Iratkozzon fel hírlevelünkre

BALASSI INTÉZET HÍRLEVÉL 2015. MÁRCIUS, 11. HÉT

Magyarország 2015. március 12. és 15. között mutatkozik be Európa egyik legnagyobb irodalmi rendezvényén, a Lipcsei Nemzetközi Könyvvásáron. Idén mintegy 2000 kiállító és 3000 program várja a könyvszakma képviselőit és az érdeklődő közönséget, hogy megismerkedjenek a frissen megjelent kötetekkel, találkozzanak ismert és még felfedezésre váró szerzőkkel, a politika, a kultúra és a tudományos élet jeles képviselőivel. A magyar nemzeti stand rendezvényeit 2015-ben is a Balassi Intézet Publishing Hungary programja keretében a Collegium Hungaricum Berlin szervezi és a Nemzeti Kulturális Alap támogatja. Az idei év magyar irodalmi programjának vendégei Barnás Ferenc, Kiss Noémi és Tòth Kinga. A magyar stand mintegy 50 német nyelven frissen kiadott szépirodalmi alkotással, gyermekkönyvvel, a modern magyar konyhát bemutató szakácskönyvvel, valamint művészeti albummal várja az érdeklődőket.

 

VÁLOGATÁS A KÜLFÖLDI MAGYAR INTÉZETEK AKTUÁLIS PROGRAMJAIBÓL

Az 1848-49-es magyar forradalomra és szabadságharcra emlékeznek a külföldi magyar intézetek. A Balassi Intézet Brüsszel, a Magyar Néppárti Képviselőcsoport, valamint a Magyar Hullám Közéleti és Kulturális Társaság szervezésében ünnepi koncertet ad Hegedűs Endre, Kossuth- és Liszt-díjas zongoraművész 2015. március 16-án. Az eseményen köszöntőt mond Pelczné Gáll Ildikó, az Európai Parlament alelnöke, majd ünnepi beszédet tart Hammerstein Judit, a Balassi Intézet főigazgatója. Isztambulban Áder János köztársasági elnök részvételével rendeznek ünnepi hangversenyt, amelyen először mutatkozik be külföldön a Bogányi Gergely ötletéből és közreműködésével fejlesztett Bogányi Zongora. Az eseményen a Balassi Intézet - Isztambuli Magyar Intézetében működő hétvégi magyar iskola tanulói tartanak néptánc bemutatót. A Balassi Intézet - Londoni Magyar Kulturális Központ együttműködve a Londoni Magyar Nagykövetséggel fogadást rendez a külhoni magyarok számára 2015. március 12-én. A Hungarian Cultural Association Guildford táncműsora után beszédet mond az ünnepség díszvendége Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Szabadhegy Péter nagykövet. A Varsói Magyar Kulturális Intézet szervezésében ünnepi koncertet adnak az 1848-as forradalom 167. évfordulója tiszteletére a Lengyel Rádió Lutoslawski koncerttermében 2015. március 16-án. A programban Karol Mikula, Chopin, Karol Lipiński és Liszt művei csendülnek fel Voytek Proniewicz hegedű-, és Wojciech Proniewicz zongoraművész előadásában. Az eseményen ünnepi köszöntőt mond Szabó Zsolt, a Balassi Intézet koordinációért felelős főigazgató helyettese. A Balassi Intézet Helsinki - Magyar Kulturális és Tudományos Központban ünnepi koncertet ad Bogányi Bernadett (fuvola), Hanna Kinnunen (fuvola) és Satu Elijärvi (zongora) 2015. március 13-án 18:00-kor. A nemzetközi hírű Bogányi testvérek Forssában nőttek fel, és a Sibelius Akadémián indult a karrierjük. A koncert után Forssa polgármestere és Magyarország nagykövete ad fogadást, amelyen részt vesz Dr. B. Szabó Dezső, a Balassi Intézet nemzetközi igazgatója. Szófiában 2015. március 13-án Dunyov István ezredes emlékművénél ünnepi koszorúzással emlékeznek az 1848-49-es polgári forradalom és szabadságharc eseményeire. A Szófiai Magyar Intézetben Dimitar Korcsakov és Elica Kosztadinova vezetésével működő magyar néptánccsoport, valamint a Zselezna falu női folklór csoportja ad ünnepi előadást. Az eseményen beszédet mond Klein András nagykövet, valamint Íjgyártó István kulturális diplomáciáért felelős államtitkár.

Az 1939–1940-es finn–szovjet téli háború magyar önkéntesei című időszaki kiállítás nyílik a finn Hadtörténeti Múzeumban 2015. március 13-án. A tárlat a háború lezárásának 75. évfordulója alkalmából a finn Hadtörténeti Múzeum és a Balassi Intézet Helsinki - Magyar Kulturális és Tudományos Központ együttműködésével valósult meg. A kiállítás támogatói a Nemzeti Kulturális Alap, a Pyhälahti fotómúzeum, a finn honvédség képarchívuma (SA-kuva), az Országos Széchényi Könyvtár, a Magyar Országos Levéltár, valamint a budapesti Hadtörténeti Intézet és Múzeum.

INTÉZETEN KÍVÜLI JELENTŐS HÍREK, PROGRAMOK

2015. március 6. és 15. között rendezik meg a 10. Oszakai Ázsia Film Fesztivált (OAFF), amelyen ázsiai filmek mellett, más kontinensek ázsiai témájú filmjeit is bemutatják. A fesztivál versenyszekciójába meghívást kapott Ujj Mészáros Károly Liza, a rókatündér című filmje, amelynek számos japán vonatkozása is van. A Magyar Nemzeti Filmalap támogatásával készült film sikeresen szerepelt a 35. Fantasporto nemzetközi filmfesztiválon is Portugáliában, amelynek elnyerte fődíját és a legjobb vizuális effektekért járó díját is.

Három új bemutató és több mint ötven program várja június végétől hat héten keresztül a közönséget a Gyulai Várszínházban. Újszerű látásmóddal dolgozza fel a Zsámbéki Színházi Bázis és a Manna Produkció a III. Richárdot, de Shakespeare királydrámáját a Kínai Nemzeti Színház előadásában is bemutatják. A Gyulai Várszínház 2015. június 26-tól augusztus 9-ig tartó évada hagyományosan a Körös-völgyi sokadalommal, egy háromnapos népművészeti fesztivállal veszi kezdetét.

A tekintélyes brit Telegraph című újság kultúrával foglalkozó rovata különböző szakmai szempontok alapján összegyűjtötte a világ tíz legjobb hangversenytermét. Óriási elismerés, hogy a listára felkerült a Magyar Állami Operaház is, olyan nemzetközi ikonikus intézmények közé mint a Sydney-i Opera vagy a Royal Albert Hall.

M. Tóth Géza állítja színre A Rajna kincsét a Magyar Állami Operaházban. Négy év alatt a teljes Ring-tetralógiát bemutatja a Magyar Állami Operaház, ahol több mint tíz éve került utoljára színre Richard Wagner nagyszabású műve. Elsőként A Rajna kincsét mutatják be márciusban M. Tóth Géza rendezésében. Az előadás a kapitalizmus kritikájára fókuszál, de nem kerül át kortárs környezetbe, viszont két és fél órás animációs filmvetítés kíséri.

Az idén tizennégy előadás került be a Pécsi Országos Színházi Találkozó versenyprogramjába. A zsűri döntése alapján tizennégy produkció, köztük két határon túli és három független színházi előadás alkotja a 15. Pécsi Országos Színházi Találkozó versenyprogramját. A 2015. június 4. és 13. között zajló seregszemle díszvendége Udvaros Dorottya, a Nemzeti Színház művésze lesz. A POSZT megkerülhetetlen színházi esemény Magyarországon 2001 óta, amely céljait a magyar kormány az idei évben is támogatni fogja.

2015. március 18. és 31. között rendezik meg a Reflex3 Nemzetközi Színházi Fesztivált Sepsiszentgyörgyön. A hiánypótló kezdeményezés 2009-es és 2012-es kiadásával a közép- és kelet-európai térség reprezentatív színházi szemléjévé vált, melyben az európai színházi kultúra néhány meghatározó előadását is láthatóvá tette, mint a világhírű berlini Deutsches Theater Michael Thalheimer Oreszteia rendezését, Oskaras Koršunovas litván rendező Hamletjét, a varsói Teatr Dramatyczny Krystian Lupa rendező Persona, Marilyn című produkcióját, és a Rimini Protokoll Radio Müezzin című előadását.

15 magyar taggal bővült az Európai Tudományos és Művészeti Akadémia. A tagságot igazoló okleveleket adták át Salzburgban az akadémia éves plenáris ülésén. A magyar tudományos és művészeti élet képviselői közül Masát András a bölcsészettudomány, Balla József, Prohászka Zoltán, Poór Gyula, Kiss István, Horváth Miklós, Nemes Balázs és Merkely Béla Péter az orvostudományi, Baán László, Balázs Mihály, Héja Domonkos, Káel Csaba és Miklósa Erika a művészettudományi, Bragyova András és Bendzsel Miklós a társadalom-, jog- és közgazdaságtudományi csoport tagja lett.

2015. március 2. és 8. között a Trafó Kortárs Művészetek Háza, a Független Előadó-művészeti Szövetség és a Színházi Kritikusok Céhe közösen rendezte meg a magyar független kortárs előadó-művészeti szemlét dunaPart3 Hungarian Showcase of Contemporary Performing Arts néven. A szervezők és a válogatók közös célja olyan előadások meghívása volt, amelyek szűk szakmai és hazai környezetükből kiemelve, nemzetközi színtéren is releváns és befogadható formával, tartalommal bírnak; egy külföldi fesztiválon, szemlén, vagy csak egy nemzetközi turné során is kiválóan megállják a helyüket. A programsorozat megnyitóján Íjgyártó István, kultúrdiplomáciáért felelős államtitkár mondott beszédet.

 

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
17
Augusztus
H K Sz Cs P Szo V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Montmartre | Vigne du Clos, Rue des Saules 75018 Paris
2019. okt. 12. - okt. 12.
Montmartre-i szüreti ünnepség