Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kulturális Diplomácia

quick_menu

Moldova

 

UNIVERSITATEA DE STAT
ALECU RUSSO DIN BĂLȚI
Faculty of Philology

Balti "Alecu Russo" Állami Egyetem
Bölcsészettudományi Kar

Str. Pușkin nr. 38
MD-3100 Bălți, Moldova

Az oktatóhely vezetője:

A BI vendégoktatója a 2015/16-os tanévben:

Az oktatóhely hungarológiai képzései:

lektorátusi nyelvórák

Kapcsolódó linkek:

Az egyetem honlapja
A kar honaplja

 

Litvánia

Vilnius University
Faculty of Philology

Vilniusi Egyetem
Bölcsészettudományi Kar

5. Universiteto st.
LT-01513
Vilnius, Lithuania

Az oktatóhely vezetője: Doc. Nijole Juchneviciene, dékánhelyettes

A BI vendégoktatója a 2015/16-os tanévben: Hegedűs Máté, lektor ( Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. )

Az oktatóhely hungarológiai képzései:

lektorátusi nyelvórák

Kapcsolódó linkek:

Az egyetem honlapja
A kar honaplja

 

Kanada

University of Toronto
Munk School of Global Affairs
Centre for European, Russian and Eurasian Studies (CERES)

Torontói Egyetem
Munk School of Global Affairs
Európai, Orosz és Eurázsiai Tanulmányok Központja
(CERES)

1 Devonshire Place
Toronto, Ontario
M5S 3K7
Canada

Az oktatóhely vezetője: Robert C. Austin, PhD, Koordinátor, Magyar Tanulmányok Programja

A BI vendégoktatója a 2015/16-os tanévben: dr. Hites Sándor

Az oktatóhely hungarológiai képzései:

Kapcsolódó linkek:
Az Európai, Orosz és Eurázsiai Tanulmányok Központjának honlapja

 

Vendégoktatók a Magyar Kultúráért

A programról

A Vendégoktatók a Magyar Kultúráért (VMK) program több éves múlttal rendelkezik a Vendégoktatói Hálózaton belül. A Balassi Intézet által az oktatási tárca kétoldalú munkatervei alapján külföldre kiküldött, az őket fogadó egyetemen magyar mint idegen nyelvet, nyelvészetet és irodalomtudományt oktató lektoroknak és vendégtanároknak 2008-2011 között lehetősége nyílt kulturális programok szervezésére. Átmeneti forráshiány miatt a program 2014-ben indult újra.

A program nagymértékben járul hozzá a magyar nyelv és kultúra külföldödön való megismertetéséhez és a külföldi magyarságtudományi tanszékek és szakmai műhelyek nagyobb láthatóságához. A VMK program ez által fontos részét képezi a Vendégoktatói Hálózatnak, mely a magyar kulturális diplomácia egyik eszköze, és amelynek célja a magyarság jó hírének terjesztése szerte a világban.

A Vendégoktatók a Magyar Kultúráért program célkitűzései

A vendégoktatók elsődleges feladata magyar nyelvórák és más hungarológiai kurzusok megtartása a fogadó egyetemen, de igény esetén a lehetőség adott, hogy oktatómunkájuk mellett kulturális programok szervezésébe is fogjanak.

A VMK program célja a magyar nyelv, kultúra, szokások és tudomány külföldi népszerűsítése érdekében, nagyobb közönségnek szervezett projektek – kulturális rendezvények, rendezvénysorozatok, filmvetítések, hangversenyek, koncertek, kiállítások, kiadványok, gálaestek, táncházak – támogatása, amelyek elsősorban nem az oktatóhely diákjainak és/vagy oktatóinak szólnak. Habár a vendégoktatók helyben nem rendelkeznek intézményi háttérrel, mégis nagy sikerrel rendezik meg évről évre az általuk megtervezett és elképzelt programokat, többnyire olyan városokban, ahol nem működik magyar kulturális intézet, így ezeken a helyeken nagyobb érdeklődés mutatkozik az ilyen jellegű események iránt.

A szervezési folyamatok során az oktatók együttműködnek helyi partnerekkel, de, a távolságoktól függően – a legközelebbi magyar kulturális intézettel, illetve szakdiplomatával is. Azokban az országokban (pl.: Oroszország) vagy városokban (pl.: Párizs), ahol több vendégoktató is tartózkodik, a programok megszervezése, az általános célkitűzéseken felül, erősíti az oktatók és a fogadóintézetek közti együttműködést is.

Amennyire eltérő jellegű a vendégoktatók állomáshelye, olyan széles skálán mozognak az általuk tervezett programok is. Rövidfilmszemléktől kezdve, irodalmi fesztiválokon keresztül egészen az opera és operett gálaestig a rendezvények a magyar kultúra sokszínűségének számos oldalát vonultatják fel. A VMK támogatásával megrendezett programok rendszerint beváltják a hozzájuk fűzött reményeket, sőt az esetek többségében túl is szárnyalják azokat. Az elmúlt évek tapasztalatai szerint a magyar kultúrával kapcsolatos programokra, rendezvényekre való igény folyamatos, sőt az érdeklődés tovább növekedett a korábbi évekhez képest:

 

2008

9 országban

13 vendégoktató

15 program

2009

10 országban

13 vendégoktató

15 program

2010

4 országban

4 vendégoktató

5 program

2011

6 országban

7 vendégoktató

9 program

2014

8 országban

9 vendégoktató

15 program

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ahogy azt a fenti táblázat is mutatja, a magyar kulturális programok száma ismét növekedésnek indult 2010 után, ami a nagyobb érdeklődésnek is köszönhető, és amit a pozitív hangvételű beszámolók is igazolnak. A 2014-es évben, Pekingben megrendezésre került, magyar, táncos vonatkozású rendezvényen összesen körülbelül 150-200 ember lehetett részese a zenének és a táncnak, külföldiek, magyarok, kínaiak, diákok és tanárok egyaránt. A Szófiában és Szkopjéban 2014 májusában megrendezett Lajkó Félix koncert és a szeptemberben lezajlott ZOOM Hungary rövidfilmszemle is nagy létszámú közönséget vonzott és eljutott különböző korosztályokhoz is, ezzel újabb célközönséget is teremtve, ami ugyancsak nagy sikernek könyvelhető el.

Németország

Hungaricum - Ungarisches Institut der Universität Regensburg

Regensburgi Egyetem
Magyar Intézet

Landshuter Str. 4
D-93047 Regensburg

Az oktatóhely vezetője: Dr. K. Lengyel Zsolt - Magyar Intézet ügyvezetője

A BI vendégkutatója a 2015/16-os tanévben: Dr. Baumgartner Bernadette, vendégkutató ( Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. )

Kapcsolódó linkek:

Az Egyetem honlapja

 

India

University of Delhi
Department of Slavonic and Finno-Ugrian Studies

 

Delhi Egyetem
Szlavisztika-Finnugrisztika Tanszék

Dept of SFUS Tutorial Building
North Campus
University of Delhi
Delhi-110007

Az oktatóhely vezetője: Dr. Rashmi Joshi - Tanszékvezető

A BI vendégoktatója a 2015/16-os tanévben: Dr. Köves Margit, lektor ( Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. )

Az oktatóhely hungarológiai képzései:

Lektorátusi nyelvóra
MA kötelezően választható

Kapcsolódó linkek:

Az Egyetem honlapja

 

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
22
április
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Centre Georges Pompidou | Place Georges-Pompidou, 75004 Paris
2019. ápr. 22. - júl. 20.
Vasarely retrospektív kiállítás