Iratkozzon fel hírlevelünkre

BALASSI INTÉZET HÍRLEVÉL 2015. JÚNIUS, 26. HÉT

A Balassi Intézet budapesti központjában 2015. június 20-án nyílt meg „Megszínesített napfény” címmel Róth Miksa munkáit bemutató, a művészre emlékező kiállítás. A Múzeumok Éjszakájához kapcsolódó rendezvényen Hammerstein Judit, az Intézet főigazgatója és Jankovics Marcell, a Magyar Művészeti Akadémia alelnöke tartott beszédet a hazai üvegművészet kiemelkedő alkotójáról. A magyar iparművészet egyik legnagyobb alakja, Róth Miksa születésének 150. évfordulóját ünnepeljük idén, az UNESCO az idei évet a fény nemzetközi évének is nyilvánította. A színes üvegek, Róth Miksa kiemelkedő munkái ehhez az ünnephez is kapcsolhatók, erre is utal a kiállítás címe. A neves iparművész munkáit nem csak nagy budapesti középületeken, de szerte a Kárpát-medencében, Nyugat-Európában és a tengerentúlon is megtaláljuk. Életműve megtestesíti a művészi innovációt, a hagyományt, a technikai újítások hazai megvalósítását. Jankovics Marcell, a Magyar Művészeti Akadémia alelnöke kiemelte: Róth Miksa a kor szinte minden jelentős magyar képzőművészével, építészével dolgozott együtt, többek között Lechner Ödönnel, Steindl Imrével, Kós Károllyal, Rippl-Rónai Józseffel. A kiállítás 2015. szeptember 14-ig látogatható 10.00-18.00 között díjmentesen.

A Balassi Intézet - Collegium Hungaricum Belgrád 2014. július 1-jén nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt, amely ünnepélyes megnyitón Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke is részt vett. Beszédében hangsúlyozta, örömmel tölti el, hogy a magyar kultúrának végre lesz háza abban a városban, amely évszázadokon keresztül összekötötte a magyar és a szerb népet. A Balassi Intézet - Collegium Hungaricum Belgrád egyéves fennállása alatt több tucat koncertet, képzőművészeti kiállítást és egyéb kulturális, tudományos és kereskedelmi vonatkozású eseményt rendezett sikerrel. Az elmúlt év fellépői között volt a Muzsikás együttes, Roby Lakatos hegedűművész, a Recirquel: Újcirkusz társulat, de nagy sikert arattak a Dormán László és Jean Pierre Pedrazzini alkotásaiból válogatást adó fotókiállítások is. A Balassi Intézet – Collegium Hungaricum Belgrád első születésnapja alkalmából 2015. június 25-én a belgrádi magyar nagykövetséggel közös szervezésben ünnepélyes fogadást tartott, amelyen beszédet mondott dr. Pintér Attila belgrádi magyar nagykövet és Dezső János, a belgrádi magyar intézet igazgatója. A rendezvényen az M&M’s zongora és bőgő duó együtt zenélt a kitűnő magyar jazz énekesnővel, Bolyki Sárával.
Nagysikerű irodalomi estet rendezett 2015. június 24-én a Brüsszeli Balassi Intézet, amely programon az érdeklődök megismerkedhettek az idén kiosztott Európai Unió Irodalmi Díj (EUPL) hét nyertesével. A Brüsszeli Balassi Intézetben rendezett esten az alábbi hét íróval találkozhatott a közönség: Szvoren Edina (Magyarország); Carolina Schutti (Ausztria); Luka Bekavac (Horvátország); Gaëlle Josse (Franciaország); Undinė Radzevičiūtė (Litvánia); Magdalena Parys (Lengyelország); Svetlana Žuchová (Szlovákia). A rendezvényen egy kötetlen, kávéházi hangulatot idéző környezetben, zongoraszó mellett tehette fel kérdéseit a közönség Mariane Cosserat, házigazda moderálásával. Az Európai Unió Irodalmi Díjának (EUPL) idei nyerteseit 2015. április 14-én hozta nyilvánosságra Navracsics Tibor - az Európai Bizottság kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa - a Londoni Könyvvásáron.

Bartók Béla: Mikrokozmosz című zongoradarab sorozatából ad koncertet Xavier Boussiron és Marie-Pierre Brébant 2015. június 26-n a Balassi Intézet Párizsi Magyar Intézetében. A Mikrokozmosz Bartók Béla 6 kötetes, 153 progresszív darabot tartalmazó műve zongorára, amelyet 1926 és 1939 között készített. A progresszivitás annyit tesz, hogy a teljesen kezdőknek szóló etűdöktől kezdve egész virtuóz darabok is megtalálhatóak a sorozatban, mely mára a zongoraoktatás szerves része lett. Bartók leírása szerint „ez a mű azoknak a zenei és technikai problémáknak a szintézisére próbál megoldást nyújtani, amelyek az eddigi zongoraművekben nem oldódtak meg”.

Az Európai Unió és Kína közötti diplomáciai kapcsolatok felvételének 40. évfordulója alkalmával „Sport, oktatás” címmel konferenciát tartottak 2015. június 19-én, melynek fő szervezője az Európai Unió képviseletében Magyarország pekingi Nagykövetsége és a Balassi Intézet - Pekingi Magyar Kulturális Intézet volt. A konferencia két részben került megrendezésre. Az esemény első felében ünnepélyes beszédet mondott Hans Dietmar Schweisgut, az Európai Unió nagykövete, Wang Dengfeng az Oktatási Minisztérium Testnevelési, Egészségügyi és Művészeti oktatásért felelős főosztályvezető, Szilas Cecília, Magyarország Kínai Nagykövete és Du Songpeng Pekingi Egyetemi Sportszövetség elnöke (Zhou Qingjie, a Kínai Külügyi Egyetem Sportkapcsolati Központ igazgatója felolvasásában). A konferencia második részében szakmai workshop keretében négy témát vitattak meg a felek: az iskolai testnevelést, a tömegsportok helyzetét, a sportklubok állapotát és a versenysportokat. Az előadásokat kötetlen beszélgetés követette.
2015. június 22-én kezdetét vette a Bukarest melletti Mogoşoaia-n a román-magyar műfordító szeminárium a Román Kulturális Intézet és a Balassi Intézet - Bukaresti Magyar Intézete szervezésében. Az ötnapos műhelyen a résztvevők gyakorlati képzést kapnak, illetve találkozhatnak szerzőkkel, szerkesztőkkel, irodalomkritikusokkal. A műhely célja, hogy a résztvevők elmélyítsék szakmai tudásukat, és jártasságra tegyenek szert a kortárs román irodalom terén. A szeminárium Demény Péter író, műfordító szakmai irányításával valósul meg. A programon készült fordítások egy részének publikációs lehetőséget biztosítanak a szervezők.
A Magyar Állami Népi Együttes ukrajnai turnéjának utolsó állomásaiként 2015. június 25-én Ivano-Frankviszk, 2015. június 27-én pedig Csernovic városában is bemutatja a Megidézett Kárpátalja – Hágókon innen és túl című produkcióját. A Magyar Állami Népi Együttes az idei első ukrajnai vendégszereplése alkalmával, 2015. május 25. és 2015. június 1. között nagy sikerrel mutatta be előadását Ungváron, Kijevben, Lembergben, Skoleban és Beregszászon. A műsor a magyar színpadi néptáncművészet történetében először viszi színre egy antológia keretében a Keleti-Kárpátokban és azok előterében, a Kárpátalján élő népek: magyarok, ukránok, ruszinok, huculok, románok, cigányok, zsidók sokszínű és gazdag tradicionális kultúráját. A hangsúlyt a közös gyökerekre helyezi, szemléletesen érzékeltetve a közös történelmi múltból származó törvényszerű hasonlóságokat. Az ukrajnai turné második felében 2015. június. 21. és 27. között Beregszászon, Huszton, Técsőn, Rahón, Ivano-Frankviszkben és Csernovicban látható a különleges előadás. Az együttest vendégszereplésének két utolsó állomására elkíséri Hammerstein Judit, a Balassi Intézet főigazgatója, aki a fellépések előtti köszöntőiben a magyar és az ukrán nép közös tradícióiról, és azok jelenkori hatásairól is beszél. A 1078/2015.(II.25.) Kormányhatározatnak megfelelően minden egyes fellépés humanitárius célt is szolgál. A jegybevétel, a felajánlások és az adományok az Ukrajnában kialakult jelenlegi politikai helyzet áldozatainak családtagjait hivatottak támogatni.
A Kecskemétfilm műtermeiben készült Cigány mesék rajzfilmsorozat A cigányasszony meg az ördög című epizódja is meghívást kapott az animációs filmek vezető fórumaként számon tartott Annecy Filmfesztiválra. A kelet-francia kisvárosban zajló seregszemlén Gauder Áron Nyócker! című egész estés animációjával tíz évvel ezelőtt elnyerte a fesztivál fődíját. A Kecskemétfilm meséje ezúttal több mint 2500 alkotással együtt mutatkozik be a szakmai zsűri előtt.
A Gyulai Várszínház 2015. július 2. és 12. között rendezi meg a XI. Nemzetközi Shakespeare Fesztivált, amelyben a tizenegy nap alatt számos kiváló vendégprodukciót nézhetnek meg a legszínesebb műfaji választékban, minden korosztályt megszólítva. Az előadások között találunk kínai, angol, indiai, lengyel és portugál produkciókat is, de a színházi előadások mellett idén is lesznek koncertek, filmvetítések, kiállítás, workshop és konferencia. A XI. Shakespeare Fesztivál egy világhírű produkcióval kezdődik. 2015. július 2-án Pekingből érkezik a Kínai Nemzeti Színház társulata, akik a III. Richárdot mutatják be egy látványos előadáson. Az évezredes kínai kultúra és Shakespeare találkozásából született előadás Magyarországon eddig még nem látott élményt ígér a fesztivál látogatóinak.

 

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
17
Augusztus
H K Sz Cs P Szo V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Montmartre | Vigne du Clos, Rue des Saules 75018 Paris
2019. okt. 12. - okt. 12.
Montmartre-i szüreti ünnepség