térképekből állt. Ezeknek a magyar nyelvű könyveknek a segítségével sokat megtudhatunk mind a nyomtatás, mind pedig a protestantizmus magyarországi történelméről.

A magyar könyvek gyüjteményében ugyancsak találhatóak Jankovich Miklós, híres magyar műgyűjtő gyüjteményéből származó ritka darabok. 1870-ben a könyvtár kiegészült a Waltherr Lászlótól megvásárolt magyar nyelvű gyűjteménnyel is.

Az előadás alkalmával a hallgatóságnak lehetősége nyílik, hogy megismerkedhessen ennek a könyvtárnak a csodálatos és kivételes utazásával, egészen addig, míg el nem jutottak végállomásukig, a British Library-ig.

Bridgite Guzner Erdélyben szültetett, és ott folytatta tanulmányait. Kolozsvárott, a Babes-Bolyai Tudmányegyetemen filológia szakon diplomázott, majd édesanyja gyökereit követve a 70-es években érkezett az Egyesült Királyságba, ahol a British Library kutatási asszisztenseként kezdett dolgozni. Később mint a magyar és román gyűjtemény kurátora nagy érdeklődést mutatott a gyűjtemények tanulmányozása, rendszerezése iránt. Számos, a magyar és román nyelvű gyűjteményhez kötödő eseményt és kiállítást szervezett, gyűjtött újabb és régebbi darabokat azzal a céllal, hogy nölveni tudja a magyar kultúra, nyelv és történelem iránti elismerést és tiszteletet Nagy-Britanniában.

A belépés ingyenes. Előzetes helyfoglalás a 020 7240 8448 telefonszámon vagy a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen. Kövesse eseményünket a Facebook-oldalunkon is!

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
23
Július
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Nincsenek események