Iratkozzon fel hírlevelünkre

London: "Kinyitott" a Budapest Bár

A Londoni Kulturális Olimpia keretén belül megszervezett BT River of Music Fesztiválon lépett fel a Budapest Bár együttes 2012. július 22-én a Trafalgar téren, a Londoni Magyar Kulturális Központ támogatásával. A nemzetközi zenei fesztiválon fellépő művészek az Olimpián és Paralimpián résztvevő országokból érkeztek. A Budapest Bár óriási sikert arató zenei produkciója Kelet-Közép-Európát volt hivatott képviselni: a magyar együttes kiemelt és központi szerepet kapva tizenegy különböző országból érkező zenésszel együtt szerepelt a fesztivál Európa színpadán.

 


A London szívében megrendezésre kerülő fesztivál két nap alatt összesen nyolcvan koncertet kínált a lelkes közönségnek. A Londonban valaha megrendezett egyik legnagyobb zenei esemény színpadai a kontinensek neveit viselték – a Budapest Bár az Európa színpad hangulatát emelte. Ezt ékesen bizonyítja, hogy a hálás közönség táncra is perdült. Az együttes által képviselt kávéházi cigányzenei hagyományokat őrző, filmslágereket és táncdalokat feldolgozó zenei irányzat hatalmas sikert aratott. E zenei kultúra európai gyökerei tették lehetővé hogy mindenki magáénak érezhesse a virtuóz dallamokat. A színpadon még tizenegy másik nemzet rendkívül tehetséges zenészei is felléptek a Budapest Bárral együtt, többek között Melanie Painnel (Franciaország), Tania Saedivel (Ausztria) és Gennadij Desatnikkal (Ukrajna). A sikeres előadás a nemzetközi művészek remek együttműködésének volt köszönhető, ami Farkas Róbert, az együttes vezetője elmondása szerint a vártnál is gördülékenyebben zajlott.

 

Az együttes számára több szempontból volt fontos a produkció: egyfelől London belvárosában mutathatták be a budapesti kávéházak hangulatát, másfelől a nemzetközi produkció remek apropó lehet további külföldi zenészekkel való együttműködésre. Terveik között szerepel például egy közös fellépés Brian Kellock kiváló jazz zongoristával az őszi Londoni Jazz Fesztiválon. Magyarországon december 30-án láthatunk majd egy különleges produkciót az együttestől, amelyen a zenészek a Nouvelle Vaugeból jól ismert Melanie Painnel lépnek majd fel.

 
Szeptembertől az együttes számos különleges koncerttel fogja ünnepelni fenállásának ötödik évfordulóját, és ennek alkalmából egy egész estés dokumentum film is készül a zenekarról Tóth Tamás rendezésében. A filmben megjelennek majd az együttes dalai, a tagok és az énekesek és rajtuk keresztül maga Budapest is. Mindemellett a közeljövőben egy könyv is napvilágot lát majd, amelyben bepillantást nyerhetünk a zenekar kulissza titkaiba, és az együttes nagyra ívelő történetéről is megtudhatunk érdekes részleteket.


Farkas Róbert, az együttes alapító tagjának a szavaival élve, „a Budapest Bár együttese nagyon örül, hogy kinyithattak Londonban és remélik, hogy többször is nyitva lesznek". Továbbá a Londoni Kulturális Olimpia keretében megrendezett koncerttel kapcsolatban hozzátette: reméli, hogy jól bemelegítette a terepet a magyar olimpiai sportolóknak és versenyzőink sok aranyat visznek haza idén is.

 

A BT River of Music fesztivál legjobb pillanataiból, köztük a Budapest Bár koncertjéről, összeállított videó az alábbi linken tekinthető meg: http://thespace.org/items/e0000m58

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
22
Augusztus
H K Sz Cs P Szo V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Montmartre | Vigne du Clos, Rue des Saules 75018 Paris
2019. okt. 12. - okt. 12.
Montmartre-i szüreti ünnepség