Iratkozzon fel hírlevelünkre

BALASSI INTÉZET HÍRLEVÉL 2015. JÚNIUS, 23. HÉT

A Balassi Intézet - New York-i Magyar Kulturális Központ 2015. június 8. és 20. között a kortárs magyar kultúra és társadalom értékeit megjelenítő programsorozattal mutatja be New Yorkban, miért érdekes hely a mai Budapest és Magyarország egésze. A Balassi Intézet mellett a Design Terminál, a Magyar Turizmus Zrt., a Budapest Music Center és természetesen Magyarország diplomáciai képviseletei is a programsorozat gazdái. A kísérőprogramok Washingtonban és Ottawában zajlanak majd, az események fókusza ezúttal New York és - a város kortárs kultúra szempontjából egyre jelentősebb negyede - Brooklyn. A Pop-Up Budapest során jelentős amerikai fesztiválokon kiemelt vendégként jelenik meg Magyarország. Legjobb zenészeink, start-up cégeink és filmeseink közül többen első alkalommal mutatkoznak be New Yorkban, míg mások régi ismerősként térnek vissza a városba.

Második alkalommal rendezik meg 2015. június 8–14. között a Több mint szomszéd címmel a magyar kulturális hetet a Balassi Intézet - Pozsonyi Magyar Intézet és Magyarország Pozsonyi Nagykövetsége szervezésében. A fesztivál keretében több tucat izgalmas program révén mutatkozik be a magyar könnyű- és komolyzene, a kortárs képzőművészet és a gasztronómia. A rendezvénysorozat 2015. június 8-án a pozsonyi Istropolisban fellépő Omega Oratóriumával nyílik, szimfonikus zenekar és énekkar kíséretében. A hét másik jelentős, reprezentatív programja a Magyar Nemzeti Táncegyüttes fellépése lesz a Városi P. O. Hviezdoslav Színházban, 2015. június 11-én. Többek között koncertet ad a Benkő Dixieland Band, a Söndörgő, a Rackajam, a Rendhagyó Prímástalálkozó és a Hot Jazz Band. A színpad előtti téren a magyar gasztronómia és borkultúra képviselői kínálják portékáikat, de bemutatásra kerülnek a Hungarikumok és kézműves magyar termékek is.
Töredék címmel nyílik kiállítás Kinszki Imre képeiből a Balassi Intézet – Párizsi Magyar Intézet galériájában. Míg a külföldi szakirodalom Brassaïval, Kertésszel és Moholy-Naggyal egyenrangú alkotóként emlékszik a Holokauszt során elpusztított Kinszki Imre életművére, Magyarországon csak kevesek által ismertek páratlan fotói. Pedig Kinszki képei, írásai rendszeresen megjelentek a hazai sajtóban, felvételeit pedig olyan rangos külföldi lapok is közölték, mint a National Geographic vagy az American Photography. Témái között kiemelkedően fontos mindaz, amit Budapestről lencsevégre kapott. A vészterhes időkben negatívjaiból egy doboznyit a családjára bízott. Ez a kis doboz megmenekült s vele néhány tucat időtlenné vált pillanat, egy végképp eltűnt világ emlékei.

A Balassi Intézet - Londoni Magyar Kulturális Központ második alkalommal köszöntötte Hétfő Esti Zeneszalon című komolyzenei sorozatában a Budapesti Fesztiválzenekar muzsikusaiból álló Lanner Kvartettet. Az együttes 2015. május 18-án Londonban, 2015. május 19-én pedig Oxfordban invitálta egyedülálló Zenés Vendégségre a brit hallgatóságot. A Lanner Kvartett 2012 nyarán alakult azzal a céllal, hogy felelevenítsen egy régi, 200 éves tradíciót, a házi muzsikálást. Tagjai - akik egyben a Budapesti Fesztiválzenekar művészei is - eltökéltek abban, hogy erre a régi bécsi tradícióra támaszkodva a hagyományos vonósnégyesektől eltérően, különleges formációban, a cselló helyett nagybőgővel keltsék újra életre a koncertezés eme formáját, amely a 19. század eleji polgári szalonokban oly népszerű volt.

Bukta Imre, Munkácsy-díjas művész, a magyar kortárs képzőművészet vezető alakjának műveiből nyílt kiállítás a brüsszeli Balassi Intézet galériájában 2015. június 2-án. Bukta Imre alkotásai erős szállal kötődnek a vidéken élő, mezőgazdaságban dolgozó emberek életéhez és kultúrájához. Brüsszeli kiállításán válogatást ad az elmúlt 15 évben készült festményeiből, fotóiból, grafikáiból és installációiból. A kiállítás 2015. szeptember 9-ig látható.

A világ egyik legjelentősebb filmes seregszemléjén, a 68. cannes-i filmfesztiválon Nemes Jeles László alkotása a második legfontosabb díjat hozta haza, amelyhez hasonlóan fontos elismerést csak Szabó István Redl Ezredese kapott 1985-ben. Csaknem ötven éve nem szerepelt magyar „első film” a versenymezőnyben. A Balassi Intézet – Varsói Magyar Intézet is hozzájárult a film elkészítéséhez: a 2013-as varsói castinghoz biztosított helyszínt, amelyért köszönetképpen az intézet szerepel a film stáblistáján.


INTÉZETEN KÍVÜLI JELENTŐS HÍREK, PROGRAMOK

Magyar filmeket is vetítenek a pénteken kezdődő kolozsvári 14. Transilvania Nemzetközi Filmfesztiválon (TIFF), amelynek egyik kiemelt meghívottja Nastassja Kinski színésznő. A Balassi Intézet bukaresti központja az idén is partnere a kolozsvári fesztiválnak, amely a térségben az egyik legfontosabb filmes szemlévé nőtte ki magát. A 2015. május 29. és június 7. között zajló fesztivál keretében a szerdai nap a magyar filmeké: a vetítések mellett lesznek szakmai beszélgetések magyar alkotókkal, koncertek és gasztronómiai programok.
Az eseményen szerepel egy különlegesség is, a Kolozsvári Magyar Operában levetítik Kertész Mihály (Michael Curtiz) 1914-ben forgatott A tolonc című filmjét, amelynek egyetlen másolatát 2008-ban találtak meg a New York-i Magyar Intézet alagsorában. A filmet Pacsay Attila zenéje kíséri a Kolozsvári Magyar Opera zenekarának előadásában. A magyar nap filmes programjában szerepel Pálfi György Szabadesés című filmje, amely tavaly Karlovy Varyban elnyerte a legjobb rendezőnek járó különdíjat. A magyar nap meghívottja Isaac de Bankolé színész, akivel a kolozsvári közönség Hajdu Szabolcsnak a Délibáb című filmje vetítésén találkozhat. Reisz Gábor első nagyjátékfilmjével, a Van valami furcsa és megmagyarázhatatlan című alkotásával vesz részt a TIFF magyar napján. Emellett megnézhető a Viharsarok, A berni követ és a Szerelempatak című film is.

Három magyar film is Karlovy Vary-ban ünnepli premierjét. Horváth Lili első játékfilmje, a Szerdai gyerek a felnőtté válással foglalkozik, főhőse az állami gondozásból frissen kikerült, 19 éves Maja, a felelőtlen kamaszlány, aki egy négyéves kisfiú anyja. A film főszereplője Vecsei Kinga, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem hallgatója, mellette olyan ismert színészek is feltűnnek, mint Thuróczy Szabolcs, Börcsök Enikő, Lukáts Andor, Nagy Ervin és Dér Denisa. Nemes Gyula magyar-cseh-német koprodukcióban készült Zero című filmje egy méhész története, aki „anarchista terrort” indít a rendszer ellen, hogy megmentse a méheket. A Magyarországon és Burkina Fasóban forgatott, 83 perces film operatőre Dobóczi Balázs, írója a rendező és Beregi Tamás. Az európai filmpromóciós szervezeteket tömörítő European Film Promotion (EFP) új programja Future Frames címmel mutat be ígéretes pályakezdő tehetségeket Karlovy Varyban. A tíz diploma-, illetve vizsgafilmet felvonultató válogatásba kapott meghívást a Színház- és Filmművészeti Egyetem és a Filmteam koprodukciójában, a Filmalap támogatásával készült, Határ című alkotás, Szabó Mátyás diplomafilmje.

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem főépületének rekonstrukciós projektjét a FIABCI Prix d’Excellence nemzetközi ingatlanfejlesztési nívó díjpályázatán két kategóriában is a nagydíj ezüst fokozatával ismerték el szombaton, a szövetség éves kongresszusán Kuala Lumpurban. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem az örökségvédelem (Heritage – Restoration/Conservation), továbbá a speciális épületek (Purpose Built) kategóriában kapta az elismerést.

Háromszázhuszonkilenc új kötet debütál a 2015. június 4-én kezdődő 86. Ünnepi Könyvhéten és 14. Gyermekkönyvnapokon budapesti Vörösmarty téren idén száznegyvenhét pavilonban több mint kétszáz magyarországi és határon túli kiadó várja az érdeklődőket. A téren két színpadon az ország legjelentősebb írótársaságai mutatják be az új köteteket és szerzőiket, különös tekintettel a fiatalabb generáció képviselőire Az Ünnepi Könyvhét országos, mintegy 80 települést felölelő programját június 4-én, csütörtök délelőtt Győrben nyitja meg Dragomán György, József Attila-díjas író. A budapesti rendezvény megnyitóján idén a szintén József Attila-díjas Sárközy Mátyás mond beszédet. Az Ünnepi Könyvhéten debütál a Kossuth-díjas Spiró György Diavolina című új regénye is. A programsorozat keretében 2015. június 7-én, 16:00-tól Budapesten, a Vörösmarty szobor előtti színpadon látható a Donau Lounge bemutatja: Régi mesék új habbal - irodalmi kalandozások a Duna-térségben című rendezvényt, amelyen Csobánka Zsuzsával, Márton Lászlóval és a szerb Dragan Velikic-csel beszélget Méhes Márton.

 

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
17
Július
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Nincsenek események