Iratkozzon fel hírlevelünkre

BALASSI INTÉZET HÍRLEVÉL 2015. MÁRCIUS, 13. HÉT

A Pannon Egyetem Modern Filológiai és Társadalomtudományi Kara immáron ötödik alkalommal rendezi meg a határon túli magyar kultúrát bemutató Magyar Napokat. A korábbi években a Kárpát-medence magyarlakta területeinek egyes régióit mutatták be, míg idén a szervezők célja a diaszpórában élő magyarság kulturális tevékenységének megjelenítése. A programban a Balassi Intézet tevékenysége is nagy hangsúlyt kap, így 2015. március 24-én délelőtt Hammerstein Judit főigazgató tart előadást a Balassi Intézet által koordinált kulturális diplomáciai tevékenységekről. Délután A magyar nyelv és kultúra műhelyei a nagyvilágban – a Balassi Intézet feladatai és lehetőségei - címmel tart előadást Zsámboki Marcell, a Balassi Intézet Oktatási és Tudományos Igazgatóságának vezetője és Maróti Orsolya, a Balassi Intézet Magyar Nyelvi Tagozatának vezetője.

Kétnapos tudományos konferenciával ünnepelte fennállásának húszéves jubileumát a zágrábi Bölcsésztudományi Egyetem hungarológiai tanszéke 2015. március 19. és 20. között. A megnyitón köszöntőt mondott Zeljko Holjevac dékánhelyettes, Tornóczy Mariann, a Magyar Tudományos Akadémia Határon Túli Magyarok Titkárságának osztályvezetője, Tuomo Lahdelma finn hungarológus és Magyar József zágrábi magyar nagykövete. Az eseményen irodalmi és kultúrtörténeti, valamint nyelvészeti előadásokat hallgathatnak az érdeklődők vajdasági, magyarországi és horvátországi egyetemi oktatóktól. A konferencia célja – az illő emlékezésen túl – az eddigi oktatási és kutatási eredmények áttekintése, valamint a műhely közép-európai hungarológus képzésben betöltött szerepének további tudatosítása úgy a helyi, mint a magyarországi akadémiai körök felé. A programsorozatot záró kerekasztal beszélgetésen a Balassi Intézet képviseletében Zsámboki Marcell oktatási és tudományos igazgató, Sokcsevits Dénes, a Zágrábi Balassi Intézet igazgatója, Bene Sándor vendégoktató és Nádor Orsolya vendégoktató vett részt.

 


A Balassi Intézet és az Új Ember Kiadó gondozásában megjelent a Márton Áron és Jakab Antal erdélyi püspökök emlékezete című könyv. A Szabó Csaba történész által szerkesztett kötet a 2013 őszén Bécsben azonos címmel tartott konferencia előadásait gyűjti össze, jelentős tanulmányokkal kiegészítve és fényképekkel gazdagon illusztrálva. A római katolikus egyház II. János Pál pápa kezdeményezésére a második évezred végén számos országban készíttetett dokumentációt a század keresztény vértanúiról, nehogy feledésbe merüljön tanúbizonyságuk. Kelet-Európában a keresztények helyzete a kommunista hatalomátvétel után egyre nehezebbé vált. A könyv két erdélyi katolikus mártír püspöknek, Márton Áronnak és Jakab Antalnak állít emléket.

Hatodik alkalommal rendezte meg 2015. március 16-23. között a Balassi Intézet műfordító szakos hallgatóinak posztgraduális szemináriumát a balatonfüredi Magyar Fordítóházban. A szeminárium a Balassi Intézet Műfordító programja és a Magyar Fordítóház Alapítvány közötti együttműködés keretében zajlott és az Intézet immár tíz éves műfordítóképzésének egyik sikeres rendezvénye. A szemináriumot dr. Dánél Mónika és Rácz Péter vezette.

 

VÁLOGATÁS A KÜLFÖLDI MAGYAR INTÉZETEK AKTUÁLIS PROGRAMJAIBÓL

A Balassi Intézet sepsiszentgyörgyi Kulturális Központja 2015. március 25-én a marosvásárhelyi Kövesdombi Unitárius Egyházközség előadótermében, ill. március 27-én a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum Bartók-termében rendezi meg a „Fekete Március – 1990.” című rendezvényét. Az eseményen Miholcsa Gyula filmrendező, Simó Márton író és László Márton történész beszélgetnek a negyedszázaddal ezelőtt lezajlott eseményekről. Miholcsa Gyula részleteket mutat be a 2010-ben készült „Marosvásárhely fekete márciusa” című dokumentumfilmjéből. Simó Márton, aki feltehetőleg az első olyan író, aki szépirodalmi alkotásban is megörökítette az akkori eseményeket, a „Bozgor” című regénytrilógiájából olvas fel részleteket. László Márton, aki társszerzője a Novák Csaba Zoltán történésszel közösen 2012-ben a Pro Print Kiadónál megjelentetett „A szabadság terhe – Marosvásárhely, 1990. március 16-21.” című kötetnek, a történész szemszögéből elemzi az eseményeket, azok következményeit és tanulságait.

A Magyar Művészeti Akadémia fotótagozatának nyílt kiállítása 2015. március 20-án a Balassi Intézet - Collegium Hungaricum Belgrád galériájában. A tárlatot Haris László fotóművész, az MMA rendes tagja nyitotta meg, aki beszédét követően bemutatta az egyes alkotókat. A kiállító művészek: Balla András, Benkő Imre, Haris László, Kunkovács László, Móser Zoltán, Tóth György Gyula, Török László. Az ünnepélyes megnyitón Keszég Ákos vezetésével a törökkanizsai népzenei trió adott koncertet, amelyen többek között a magyarpalatkai és kalotaszegi népzenéből kaphattak ízelítőt a résztvevők.

A Millenium Nemzetközi Filmfesztivál keretei között három estén át filmvetítéseket és rendezői beszélgetéseket tart a Brüsszeli Balassi Intézet 2015. március 24. és 28. között. A program a Race to the bottom című gazdasági migrációról szóló film vetítésével indul, amelyet követően a filmben felvetett problémákat jövőkutatók tárgyalják meg, amelyen Magyarország részéről Dr. Kiss Endre, a Magyar Tudományos Akadémia Statisztikai és Jövőkutatási Bizottságának tagja vesz részt. Másnap, 2015. március 26-án következik a Fiatal Belga Rendezők estje, amelynek keretében a Win for life, illetve a What About Eric? című népszerű belga filmeket mutatják be a rendezők részvételével. 2015. március 27-én a fesztiválon résztvevő művészek adnak mesterkurzust, amit a Drifter című magyar film vetítése és a Csikós zenekar népzenei koncertje zár.

INTÉZETEN KÍVÜLI JELENTŐS HÍREK, PROGRAMOK

Átadták a Magyar Örökség Díjakat 2015. március 21-én a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében. A Farkas Balázs, Fekete György és Makovecz Imre javaslatára létrehozott elismerés azon magyar személyeknek, intézményeknek, csoportoknak adható, akik tevékenységükkel hozzájárultak a magyar kultúra, gazdaság, sport, tudomány, azaz a magyar társadalom erkölcsi, szellemi felemeléséhez. Mások mellett Tolcsvay Lászlót, a Tolcsvay Trió és Fonográf egykori tagját, Koncsol László szlovákiai magyar írót és Jáki Sándor Teodóz bencés szerzetest, a „csángók apostolát” tüntették ki szombaton. A gyermekvilágot gazdagító művészetéért Halász Judit színész-énekest is díjazták.

Budapesten is bemutatták az idei milánói világkiállításra épülő magyar pavilont. Az érdeklődők a budapesti Olasz Intézetben ismerkedhettek meg az Életkert nevet viselő épülettel. Szőcs Géza, a Milánói Világkiállítással kapcsolatos feladatok végrehajtásáért és koordinációjáért felelős miniszteri biztos az eseményen hangsúlyozta: a pavilon tematikájának alapgondolatai a víz fontossága és az egészséges táplálkozás jelentősége. Az Expo 2015-re, amely május elejétől egészen október végéig tart Olaszországban, húszmillió embert várnak a világ különböző részeiről.

Átadták a kulturális tárca zeneművészeti ösztöndíjait a Zeneakadémián. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkártól a Fischer Annie ösztöndíjat Deák Sára (hegedű), G. Horváth László (hegedű), Karasszon Dénes (gordonka), Kiss Péter (zongora), Környei Miklós (gitár), Razvaljajeva Anasztázia (hárfa), Kruppa Bálint (hegedű), Nyári László (hegedű), Sivák-Nyakas Orsolya (ének), Szokolay
Ádám Zsolt (zongora), Tóka Ágoston (orgona) és Varga Gergő Zoltán (zongora) vehette át. A Lakatos Ablakos Dezső dzsesszösztöndíjat Miklós Szilveszter (dob), Mózes Tamara (ének, zongora) és Lakatos Sándor (szaxofon) kapta, a Kodály Zoltán zenei alkotói ösztöndíjat pedig négy zeneszerzőnek, Alpár Balázsnak, Horváth Bálintnak, Lustyik Ákosnak és Solti Árpádnak, valamint két zenetudósnak, Ránki Andrásnak és Zsovár Juditnak adták át. Az egy évre szóló ösztöndíjak az anyagi juttatások mellett fellépési lehetőséggel is járnak.

Határon túli és anyaországi nagycsaládokat látott vendégül a Nemzeti Színház 2015. március 20-án. A Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége (KCSSZ) által szervezett péntek esti budapesti programon több mint hatszázan vettek részt, akik közül mintegy százan a Kárpátaljáról érkeztek. A díszelőadás előtt Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár megköszönte mindenkinek, akik gyűjtést szerveztek a kárpátaljai magyaroknak, kiemelve az erdélyi nagycsaládosok szervezetét és a felvidékiek gyűjtését, és mindenkit arra kért, hogy továbbra is segítsen. A harmadik alkalommal megrendezett programon a Nemzeti Színházban Molnár Ferenc első világháborúról szóló A fehér felhőt című egyfelvonásosát mutatták be. Az előadás előtt és a szünetben pedig az Óbudai Népzeneiskola tekerős és énekes növendékei, valamint a Szent István Zeneművészeti Szakközépiskola rézfúvós diákjai zenéltek

 

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
17
Július
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Nincsenek események