Iratkozzon fel hírlevelünkre

Állami kitüntetések átadása Londonban

Londoni Magyar Nagykövetség

2013. május 29.

A magyar kultúra három nagy-britanniai terjesztőjének nyújtotta át Csák János londoni magyar nagykövet a Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjét május 29-én. A legmagasabb állami kitüntetésre a Londoni Magyar Kulturális Központ ajánlásával terjesztette fel a Nagykövetség Colin Fordot, Zollman Pétert és Karl Jenkist, akik Londonban vehették át a díjat ünnepélyes keretek között és egy nagykövetségi díszvacsora kíséretében, amin Dr. Pászthy Beata igazgató asszony is részt vett.

Colin Ford CBE az első elismert brit fotóművészeti kurátor. Pályáját ebben a pozícióban a National Portrait Gallery-ben kezdte, ahol 1972 és 1982 között tevékenykedett. 1982-ben a bradfordi National Museum of Photography, Film and Television (mai nevén a National Media Museum) alapító igazgatója lett. 1992-ben Wales tíz nemzeti múzeumának és galériájának igazgatójává nevezték ki. Nevéhez több tucat könyv, monográfia fűződik, amelyeket világhírű fotóművészekről, többek között André Kertészről írt 1999-ben.

Colin Ford a Julia Margaret Cameron Trust alelnöke és a Peel Entertainment Group elnöke. Tagja a Royal Photographic Society-nek, amelyen keresztül aktívan ápolja a brit-magyar fotóművészeti kapcsolatokat. 2011-ben a Royal Academy of Arts világraszóló magyar fotóművészeti kiállítását Baki Péterrel, a Magyar Fotográfiai Múzeum igazgatójával együttműködve Colin Ford állította össze, amely Szemtanúk – Magyar Fotográfia a 20. században: Brassaï, Capa, Kertész, Moholy-Nagy, Munkácsi címen mutatott be mintegy 40 magyar fotográfust és nemzetközileg kiemelkedő munkájukat.

A Szemtanúk kiállítás anyagának összeállításakor Colin Ford nagy hangsúlyt fektetett a Magyarországon maradt és ott tevékenykedő fotóművészek munkájának bemutatására azok mellett a nagy nevek mellett, akik külföldön tettek hírnévre szert. A kiállításhoz írt katalógusban Escher Károly és Balogh Rudolf példáját említi, akik Magyarországon is képesek voltak a fotográfiát világszínvonalon és innovatív módon művelni.

Érdemeinek és munkásságának elismeréseképpen Colin Ford megkapta a Brit Birodalom Érdemrendjének Parancsnoki Keresztjét (CBE).

Zollman Péter 1931-ben Budapesten született, majd 1956 után az Egyesült Királyságban telepedett le. Mérnöki karrierje mellett az irodalom, különösen a költészet mindig nagy szerepet játszott az életében. A magyar irodalom számos klasszikus gyöngyszemét az angol olvasók Zollman Péter tolmácsolásában ismerhetik meg. Többek között Arany János, Ady Endre, Kosztolányi Dezső, József Attila, Radnóti Miklós, Kányádi Sándor, Nemes Nagy Ágnes, Weöres Sándor, Baka István, Orbán Ottó verseinek fordítása fűződik nevéhez, valamint Faludy György és Határ Győző műveinek fordítása is.

Az egyik legjelentősebb munkája Arany János 'A walesi bárdok' című versének angol fordítása, amely alapul szolgált Karl Jenkins brit zeneszerző Bards of Wales című kantátájának megkomponálásához.

Zollman Péter 1999-ben a Füst Milán-díjat kapta meg, 2007-ben pedig a Stephen Spender-díjat. 2005-ben József Attila verseinek angol fordításait az év legjobb köteteként jelölte meg az ír Seamus Heaney költő.

Zollman Péter vers- és verses drámafordításai 12 kötetben jelentek meg, illetve számos verses antológiában és folyóiratban, például a The Lost Rider című kötetben, amelyet George Szirtes szerkesztett és a Corvina kiadó jelentetett meg 1997-ben. Verses drámafordításai között található Vörösmarty Mihály Csongor és Tündéje, valamint Balázs Béla Kékszakállú herceg vára és Babits Mihály Laodameia című műve.

Karl Jenkins világhírű kortárs walesi zeneszerző zenei tanulmányait a Cardiff University egyetemen és a Londoni Királyi Zeneakadémián (Royal Academy of Music) végezte. Pályafutását a jazz műfajában kezdte: a híres Ronnie Scott klubban játszott és első helyezést ért el a Montreux-i jazzfesztiválon. Ezután a '70-es években a Soft Machine zenekarban játszott, amellyel olyan híres helyszíneken adtak koncertet, mint a Royal Albert Hall vagy a Carnegie Hall.

2004-ben a Classic FM rádió nyolcadikként választotta be a klasszikus zene halhatatlanjainak csarnokába, amely a legmagasabb helyezés még élő zeneszerző esetében. 2009 nyarán megkapta a 'Cymru For The World' díjat, és 2010 májusában neki ítélték oda a 'St. David's Society for the State of New York' szervezet által adományozott 'Hopkins Medal' érmet. Karl Jenkins zenei szolgálatatiért 2005-ben a Brit Birodalom Érdemrendjének Tiszti (OBE), 2010-ben pedig Parancsnoki Keresztjét (CBE) kapta meg.

2012. augusztus 4-én óriási sikerrel mutatták be Wales legrégebbi összművészeti fesztiválján, a 'National Eisteddfod' fesztiválon Arany János: A walesi bárdok című balladájára írt nagyszabású kantátáját. A mű az eredeti ballada Zollmann Péter költő, műfordító által angol nyelvű és Twm Morys walesi nyelvű fordítása alapján készült. Az angol és magyar nyelvű hazai bemutatókat követően ez volt az Egyesült Királyság-beli premier Walesben, walesi nyelven, walesi előadók közreműködésével. A koncertet a szerző vezényelte. A közönség mindezek kapcsán ismerhette meg a walesi és magyar nép történelmének közös vonásait. 

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
23
Július
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Nincsenek események