Iratkozzon fel hírlevelünkre

BALASSI INTÉZET HÍRLEVÉL 2015. JÚNIUS, 24. HÉT

Magyarország plusz címmel kulturális, turisztikai, és gasztronómiai fesztivált rendezett közösen a Balassi Intézet Moszkva – Magyar Kulturális, Tudományos és Tájékoztatási Központ és a Moszkvai Magyar Nagykövetség 2015. június 6-án az orosz fővárosban az Oroszországi Magyar Kulturális Napok keretében. Az elsősorban fiataloknak szóló programokba fiatal művészeket vontak be, többek között Szőke Gábor Miklós képzőművész óriás komondorszobrát is felállították a parkban. A Gorkij-parki rendezvény a magyar találmányokról és a turizmusról is szólt, a Speedcubing nevű oroszországi klub tagjai előbb a magyar címert, aztán a komondort, s végül Rubik Ernő arcképét rakták ki Rubik kockákból. A zenei színpadon a budapesti Sziget Fesztivált népszerűsítették: délután Dj Bergi, valamint Dj Bootsie and Subotage szolgáltatták a háttérzenét a rendezvényen. Az esti koncerten a Manoya együttes, valamint a Sziget Fesztivál koncertirodája közreműködésével kiválasztott Mary PopKids, és a Zagar együttes lépett fel. A rendezvény helyszínéhez vezető sétányon Fekete András fotográfus képeit állították ki. Magyarország kivételes lehetőségként egy olyan helyen mutatkozhatott be, ahova naponta 250 ezer ember látogat el.

Második alkalommal rendezik meg 2015. június 8–14. között Több mint szomszéd címmel a magyar kulturális hetet a Balassi Intézet - Pozsonyi Magyar Intézet és Magyarország Pozsonyi Nagykövetsége szervezésében. A fesztivál során több tucat izgalmas programon keresztül mutatkozik be a magyar könnyű- és komolyzene, a kortárs képzőművészet és a gasztronómia. A rendezvénysorozat 2015. június 8-án a pozsonyi Istropolisban fellépő Omega Oratóriumával nyílik, szimfonikus zenekar és énekkar kíséretében. A hét másik jelentős, reprezentatív programja a Magyar Nemzeti Táncegyüttes fellépése lesz a Városi P. O. Hviezdoslav Színházban, 2015. június 11-én. A két rendezvény mellett hétfőtől csütörtökig további kulturális programok, komolyzenei koncertek, gyermekeknek szóló bábelőadások, könyvbemutatók és kiállítások várják az érdeklődő közönséget. A magyar zenei élet kiválóságainak ad helyet 2015. június 11. és 14. között a Hviezdoslav téri nagyszínpad, amelyen a feltörekvő könnyűzenei előadók, a magyarországi, szlovákiai, cseh és lengyel népzenei, néptánc- és egyéb művészeti csoportok egyaránt fellépnek.
Többek között koncertet ad a Benkő Dixieland Band, a Söndörgő, a Rackajam, a Rendhagyó Prímástalálkozó és a Hot Jazz Band. A színpad előtti téren a magyar gasztronómia és borkultúra képviselői kínálják portékáikat, de bemutatásra kerülnek Hungarikumok és kézműves magyar termékek is.

A Balassi Intézet - New York-i Magyar Kulturális Központ 2015. június 8. és 20. között a kortárs magyar kultúra és társadalom értékeit megjelenítő programsorozattal mutatja be New Yorkban, miért izgalmas hely a mai Magyarország és azon belül Budapest. Két hét alatt több mint két tucat program várja az érdeklődőket a Northside Festivalon: a brooklyni McCarren Park nagyszínpadán fellépő Irie Maffiától egészen a művészeti fellegvárnak számító Chelsea negyedben szervezett kamarakoncertekig. A populáris és a magasművészet egyszerre jelenik meg a kreatív-, a hi-tech- és a turisztikai iparágak innovátoraival. A közel ötven fellépő művésznek, bemutatkozó vállalkozónak és a tucatnyi szakmabelinek köszönhetően New Yorkban is láthatóvá válnak a sokszínű Magyarország Amerikában is releváns vonásai. A Balassi Intézet mellett a Design Terminál, a Magyar Turizmus Zrt., a Budapest Music Center és természetesen Magyarország diplomáciai képviseletei a programsorozat gazdái. A kísérőprogramok Washingtonban és Ottawában zajlanak majd, az események fókusza ezúttal New York és - sok esetben a város kortárs kultúra szempontjából egyre jelentősebb negyede - Brooklyn. A Pop-Up Budapest során jelentős amerikai fesztiválokon kiemelt vendégként jelenik meg Magyarország. Legjobb zenészeink, start-up cégeink és filmeseink közül többen első alkalommal mutatkoznak be New Yorkban, míg mások régi ismerősként térnek vissza a városba.

A Belgrádban évente megrendezett RingRing nemzetközi kísérleti zenei fesztiválon, a Balassi Intézet – Collegium Hungaricum Belgrád szervezésében adott koncertet a budapesti Grencsó Kollektíva 2015. május 23-án a Rex Kulturális Központban. Az együttes improvizációkkal tarkított zenéje lenyűgözte a közönséget. A vastapson kívül erről tanúskodtak a szerbiai sajtóban közölt kritikák is, amelyek méltán a fesztivál legjobb előadásaként számoltak be a magyar együttes fellépéséről. Grencsó István az élő zenész-legendák egyike, a magyar avantgarde jazz egyik kiemelkedő alakja. Pályafutása 1979-ben, a Masina Jazz Csoport megalapításával indult, szélesebb körű ismertségre pedig az 1980-as években Szabados György partnereként, majd a Dresch Quartet tagjaként tett szert, 1984-ben hozta létre a Kollektívát.

2015. június 12-én a Balassi Intézet - Római Magyar Akadémia a Vatikáni Államtitkársággal, Magyarország Szentszéki Nagykövetségével, a Pápai Magyar Egyházi Intézettel együttműködésben emlékülést és tudományos konferenciát szervez Magyarország és a Szentszék közötti diplomáciai kapcsolatok újrafelvételének 25., valamint a közvetlen szentszéki-magyar diplomáciai kapcsolatok létrejöttének 95. évfordulója alkalmából. A kettős évforduló alkalmából rendezett esemény első része reprezentatív diplomáciai és tudományos megemlékezés a diplomáciai kapcsolatok 25 évvel ezelőtti újrafelvételéről és az eltelt negyedszázad bilaterális kapcsolattörténetének főbb eseményeiről, vatikáni és magyar hivatalos személyek részvételével. A konferenciát vatikáni részről Paul Richard Gallagher, a Vatikáni Államtitkárság államközi kapcsolatokért felelős titkára, magyar részről pedig Mikola István, a KKM Nemzetközi és Biztonságpolitikai Együttműködésért felelős államtitkára nyitja meg.

Ujj Mészáros Károly első mozifilmje, a Liza, a rókatündér nyerte az Új rendezők versenyprogram nagydíját a 41. Seattle-i Nemzetközi Filmfesztiválon, Portugália, Belgium, Hollandia, Spanyolország és Brazília után Amerikában is díjazták a népszerű alkotást. A Magyar Nemzeti Filmalap támogatásával készült Liza, a rókatündért az indoklás szerint „élénk, ötletes, leleményes és szokatlan látványvilágáért” az Új rendezők elnevezésű versenyprogram zsűrije nagydíjával jutalmazták a hétvégén véget ért seattle-i szemlén.

Robert Capa színes fényképeit mutatja be az a kiállítás, amely 2015. június 8-án nyílt meg a budapesti Capa Központban. A Capa in Color című tárlat Európában először látható. Robert Capa 1941-től 1954-ben bekövetkezett haláláig rendszeresen dolgozott színes filmre is. Az átfogó kiállításon száznál több színes fotográfia látható. A kiállítás kurátora Cynthia Young. A megnyitón részt vett Hoppál Péter kulturális államtitkár és Colleen Bell, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete is. A tárlat mellett Capa egykori legjobb barátja és szerkesztője, a ma 98 éves John G. Morris fotói is láthatók lesznek: a felvételek a normandiai partraszállás idején készültek, s aztán hetven évig lapultak egy íróasztal fiókjában. A Valahol Franciaországban – 1944 nyara kiállítás kurátora Robert Pledge, a Contact Press Images képügynökség igazgatója.

Operakavalkád várja az érdeklődőket Miskolcon 2015. június 12-től a Bartók+ operafesztiválon, amelynek idei szlogenje „Legyen az opera mindenkié!” A tíz napon át tartó programsorozat kiemelkedő jelentőségű előadásai között kortárs opera ősbemutatók, fesztiváldíjas operaprodukció, színháztörténeti jelentőségű Bartók-előadás, opera-bábjáték, Puccini-operakülönlegesség, orgonakoncert, valamint a magyar Virtuózok egyedülálló koncertje szerepel. A fesztiválon részt vesz a Kolozsvári Magyar Opera is A kékszakállú herceg vára című előadással.
Az „Ezrek operája” programban Giuseppe Verdi A trubadúr című zenedrámája tekinthető meg, az idei kuriózum pedig Fekete Gyula Egy anya története című egyfelvonásos operája. A tíz évvel ezelőtt íródott, színpadra még soha nem került darab Hans Christian Andersen műve alapján született „requiem-dráma”. Az Operafesztivál és a Budapesti Operettszínház együttműködésében létrejövő produkció rendezője a Kossuth- és Jászai-díjas Zsótér Sándor. A főbb szerepekben Dolhai Attila, Frankó Tünde, Szentmártoni Normann, Nádasi Veronika és Lukács Anita lép fel. A fesztivál nézői Giacomo Puccini egyik legszebb és legkedveltebb operáját, az egzotikus, szerelemmel és költészettel teli Turandotot is láthatják.

Latin-Amerika lesz a díszvendége az idén 30 éves Kecskeméti Animációs Filmfesztiválnak (KAFF), így a magyar és az európai versenyprogram mellett 56 dél-amerikai animációt is láthat a közönség. A verseny történetében először nevezhettek külföldön élő magyar animációs rendezők munkáikkal a fesztiválra, amelyen a 30. évforduló mellett a 100 éves magyar animációról is megemlékeznek. A 2015. június 24. és 28. között zajló mustrán a legfrissebb magyar alkotásokat és az elmúlt két év európai animációs játékfilmjeinek legjavát lehet majd megtekinteni.

Hazai és külföldi világsztárokkal, 17 napon keresztül 50 helyszínen 170 programmal várja idén is a nézőket a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál 2015. október 2. és 18. között. Az idei évtől a fesztivál Bartók Béla előtt tisztelegve több programján is műsorra tűzi a közép-európai népzene nagy gyűjtőjének szerzeményeit, és felcsendülnek az azokat megihlető eredeti dallamok is idén többek között a Söndörgő együttes és a Kelemen Kvartett közös koncertjén vagy a Magyar Nemzeti Táncegyüttes és a Budafoki Dohnányi Zenekar közös produkciójában. A fesztivál másik kiemelt zeneszerzője az idén 80 éves Arvo Pärt lesz. Az észt komponista műveit olyan avatott tolmácsolók adják elő, mint a Tõnu Kaljuste vezette Észt Filharmónia Kamarakórusa és a Tallinni Kamarazenekar, Szergej Krilov és a Litván Kamarazenekar, vagy Bogányi Tibor és a Pannon Filharmonikusok.
Az operarajongókat új bemutatókkal és koprodukciókkal várja a fesztivál, látható lesz a Neue Oper Wien és a Müpa legújabb közös előadásában Sosztakovics Az orr című operaszatírája, és Bella Máté darabja, A tavasz ébredése. Különlegességnek ígérkezik Eötvös Péter új cimbalomversenyének ősbemutatója Lukács Miklós és a BMC Kamaraegyüttes előadásában, Bogányi Bence és Bogányi Gergely koncertje a Münchener Kammerorchesterrel, és az ENSEMBLE GENEAMUS (Budapest–Bécs) estje. A könnyedebb műfajok, a táncelőadások, valamint a crossover és világzenei programok kedvelőinek is bőven lesz miből válogatniuk, Budapestre érkezik többek között a Pink Martini, a Radiohead alapítójaként ismert Jonny Greenwood, a Black Box Dance Company, Jojo Mayer és Lajkó Félix, a New York Gypsy All Stars, az új hangzások mestere, Hauschka és a finn dobvirtuóz, Samuli Kosminen.

 

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
31
Július
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Nincsenek események