Iratkozzon fel hírlevelünkre

BALASSI INTÉZET HÍRLEVÉL 2015. ÁPRILIS, 16. HÉT

A Balassi Intézet együttműködve a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságával tematikus napot tart 2015. április 15-én. Az esemény a diaszpóra magyarságának megerősítését célzó Kőrösi Csoma Sándor program keretében valósul meg. A rendezvényen elsőként Bori István, a Balassi Intézet Hungarológia Tagozatának vezetője tart előadást, amelyen bemutatja az intézet történetét, feladatait és szerteágazó tevékenységét, elsősorban az oktatásra fókuszálva. Ezt követően Maróti Orsolya, a Magyar Nyelvi Tagozat vezetője ismerteti a szakmódszertani központ tevékenységét, amely az elmúlt évek visszajelzései alapján eredményesen segítette a külföldi diákok hatékony és sikeres magyar nyelvi oktatását. Egy rövid ebédszünet után a Balassi Intézet diaszpórából érkezett hallgatói kötetlen beszélgetés keretében mesélnek a kinti közösségekről az odautazó ösztöndíjasoknak, illetve magyarországi tapasztalataikról, élményeikről.

VÁLOGATÁS A KÜLFÖLDI MAGYAR INTÉZETEK AKTUÁLIS PROGRAMJAIBÓL

A Balassi Intézet – Varsói Magyar Kulturális Intézet több lengyel múzeumi partnerrel összefogva vándorkiállítást rendez Istennel a hazáért és a szabadságért – II. Rákóczi Ferenc, Magyarország hőse címmel, melynek megnyitóját 2015. április 8-án Mińsk Mazowiecki város múzeumában tartották. A tárlat célja, hogy II. Rákóczi Ferenc halálának 380. évfordulóján népszerűsítse a magyar nemzeti hős alakját Lengyelországban, valamint felhívja a figyelmet a fejedelem lengyel kapcsolataira és arra a segítségre, amelyet a lengyelek nyújtottak a magyar nemzetnek a Rákóczi-szabadságharc idején. A háromnyelvű (lengyel, magyar, szlovák) kiállítás tablókon, korabeli ruhákon, fegyvereken, zászló és címereken keresztül mutatja be Rákóczi életét és korát.

Hiányos emlékirat - egy kémtörténet a hidegháborúban címmel nyílt kiállítás 2015. április 9-én a Balassi Intézet – Párizsi Magyar Intézet galériájában. A tárlat Rüll Tamás, egykori magyar emigráns ügynök életén keresztül mutatja be a hidegháborús időszakot. Elisabeth Rull, két évvel apja halálát követően bukkant rá olyan iratokra apja dolgozószobájában, amelyek családi és államtitkokat fedtek fel. Ezt követően komoly kutatásba kezdett, s fogalmazódott meg benne a kiállítás és egy dokumentumfilm ötlete, mely az egyéni életutat és személyes dokumentumokat bemutatva kalauzol bennünket a kémtörténet segítségével a hidegháború időszakában, s egyéni sorson keresztül nyújt betekintést a titkosrendőrség és a kémhálózat tevékenységébe az ötvenes években.

Mese itt, mese ott címmel nyílt kiállítás a Balassi Intézet – Londoni Magyar Kulturális Központ galériájában. A tárlat különlegessége, hogy magyar és észt szerzők előzetes felkérésre meséket írtak, amelyeket a partner ország illusztrátorai egészítettek ki képekkel, rajzokkal. A 25-25 magyar és észt művész munkáiból összeállított válogatást 2015. április 30-ig láthatja a közönség.

INTÉZETEN KÍVÜLI JELENTŐS HÍREK, PROGRAMOK

Kertész Imre Nobel-díjas írót a Francia Köztársaság Művészeti és Irodalmi Rendjének parancsnoki fokozatával tüntették ki a francia nagyköveti rezidencián, Budapesten. A kitüntetést Roland Galharague francia nagykövet adta át Kertész Imrének. Franciaország a kultúra világának legmagasabb francia elismerésével a jelentős irodalmi munkássággal rendelkező író és a kivételes személyiségű ember előtt tiszteleg. "Franciaország a kitüntetéssel kívánja elismerni Kertész Imre jelentős hozzájárulását a kultúrához és az irodalomhoz, valamint a magyar író életművének univerzális dimenzióját" - olvasható a tájékoztatóban. A művészetek, az irodalom és a kulturális örökség megőrzése terén végzett kiemelkedő teljesítményért járó kitüntetést 1957-ben alapították. A francia kulturális minisztérium által adományozott elismerésnek három - lovagi, tiszti és parancsnoki - fokozata van.

A kormányzati, ellenzéki és nemzetiségi megszólalók egyaránt a magyarországi cigányság integrációnak fontosságáról beszéltek a Nemzetközi Roma Nap alkalmából. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár szerint fontos megmutatni a cigány és a magyar kultúra közötti sok átfedést és a közös értékeket, és ezt széles társadalmi összefogással lehet a leghatékonyabban megtenni. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára kiemelte: a kulturális alapellátáson keresztül kell esélyt és lehetőséget biztosítani azoknak a tehetséges fiataloknak, akik nehéz sorsú családban vagy hátrányos helyzetű országrészben születtek, hogy "az egész közösség számára, valamint saját örömükre kibontakoztathassák tehetségüket". "A Cigánykerék fesztivált azért rendeztük meg először 2013-ban, hogy a magyarországi romák kultúráját értékként állítsunk hazánk valamennyi polgára elé". A Nemzetközi Roma Napot minden évben április 8-án tartják, annak emlékére, hogy 1971-ben Londonban e napon rendezték meg a romák első világkongresszusát, amelyen elfogadták a roma nép zászlaját és himnuszát.

2015. április 14-én elkezdődött a Madách Nemzetközi Színházi Találkozó (MITEM) a budapesti Nemzeti Színházban. Az április 28-ig tartó rendezvény sokszínű programmal, 13 ország 20 előadásával várja a közönséget. A Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében második alkalommal megrendezett kéthetes MITEM programján olasz, orosz, ukrán, dán, francia, spanyol, macedón, lengyel, román, svájci, német, osztrák és magyar produkciók szerepelnek. A fesztiválon emblematikus színházak előadásai láthatók, európai és világhírű rendezők, színészek lesznek a vendégek. A színházi találkozón Matthias Langhoff, Toni Servillo, Luk Perceval, Eugenio Barba, Viktor Rizsakov, Jan Bosse, Emma Dante, José Luis Gómez, Thomas Jolly, Alekszandr Morfov, Oleg Ziugzda, Dejan Projkovski, Vlad Troickij, David Doiasvili és Éric Déniaud rendezése is látható lesz. Az előadások szinkrontolmácsolással vagy feliratozással láthatók. A részletes program elérhető a www.mitem.hu weboldalon.

 

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
17
Augusztus
H K Sz Cs P Szo V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Montmartre | Vigne du Clos, Rue des Saules 75018 Paris
2019. okt. 12. - okt. 12.
Montmartre-i szüreti ünnepség