Iratkozzon fel hírlevelünkre

BALASSI INTÉZET HÍRLEVÉL 2015. ÁPRILIS, 17. HÉT

A Balassi Intézet pályázati felhívást tett közzé vendégtanári állás betöltésére a University of Toronto, Munk School of Global Affairs karán működő, Centre for European, Russian and Eurasian Studies tanszéken. A Vendégoktatói Hálózat célja a külföldi hungarológiai oktatás és kutatás támogatása, a magyar nyelv és kultúra népszerűsítése külföldi egyetemeken, valamint a fogadó intézmény magyarországi kapcsolatrendszerének erősítése. A vendégtanár feladata egyetemi kurzusok (előadások, szemináriumok) megtartása magyar vagy idegen nyelven magyar irodalomból vagy nyelvészetből, esetleg más, a hungarológia tárgykörébe tartozó tudományágból; emellett felkérhető magyar nyelvórák megtartására is. A pályázati feltételek magyar és angol nyelven elérhetőek a Balassi Intézet honlapján:
http://www.balassiintezet.hu/hu/palyazatok

VÁLOGATÁS A KÜLFÖLDI MAGYAR INTÉZETEK AKTUÁLIS PROGRAMJAIBÓL

Csáky Pál a Pacsirta éneke című műve alapján készült Hit és hűség című színpadi játékot mutatták be 2015. április 21-én a Brüsszeli Balassi Intézetben. A szerző családregény formájában tárja elénk a magyarok több mint egy évezredre visszanyúló történelmét a Felvidéken. A Hit és hűség erre a kisregényre épül: dramatizált formában szemlélteti egy felvidéki család öt generáción átnyúló történetét, s felölel minden fontosabb, az elmúlt 150 évben a közösség életében meghatározó momentumot. A háromszereplős darabot a Boráros Imre Színház vitte színre. Szereplők: Boráros Imre, Kossuth-díjas színművész, Petrécs Anna színművész, Tarics Péter író, publicista, valamint Hanzsér Árpád technikai munkatárs.

A Magyar Költészet Napja alkalmából Gömöri György irodalomtörténész, költő és műfordító tartott előadást a Balassi Intézet - Londoni Magyar Kulturális Központban Békássy Ferenc életéről. Békássy a Cambridge Egyetem hallgatójaként olyan – később híressé vált – gondolkodókkal állt kapcsolatban, mint Bertrand Russell, Ludwig Wittgenstein filozófusok, Virginia és Leonard Woolf, a korszak angol irodalmának kiemelkedő alakjai, vagy John Maynard Keynes közgazdász. Munkássága, mely néhány esszéből és novellából, illetve poszthumusz magyar és angol verseskötetből áll, a magyar és az angol irodalom kapcsolódásának egyik legjelentősebb pontja. Az est a British Hungarian Fellowship szervezettel való együttműködésben valósult meg.
A Balassi Intézet - Zágrábi Magyar Intézet a kétszeres Oscar-díjas producer, Branko Lustig (Schindler listája, Gladiátor) által alapított Tolerancia Fesztivállal (Festival tolerancije - Festival židovskog filma Zagreb) közösen filmvetítéseket, koncerteket rendezett 2015. április 15. és 18. között. Az eseménysorozaton fellépett többek között a Bogdán Norbert trió, és levetítették Szabó István Mephisto, Az ajtó, valmint a Szembesítés című népszerű filmjeit, amelyet követően kerekasztal-beszélgetés zárta az Oscar- és Kossuth-díjas rendezővel a programot.

INTÉZETEN KÍVÜLI JELENTŐS HÍREK, PROGRAMOK

Nyolc fiatal magyar vállalkozás vehet részt az amerikai Northside innovációs fesztiválon. A találkozó a kreatívipar, a film, a zene és a kortárs művészetek legizgalmasabb képviselőit mutatja be, amelynek 2015-ös díszvendége Magyarország lesz. A részvételi pályázatokat 2015. április 25-ig nyújthatják be a cégek, és a 8 nyertes vállalkozás egy-egy csapattagot delegálhat. A Northside fesztivál évről-évre a legígéretesebb start-upokat és a digitális iparág legjelentősebb szereplőit gyűjti össze, hogy népszerűsítse a vállalkozói szemléletet és bemutassa az innovatív fejlesztéseket. Az idei fesztiválon – 2015. június 8-14. - való bemutatkozás elősegíti a feltörekvő vállalkozások kapcsolatépítését leendő partnereikkel, valamint a szakma élvonalbeli cégvezetőivel egyaránt. A legjobb 8 hazai vállalkozás díjmentesen kap kiállítási lehetőséget a fesztiválon, ahol új üzletfelekkel és befektetőkkel ismerkedhetnek meg, így közvetlen visszajelzést szerezhetnek a fejlesztéseikről. 2014-ben hét magyar start-upot juttatott ki a Design Terminál a New York-i fesztiválra, a New York-i Balassi Intézet, a The Hungary Initiatives Foundation és az iCatapult közös szervezésében.

Az Európai Unió legrangosabb, kulturális örökség megőrzésének kategóriájában Europa Nostra-díjat nyert a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem (Zeneakadémia). A nemzetközi zsűri az intézmény Liszt Ferenc téri épületének felújítását a legjobb helyreállítási gyakorlatok kiemelkedő példájaként értékelte. A Zeneakadémia nyitott az érdeklődők előtt, csoportos látogatásra hetente több alkalommal van lehetőség. Nemcsak a belföldi turistákat, hanem a külföldieket is várják, a magyaron kívül hét nyelven tartanak idegenvezetést. A díjat június elején Oslóban adják át.

Elindult Temesváron a huszadik Európai Előadóművészeti Fesztivál – Román Drámafesztivál, a temesvári Nemzeti Színház rendezvénye, amelynek keretében 2015. április 19-én este két kolozsvári vonatkozású produkciót láthatott a közönség: az Alina Nelega műve nyomán Tudor Lucanu rendezésében Amalia respiră adânc című előadást (kolozsvári Román Színház), majd a Nona Ciobanu által írt és rendezett Aki elzárja az éjszakát volt műsoron (Kolozsvári Állami Magyar Színház). A fesztivált két időszakban 2015. április 15. és 22., majd június 6. és 13. között rendezik meg. Az áprilisi fesztivál szakmai programját Oana Borş teatrológus állította össze, a fentiek mellett többek között a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház Szebb az élet halál után (írta és rendezte: Mihai Măniuţiu) és a bukaresti Nemzeti Színház Organic (írta: Saviana Stănescu, rendezte: Andrei Măjeri) című produkciói is láthatóak.

Kulturális és tudományos programokkal bővített emlékünneppel tisztelegtek Orbán Balázs halálának 125. évfordulóján: a kétnapos program szombaton három szekcióra tagolt tudományos konferenciával kezdődött Székelyudvarhelyen. Az eseménysorozat szombaton este orgonakoncerttel folytatódott a székelylengyelfalvi katolikus plébániatemplomban. Vasárnap délelőtt Orbán Balázs lengyelfalvi emlékházánál leleplezték az Nemzetstratégiai Kutatóintézet által adományozott emléktáblát és a Berettyóújfalu önkormányzata által adományozott domborművet. Az esemény fővédnöke, Hoppál Péter, Magyarország kultúráért felelős államtitkára nevében Závogyán Magdolna kultúráért felelős helyettes államtitkár köszöntötte a jelenlévőket. A lengyelfalvi katolikus plébániatemplomban tartott ünnepi szentmisét követően a részvevők megkoszorúzták Orbán Balázs szejkefürdői sírját.

A rangos moszkvai DetectiveFEST-et, a Detektívfilmek és Televíziós Programok Nemzetközi Filmfesztiválját 17. alkalommal rendezték meg 2015. április 15. és 18. között, amelynek idei mottója a Törvény és társadalom volt. A játékfilm kategóriában első helyet szerzett A berni követ. A tévéfilmek között a “Civil társadalom” kategóriában kapott különdíjat az MTVA On the Spot – Brazília című műsora. Az MTVA több más alkotást is nevezett a fesztiválra, öt film oklevelet kapott: a játékfilmek között a Hőskeresők, A rajzoló és a Tetemre hívás. A tévéfilmes mezőnyben a Háború és béke kategóriában a Bábel – A gyilkosok is áldozatok című részét jutalmazták, míg a Bűn és büntetés kategóriában a Cinema Inferno kapott oklevelet.

Nemes Jeles László Saul fia című filmje is meghívást kapott Cannes-ba, a világ első számú filmes seregszemléjére. A Saul fia 1944 őszén, két nap leforgása alatt játszódik, amikor az auschwitz-birkenaui koncentrációs táborban fellázadtak a Sonderkommando tagjai, azok a foglyok, akiknek a gázkamrák és krematóriumok működtetése volt a feladatuk. A film főhőse is e különítmény tagja, egy negyvenes éveiben járó, Saul nevű férfi, aki felismerni véli a fiát egy gyerek holttestében, és innentől megszállottan azt próbálja elérni, hogy megadhassa neki a zsidó szokások szerinti végtisztességet. A rendező korábban rövidfilmjeivel ért el jelentős sikereket: a Türelem (2007) a velencei filmfesztivál rövidfilmes versenyében debütált és számos díjat nyert, és a The Counterpart (2008) című filmje is sok fesztiválon megfordult. Legutóbbi munkája a Várkonyi Tímeával közösen jegyzett Az úr elköszön (2010) volt.

A Fösvény című előadással 2015. április 24-én a Miskolci Nemzeti Színházban, míg 26-án a budapesti Nemzeti Színház színpadán vendégszerepel a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház társulata. A nagysikerű darabot Bocsárdi László főszereplésével 2012 óta játszák.

Csomakőrösön Kőrösi Csoma Sándorra emlékeztek, amely alkalomból a felvidéki Bátorkeszin anyaországi, felvidéki, délvidéki és székelyföldi nők találkoztak. Kőrösi Csoma Sándor halálának évfordulóján, 2015. április 11-én, szülőfalujában Csomakőrösön emlékeztek a világban is számon tartott nagy tudósra. Az ünnepség keretében adták át a Kőrösi Csoma emlékérmet, amellyel a negyed százada alapított Kőrösi Csoma Sándor Közművelődési Egyesület olyan kutatók érdemeit ismeri el, akik Csoma Sándor nyomában járnak, az ő életművét viszik tovább.

A Thalia Színház szervezésében 2015. május 11. és 15. között negyedik alkalommal rendezik meg a Határon Túli Magyar Színházak Szemléjét, melyen 5 nap alatt 8 előadást láthat majd a közönség. Részletes program elérhető a fesztivál honlapján:
http://www.thalia.hu

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
17
Július
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Nincsenek események