Iratkozzon fel hírlevelünkre

BALASSI INTÉZET HÍRLEVÉL 2015. MÁJUS, 21. HÉT

BALASSI INTÉZET HÍRLEVÉL 2015. MÁJUS, 21. HÉT

A BALASSI INTÉZET HÍREI

Az Oroszországi Magyar Kulturális Napok keretében nagyszabású fotókiállítás nyílt Robert Capa életművéből 2015. május 18-án, a moszkvai Multimedia Art Museumban. A tárlat mintegy 120 képe között éppúgy megtalálhatóak a haditudósító világszerte ismert, a háború borzalmait megörökítő alkotásai, mint a Szovjetunióban tett utazásai során készített, csak ritkán kiállított fotói is. A kiállítást Hammerstein Judit a Balassi Intézet főigazgatója nyitotta meg, aki ünnepi beszédében hangsúlyozta: Robert Capa alkotásai a magyar fotóművészetre irányítják a figyelmet, amely a 20. században nagy ismertségre tett szert Moholy Nagy László, Lucien Hervé, Robert Capa és más neves fotográfusok révén, akik meghatározó és alakító képviselői voltak az egyetemes fotóművészetnek. A tárlatot mindössze néhány nappal a megnyitását követően több mint 22 ezren látták.

VÁLOGATÁS A KÜLFÖLDI MAGYAR INTÉZETEK AKTUÁLIS PROGRAMJAIBÓL

A Prágai Nemzetközi Könyvvásárt (Book World) idén 2015. május 14-17. rendezték meg, a Výstaviště Praha vásárközpontban. A Balassi Intézet – Prágai Magyar Intézet szervezésében megvalósult magyar stand a vásár központi, szecessziós pavilonjában kapott helyet, a rendezvény legforgalmasabb részén. A szakmai program középpontjában Szeghalmi Lőrincz: Levelek az árnyékvilágból című regény cseh kiadásának bemutatója állt, amely Robert Svoboda Magnesia litera-díjas műfordító fordításában jelent meg a prágai Dybbuk Kiadónál. A regényt bemutató beszélgetést Alt Krisztián íróval és Robert Svoboda fordítóval Jan Nejedlý író, publicista vezette a vásár Irodalmi Kávézójában. A standon megjelent továbbá a mai magyar könyvkiadás számos reprezentatív szépirodalmi, gyermekirodalmi, képzőművészeti és tudományos kiadványa, amelyekhez hasonló programok kapcsolódtak. A könyvvásár keretében Gazdag József: Egy futballfüggő naplójából című könyve is bemutatkozott. A szerző a szlovákiai magyar megjelenésű Új Szó napilap legendás, Focitipp című mellékletének megalapítója és egy évtizeden keresztüli főszerkesztője a kötet születéséről, sportújságírói és futballszurkolói kalandjairól, Európa stadionjaiban szerzett élményeiről számolt be.

A finn–szovjet téli háború magyar önkéntesei című időszaki kiállítás a finn múzeumok szövetségének felmérése szerint Finnország 4. legnépszerűbb tárlata. Az 1939–1940-es finn–szovjet téli háború idején az egész világ szimpátiával fordult Finnország felé, de csak kevés országból érkezett olyan mértékű segítség, mint Magyarországról: önkéntes zászlóalj, hadfelszerelés és humanitárius segély a Finn Vöröskereszt számára. A kiállítás a finn–magyar kapcsolattörténet e kiemelkedő fejezetének állít emléket Dr. Richly Gábor kurátor, Niina Ala-Fossi és Vilisics Ferenc, valamint Osmo A. Wilkuna kutatásainak felhasználásával. A Finn Hadtörténeti Múzeumban látható kiállítás a Balassi Intézet Helsinki - Magyar Kulturális és Tudományos Központ közreműködésével, több finn és magyar intézmény bevonásával, az Nemzeti Kulturális Alap miniszteri keretének támogatásával jött létre. A téli háború befejezésének 75. évfordulója alkalmából, a 2015. március 12-én megnyitott kiállítás az év végéig látogatható.

A Balassi Intézet - Párizsi Magyar Intézet magyar drámafesztivált rendez a Traduire et Transmettre Fesztivál keretében a párizsi Atalante színházban 2015. május 26. és 31. között. A programsorozat jeles magyar szerzők műveit mutatja be felolvasószínház keretében, amelyet kerekasztal-beszélgetések és filmvetítések egészítenek ki. Az eseményen többek között Lakos Anna és Spíró György is előadást tart.

A Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézet szervezésében megvalósult Magyar Zene Fesztivál idei kiadásának három versenynapján 24 fiatal muzsikus előadásában 18 versenyprogramot hallgatott meg a közönség. A zsűri idén két zongoraművészt jutalmazott első díjjal: Andra Demidov Liszt Ferenc h-moll szonátáját adta elő, Ioana Ionescu repertoárjában Liszt, Chopin és Enescu művek szerepeltek. Jutalomkoncertjüknek a párizsi, illetve a brüsszeli Balassi Intézet ad otthont. A harmadik díjas Moldáv köztársaságbeli Radu Croitoru gordonkás, aki Ligeti művével és Sosztakovics gordonkaszonátájával győzte meg a zsűrit. A közönség a bukaresti Les Enharmoniques négykezes zongoraduóra - Maria Indricău és Anamaria Biaciu-Popa – szavazott, akik jutalmul a Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézet által szervezett karácsonyi koncerten léphetnek fel.

2015. május 8-án ismét megrendezésre került a Zlatá Koruna-i magyar nap a Balassi Intézet - Prágai Magyar Intézet és Magyar Nagykövetség közös szervezésében. A dél-csehországi kisvárosban 1946 óta minden évben megemlékeznek a második világháborúban, a helyi cseh lakosság védelmében elesett magyar katonákról. Az ünnepség idén is az elesett katonák síremlékének koszorúzásával kezdődött, ezután a híres helyi cisztercita kolostor termeiben Filp Csaba, Munkácsy díjas magyar képzőművész Sapientia Nihil Novus című kiállítása nyílt meg, amely 2015. június 4-ig tekinthető meg. Az ünnepélyes eseményt követően a magyar Art’s Harmony Trio Goldmark Károly emlékkoncertje követte, amelyen Goldmark Károly, Lázár Dániel, Lázár György és Joseph Haydn művei hangzottak el.

Díjazásos pályázatot hirdetett fiatal, nemzetközi művészcsoportok számára kortárs kiállítási koncepció létrehozására a Balassi Intézet – Collegium Hungaricum Bécs Semmelweis Ignác (1818-1865) halálának 150. évfordulója alkalmából. A világhírű magyar orvosról egy innovatív nemzetközi pályázati projekttel emlékezünk meg, melynek üzenete, hogy a tudományos és művészeti törekvéseket a kreativitás, a bátorság és az innováció egyesítheti. A projekt célja a kortárs európai művészek munkájának támogatása, valamint Semmelweis jó hírnevének öregbítése is. A felhívás 35 év alatti fiatal, kortárs, nemzetközi összetételű művészcsoportokat (legalább 3 - maximum 5 fő) ösztönöz arra, hogy nyújtsanak be olyan újonnan készülő, kreatív kiállítási koncepciót és tervet, amely a Collegium Hungaricum Bécs galériájában fizikailag bemutatható, körülbelül 3 hét alatt kivitelezhető és oda jól illő (csoportos) tárlatot, installációt, összművészeti alkotást vonultat fel műfaji megkötés nélkül.

A Brüsszeli Balassi Intézetben 2015. május 18-án került megrendezésre Méhes Károly Gilles Villeneuve-ről szóló könyvének bemutatója. Méhes Károly magyar Forma-1-es újságíró 2013/14 során 44 interjút készített olyan személyiségekkel, akik együtt versenyeztek és dolgoztak Gilles Villeneuve-vel, a legendás kanadai Forma-1-es autóversenyzővel. A Verartis Kiadónál megjelent angol nyelvű könyvében F1 világbajnokok mellett többek között megszólal a zolderi pálya -ahol Villeneuve életét vesztette 1982-ben- egykori biztonsági munkatársa is. A kötet brüsszeli bemutatóján a szerző és a kiadó mellett jelen lesznek kortársak, szemtanúk, akik felidézik a Forma-1 egyik máig legnépszerűbb figuráját és emlékeikről mesélnek. A könyvbemutatót a szerzővel való beszélgetés zárja.

INTÉZETEN KÍVÜLI JELENTŐS PROGRAMOK

A jeruzsálemi Izrael Múzeum anyagából nyílt kiállítás Pécsett 2015. május 13-án, amelyen zsidó kéziratokat és szertartási tárgyakat tekinthetnek meg az érdeklődők a Janus Pannonius Múzeumban. Az izraeli nagykövetség támogatásával és a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetségének szervezésében megvalósuló tárlatot Ilan Mor nagykövet Hoppál Péter, kultúráért felelős államtitkárral és Páva Zsolttal, Pécs polgármesterével közösen nyitotta meg.

Tíz nap múlva, 2015. május 29. és június 7. között tizenegyedik alkalommal rendezik meg a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivált (TIFF), amelyen 50 országból 222 rövid- és nagyjátékfilmet vetítenek le. A filmipar különböző területein elismert személyiségek érkeznek Kolozsvárra. Meghívást kapott többek között az elefántcsontparti születésű Isaach de Bakolé, aki Hajdu Szabolcs Délibáb című westernjének főszereplője, Bent Hamer norvég és Agusti Villaronga spanyol rendező, akiknek a filmjeit a 3x3-as szekcióban vetítik. Pálfi György a Szabadeséssel érkezik a fesztiválra, s mások mellett Roberto Olla, az Eurimages filmalap ügyvzetője, Elin Erichsen, a Norvég Filmintézet fejlesztési igazgatója és Violeta Bava, a Buenos Aires-i Független Filmfesztivál művészeti igazatója is megtiszteli jelenlétével a rendezvénysorozatot.

A Magyar nyelv és Kultúra Nemzetközi Társasága szervezésében ötévente megrendezésre kerülő Anyanyelvi konferenciának május 14. és 17. között Nagyvárad adott otthont. A program jelentős része a Partiumi Keresztény Egyetemen zajlott. Az első ízben 1970-ben megrendezett anyanyelvi konferencia célja foglalkozni a magyar nyelvnek és a magyar kultúrának állapotával, bemutatni az eddigi kutatási eredményeket. A Nemzeti Kulturális Alap támogatásával megszervezett XIII. Anyanyelvi konferencia gerincét a pénteki konferencia nap képezte, amelynek keretében délelőtt plenáris, délután szekcióülések voltak. Ünnepélyes köszöntőt mondott Tőkés László európai parlamenti képviselő, a házigazda egyetem Alapítók Tanácsának elnöke.

A Thália Színház 2015. május 11. és 15. között negyedik alkalommal rendezte meg a Határon Túli Magyar Színházak Szemléjét, amelyen öt nap alatt nyolc előadást láthatott a közönség. 2015. május 11-én az Újvidéki Színház a művész és hatalom viszonyáról szóló előadását mutatták be. A III. Richárd, avagy jelenetek Meyerhold életéből című darabot Anca Bradu rendezte. A következő napon a nagyváradi Szigligeti Színház mutatatta be a tolerancia és a megbocsátás szükségességének üzenetét hordozó lengyel, kortárs drámát, Tadeusz Slobodzianek a Mi osztályunk című darabját, szintén Anca Bradu rendezésében. Másnap, 2015. május 13-án az Arizona Stúdióban az Aradi Kamara színház előadásában látható a bibliai mélységeket megreppelő Sex, drugs, gods & rock című radikális stand-up comedy-t, 2015. május 14-én pedig a szatmárnémeti Északi Színház, Harag György Társulata előadásában az Antigonét mutatták be. Végül 2015. május 15-én a Csíkszeredai Csíki játékszínben előadásában Kosztolányi Dezső Édes Annája zárta a programot, Lendvai Zoltán rendezésében.

Krasznahorkai László nyerte a 2015-ös Nemzetközi Man Booker Díjat - jelentette be Londonban az elismerésről döntő bizottság elnöke, Marina Warner 2015. május 19-én. A Nemzetközi Man Booker-díjat olyan élő alkotó kaphatja meg, aki vagy angol nyelven ír, vagy munkái általában hozzáférhetőek angolul és teljes munkássága nyomán a szakmai zsűri alkalmas tartja az elismerésre. A bírák egyebek között a Krasznahorkai-művek rendkívüli mondatait emelték ki, melyek tónusa az ünnepélyestől a féktelenen át a vigasztalanig terjed, a zsűri elnöke pedig olyan látnoki képességű írónak nevezte Krasznahorkait, aki jelenkori létezésünk lényegét rendkívüli intenzitással és hangterjedelemben, valamint rémisztő, furcsa, döbbenetesen komikus, és gyakran megrázóan gyönyörű jelenetekben ragadja meg. Az ellenállás melankóliája, a Sátántangó, és a Seibo járt odalent a mély képzelet és a komplex szenvedélyek csodálatos alkotásai, melyekben az emberi komédia fájdalmasan súrolja a transzcendencia határát.

Lezajlott a 60. Eurovíziós Dalfesztivál idei első elődöntője a bécsi Stadthalléban, amelyen a magyar versenyző, Csemer Boglárka Boggie bekerült a legjobbak közé, így biztosan fel fog lépni a szombati eurovíziós döntőben. A Magyar énekesnő a Wars For Nothing című dal jó szereplése azt jelenti, hogy Magyarország egymás után immár ötödször tudott döntőbe jutni a versenyen. Az elődöntő 16 fellépője közül csak tíz jutott be a döntőbe.

 

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
24
Augusztus
H K Sz Cs P Szo V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Montmartre | Vigne du Clos, Rue des Saules 75018 Paris
2019. okt. 12. - okt. 12.
Montmartre-i szüreti ünnepség