Iratkozzon fel hírlevelünkre

BALASSI INTÉZET HÍRLEVÉL 2015. MÁJUS, 22. HÉT

A BALASSI INTÉZET HÍREI

SzijjártóPéter külgazdasági és külügyminiszter, valamint Balog Zoltán emberi erőforrások miniszterének döntése értelmében két új intézetvezető kezdheti meg munkáját a Balassi Intézet bécsi, illetve berlini intézetének élén. A Bécsi Collegium Hungaricum vezetésére Molnár Mária művészettörténész, szakíró kapott megbízást 2015. május 15-től, míg a Collegium Hungaricum Berlint Kopek Gábor fotográfus-médiaművész, egyetemi tanár irányíthatja 2015. június elsejei kinevezésével. Molnár Mária igazgatóként a közép-európai gondolat kortárs művészeti reprezentációját tartja fontosnak, bemutatva a régió kérdésfelvetéseit és hozzájárulni az európai értékteremtés folyamatához. A kortárs művészet elkötelezett híveként a kortárs magyar komolyzene, a képző- és iparművészet, az irodalom, a film, tánc és színház megismertetését tartja lényegesnek, koncepciója szerint a nemzetközi együttműködés és a kölcsönös párbeszéd jegyében. Kopek Gábor a Collegium Hungaricum Berlin vezetőjeként kiemelten fontosnak tartja az intézet láthatóságát, a folyamatos párbeszédet, a horizontális gondolkodást, az interdiszciplináris utak bejárását. Legnagyobb kihívásnak azt látja, miként tudunk együtt élni globálisan, ugyanakkor identitásunkat megőrizve, szabadon egy olyan világban, ahol a társadalmak működésében és sikerességében előtérbe került és meghatározóvá vált a kreativitás, a folyamatos innováció, a tudomány és művészet konvergenciája.

Az intézetvezetők feladata a Balassi Intézet alapvető célkitűzésével összhangban egy értékorientált országkép közvetítése, közös értékeink nemzetközi megismertetése, a magyarság jó hírének eljuttatása a nemzetek közösségébe, valamint a határon inneni és túli magyarság kulturális értékeinek és kapcsolatainak ápolása, fejlesztése.

VÁLOGATÁS A KÜLFÖLDI MAGYAR INTÉZETEK AKTUÁLIS PROGRAMJAIBÓL 

A Balassi Intézet - Londoni Magyar Kulturális Központ kezdeményezésére és szervezésében, valamint együttműködésben a London Film School-lal, Mundruczó Kornél 2015. május 12-én Londonba látogatott. A kétnapos programon közönségtalálkozón, zárt és nyilvános szakmai mesterkurzuson vett részt a rendező. 2015. május 12-én zártkörű, szakmai közönség előtti vetítésre került sor a London Film School filmszínházában, ahol a Cannes-i filmfesztiválon Un Certain Regard díjat nyert Fehér Isten című filmet mutatták be. A film óriási sikert aratott a közönség körében, ami a vetítést követő számos közönségkérdésben is megnyilvánult. A rendezővel a London Film School igazgatója Jane Roscoe beszélgetett. 

A Balassi Intézet - Londoni Magyar Kulturális Központ, a Harmónia Műhely Alapítvány, a Budapest Jazz Club és a londoni 606 Club szervezésében ismét fellépett Londonban Szakcsi Lakatos Béla. 2015. május 14-én az altszaxofonos Peter King, a bőgős Jurij Golubov és a dobos Nic France társaságában adott felejthetetlen koncertet, majd másnap szóló előadásával lépett fel a Balassi Intézet -Londoni Magyar Kulturális Központban.

A Balassi Intézet – Varsói Magyar Kulturális Intézet kezdeményezésére indult Lengyelek és magyarok. Történelem - Politika - Kultúra című, huszonöt alkalomból álló előadássorozat negyedik állomásaként a magyar kultúráról és a magyar-lengyel évszázados kapcsolatok csomópontjairól tartanak konferenciát a Varsói Királyi Várban 2015. május 29-én. Valuch Tibor professzor, illetve a Varsói Egyetem részéről Jerzy Kochanowski professzor tart előadást a „magyarországi gulyáskommunizmusról”, illetve a lengyelországi „bigos-kommunizmusról”, amelyet követően kettejük részvételével beszélgetés várja az érdeklődőket az 1963 és 1989 közötti hétköznapi élet tematikájában. 

A Balassi Intézet - Zágrábi Magyar Intézet a Zágrábi Magyar Nagykövetséggel, a Földművelésügyi Minisztériummal, valamint a Horvát Kereskedelmi és Iparkamarával közösen rendezi meg a Hungaricum-Croaticum Fesztivált 2015. május 28. és 29. között. Az eseményen fellép két magyarországi együttes, a Čabar és az Agyagbanda, valamint a laskói tánccsoport. A Fesztivál első napján egy kiállítás keretén belül számos magyar és horvát termék kerül bemutatásra, amelyhez magyar gasztronómiát népszerűsítő program is kegészít.

A Nemzetközi Visegrádi Alap megalakulásának 15. évfordulója, valamint a Második Világháború befejezésének 70. évfordulója alkalmából a Visegrádi négyes országaiból, csak erre az alkalomra összeállított vonósnégyes adott koncertet a térség zeneszerzőinek műveiből 2015. május 19-én. Az esemény a Visegrádi Csoport szófiai nagykövetségeinek szervezésében, a Bolgár Köztársaság Honvédelmi Minisztériuma együttműködésével és a Balassi Intézet - Szófiai Magyar Intézet támogatásával valósult meg. A koncerten Jávorkai Sándor, Petr Nouzovský, Miriam Rodriguez Brüllová és Emilia GochFranz előadásában hangoztak el Schubert, Antonio Vivaldi, Bartók Béla, Roman Hass, Henryk Wieniawski, Pavol Simai, Radames Gnattali, Pablo Sarasate és Astor Piazzolla művei. 

INTÉZETEN KÍVÜLI JELENTŐS HÍREK, PROGRAMOK

A világ egyik legjelentősebb filmes seregszemléjén, a 68. cannes-i filmfesztiválon Nemes Jeles László alkotása a második legfontosabb díjat hozta haza. A Saul fia szombaton már két elismerést is begyűjtött, a Nemzetközi Filmkritikusok Szövetségének (FIPRESCI) díja mellett a Francois Chalais-díjat is elnyerte. Előbbit a FIPRESCI képviselői, utóbbit pedig egy héttagú francia újságírókból és filmes személyiségből álló zsűri ítélte oda. Az auschwitzi koncentrációs táborban játszódó magyar versenyfilm alkotói a vasárnapi díjátadó után tovább örülhetnek, a Coen-testvérek vezette zsűri a cannes-i seregszemle nagydíját adta át Nemes Jeles Lászlónak. A Saul fia forgatókönyvét Nemes Jeles László és Clara Royer írta, a főszerepeket Röhrig Gézán kívül Molnár Levente, Urs Rechn és Zsótér Sándor alakította.

A szentpétervári Vera Komisszarzsevszkaja Színházban volt látható 2015. május 23-án a Vígszínház Mikve című előadása. 2015. június 2-án és 3-án a teátrum Kolozsváron vendégszerepel a Toldival, illetve Sütő András Álomkommandójával, végezetül a társulat pénteken az Ermitázsban is járt. A Vígszínház és a szentpétervári teátrum évek óta szoros szakmai kapcsolatban áll egymással. A két színház együttműködésének keretében 2014 októberében a szentpétervári társulat a Helver éjszakája című előadással vendégszerepelt a Vígszínházban. A 2010-ben debütált, ortodox zsidó nők életét bemutató Mikve a Pesti Színház sikeres előadása: a bemutató óta több mint 125 alkalommal játszották el, mindannyiszor telt ház előtt. A produkció szerepelt a XI. Pécsi Országos Színházi Találkozó versenyprogramjában, és az egykori főszereplő, Pap Vera játékáért megkapta a MASZK Országos Színészegyesület a legjobb női alakításért odaítélt díját. A különös atmoszférájú, női fürdőben játszódó kortárs művet a Cseh Nemzeti Színház intendánsa, Michal Docekal rendezte, a díszlettervező a nemzetközi hírű Jan Dusek volt.

Fennállásának 60. évét színvonalas gálaműsorral, közel 500 idősebb és fiatalabb táncossal ünnepelte a nagyszínházban a Szeged Táncegyüttes. Az 1955-ben alakult Szeged Táncegyüttes Szeged legnagyobb létszámú és legrégebbi múltra visszatekintő hagyományőrző és hagyományápoló együttese, mely a város kulturális-közművelődési és művészeti életében évtizedek óta meghatározó szerepet tölt be. Az együttes tagjai elsősorban Szeged város gyermekei és fiataljai, de előadásaik, rendezvényeik valamennyi korosztály számára nyújtanak ismeretterjesztő és szórakoztató programot. Az együttes célkitűzése a Kárpát-medencei magyar és más nemzetiségiek folkórhagyományainak ápolása, táncházakban való terjesztése, korszerű színpadi művek bemutatása.

A budapesti Uránia Nemzeti Filmszínházban tartott díszünnepséggel hivatalosan is kezdetét vette kedd este az V. Magyar Világtalálkozó 2015. május 22-én, amely konferenciákkal, kulturális és szórakoztató programokkal is várta az érdeklődőket. Az idei programok között társadalmi-és vallási párbeszédfórumok, tudományos tanácskozások és egészségkonferencia is szerepel, de a programot a Józsa Judit Galériában kiállítás és Mága Zoltán koncertje is színesíti. A budapesti Syma Rendezvényközpontban egyebek mellett jurta sátrak, szabadtéri látványkonyha, egészségkonferencia, palóc lakodalom, magyar nóták közös éneklése, valamint Ázsia- és Afrika-fórum szórakoztatja a látogatókat, emellett bemutatkozik a világtalálkozó díszvendége, a Vajdaság is.

Az ördög próbája című előadásban nyújtott alakításáért Berekméri Katalin, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának művésze vehette át a Romániai Színházi Szövetség (UNITER) legjobb női mellékszereplőnek járó díját hétfőn este Bukarestben. A frissen felújított bukaresti Ion Luca Caragiale Nemzeti Színházban tartott UNITER-gálán az elmúlt évad kiemelkedő teljesítményeiért járó elismeréseket adták át, a legjobb női főszereplő díját Anca Hanu kapta a kolozsvári Román Színház Amalia respiră adânc című előadásában játszott szerepéért. A legjobb előadás díját a Gianina Cărbunariu rendezésében készült De vânzare / For Sale, a bukaresti Odeon Színház produkciója nyerte el.

 

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
17
Augusztus
H K Sz Cs P Szo V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Montmartre | Vigne du Clos, Rue des Saules 75018 Paris
2019. okt. 12. - okt. 12.
Montmartre-i szüreti ünnepség