Iratkozzon fel hírlevelünkre

BALASSI INTÉZET HÍRLEVÉL 2015. ÁPRILIS, 18. HÉT

 

Több mint 60 ezres nézőszámmal látogatócsúcsot döntött a XXII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál. A szemlén ötven kiváló külföldi és közel félezer hazai és határon túli magyar íróval találkozhatott a közönség 2015. április 23. és 26. között. A Balassi Intézet Publishing Hungary programjának keretében vett részt az eseményen. A könyvfesztivál négy napon át csaknem 400 programmal várta a látogatókat a Millenáris parkban. A könyv és a szerzői jogok április 23-i világnapjához időzített kiállítás és vásár központjában idén nem egy kontinens, ország vagy nyelvterület, hanem a 220 éves szervezett magyar könyvkultúra állt. A fesztivál díszvendég írója az amerikai Jonathan Franzen volt.

Harminc év után újra magyar költészeti antológia jelent meg orosz nyelven. Az Oroszországi Magyar Kulturális Napok rendezvényén debütáló kötetet 2015. március 30-án foghatták először kezükbe az érdeklődők. A versantológia elkészítését a Balassi Intézet - Moszkvai Magyar Kulturális Központ kezdeményezte - Magyar Írószövetség közreműködésével -, amely kiadvány elsődleges célja az élő kortárs magyar költők alkotásainak csokorba gyűjtése volt. A magyar kortárs költők antológiája mellett Okszana Jakimenko műfordító, szentpétervári egyetemi docens szerkesztésében és ugyancsak a Rudomino könyvtár közreműködésével kiadtak egy, a határon túli magyar írók oroszra fordított műveit bemutató kötetet is. A válogatásban erdélyi, vajdasági, kárpátaljai, felvidéki írók, közöttük Bodor Ádám, Lovas Ildikó, Gion Nándor, Grendel Lajos, Bárta Gusztáv írásai szerepelnek. Az első, orosz nyelvű magyar költészeti antológia 1952-ben jelent meg a Szovjetunióban, a második 1982-ben, amely a XX. századi költők alkotásait tartalmazza.

Az Oroszországi Magyar Kulturális Napok kísérőrendezvényeként 2015. április 22-től a szentpétervári YESOD Zsidó Kulturális Központban tekinthető meg a Kelet-Közép Európa zsinagógái 1781-1944 című kiállítás. A tárlat időutazásra hívja a látogatót, épített öröksége útján mutatja be a zsidó emancipációt Kelet-Közép-Európában. A fennálló zsinagógákról készült felvételek végigkísérnek a zsidóság felszabadulásához vezető két évszázados úton. A 18. században a zsidók elhagyták addigi lakhelyüket, a „stetleket” a mai Litvánia, Fehéroroszország Lengyelország, Moldávia és Ukrajna, valamint a Habsburg Birodalom északi területén és Kelet-Közép-Európába vándoroltak. Lakóhelyül a mai Horvátország, Csehország, Magyarország, Lengyelország, Románia, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia és Ukrajna falvait és városait választották. A vándorlás kulturális átalakulást is hozott: a hagyományos zsidó életformát a modern élet mindennapjai váltották fel, és így a zsidó kultúrkör a korabeli társadalom szerves részévé vált. A Szentpétervári Magyar Főkonzulátus szervezésében megvalósult kiállítás 2015. április 30-ig látható, majd ezt követően Vilniusban kerül bemutatásra.

 

VÁLOGATÁS A KÜLFÖLDI MAGYAR INTÉZETEK AKTUÁLIS PROGRAMJAIBÓL

Immáron negyedik alkalommal rendezik meg a Cinepolitica - Politikai Filmek Fesztiválját 2015. április 26. és 30. között Bukarestben. Idén Varga Ágota A tartótiszt című dokumentumfilmje képviseli Magyarországot a Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézet közvetítésével. A nemzetközi palettán is egyedülálló fesztivál célja, hogy hozzájáruljanak - a filmművészet segítségével - a választópolgárok mindennapja és a politikusok világa közötti szakadék felszámolásához, továbbá a politikai mechanizmusok és a közönség motivációinak leleplezése és feltárása, valamint azon filmkészítők előtti tisztelgés, akik saját filmjeikben kifejezett politikai nézeteik miatt szenvedtek. A fesztivál programjában - a Panoráma szekcióban- a Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézet közvetítésével Varga Ágota A tartótiszt című dokumentumfilmjét is levetítik. Az esemény további magyar vonatkozása, hogy Aáry-Tamás Lajos, oktatási jogok biztosa a zsűri tagjaként fogja a hét versenyfilmjeit értékelni.

Először lépett fel Szerbiában a budapesti Recirquel Újcirkusz Társulat 2015. április 25-én, a NOMUS (Újvidéki Zenei Vigasságok) Fesztivál keretében. A vendégszereplés társszervezője a Balassi Intézet - Collegium Hungaricum Belgrád. Az immáron 40. alkalommal megrendezett fesztivál az ország egyik legnagyobb, legszínvonalasabb és legismertebb zenei eseménye, amelyet a szerb állam kiemelt nemzeti jelentőségű rendezvénynek nyilvánított. A jubileumi esemény érdekessége, hogy ugyanazon az estén, egymást követően lépett fel két különböző helyszínen a Recirquel és a Muzsikás együttes, mely utóbbi Jandó Jenő zongoraművésszel kiegészülve Bartók műveiből adott zenei válogatást.

 

INTÉZETEN KÍVÜLI JELENTŐS HÍREK, PROGRAMOK

2015. június 15. és 21. között rendezik meg a XI. Magyar Táncfesztivált Győrben. A fesztivál a magyar táncművészet legnagyobb ünnepe, ahol a hazai vezető együttesek idén 24 előadással képviseltetik magukat. A műfaj széles palettája mutatkozik be 6 helyszínen, 7 napon keresztül: a klasszikus és kortárs stílusoktól kezdve, a néptánc, a társas- és élménytáncon át a mindenki által befogadható és követhető városi folklórig. A fesztivál újdonsága, hogy 4 előadással Gyermek Táncfesztivál-t is rendeznek.

Részletes program elérhető az esemény honlapján: http://www.gyoritancfesztival.hu/hu/

Kínán kívül először Magyarországon mutatkozik be a Csi Paj-si egész életművét átfogó, retrospektív kiállítás, amely a művész hagyatékából csaknem 110 festményt mutat be. A 20. századi kínai festészet egyik legnagyobb mesterének életművét prezentáló, a Pekingi Művészeti Akadémia gyűjteményéből összeállított tárlat 2015. június 28-ig látható a Magyar Nemzeti Galériában. A kiállításon olyan híres tájképei is helyet kaptak, mint az Őszibarackvirág-forrás vagy A két Csao pavilon képe, amelyek jól mutatják a kalligráfia hangsúlyos szerepét a kínai festészetben és Csi Paj-si művészetében.

Idén ünnepli fennállásának hatvanötödik évfordulóját a Magyar Táncművészeti Főiskola, amelynek növendékei 2015. április 28-án lépnek színpadra a Művészetek Palotájában. A Fiatal fesztiválozók című esten a hazai diákok mellett a bécsi, berlini, drezdai, stuttgarti, ljubljanai, izmiri táncakadémia növendékei is bemutatkoznak, így láthatóvá válik, milyen utakon jár a táncművészoktatás Európában, milyen tehetségeket nevelnek az iskolák, melyek az irányaik, milyen elveket tartanak fontosnak. 2015. április 29-én, a balett meghatározó alakja, Jean-Georges Noverre (1727-1810) születésnapján ünneplejük a tánc világnapját. A hagyományokhoz híven a Magyar Táncművészek Szövetsége ezen az estén adja át szakmai elismeréseit és az Imre Zoltán-díjat. A Művészetek Palotájának gálaműsorát Vincze Balázs, a Pécsi Balett igazgatója rendezi. Másnap láthatja a fővárosi közönség Juronics Tamás új koreográfiáját, az Insomniát a Szegedi Kortárs Balett előadásában. Az Alexander Balanescu zenéjére készült darab szövevényekkel, titkokkal teli családtörténet, amelyben az álmatlanság, a skizofrénia, a paranoia tudatállapotai, a belső démonokkal való harc jelenik meg. A flamenco, a hiphop és a street dance stílusát ötvözi a spanyol táncművészekből és zenészekből álló Rojas y Rodríguez / Nuevo Ballet Espanol társulata. Titánium című előadásukkal 2015. május 2-án és 3-án lépnek színpadra.

Díjat nyert a Chicagói Nemzetközi Filmfesztivál televíziós versenyén a Zeneakadémia imázsfilmje. A Lisztérium - ahol él a zene című spot az intézményi arculattal foglalkozó reklámfilmek között lett a legjobb. A klip a zene katartikus erejét és a nagy terem egyedi atmoszféráját mutatja be.

Meghívást kapott a Varidance együttes Kanada legnagyobb szórakoztatóipari fesztiváljára a Canadian Nation Exhibitionre, amelyen 2015. augusztus 21. és szeptember 2. között naponta kétszer is fellépnek. Az először 1879-ben megrendezett fesztiválra a világ minden tájáról érkeznek elismert művészek, hogy a több mint másfélmilliós nézőközönséget elkápráztassa. A rendkívül sokszínű magyar néptánchagyomány és -kultúra egyedülálló az egész világon. A VARIDANCE ebből a sajátos kultúrkincsből merít; a tradicionális elemeket különböző táncstílusokkal (többek közt a sztepp, hip-hop, kortárs) és más műfajokkal (mint a cirkusz, színház, film) ötvözi és modern, különleges, egyedi stílussá varázsolja.

Csaknem százötven alkotás, köztük számos bibliai témájú illusztráció is látható a Marc Chagall munkáiból nyílt kiállításon Pécsett. A nagyközönség a világhírű művész csodálatos alkotói világába betekintést engedő tárlatot 2015. április 28. és október 31. között tekintheti meg a Káptalan utcai Martyn Múzeum emeleti kiállítótermeiben. Láthatóak többek között bibliai témájú és Homérosz Odüsszeia című művéhez kapcsolódó litográfiái, a Párizsi Opera mennyezetének megújítására készült tervrajzai, vázlatai és a jeruzsálemi Hadassah Egyetemi Kórház zsinagógájának ablakillusztrációi is.

 

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
17
Július
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Nincsenek események