Iratkozzon fel hírlevelünkre

A nagy ábránd .CHB Berlin

A nagy ábránd. Közép-Európa az I. világháborúban, avagy: Az irrealitás szemüvege
Installáció – irodalom – mozgókép – fotográfia - festészet .CHB Moholy-Nagy Galériájának kiállítása az I. világháború kitörésének 100. évfordulója alkalmából

Kiállításmegnyitó: 2014. június 27., 18 óra
Sajtóvezetés: 2014. június 27., 11 óra
A kiállítás megtekinthető: 2014. június 28-október 26.
A kiállítás kurátorai: Baksa-Soós Veronika és Szauder Dávid

A Moholy-Nagy Galéria az első világháború kitörésének 100. évfordulójára egy nagyméretű médiainstallációs kiállítást rendez öszi társrendezvényekkel.
A kiállítás központi eleme a Culture Democracy e.V. által, a .CHB-vel koprodukcióban létrehozott Az Újratárgyalni a békét c. szerepjáték installációs felhasználása. Emellett a tarthatatlan, különösen a tények tagadásából következő illúziókhoz való ragaszkodás jelenségének felkutatását is célul tűzi ki a .CHB Moholy-Nagy Galériájának multimediális kiállítása. Természetesen nem csak a száz évvel ezelőtti események ábrázolását szeretné látóterünkbe állítani e makacsul fentartott „nagy illúzió”-ra vetett pillantás, hanem azt is, hogy a letűnő 19. század geopolitikai, kulturális és történeti hatásait bemutassa. Ezt a célt szolgálta a kiállítás részletes történeti, művészettörténeti, zenetörténeti, színháztörténeti és irodalomtörténeti előkészítése.

A kiállítás képzőművészeti interpretációi az 1914 és 1918 közötti események tisztán történeti feldolgozásáról a 20. századi individuum általános krízisére helyezik át a súlypontot. Kiállításunk az I. világháború okozta civilizációs sokkot kívánja szemléltetni a féreglyuk-effektusra épülő installációval, amely hét egységre bomlik:

chb Illusio 4 677ILLÚZIÓ No 1 - Hezitálás
Az installáció a tétovázás pillanatait tematizálja. Gavrilo Princip már lemondott a merénylet elkövetéséről, amikor a sors hirtelen a trónörökös pár hintója elé sodorta. 4-5 lépés távolságból leadott lövései halálosnak bizonyultak. Gavrilo Princip merénylete váltotta ki az ún. júliusi válságot, amely végül az I. világháborúba torkollott.
Interaktív installációnk a merényletek természetére világít rá.
Installáció: Oravecz Anita Tímea

ILLÚZIÓ No 2 - Kirándulás a hegyekbe
Franz Kafka 1913-as írása kölcsönzi az I. világháború áldozatait középpontba állító installáció címét. A kinematografikus installáció és Lilla von Puttkammer freskója az individuum értelmezésének megváltozására reflektál: az I. világháború több millió, civil és nem civil áldozatának névtelen tömegére.
Installáció: Mutaboroo és Lilla von Puttkammer

ILLÚZIÓ No 3 - Krasznaja Recska

Az I. világháború rettegett hadifogolytáboraiban különös módon élénk kulturális élet folyt: a foglyok zenéltek, színházi előadásokat szerveztek és tábori újságot szerkesztettek. Így mutathatták be a szibériai Krasznaja Recska-i fogolytáborban 1917-ben Kálmán Imre Csárdáskirálynőjét, amely - ha csak néhány perc erejéig - bodog mesevilágba kalauzolt a háború okozta sokkból.
Installációnk intermediális eszközökkel, épített modellek és mozgóképes archív anyagok felhasználásával ábrázolja a traumatikus körülményeket.
Installáció: Oliver Oefelein
Dokumentációs anyag: Kalmár Péter: It's Show Time Siberia

ILLÚZIÓ No 4 - Újratárgyalni a békét

A .CHB 2014 májusában között Újratárgyalni a békét címmel többnapos szerepjátékot szervezett, amely során 30 európai fiatal három, az I. világháborút lezáró Párizs környéki békeszerződést tárgyalt újra.
A hivatásos szerepjáték-iroda által lebonyolított játék legfontosabb feltétele az volt, hogy a résztvevő fiatalok közül senki sem képviselhette saját nemzetét, illetve az annak megfelelő szövetségi rendszert. A játék végeredményeként „új szerződések" születtek, ahol többek között olyan eredetileg lefektetett megállapodások is megváltoztak, mint például a jóvátételi összegek mértéke, ill. a szerződések által előírt határok. A szerepjáték dokumentációs anyaga először A nagy ábránd c. kiállítás keretében lesz megtekinthető.
Installáció: Battha Gáspár

ILLÚZIÓ No 5 - Az I. világháború organikus emlékműve

Az I. világháború organikus emlékműve egy tér-objekt, amely a hálózati kutatás elméletét használja fel a művészeti installáció alapjaként: tényeken alapuló, formáját tekintve azonban mégis organikusan artikulált műalkotás. Kapcsolódási pontjai a történelmi kontinuitást fejezik ki, és útmutatóul szolgálnak a látogató számára, aki így az egyik fejlődési ponttól eljuthat a következőig.
Bódy Gábor és KissPál Szabolcs film- és videó munkáinak felhasználásával.
Installáció: Szauder Dávid

ILLÚZIÓ No 6 - Az eltévedt lovas

„S fáj, hogy nem lehetek büszke arra, hogy ember vagyok" – írja Ady Endre nem sokkal az I. világháború kitörése után a Nincsen, semmi sincs című versében. A kiállításban Ady Endre Az eltévedt lovas cimü verse, szöveg- és hanginstalláció formájában szerepel.
Installáció: Pixelnoizz

ILLÚZIÓ No 7 - Solitude
Már közel 100 év telt el az olasz Alpokban dúló "fehér háború" óta: az Osztrák-Magyar Monarchia északról Trentino tartományt védő hadserege és az olasz csapatok közel azonos erőviszonya állóháborút eredményezett, ezért egyre bővültek a jégen létesített állások. Az utóbbi években emlékek sora került a jég alól a felszínre: fegyverek, gépek, levelek, sőt, néhány elesett katona szinte mumifikálódottt teste. Installációnk hógömbbe fagyott pillanatokat, a ropogó hóban halálba vonuló katonákról készült eredeti kép- és hangfelvételeket állít párhuzamba az egykori csatatér helyszínén jelenleg zöldellő turistaparadicsomról készült képeivel.
Installáció: Baktay Anna Réka és Hitka Viktória

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
24
Augusztus
H K Sz Cs P Szo V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Montmartre | Vigne du Clos, Rue des Saules 75018 Paris
2019. okt. 12. - okt. 12.
Montmartre-i szüreti ünnepség