Iratkozzon fel hírlevelünkre

BALASSI INTÉZET HÍRLEVÉL 2015. MÁJUS, 20. HÉT

 

A BALASSI INTÉZET HÍREI 

Szakmai konferenciát tartott a Campus Hungary Program 2015. május 11-én a Balassi Intézetben, melynek központi témája a kutatás-fejlesztés, innováció, nemzetköziesítés volt. Az uniós támogatású projekt csaknem ötmilliárdos keretösszegéből több mint tízezer magyar hallgató és oktató utazhatott a Balassi Intézet által koordinált Campus Hungary ösztöndíjjal a világ 92 országába az elmúlt 2 évben. A magyar egyetemekre érkező külföldi fiatalokat már négyszáz idegen nyelvű képzés várja, a mostani tanévben több mint 24 ezer külföldi tanul a hazai felsőoktatásban. A Campus Hungary honlapján elérhető egy angol nyelvű képzéskereső (Study Finder), ahol a hazai egyetemek iránt érdeklődő külföldiek válogathatnak a Magyarországon elérhető idegen nyelvű képzésekből.

Eredményt hirdettünk a Balassi Intézet Műfordító programja 2015/2016-os tanévére kiírt ösztöndíjpályázatáról. Három kontinens hét országából 12 pályázó készített próbafordítást annak érdekében, hogy elnyerje a meghirdetett 8 ösztöndíjas hely egyikét. Az ösztöndíjat elnyert orosz, lengyel, észt és kenyai hallgatók a képzés során megismerkednek a fordítás gyakorlati oldalával, a kortárs magyar irodalommal, irodalomkritikával és színházi élettel, valamint emelt szintű magyar nyelvi oktatásban vesznek részt.


VÁLOGATÁS A KÜLFÖLDI MAGYAR INTÉZETEK AKTUÁLIS PROGRAMJAIBÓL

Balassi Intézet, Bukarest
A Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézet 2015. május 12. és 15. között 11. alkalommal szervezi meg a Magyar Zene Fesztivált. A román főváros zenei életében kulturális márkanévvé alakult esemény a klasszikus és kortárs magyar zenei értékek romániai megismertetését, valamint olyan fiatal romániai tehetségek felfedezését és támogatását tűzte zászlajára, akik magyar zeneművek előadását vállalják. A Magyar Zene Fesztivál három versenynapján 24 fiatal muzsikus előadásában 18 versenyprogramot hallgat meg a zsűri és a közönség. A versenyzők a magyar zeneirodalom remekeit is megszólaltatják, így csendül fel - többek között – Kodály Zoltán és Ligeti György gordonkára írt szólószonátája, Liszt Ferenc h-moll zongoraszonátája és Bartók Béla Két román tánca. A versenyprogram közönsége találkozhat a fuvolaiskola és –irodalom kiemelkedő alkotója, Doppler Ferenc műveivel; de olyan ritkán játszott opuszokkal is, mint Liszt Ferenc Három cigányok című műve, vagy Kodály Zoltán Adagiója nagybőgő-átiratban, Erkel Ferenc Ölj meg engemet, Bánk című áriája, és nem utolsó sorban Liszt Ferenc rapszódiák két- és négykezes zongorán előadva.

Balassi Intézet, Stuttgart
Ceredi nemzetközi kortárs kiállítás nyílt a Balassi Intézet - Magyar Kulturális és Tájékoztatási Központ, Stuttgart galériájában 2015. május 7-én. A nemzetközi kortárs képzőművészeti szakma egyik rangos eseményévé vált a Ceredi Nemzetközi Kortárs Szimpózium. Az észak-magyarországi kis faluban nyaranta megrendezett, egyhetes nemzetközi művésztelep célja, hogy minden évben egy, az adott év kurátorai által meghatározott, és a faluhoz valamilyen módon kapcsolódó témára reflektáljanak a képzőművészet eszközeivel a világ minden tájáról érkező művészek. A kiállításon bemutatott „tisztaszoba” projekt keretében 15 kortárs művész 15 ceredi család tisztaszobáját kapta meg alapanyagként. Az így létrejött alkotások a világon egyedülálló lenyomatot képeznek a XXI. század kortárs művészetéről – egy kis nógrádi falucskát megörökítve az utókor számára. A tárlat 2015. június 7-ig látogatható a Balassi Intézet - Magyar Kulturális és Tájékoztatási Központ Stuttgart galériájában.
Balassi Intézet, Tallinn
A tartui Prima Vista Irodalmi Fesztiválon idén Centauri képviselte a magyar irodalmat 2015. május 5-én. Az irodalmi fesztiválra jelent meg észtül tíz magyar szerző, köztük Centauri írásaival a Világ legszomorúbb zenekara című novelláskötet a Magyar Kulturális Társaság kiadásában, a Tallinni Magyar Intézet és a Magyar Fordítóház Alapítvány támogatásával.

A tallinni ICT Week az infokommunikációs technológiai szakértők, a startup vállalatok, az állami szektor és a kockázati befektetők egyik legfontosabb rendezvénye az északi és a balti régióban, mely az egymás közötti eszmecsere és hálózatteremtés fontos fóruma. A rendezvényen, melyet idén 2015. május 14-15. között tartanak, a KKM támogatásával részt vesz a Design Terminal is. Az eseményen négy magyar startup mutatkozhat be az ún. matchmaking eventeken.

Balassi Intézet, Bécs
Mesterművek az esztergomi Keresztény Múzeumból címmel nyílt tárlat 2015. május 9-én az ausztriai St. Pöltenben. A kiállítást Erdő Péter bíboros és Klaus Küng megyéspüspök nyitotta meg. A tárlaton a több mint 100 műalkotás által betekintést nyerhetünk a nagyszerű gyűjteménybe. A dóm és a teológiai főiskola könyvtárából származó régi képek, könyvek és iratok segítségével megismerhetjük az érseki és királyi rezidencia történetét, valamint a magyar egyházi szervezetek egykori központjaként ismertté vált katedrális építészeti történetével is megismerkedhetünk. A katalógusban illetve a kiállítás keretében szó esik a magyar egyház és Ausztria 1000 éves kapcsolatáról, valamint a két szomszédos ország közös történelmi és kulturális viszonyáról. A kiállítás legfőbb célja, hogy segítse a magyar és az osztrák egyház együttműködését és növelje a két ország közötti megértést, tiszteletet és toleranciát.

Balassi Intézet, Prága
A Prágai Magyar Intézet és Magyar Nagykövetség közös szervezésében sikerrel zajlott le a Zlatá Koruna-i magyar nap 2015. május 8-án. A dél-csehországi kisvárosban 1946 óta minden évben megemlékeznek a második világháborúban, a helyi cseh lakosság védelmében elesett magyar katonákról. Az ünnepség idén is az elesett katonák síremlékének koszorúzásával kezdődött, majd a híres helyi cisztercita kolostor termeiben nyílt meg Filp Csaba, Munkácsy-díjas magyar képzőművész Sapientia Nihil Novus című kiállítása, amely 2015. június 4-ig lesz megtekinthető. Ezt az eseményt a magyar Art’s Harmony Trio Goldmark Károly emlékkoncertje követte.

Balassi Intézet, Zágráb
2015. május 6-án 15 órakor a Zágrábi Magyar Intézet helyet adott a Zágrábi
Magyar Nagykövetség Külgazdasági Irodájának kezdeményezésére megvalósított
Magyar Üzleti Klub első alakuló ülésének, melyen 49 Horvátországban működő
magyar cég 66 – köztük az OTP és a MOL - horvátországi képviselője volt jelen.

Balassi Intézet, Róma
2015. május 9-10. között két napra megnyitotta kapuit a Római Magyar Akadémia az olasz közönség előtt. Az Intézet a hároméves együttműködés keretében vesz részt az Open House programban, melynek célja, hogy az olaszországi, kevésbé ismert, vagy nehezen látogatható épületeket a szélesebb közönség elé tárja. A megjelölt hétvégén számos római és olasz műemléket mutatnak be, s három éve az Római Magyar Akadémia székhelye, az építészettörténet egyik gyöngyszeme, a Francesco Borromini által tervezett barokk Falconieri palota is a látogatható épületek listáján szerepelt.

 

INTÉZETEN KÍVÜLI JELENTŐS PROGRAMOK

Cseke Szilárd képzőművész és German Kinga kurátor Fenntartható identitás című projektjével nyílt meg 2015. május 7-én az 56. Velencei Nemzetközi Képzőművészeti Biennále magyar pavilonjának kiállítása. Az All the World’s Futures című idei szemlén nyolcvankilenc nemzet vesz részt. A magyar pavilonba tervezett térinstalláció fő eleme hosszú fóliacsövek rendszere, amelyben ventilátorok fehér golyókat mozgatnak. Az áttetsző csövekben ide-oda mozgó fehér golyók a kollektív és individuális identitásformálásokra hívják fel a figyelmet.
2015. május 1-jétől látogatható a Milánói Világkiállítás, ahol 144 ország mutatkozik be. Az Életkert fantázianevű magyar pavilon megnyitóját 2015. június 5-én tartják, ám az épületben már zajlanak a programok: május 1-jén Bogányi Gergely zongoraművész saját fejlesztésű hangszerén játszott, de fellépett Szakcsi Lakatos Béla és Kathy Horváth Lajos, valamint a FolkEmbassy is.
Hét erdélyi városban lép fel a Magyar Állami Népi Együttes 2015. május 13-19. között. Az együttes az elmúlt húsz évben számos alkalommal lépett színpadra Erdély nagyvárosaiban, ez alkalommal két nagy sikerű produkciót, a Szarvaséneket és a Magyar rapszódiát tekintheti meg a közönség. A Szarvasének című táncvers Sepsiszentgyörgyön, Marosvásárhelyen, Kolozsváron és Nagyváradon lesz látható. Marosvásárhelyen 2015. május 17-én lépnek fel a Nemzeti Színházban.

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház idén ad otthont első alkalommal 2015. május 17. és 23. között a Tánchét elnevezésű rendezvénynek, amelyen egyebek mellett a Magyar Állami Népi Együttes, a Szegedi Kortárs Balett és a Közép-Európa Táncszínház vesz részt.

2015. május 9-én kezdődtek a Bánsági Magyar Napok Temesváron. A magyar honfoglalás 1100. évfordulója alkalmával elindított sorozat keretében 12 nap alatt a térség 14 településén csaknem 50 rendezvény lesz. Szoboravatás, filmvetítés, koncertek, színházi előadások, kiállítások, könyvbemutatók, néptánc gálák, sportrendezvények, harci bemutatók, tudományos konferencia.

Az utcai képek bajnoka, akinek Picasso, Renoir és Pierre Cardin is modellt állt, Ervin Marton fotográfiáiból nyílik kiállítás Párizs, a háború utáni évek címmel 2015. május 14-én a Los Angeles-i Cohen Galériában.
Ervin Marton 1912-ben született Budapesten, rajz- és szobrászművészeti tanulmányait Magyarországon, majd a párizsi École des Beaux Arts-ban folytatta, a fényképezésben autodidakta módon képezte magát. 1937-ben emigrált Franciaországba, ahol olyan kortársakkal ismerkedhetett meg, mint Picasso, Brassaï vagy André Kertész. Rendszeresen szerepelt a szürrealisták, az École de Paris rendezvényein és a Bibliothèque Nationale fotókiállításain is. Az ’50-es években portréfotói és fotóalbumai révén nemzetközi hírnévre tett szert. A most nyíló kiállításon elsősorban a kora párizsi éveiből származó képei kerülnek bemutatásra, melyek leginkább utcai jeleneteket ábrázolnak. A háború után Ervin Marton érdeklődése inkább a portréfotózás felé fordult, számos híres filozófust és művészt örökített meg. A jelenlegi tárlaton többek között Cocteau, Renoir, Picasso, Jean Genet és Pierre Cardin arcképei láthatók. A kiváló fotográfus 1968-ban hunyt el, élete során munkáit elsősorban Párizsban, Londonban, Milánóban és Budapesten állították ki. Művei a Magyar Nemzeti Galéria és a Magyar Fotográfiai Múzeum gyűjteményét is gazdagítják.

2015. május 12-én Fliegauf Bence Csak a szél című filmjével zárult a bécsi Opre Roma Filmfesztivál, melyet a Roma Integráció Évtizede Program 2005-2015 keretében rendeztek meg. A nemzetközi kezdeményezésre létrejött Roma Integráció Évtizede Program az oktatást, foglalkoztatást, egészségügyet és lakhatást állítja a központba, emellett a szegénység elleni küzdelem és az antidiszkrimináció szükségességére hívja fel a figyelmet. A magyar-német-francia koprodukcióban készült Csak a szél című filmdrámát a 2008 júliusa és 2009 augusztusa között történt romák elleni merényletsorozat inspirálta. A film egy cigánycsalád egy napját mutatja be, kora hajnaltól késő éjszakáig. Fliegauf Bence jelenleg Liliom ösvény című filmjén dolgozik, melyet várhatóan 2015 őszétől vetítenek a magyarországi mozikban.

Csekkold! címmel 2015. május 15. és 17. között cseh színházi fesztivált rendeznek a budapesti Katona József Színházban. A programban három előadás, két felolvasó-színházi produkció és egy színházi témájú fotókiállítás szerepel.

A 68. Cannes-i Filmfesztiválon a versenyprogramban szerepel Nemes Jeles László első rendezése, a Saul fia című holokausztdráma. A Magyar Nemzeti Filmalap támogatásával készült produkció egy Auschwitzban raboskodó, hullaégetésre kényszerített zsidó férfiról szól, aki mikor az egyik holttestben saját fiát fedezi fel, elhatározza, hogy az élete kockáztatásával is megadja a végtisztességet a gyermekének.
A cannes-i filmfesztiválon utoljára magyar elsőfilmes rendező munkája csaknem fél évszázada, 1968-ban versenyzett, ráadásul Sára Sándor Feldobott kő című művén kívül Jancsó Miklóstól a Fényes szelek és a Csillagosok, katonák is a legjobbak között volt, azonban végül egyiket sem jutalmazták díjjal – a teljes fesztivál elmaradt a diákzavargások miatt.

Ismét van magyar továbbjutó a Britain’s Got Talenten. A brit tévés tehetségkutatót 2013-ban magyar csapat, az Attraction árnyékszínházi produkciója nyerte meg, most pedig a magyar néptáncnak van esélye bizonyítani.
A háromtagú gödöllői Fricska Táncegyüttes nagy sikerrel, mind a négy zsűritag igenlő szavazatával jutott tovább a selejtezőből az elődöntőbe egy néptánc produkcióval, amelyben a néptáncot kortárs jelmezben és előadásmóddal, de az eredeti lépésekkel tolmácsolják.

 

 

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
23
Július
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Nincsenek események