Iratkozzon fel hírlevelünkre

Az európai kultúra közös nevezőiről

 

EUNIC avagy az Európai Unió Nemzetei a Kultúráért egy 2006 óta létező szervezet, aminek 23 országból származó 26 aktív tagja arra szövetkezett, hogy a napjainkban vitatott közös európai kultúrát együtt népszerűsítse az öreg kontinens határain innen és túl. A résztvevő kulturális intézmények együttműködése a legkülönbözőbb feladatokra terjed ki, az ifjúságtól a nyelvi sokszínűség terjesztésén át a közös tudományos munkáig. A közös elképzeléseket, közös forrásokkal és közös infrastruktúrával valósítják meg. A munka alapja az egy adott városban dolgozó kulturális intézetek munkacsoportba gyűjtése.

 

Gyakorlati példa a közös munkára az Európa szerte a közönség által lelkesen fogadott EUNIC irodalmi fesztivál, mely idén ősszel szeptember 22. és október 22. között kerül megrendezésre Transpoésie néven Brüsszelben. A költészeten keresztül, a brüsszeli tömegközlekedési cég segítsége által kerülhetünk közelebb húsz vers által az a résztvevő nemzetek kultúrájához. A művek minden költőtől eredeti nyelven, francia és flamand felirattal lesznek láthatóak a brüsszeli metrókon, három millió utast elkápráztatva az egy hónapos program alatt.  Magyarországot Lackfi János verse képviseli a Botanique metró megállóban. A programsorozat záró rendezvényének a Rue de Treuenberg 10 szám ad otthont, ahol a magyar költő cseh, francia és észt kollegájával tart irodalmi estet október 25-én.

 

Az EUNIC kétszintű szervezet, egyrészt feltételez egy egyetemes tagságot és egy helyi klaszterben való működést. Az EUNIC irányításáért a három főből álló elnöki csoport felel - elnök, első helyettes és második helyettes – a posztok viselőit az éves vezetői közgyűlésen választják ki a tagintézetek.  A megválasztott egy évig tölti be a hivatalát, majd egy posztot ugrik előre, így az Európai Unió Tanácsához hasonló rendszer segíti a folytonosságot.

 

A Bécsi EUNIC Klaszter vezetője a Collegium Hungaricum igazgatója, dr. Méhes Márton ősszel itt járt Brüsszelben, egy stratégiai találkozó kapcsán, kérdéseinket ekkor tettük fel neki:

 

-          Miben látja az EUNIC gyakorlati előnyét a résztvevő kultúrintézetek számára?

-          A gyakorlati haszon mellett, legfőképp az együttműködés eszmei mondanivalója az, ami miatt igazán hasznos az EUNIC. Amit eddig nem sikerült megvalósítania az EU-nak a kultúrdiplomácia terén, azt igyekszik az EUNIC helyi és globális szinten elérni. Ez alatt gondolhatunk a kultúrák közötti párbeszédre, ami segít a közös irányvonalak meghatározásában az európai kultúrpolitika terén.  Nemzetközi együttműködés során megvalósított programokon keresztül, közös finanszírozású, közös szervezésű rendezvények által egy újfajta együttműködési szándék jelent meg a kultúrintézetek szintjén.

-          Miben látja a bécsi klaszter különlegességét? Hogyan használják ki a császárváros történelmi sokszínűségét?

-          Idén ősszel kerül megrendezésre az első EUNIC-Week Bécsben, október elején. A kávé napja apropóján irodalmi kávéházak várják Bécs város közönségét. A művek neves osztrák színészek előadásában szólalnak majd meg. A hét fő szakmai eseménye egy konferencia, melynek témája a kultúraközi párbeszéd. A 10 országból érkező szakértők és a kulturális intézetek vezetői, számba veszik az eddigi pozitív példákat, reményeink szerint sor kerül a módszertani tapasztalatok cseréjére is. Az események komolyságát jelzi, hogy Bécs város polgármestere örömmel vállalta az EUNIC-Week fővédnöki szerepét, a kávéházak napján ezt a posztot pedig a külügyminiszter tölti be.

-          Milyen nehézségek merülnek fel a nemzetek közötti együttműködésben, mi kellene ahhoz, hogy az EUNIC európai kultúrpolitika formáló erővel bírjon?

-          Tapasztalataim alapján, szerencsére eljutottunk oda, hogy nincsenek többé „tabutémák" az intézetek közötti együttműködés során felmerülő párbeszédekben. Az EUNIC jó példa lehet annak felismerésére, hogy a nemzeti érdekek megtartása mellett, lehetséges a közös európai érdekek képviselete.  Helyi szinten gondot okozhat az egyes intézetek alulfinanszírozottsága, amely a válság óta minden nemzetet érint.  A főbb kérdések magasabb szervezeti szinten merülnek fel. A mostani stratégiai találkozó is a meghatározó az irányelvek lefektetéséhez járult hozzá. Mint például: az EUNIC célja a stratégiai partneri kapcsolat kialakítása ez EU-s intézményekkel, a határozott és sikeres érdekérvényesítés céljával.  EUNIC Global törekedni fog a jövőben arra, hogy ne csak szervezze és koordinálja a EUNIC nemzetközi hálózatát (amelyben már most is 78 klaszter van benne), hanem a finanszírozásban is segítséget nyújtson saját vagy EU-s pályázatok által.  Az ún. „added value" definiálása során, arra kerestünk választ, hogy mik azok a megkülönböztető jegyek és különlegességek, amiben az EUNIC többet tud adni egy alkalmi együttműködésnél a kultúrintézetek között. Hosszú távon az EU külpolitikájának kulturális aspektusaiban komoly tanácsadó szerep juthat a szervezetnek, a pontos önmeghatározásra és szerep-leírásra vonatkozóan az év végéig készül el a stratégiai terv.

 

A októberi bécsi EUNIC-Week részletes programját az alábbi honlapon érhetik el:

www.eunic-austria.at

 

 

 

 

 

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
22
Július
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Nincsenek események