Iratkozzon fel hírlevelünkre

A téli háború és Magyarország

 

Az 1939–1940-es finn–szovjet téli háború magyar önkéntesei címmel nyílt kiállítás a finn Hadtörténeti Múzeumban (Suomen sotamuseo, Helsinki, Liisankatu 1.) 2015.március 13-án.


Az 1939–1940-es finn–szovjet  téli háború idején, “Dávid és Góliát harcában” az egész világ szimpátiával fordult Finnország felé, de csak kevés országból érkezett olyan mértékű segítség, mint Magyarországról: önkéntes zászlóalj, hadfelszerelés és humanitárius segély a Finn Vöröskereszt számára. A finnekről alkotott kép is jelentősen megváltozott Magyarországon a téli háború következtében, ettől kezdve példaként kezdték emlegetni a csodálatra méltó katonai teljesítményt nyújtó északi “testvérnépet”.

A zászlóalj első egységeként kb. 350 magyar önkéntes érkezett Finnországba, hogy fegyvert fogjon a megtámadott rokon nemzet védelmében. Bár a finn hadvezetés nem vetette hadba őket, így is nagyra értékelték a válogatott katonákból álló, kiválóan képzett egységet. A kiállítás nagy hangsúlyt fektet az egyéni emlékek, történetek bemutatására: egyrészt a magyarokéra, akik felkerekedtek egy távoli, ismeretlen ország védelmére, másrészt a finnekére, akik máig hálásan emlegetik az egykori délceg magyar legényeket és a magyar segítségnyújtást. A kiállítás látogatói megtudhatják, miért tartotta hasznosnak Finnország megsegítését a Teleki-kormány, kik is voltak ezek az önkéntesek, mi motiválta őket, hogyan sikerült eljutniuk Finnországba a háborúban álló Európán keresztül, milyen tapasztalatokat szereztek a távoli, északi országban, milyen emlékeket őriztek róla fél évszázad elteltével, és hogyan emlegetik őket a nemzetközi kiképzőtábort befogadó Lapua lakosai.

A kiállítás megismertet Osmo A. Wilkunának a rendszerváltást követően készített interjúival, dokumentumfilmjével, Vilisics Ferenc és Niina Ala-Fossi Lapuában gyűjtött “hétköznapi történeteivel”, lapuai szemtanúkról és helyszínekről készített fotóival. Az önkéntes zászlóalj kiküldésének politikai és társadalmi hátterét Richly Gábor tárta fel korabeli finn és magyar levéltári anyagok segítségével, e dokumentumokból is jónéhány bemutatásra kerül.

A téli háború lezárásának 75. évfordulója alkalmából nyíló időszaki kiállítás a finn Hadtörténeti Múzeum és a helsinki Magyar Kulturális és Tudományos Központ együttműködésével valósult meg. A kiállítás kurátorai Riitta Blomgren, Lauri Haavisto és Richly Gábor.

A kiállítás támogatói a Nemzeti Kulturális Alap, a Pyhälahti fotómúzeum, a finn honvédség képarchívuma (SA-kuva), az Országos Széchényi Könyvtár, a Néprajzi Múzeum, a Magyar Országos Levéltár, valamint a budapesti Hadtörténeti Intézet és Múzeum. Külön köszönet illeti a közreműködésért Frank Gabriellát és Juha Tynkkynent.

A finn Hadtörténeti Múzeum nyitva tartása: kedd-csütörtök 11–17 óra, pántek-vasárnap 11–16 óra.

További információ: www.sotamuseo.fi

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
17
Augusztus
H K Sz Cs P Szo V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Montmartre | Vigne du Clos, Rue des Saules 75018 Paris
2019. okt. 12. - okt. 12.
Montmartre-i szüreti ünnepség