Iratkozzon fel hírlevelünkre

BALASSI INTÉZET HÍRLEVÉL 2015. JÚNIUS, 25. HÉT

 

A ’20-as, ’30-as évek hangulatát idézi meg a Balassi Intézet, a Magyar Művészeti Akadémia együttműködésével, a Múzeumok Éjszakáján. Róth Miksa születésének 150. évfordulója alkalmából a művész alkotásaiból nyílik jubileumi kiállítás Megszínesített napfény címmel a Balassi Intézet Galériájában. A tárlatot Jankovics Marcell, a Magyar Művészeti Akadémia alelnöke nyitja meg, köszöntőt mond Hammerstein Judit, a Balassi Intézet főigazgatója. Az ünnepélyes megnyitót követően a Pankastic zenekar ad koncertet, amely stílusában ötvözi a modern popzenét és a ’20-as, ’30-as évek hangulatát, mindezt úgy, hogy közben a stílusalapító Django Reinhardt nevéhez fűződő francia manouche swingre épít. A kiállítás 2015. szeptember 14-ig díjmentesen tekinthető meg a hét minden napján 10-18 óra között.

A Pop Up Budapest rendezvénysorozat keretén belül a Kulturfesten, New York nyári zsidó kulturális fesztiválján a magyar zsidó zenei örökség hagyományos és kísérleti feldolgozásai szólalnak meg a Muzsikás és a Balassi Intézet - New York-i Magyar Kulturális Központ által életre hívott Glass House Orchestra jóvoltából, 2015. június 17-én. A Muzsikás és a Glass House Orchestra a magyar zsidó zenei örökség páratlan gazdagságát állítják a kifejezetten erre az alkalomra készített műsoraik középpontjába, a hagyományőrzés és a hagyomány újragondolásának kettős nézőpontjából. A program erejét mutatja, hogy a Kulturfest szervezői az alig egy éve alakult Glass House Együttest beválasztották a fesztivál legnagyobb helyszínén - a New York University koncerttermében - a Skirball Centerben megrendezésre kerülő fellépések körébe.

A Balassi Intézet és a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése együttműködési megállapodást írt alá 2015. június 12-én. Mindkét fél megrősítette, hogy a jövőben közös célok mentén kíván tevékenykedni a magyar irodalom külföldi népszerűsítésének érdekében. A Balassi Intézet és a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése bízik abban, hogy az együttműködésnek köszönhetően az elkövetkező időszakban a magyar szerzők és műveik még nagyobb figyelmet kapnak majd a nemzetközi könyvvásárokon.
A Győri Balett társulata tizenegyedik alkalommal rendezi meg a népszerű Magyar Táncfesztivált. A 2015. június 15-én kezdődő egyhetes rendezvénysorozat nyitónapjának egyik kiemelt eseménye Pysar Yuri ukrán festőművész kiállítása, amelyet Hammerstein Judit, a Balassi Intézet főigazgatója nyitott meg. Pysar Yuri 1985-ben született Rahón, Kárpátalja megyében. 2008-ban kezdődött a művész szabad alkotói tevékenysége és ezzel együtt a saját stílusának a kialakulása, valamint technikájának aprólékos kidolgozása. 2013-ban a Kárpátmellék fiatal vezetője kitüntetést vehette át festészet kategóriában.

Az Arany János Magyar Iskola és az American - Hungarian Collegium rendezésében, a Balassi Intézet New York és Magyarország Főkonzulátusa támogatásával negyedik alkalommal rendezik meg az Amerikai Magyar Iskolák Találkozóját New Yorkban 2015. június 13-án. A szakmai találkozóra közel húsz rangos előadó érkezik szerte az Egyesült Államokból, Kanadából és Magyarországról. A szemináriumok témái ebben az évben a pszichológia és a pedagógia aktuális kérdései, illetve az oktatási intézmények szervezeti működése köré csoportosulnak. Az előadásokon és műhelymunkákon túlmenően az idén is sor kerül tankönyvbörzére, és az Egyesült Államokban működő magyar iskolák és óvodák bemutatkozási lehetőséget kapnak. A diaszpórában működő hétvégi magyar iskolák seregszemléje és továbbképzése fontos lehetőséget jelent a hatékonyabb oktatás megteremtésére. A találkozón bemutatkozik Balassi-füzetek című sorozat legújabb kiadványa, amely közel öt éve nyújt segítséget a Magyarország határain kívül élő gyermekek tanításában.
A Balassi Intézet pályázati felhívást tett közzé lektori pozíciók betöltésére a Balti Alecu Russo Állami Egyetem, a Vilniusi Egyetem és a Kairó Ain Shams Egyetem állomáshelyeken. A Vendégoktatói Hálózat célja a külföldi hungarológiai oktatás és kutatás támogatása, a magyar nyelv és kultúra népszerűsítése külföldi egyetemeken, valamint a fogadó intézmény magyarországi kapcsolatrendszerének erősítése. A vendégtanár feladata egyetemi kurzusok (előadások, szemináriumok) megtartása magyar vagy idegen nyelven magyar irodalomból vagy nyelvészetből, esetleg más, a hungarológia tárgykörébe tartozó tudományágból; emellett felkérhető magyar nyelvórák megtartására is. A pályázati feltételek magyar és angol nyelven elérhetőek a Balassi Intézet honlapján:
http://www.balassiintezet.hu/hu/palyazatok

Színészkatonák, fogolyprimadonnák: front- és hadifogolyszínházak az első világháborúban címmel nyílt kiállítás 2015. június 16-án a Balassi Intézet Moszkva – Magyar Kulturális, Tudományos és Tájékoztatási Központ galériájában. Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet az első világháború kitörésének centenáriumán a színháztörténet egy kevéssé ismert, de annál izgalmasabb fejezetét idézi fel új időszaki kiállításán. A Színészkatonák, fogolyprimadonnák című tárlat a háború idején szervezett hivatásos és amatőr frontszínházakat és a szibériai magyar fogolyszínházakat mutatja be. Az Első Magyar Frontszínház több mint egy éves működését (1917. április–1918. nyara) számos fotó, grafika, plakát, levél dokumentálja. A társulat bejárta az orosz, a szerb, az olasz és a román frontot, a „vándorlás” során készített fotóanyag színházi és hadtörténeti szempontból egyaránt érdekes. Megemlékezünk a harcok szünetében rögtönzött, katonák által rendezett színielőadásokról is. A szibériai magyar hadifoglyok által létrehozott, 1915–1922 között működött fogolyszínházak világa fotókon, grafikákon, kéziratokon, újságokon, plakátokon keresztül elevenedik meg, melyek között olyan páratlan ritkaságok is találhatók, mint a nyikolszki hadifoglyok kabaréjának nagyméretű, festett plakátjai, vagy az egy példányban, kézírással készült Napkelet című szibériai magyar újság lapszámai, melyek Trojckoszavszkban és Verhnyeugyinszkban jelentek meg.

342 filmet mutatnak be az idén 30 éves Kecskeméti Animációs Filmfesztiválon (KAFF), közülük 94-et vetítenek a versenyprogramban. A seregszemléhez tárlatok, konferenciák és retrospektív kiállítások kapcsolódnak. A 2015. június 24. és 28. között zajló programsorozat keretében Kecskeméten is bemutatják a 100 éves magyar animáció történetét feldolgozó kiállítást, amelyet februárban a Pesti Vigadóban lehetett megtekinteni. Az évszázad történetében a kecskeméti animációs filmművészet 44 éve is benne van. Két nagyszabású konferencia várja a látogatókat: 2015. június 25-én a kistelepülések és a mozgóképkultúra helyzetéről tartanak szemináriumot, majd 26-án a 100 éves magyar animáció történetéről, amelynek kiemelt előadója Giannalberto Bendazzi, a világhírű olasz animációfilm-történész. A konferencián többek mellett felszólal Matolcsy György, a Pannónia Stúdió egykori menedzserigazgatója és Vivien Halas, a magyar származású brit animációs guru, John Halas (Halász János) leánya. Retrospektív vetítések gazdag választéka várja az érdeklődőket, kiemelve Kovásznai György, Reisenbüchler Sándor és Vajda Béla egymás mellé rendezett életművét, amelyet 35 milliméteres kópiáról vetítenek le. Különlegesség lesz a boltokban június végétől kapható, a magyar animáció atyjaként tisztelt Macskássy Gyula életművét feldolgozó album és DVD.
Nemes Jeles László Saul fia című, cannes-i nagydíjas filmje képviseli Magyarországot a 2015. évi "legjobb idegennyelvű film" kategóriában az Oscar-díjra nevező bizottság döntése értelmében. Amerika és a világ leghíresebb filmes megmérettetésén az országok hivatalos nevezései közül az Amerikai Filmakadémia képviselői választják ki 2016. január elején az 5 jelölt játékfilmet, amelyek végül a legjobb idegennyelvű filmnek járó Oscar-díjért versenyre kelhetnek.

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
16
Július
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Nincsenek események