Iratkozzon fel hírlevelünkre

BALASSI INTÉZET HÍRLEVÉL 2015. MÁRCIUS, 12. HÉT

A Pannon Egyetem Modern Filológiai és Társadalomtudományi Kara ötödik alkalommal rendezi meg a határon túli magyar kultúrát bemutató tavaszi napjait. A 2011-es Vajdasági Napok, a 2012-es Kárpátaljai Napok, a 2013-as Felvidéki Napok és a 2014-es Erdélyi Napok után 2015. március 19-28. között a Magyar Napok című rendezvénysorozatban a nyugati magyar diaszpóra jeles tudósai, írói, művészei kerülnek a figyelem középpontjába. A programok között tudományos tanácskozások, irodalmi estek, színházi előadások, komolyzenei és könnyűzenei koncertek, képzőművészeti kiállítások szerepelnek. Az eseményen Hammerstein Judit, a Balassi Intézet főigazgatója tart előadást a kulturális diplomáciáról.

Látogatórekord a Lipcsei Könyvvásáron. A német nyelvterület legnagyobb irodalmi fesztiválján legutóbb tavaly regisztráltak látogatói csúcsot, akkor négy nap alatt 175 ezren fordultak meg a lipcsei vásárváros csarnokaiban. A Lepizig liest (Lipcse olvas) nevű programsorozat résztvevőivel együtt az idén 251 ezer embert vonzottak a könyvek a szászországi nagyvárosba. Magyarország 2015. március 12. és 15. között is önálló nemzeti standdal jelentkezett, a magyar programot a Balassi Intézet Publishing Hungary programja keretében a Collegium Hungaricum Berlin dolgozta ki. A német nyelven frissen megjelent magyar, illetve magyar vonatkozású művek közül többnek külön rendezvényeket szerveztek.

A Balassi Intézet Márton Áron Szakkollégiuma 2015. március 7-én PhD-konferenciát szervezett a határon túli magyar doktoranduszok és doktorjelöltek számára a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán. A konferencia jó alkalmat nyújtott arra, hogy a Kárpát-medencében működő doktori iskolák doktoranduszai és doktorjelöltjei személyesen is megismerjék egymást és megoszthassák, megvitathassák kutatási eredményeiket. A 69 előadó mind a négy kárpát-medencei régiót képviselte. Legtöbben a Felvidékről érkeztek (30 fő), majd sorrendben Vajdaság (15 fő), Kárpátalja (14 fő) és Erdély (10 fő) következik. Érdekes képet mutat a képző intézmények aránya is: magyarországi doktori iskolából 35 doktorandusz, felvidékiből 18, erdélyi doktori iskolából 8, az Ungvári Nemzeti Egyetemről 3, míg az Újvidéki Egyetemről 2 doktorandusz osztotta meg a tapasztalatait.

VÁLOGATÁS A KÜLFÖLDI MAGYAR INTÉZETEK AKTUÁLIS PROGRAMJAIBÓL

„Kelet felől jön egy vonat…” címmel első világháborús, nép- és katonadalokra alapozott emlékműsort tartanak Gyergyószentmiklóson 2015. március 22-én. A produkció a Balassi Intézet – Sepsiszentgyörgyi Fiókintézet szakmai és anyagi támogatásával jött létre Zayzon Ágnes népdalénekes, és a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház színészeinek közreműködésével. A nagysikerű sepsiszentgyörgyi bemutatót követően a Nemzeti Kulturális Alap támogatást nyújtott a műsor további két településen (Székelyudvarhelyen és Gyergyószentmiklóson) való bemutatásához. Az előadás várhatóan további erdélyi és anyaországi helyszíneken is bemutatásra kerül.

A Pekingi Magyar Kulturális Intézet és a Pekingi Magyar Nagykövetség közös szervezésében, együttműködve a patinás Minzu szállodával elindult Pekingi Magyar Hónap programsorozat 2015. március 16-án. Az elkövetkezendő egy hónapban jó alkalom kínálkozik Magyarország bemutatkozására, a magyar gazdaság, a tudomány, az élelmiszeripar, a turisztika és az oktatás témáiban beszélgetésekre, szimpóziumok rendezésére. Az esemény megnyitóján magyar huszárok és néptáncosok bemutatója, magyar ételkülönlegességek és borok várták az érdeklődőket.

INTÉZETEN KÍVÜLI JELENTŐS HÍREK, PROGRAMOK

Átadták a kultúra és a tudományos élet képviselői számára adható legrangosabb állami kitüntetést, a Kossuth-díjat 2015. március 15-én a Parlamentben. A díjazottak teljes listája: Albert Gábor József Attila-díjas író, Bachman Gábor Balázs Béla-díjas építész, Bács Ferenc Jászai Mari-díjas színművész, Bede-Fazekas Csaba operaénekes, Gyémánt László festőművész, Hűvösvölgyi Ildikó színművész, Kunkovács László Balogh Rudolf-díjas fotóművész, néprajzkutató, Mezey Katalin József Attila-díjas költő, Oszvald Marika Jászai Mari-díjas színművész, Ökrös Oszkár cimbalomművész, Sapszon Ferenc Liszt Ferenc-díjas karnagy, Szőcs Géza József Attila-díjas író, volt államtitkár, Tolcsvay Béla gitáros, énekes, valamint a HOT JAZZ BAND együttes.

Indulj el egy úton... címmel Kallós Zoltán népzenekutató, folklorista életművét bemutató kiállítás nyílt csütörtökön a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum Skanzen Galériájában 2015. március 12-én. A népviseleteket, tárgyakat, fotókat és dokumentumokat felvonultató tárlatnak mások mellett a Hagyományok Háza, a pécsi Janus Pannonius Múzeum, a Kallós Zoltán Alapítvány, a Néprajzi Múzeum, az MTA Zenetudományi Intézete és a kolozsvári Erdélyi Néprajzi Múzeum kölcsönzött. A tárlatot Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár nyitotta meg.

A Művészetek Palotája tizenegyedik évadában is világhírű előadókkal várja a közönséget. Itt lesznek a Bécsi Filharmonikusok Valerij Gergijev és Herbert Blomstedt vezényletével, Hélène Grimaud, Anja Harteros, Ferruccio Furlanetto, Diana Damrau, Sol Gabetta és az Orchestre de Paris Paavo Järvi irányításával, Dmitrij Hvorosztovszkij, Gidon Kremer, Mihail Pletnyov, valamint Ton Koopman. A hagyományoknak megfelelően a MÜPA az újévet ismét Haydn A teremtés oratóriumával köszönti, az Osztrák-Magyar Haydn Zenekart ezúttal is Fischer Ádám vezényli. Ismét lesz Régizene Fesztivál a híres francia zenekar, a Le Poème Harmonique közreműködésével, és Budapesti Wagner Napok, mely keretében színre kerül a Nibelung-tetralógia és a 2013-ban nagy sikert aratott A nürnbergi mesterdalnokok. A legismertebb sztárokon túl a MÜPA továbbra is a megszokott műfaji sokszínűséggel várja a nagyközönséget: a következő évadban is színvonalas jazz-, világ- és könnyűzenei koncertek, új cirkusz produkciók, irodalmi estek, táncelőadások, ifjúsági és gyerekprogramok színesítik az évadot.

Kilencedik alkalommal ad otthont a Csokonai Nemzeti Színház 2015. március 16. és 22. között a kortárs drámák seregszemléjének, a DESZKA Fesztiválnak. A szemle rendhagyó módon filmvetítéssel kezdődött: Vidnyánszky Attila Juhász Ferenc verse nyomán készült alkotását, A szarvassá változott fiú – kiáltozás a titkok kapujából című filmjét láthatta a közönség. A DESZKA felnőtt és ifjúsági programjában húsz előadás szerepel, amelyek közül egy Lengyelországból, öt vidékről, hat Budapestről és négy határon túli színházból érkezik. Mások mellett Borbély Szilárd, Kárpáti Péter, Pintér Béla és Végel László művei kerülnek színpadra. A Nemzetközi programsorozathoz kapcsolódik a Csokonai Nemzeti Színház azzal, hogy csütörtökön 15 órától a lengyel-magyar színházkapcsolatokról szervez szakmai beszélgetést Spiró György író, drámaíró, műfordító, Máté Gábor színművész, rendező, valamint az előadásban Wojciech Bogusławskit alakító Witold Dębicki színművész részvételével.

A székelyföldi Sepsiszentgyörgyön 2015. március 18-án megkezdődött a térség legrangosabb színházi találkozója, a Reflex. A 14 napig tartó rendezvényen Közép-Kelet-Európa jelentős színházi előadásait mutatják be, közöttük a Nemzeti Színház: Szentivánéji álom és Pintér Béla Társulat: Titkaink című előadását.

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
22
Augusztus
H K Sz Cs P Szo V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Montmartre | Vigne du Clos, Rue des Saules 75018 Paris
2019. okt. 12. - okt. 12.
Montmartre-i szüreti ünnepség