Iratkozzon fel hírlevelünkre

BALASSI INTÉZET HÍRLEVÉL 2015. MÁRCIUS, 15. HÉT

Benyhe István, a Balassi Intézet madridi oktatási és kulturális szakdiplomatájának kezdeményezésére jelent meg Révész Andor, egy híd a megosztott Európában című kétnyelvű kötet. A spanyol és magyar nyelvű könyv alapos történelmi kutatómunka eredménye, amely az író, újságíró és műfordító életét és munkásságát mutatja be. Révész Andor 1915-ben került Spanyolországba, és a húszas évektől kezdve fordítóként és antológiaszerkesztőként számos magyar irodalmi mű spanyolországi kiadását segítette elő. A kötet a Balassi Intézet gondozásában, a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával jelent meg.

 

VÁLOGATÁS A KÜLFÖLDI MAGYAR INTÉZETEK AKTUÁLIS PROGRAMJAIBÓL

A Balassi Intézet Helsinki - Magyar Kulturális és Tudományos Központ 2015. április 1-én Kis nagy történetek – finn és magyar gyermekirodalom címmel finn nyelvű szakmai szemináriumot rendezett. A virtuális utazást a gyerekkönyvek világába Reetta Saina gyermekkönyvtáros és Pojják Klára irodalomtanár vezette. A nap során finn és magyar szakértők, fordítók, szerkesztők és írók beszéltek munkájukról; az előadások és hozzászólások átfogó betekintést nyújtottak a két rokonnyelv új gyermekirodalmába. A szeminárium egyúttal az ebből az ebből az alkalomból nyílt Király Réka gyermekkönyv-illusztrációiból rendezett kiállítás megtekintésére és a finn gyermekkultúrával foglalkozó kiadványok megismerésére is lehetőséget ad. A Gyermekkönyvek Nemzetközi Napját 1967 óta tartják világszerte minden évben április 2-án, Hans Christian Andersen dán meseíró születésnapján.

Szentandrássy István Kossuth-díjas roma származású magyar festőművész jelenlétében nyílt meg kiállítása, 2015. április 1-én a brüsszeli Balassi Intézet galériájában. A megnyitón beszédet mondott Langerné Victor Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának társadalmi felzárkóztatásért felelős helyettes államtitkára, valamint Nagy Zoltán, Magyarország nemrég kinevezett belgiumi nagykövete. Szentandrássy István a mintegy száz érdeklődőnek - akiknek a zöme külföldi volt és több magas rangú külföldi diplomata is akadt köztük - zenés tárlatvezetést tartott Csikós Vilmos és fia zenei közreműködésével. Szentandrássy István állami gondozottként nőtt fel, kezdetben versekben, drámákban, rajzokban dolgozta fel gyermekkora traumáit. Péli Tamástól tanult festeni, akit egy gyermektáborban ismert meg, ott találkozott először a cigány kultúrával, illetve lényegében saját cigány identitásával is. Műveire jellemző az erőteljes tárgyiasság, a plasztikus formaalakítás, a felfokozott expresszivitás és a jelképalkotás. Zaklatott, drámai hangvételű kompozícióin a cigányság ősi, balladisztikus hagyományai és alakjai elevenednek meg. Olajképeinek színvilágát a sötét, barnás tónusok és a meleg ragyogás uralja. Kiállított többek között Bécsben, New Yorkban, Prágában, Münchenben. Állandó kiállítása a Magyarországi Roma Parlamentben található, műveit a Néprajzi Múzeum, illetve a Magyar Művelődési Intézet is őrzi. 2012-ben Kossuth-díjban részesült.

A Hollywood on the Danube című programsorozat záróeseményeként rendeztek zenés estet Karády Katalin halálának 25. évfordulója alkalmából 2015. március 27-én a Balassi Intézet New York – Magyar Kulturális Központ szervezésében. A közönség soraiban sokan megjelentek a művésznő személyes barátai közül. Kumin Ferenc főkonzul ünnepi beszédet mondott a koncert előtt.

A Szalonna Band és Agócs Gergely katonadalokból összeállított műsorral emlékezett az I. világháború áldozataira 2015. április 2-án a brüsszeli Balassi Intézetben. A magyar néphagyományban számtalan katonadal őrzi a nagy háború eseményeit. A különböző tájegységek férfi táncai (ritka Magyar, Legényes, Verbunk) hűen idézik meg a kor hangulatát. A koncert során Trianonra utalva az elszakított országrészek népzenéi is bemutatásra kerültek. Az eseményen részt vett Charles Eloy, a Concertmonkey és Concertscoop francia és belga zenés online magazinok riportere, aki interjút is készített a zenészekkel. A program a XX. Századi Intézet, Első Világháború Centenáriumi Emlékbizottság támogatásának köszönhetően valósult meg.

INTÉZETEN KÍVÜLI JELENTŐS HÍREK, PROGRAMOK

Melocco Miklós, Kossuth-díjas szobrászművész 80. születésnapja alkalmából nyílt kiállítás a budapesti Várnegyed Galériában 2015. április 2-án. A május 2-ig látogatható tárlat a művész otthonából származó alkotásokat mutatja be, melyeket együtt még soha nem láthatott a közönség. Melocco Miklós 1935. április 3-án született Rómában. 1961-ben diplomázott a Képzőművészeti Főiskolán, ahol Gyenes Tamás, Mikus Sándor, Kmetty János és Pátzay Pál voltak a mesterei. 1975-ben Munkácsy-díjat kapott, 1982-ben érdemes művész lett, 1988-ban Kossuth-díjjal tüntették ki, 2014-ben pedig a nemzet művésze elismerésben részesült. 1990 óta a Magyar Képzőművészeti Főiskola címzetes egyetemi tanára, az 1992-ben életre hívott Magyar Művészeti Akadémia alapító tagja.

Idén is átadták a Derkovits Gyula képzőművészeti, valamint a Kállai Ernő művészettörténészi-műkritikusi ösztöndíjakat 2015. március 31-én, a Műcsarnokban. A rangos elismerést Dr. Hoppál Pétertől, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkárától vehették át a fiatal művészek. A festőként és grafikusként egyaránt ismert és elismert Derkovits Gyuláról elnevezett képzőművészeti ösztöndíj története idén immáron hatvanéves múltra tekint vissza. A támogatás célja a harmincöt év alatti, a felsőoktatásból már kikerült, de még egzisztenciát nem szerzett, önálló művészeti tevékenységet folytató fiatal alkotók segítése. A Kállai Ernő művészettörténész és műkritikus nevét viselő ösztöndíjat 1991 óta adják át, hogy a kortárs képzőművészet, az iparművészet, a fotóművészet, az építőművészet, illetve határterületeik kutatását, feldolgozását és publikálását segítsék.

A 35. Budapesti Tavaszi Fesztivál 2015. április 10. és 26. között ismét Európa kulturális központjává varázsolja a magyar fővárost. 17 napon keresztül, 43 helyszínen, több mint 170 program várja az érdeklődőket. A klasszikus nagyzenekari és kamarazenei koncertek mellett idén is számos opera-, jazz-, világzenei, crossover, tánc- és színházi produkció, képzőművészeti és szabadtéri program közül válogathatnak a látogatók. A tavaly megújult struktúrában megvalósított fesztivál a MÜPA, a BFTK és a Magyar Turizmus Zrt. koordinálásában idén is sokszínű programokkal várja a látogatókat. 2015-ben, a korábbi hagyományoknak megfelelően, a legjobb magyar előadók mellett világsztárok lépnek fel, illetve számos világpremiert, magyarországi bemutatót, koprodukciós előadást és színházi bemutatót is tartanak. Több tucat helyszínen zajlanak majd az események: a MÜPA-ban, a Magyar Állami Operaházban, az Erkel Színházban, a Zeneakadémiában, a Budapest Music Centerben, a Bálna Budapest épületében, a Pesti Vigadóban, az A38 Hajón, a Nemzeti Színházban, valamint más fővárosi színházakban és múzeumokban. A részletes program elérhető a fesztivál honlapján: http:\\www.btf.hu

Csaknem másfél hónappal tovább, 2015. május 17-ig látható a Rippl-Rónai és Maillol – Egy művészbarátság története című tárlat a Magyar Nemzeti Galériában. A kiállítás a két nagy hatású művész barátságát állítja középpontba, megidézve az 1890-es évek Párizsát, a modern művészet születésének időszakát is. A mintegy kétszáz művet bemutató tárlaton Rippl-Rónai József és Aristide Maillol művein kívül a Nabik köréhez tartozó festő barátok (Pierre Bonnard, James Pitcairn-Knowles, Édouard Vuillard) művészete és a párizsi környezet is felvillan néhány alkotáson keresztül. Megtekinthető Rippl-Rónai egyik fő műve, az 1899-ben Maillolról festett portréja. A párizsi Musée d’Orsay gyűjteményéből érkező képet utoljára csaknem nyolcvan éve, 1936-ban láthatta a budapesti közönség. Aristide Maillol festményei, grafikái, szőnyege és kisméretű szobrai – összesen mintegy harmincöt mű – a párizsi Fondation Dina Vierny–Musée Maillol támogatásának köszönhetően látható a tárlaton. A kiállításon Maillol és más Nabi művészeknek a Szépművészeti Múzeumban őrzött rajzai, grafikái is láthatók.

 

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
16
Július
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Nincsenek események