Iratkozzon fel hírlevelünkre

BALASSI INTÉZET HÍRLEVÉL 2015. MÁRCIUS, 14. HÉT

Magyar Kulturális Napok keretében mutatkozik be hazánk az Orosz Föderáció területén. A rendkívül gazdag programsorozat öt városban várja az érdeklődőket 2015. március 30. és június 30. között. A Moszkvában, Jekatyerinburgban, Nyizsnyij Novgorodban, Szentpéterváron és Kazanyban megrendezett kulturális napok Munkácsy Mihály műveinek moszkvai kiállítás-megnyitójával kezdődnek, a három hónapig látogatható tárlat ideje alatt összesen 17 nagyszabású magyar program és több kisebb kulturális esemény valósul meg a Külgazdasági és Külügyminisztérium, valamint a Balassi Intézet szerevezésében. Hammerstein Judit, a Balassi Intézet főigazgatója a programsorozatot bemutató sajtótájékoztatón kiemelte, hogy a magyar kulturális napokat a moszkvai Magyar Kulturális, Tudományos és Tájékoztatási Központ 25. évfordulójához kapcsolódva rendezik meg. A kulturális napok keretében Munkácsy Mihályon túl Victor Vasarely, Robert Capa műveiből, valamint a Kelet-Közép-Európa zsinagógáit bemutató képekből nyílik tárlat. A Munkácsy-megnyitóhoz kapcsolódik Havasi Balázs Ecset és zongora című zenei produkciója. A rendezvénysorozaton bemutatkozik többek között a Magyar Állami Népi Együttes, Hervé-Lóránth Ervin szobrászművész és a tervek szerint operettgálát is rendeznek, amelynek alkalmával az idén 100 éves Csárdáskirálynő dalait is hallhatja a közönség. A moszkvai Gorkij parkban filmvetítések, könnyűzenei koncertek, gasztronómiai és gyerekprogramok várják az érdeklődőket a Magyarország napon. A júniusi Moszkvai Nemzetközi Filmfesztivál keretében pedig magyar filmhetet rendeznek, továbbá kortárs magyar versantológiát is megjelentetnek, 54 kortárs író mutatkozhat be az olvasóknak.

A Balassi Intézet pályázatot hirdet a Balassi Intézet Tallinni Magyar Intézet igazgatói posztjára. Az igazgató feladata a Balassi Intézet főigazgatójának irányítása mellett a fogadó ország és Magyarország közötti kulturális, oktatási és tudományos együttműködések bővítése, kulturális szakdiplomáciai és protokolláris tevékenységével értékorientált országkép kialakítása. Ellátja a külképviselet kulturális, oktatási és tudományos együttműködéssel összefüggő feladatait, az intézet általános képviseletét, lehetőség szerint szervezi, elősegíti és támogatja a fogadó országgal közösen szervezett kulturális programokat, rendezvényeket. Az igazgató irányítja és szervezi az intézet tudományos és oktatási feladatait, figyelemmel kíséri a magyar nyelvtanfolyamok működését. A pályázat leadási határideje: 2015. április 17.
A teljes felhívás a Balassi Intézet honlapján, az alábbi elérhetőségen található: http://www.balassiintezet.hu/hu/palyazatok/allaspalyazatok


VÁLOGATÁS A KÜLFÖLDI MAGYAR INTÉZETEK AKTUÁLIS PROGRAMJAIBÓL

A Balassi Intézet Stuttgart - Magyar Kulturális és Tájékoztatási Központ egész évben sokszínű kulturális programokkal ünnepli fennállásának 25. évfordulóját. A rendezvénysorozat keretében elsőként a Soundweaving – hímzésből zene? című kiállítás nyílt meg 2015. március 27-én a Balassi Intézet Stuttgartban. A Soundweaving projekt Szirmay Zsanett, a MOME harmadéves textiltervező szakos hallgatója és Tárkány Kovács Bálint, Junior Prima díjas cimbalomművész és zeneszerző formabontó ötletéből valósult meg. Az elgondolás különlegességét az adja, hogy a magyar népi hímzésekből ismert, tradicionális keresztszemes mintákat lyukkártyás zengőfésűs zenelejátszók segítségével hanggá alakítják át. A minták alapjául párnákon és ingeken fellelhető bukovinai székely, kalotaszegi és magyarországi népi hímzések szolgáltak. A transzformáció során a motívumok a lézervágott textilekké, a keresztszemes minták pedig dallammokká alakulnak. A kiállítás Magyarországon és több európai designfórumon is nagy sikert aratott.

Az Animated Spirits fesztivál révén 14 ország animációs filmjei mutatkozhatnak be New York-ban április első felében. A Balassi Intézet, New York-i Magyar Kulturális Központ által létrehozott fesztivál az Osztrák Kultúrfórum partneri részvételével és nyolc EU-tagország közreműködésével arra tesz kísérletet, hogy a New York-i közönségnek és animációs szakmai közegnek ízelítőt adjon a hagyományosan sokszínű európai animáció legfrissebb terméséből.

Prága jazz-el él! címmel a Balassi Intézet - Prágai Magyar Intézet szervezésében március végétől április közepéig a magyar jazz műfaj legkiválóbb képviselői lépnek fel Csehország különböző klubjaiban és fesztiváljain. A Reduta Jazz Club 2015. március 25-én és 29-én Oláh Kálmán játszott a Lukáš Oravec Kvartett billentyűs tagjaként, amelyben a világhírű Vincent Herring is szaxofonozik, majd ugyanott a Czech Jazz Contest 2015 nemzetközi jazz versenyének döntőse, a Balogh Tamás Kvartett adott koncertet. Prága másik népszerű jazzklubjában, a moldvai hajón működő Jazz Dock-ban a Balázs Elemér Group koncertezik megalakulásának 15. évfordulója alkalmából 2015. április 14-én, végezetül másnap a Borbély Mihály Kvartett lép föl az U Staré paní Jazzklubban.

Éva Fischer és Alberto Baumann életművét feldolgozó kiállítás nyílt a Római Magyar Akadémia galériájában 2015. március 26-án. A rendkívül gazdag és színes gyűjtemény számos olyan művet mutat be, amelyek korábban még nem szerepeltek tárlaton. Éva Fischer a klasszikus modern festőművészet ikonikus alakja. Azon világhírűvé vált magyar származású alkotók sorába illeszkedik, akik művészetüket Olaszországban teljesítették ki. Férje, Alberto Baumann pályáját újságíróként kezdte, de hamar művészeti irányba fordult. Kitérőt tett a szépirodalom és a költészet felé, majd a hetvenes évektől komolyan kezdett foglalkozni képzőművészettel, mind a festészet, mind pedig a szobrászat területén. Kettőjük majd 50 évig tartó közös életének művészeti lenyomata magán hordozza a via Margutta művészvilágának szellemi attitűdjét, a tradícióhoz ragaszkodó, de mégis kísérletező, játékos alkotói magatartást.


INTÉZETEN KÍVÜLI JELENTŐS HÍREK, PROGRAMOK


Cseke Szilárd Fenntartható identitások című interaktív projektje képviseli Magyarországot az 56. Velencei Képzőművészeti Biennálén 2015. május 7. és november 22. között. A magyar pavilonba tervezett térinstalláció fő eleme hosszú fóliacsövek rendszere lesz, amelyben ventilátorok fehér golyókat mozgatnak. Az áttetsző csövekben ide-oda mozgó fehér golyók a kollektív és individuális identitásformálásokra hívják fel a figyelmet. Az identitások ugyanis nem állandósult képződmények, hanem az adott társadalmi közeg és kulturális állapot által befolyásolt, folyamatosan mozgásban lévő identitásképek. A térinstalláció része egy nagyméretű, folyamatosan felfújódó és leeresztő, áttetsző fóliapárna, amelyet Fenntartható fejlődés címmel már korábban is láthatott kiállításon a közönség. Ezt az amorf entitást ventilátor és áramforrás táplálja, utalva arra a tényre, hogy világunk törékeny, könnyen sérülhet és figyelmet igényel.

Százharminc éve, 1885. március 29-én született Szabadkán Kosztolányi Dezső költő, író, műfordító, a Nyugat első nemzedékének egyik meghatározó alakja. Mindössze ötvenegy évet élt. 1936. november 3-án halt meg. Utolsó éveiben, a betegség és a halállal való szembenézés idején az élet és a szenvedés értelmét kereste, ez ihlette legnagyobb verseit, melyek ugyanakkor az élet végtelen szeretetéről és dicséretéről és az ember méltóságáról vallanak. 2010-ben Budapesten, a költő egykori, Bartók Béla úti lakóházán emléktáblát avattak, a
Magyar Nemzeti Bank pedig ötezer forint névértékű ezüst emlékpénzt bocsátott ki születésének 125. évfordulója alkalmából. Nevét viseli a szabadkai színház, Budapesten, a róla elnevezett téren szobra is áll.

A Magyar Művészeti Akadémia Rejtő Legendárium címmel emlékezett meg a 110 éve született íróról vetítéssel, pódiumbeszélgetéssel és kiállítással a Pesti Vigadóban 2015. március 26-án. A programban levetítették Varsányi Ferenc, az MMA köztestületi tagjának Volt egyszer egy regényhős, akit P. Howardnak hívtak című rövidfilmjét a Vigadó Sinkovits Imre Kamaraszínpadán. A filmvetítést pódiumbeszélgetés követte, amelyen részt vett Mezey Katalin költő, műfordító, Orosz István, grafikus, filmrendező, Haris László fotóművész, Thuróczy Gergely irodalomtörténész, valamint a film rendezője, Varsányi Ferenc is.

2015. április 24-én nyílik és május végéig tart a független kortárs művészeti színtér első budapesti biennáléja, az OFF-Biennále Budapest. Közel 150 hazai és külföldi művész részvételével több mint 50 helyszínen zajlik majd a program. A magyar alkotók között szerepel Maurer Dóra és Csörgő Attila - akinek az OFF-Biennálen bemutatott művét megvásárolta a párizsi Centre Pompidou -, a népszerű és elismert Kis Varsó csoport, Németh Hajnal, Kokesch Ádám, de a világ legnagyobb művészeti seregszemléjeként számon tartott kasseli Documentán legutóbb központi helyen kiállító Csákány István is. Szerepel a névsorban Andreas Fogarasi, aki a 2007-es Velencei Biennále magyar pavilonjában megvalósított kiállításáért elnyerte az Arany Oroszlán-díjat. Az OFF pro bono szakmai munkában, hálózatos módon megszervezett művészeti eseménysorozat, amely a kiállítások mellett több tucat művészetközvetítői programmal is segíti a közönséget.

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
16
Július
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Nincsenek események