Iratkozzon fel hírlevelünkre

BALASSI INTÉZET HÍRLEVÉL 2015. FEBRUÁR, 10. HÉT

A Balassi Intézet galériája Czóbel Béla portréfestészetét mutatja be Arc és lélek címmel több mint harminc festményen, grafikákon és a művész személyes tárgyain keresztül. A kiállítást 2015. február 26-án Dr. Cseri Miklós, kultúráért felelős helyettes államtitkár nyitotta meg. Hammerstein Judit, a Balassi Intézet főigazgatója köszöntőjében hangsúlyozta, hogy szeretnék megmutatni: a Somlói úti épületben nemcsak a külföldi magyar intézetek ügyeit menedzselik, nemcsak magyarnyelv-órákat tartanak, hanem saját programokat kínálva szeretnének még erősebben megjelenni a főváros kulturális életében. Kratochwill Mimi művészettörténész beszédében kiemelte: a kiállítás szervezői impozáns anyagot válogattak össze. Noha ebben csak portrék szerepelnek, a tárlat éppen így mutatja be, micsoda hallatlan lélekábrázoló erővel készítette portréit Czóbel Béla. A Balassi Intézet Czóbel-tárlata május 3-ig tekinthető meg, a hét minden napján, díjmentesen.

A Balassi Intézet pályázatot hirdet a Moszkvai Magyar Kulturális, Tudományos és Tájékoztatási Központ, a Londoni Magyar Kulturális Központ, illetve a Római Magyar Akadémia igazgatói posztjára. Az igazgató feladata a Balassi Intézet főigazgatójának irányítása mellett a fogadó ország és Magyarország közötti kulturális, oktatási és tudományos együttműködések bővítése, kulturális szakdiplomáciai és protokolláris tevékenységével értékorientált országkép kialakítása. Ellátja a külképviselet kulturális, oktatási és tudományos együttműködéssel összefüggő feladatait, az intézet általános képviseletét, lehetőség szerint szervezi, elősegíti és támogatja a fogadó országgal közösen szervezett kulturális programokat, rendezvényeket. Az igazgató irányítja és szervezi az intézet tudományos és oktatási feladatait, figyelemmel kíséri a magyar nyelvtanfolyamok működését. A pályázatok leadási határideje: 2015. március 31.
A teljes felhívás a Balassi Intézet honlapján, az alábbi elérhetőségen található: http://www.balassiintezet.hu/hu/palyazatok/allaspalyazatok

VÁLOGATÁS A KÜLFÖLDI MAGYAR INTÉZETEK AKTUÁLIS PROGRAMJAIBÓL

A Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézet Fiatal feltalálók projektjének keretében 2015. március 5-én, csütörtökön 17.30-tól bemutatkozik Bukaresten a Prezi. Az esemény vendége Faix Csaba, PR menedzser, ő kalauzolja el a közönséget a Prezi sikertörténetében, bemutatja a vállalkozás történetének különböző szakaszait 2009-től napjainkig. A Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézet Fiatal feltalálók című projektjének célja fiatal magyar feltalálók és sikeres startup-ok bemutatása a román fővárosban. A program megalapozza a tudományos és gazdasági kapcsolatok, közös szakmai tervek létrejöttét, ideális körülményeket teremt a kreatív együttműködésnek, kölcsönös inspirációnak.

Közel ötven ország részvételével február 19. és 22. között tartották meg Belgrádban a 37. Nemzetközi Idegenforgalmi Vásárt. Hat csarnokban, 15 000 négyzetméteren mutatkoztak be a résztvevő országok képviselői, idegenforgalmi szervezetek, vendéglátó-ipari egységek, utazási irodák.
A Magyar Turizmus Zrt. és a Balassi Intézet - Collegium Hungaricum Belgrád együttműködése révén a magyar standon és a vásárcsarnok nagyszínpadán Samu Zoltán és zenekara tartott magyar népzenei és néptáncbemutatókat. A Balassi Intézet – Collegium Hungaricum Belgrád támogatásával megvalósított színvonalas, nagysikerű produkció számos látogatót vonzott, és nagymértékben növelte a magyar turisztikai bemutatkozás vonzerejét.

A Balassi Intézet Helsinki – Magyar Kulturális és Tudományos Központ közreműködésével idén Forssa városa ad helyszínt Magyar Kultúra Hetei rendezvénysorozatnak. Az események központi helyszíne a város pezsgő történelmi miliőjében található Wahren-centrum, amely a belváros egyik legfontosabb kulturális találkozóhelye. A programsorozat első hetében Balla András, az Esztergomi Fotóbiennálé vezetőjének fénykép-kiállítása nyílik meg március 4-én, majd a folytatásban három magyar (Fehér Isten, Mephisto, Obsitos) filmet mutatnak be Finnország legrégebbi, 1906-ban épült filmszínházában, az Elävienkuvien Teatteriben.

INTÉZETEN KÍVÜLI JELENTŐS HÍREK, PROGRAMOK

Tíz éves a Művészetek Palotája. A 2005. március 14-i megnyitó óta több mint tízezer esemény tartottak, ezek felét a MÜPA saját produkcióként mutatta be, a többi befogadott rendezvény volt. A 10 év során több mint 3800 alkalommal komolyzenei hangversenyt élvezhetett a közönség, közel 2900-szor ülhettek be táncprodukcióra, 1000 program várta a vendégeket a családi és ifjúsági sorozat keretében, közel 800-800 alkalommal vehettek részt dzsessz- és világzenei koncerteken, valamint megközelítőleg 700 alkalommal opera-, színházi vagy újcirkusz-előadás került színpadra. A nemzetközileg is kimagasló mennyiségű produkciót közel ötmillió hazai- és külföldi néző látogatta a 2005-ös megnyitó óta. A 10 éves jubileumát nagyszabású programsorozattal ünnepli március 14-én és 15-én, többek között könnyűzenei, népzenei és komolyzenei koncertekkel.

A lengyel színházról és annak történelmi szerepéről tartanak pódiumbeszélgetést csütörtökön a budapesti Lengyel Intézetben a varsói Nemzeti Színház és a lengyel nemzeti színjátszás létrejöttének 250. évfordulója alkalmából. A beszélgetés két résztvevője Spiró György író, költő, irodalomtörténész, műfordító és Tadeusz Slobodzianek drámaíró, rendező, színházkritikus, a varsói Teatr Dramatyczny igazgatója. A moderátor Pászt Patrícia műfordító, író lesz. A pódiumbeszélgetés a lengyel nagykövetség és a Lengyel Intézet által 2014-ben indított „Történelemórák a szabadságról” című programsorozat része.

A Liszt és Dante című margitszigeti koncerttel kezdődik június 12-én a Budapesti Nyári Fesztivál, amely csaknem 150 programmal várja a közönséget. Műsorra tűzik többek között a Sába királynője és a Tosca című operát, valamint a Jézus Krisztus szupersztár című musicalt is. A 11. Budapesti Nyári Fesztivál minden eddiginél gazdagabb programkínálattal várja mintegy három hónapon át a közönséget a Margitszigeti és a Városmajori Szabadtéri Színpadon.

Idén tizenhárom ország részvételével rendezik meg a Madách Nemzetközi Színházi Találkozót a Nemzeti Színházban. A Budapesti Tavaszi Fesztivál társrendezvényén olyan neves európai színházi alkotók munkájával lehet találkozni, mint Eugenio Barba, Matthias Langhoff vagy Toni Servillo. A nemzetközi színházi eseményen április 14. és 28. között láthatnak előadásokat többek között francia, olasz, spanyol és svájci társulatokkal. De jelen lesz majd mások mellett a bécsi Burgtheater, a Moszkvai Művész Színház és a Thalia Theater Hamburgból is. Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója szerint a nemzetközi találkozó fontos a szakma számára, de túl is mutat rajta: „meg fog férni” egymással a moszkvai teátrum és egy kijevi társulat is. Hangsúlyozta, hogy minél színesebb képet akarnak mutatni az európai színházakról, és szeretnék, ha sokféle gondolat, a hagyományos és a kísérletező színház is teret kapna. Az előadások mellett számos szakmai fórum és program is várja a látogatókat. A beszélgetéseken szó lesz a színházi kultúra, valamint Európa jelenéről és jövőjéről, valamint a nemzeti színházak XXI. századi szerepét is megvitatják a találkozó vendégei.

Csók István születésének 150. évfordulóján, 2015. február 13-án nyílt meg a Várkert Bazár Testőrpalotájában a „Csók – A derűs élet festője” című kiállítás, amit már az első hétvégén több mint ezren kerestek fel. A tárlat tematikus egységekre bontva, közel 70 festmény és a mester számtalan személyes, a képein is felbukkanó tárgyának bemutatásával ad átfogó képet a majdnem nyolc évtizeden át alkotó művész életművéről. A tárlatot 2015. február 13-án L. Simon László, miniszterhelyettes, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára, Doncsev András, a Csók István Emlékévet és annak nyitó eseményének tekinthető kiállítást is támogató Nemzeti Kulturális Alap (NKA) alelnöke, illetve Gyutai Csaba, a Várkert Bazárt működtető Várgondnokság igazgatója nyitotta meg, többek között Csók István leszármazottainak jelenlétében.

2015. március 2. és 8. között a Trafó Kortárs Művészetek Háza, a Független Előadó-művészeti Szövetség és a Színházi Kritikusok Céhe közösen rendezi meg a magyar független kortárs előadó-művészeti szemlét dunaPart3 Hungarian Showcase of Contemporary Performing Arts néven. A szervezők és a válogatók közös célja olyan előadások meghívása volt, amelyek szűk szakmai és hazai környezetükből kiemelve, nemzetközi színtéren is releváns és befogadható formával, tartalommal bírnak; egy külföldi fesztiválon, szemlén, vagy csak egy nemzetközi turné során is kiválóan megállják a helyüket. A részletes program elérhető a szemle honlapján: http://dunapart.net/hu/home.html

Látványos magyar művészeti program várja a látogatókat Németországban. A Photo Art Budapest elnevezésű vendégkiállítás keretében az Art Karlsruhe (2015. március 5-8.) rendezvényen több száz négyzetméternyi területen, külön kiállítási blokkban kap bemutatkozási lehetőséget Magyarország és a magyar művészet. A Capa Központ Die Ordnung címmel Gerhes Gábor, az 1962-ben született konceptualista fotóművész, míg a Magyar Nemzeti Múzeum a világhírű 20. századi mester, a magyar származású Robert Capa munkáiból ad válogatást. A Várfok Galéria jóvoltából Czigány Ákos, Korniss Péter és Misetics Mátyás, az Inda Galéria kiállítási anyagában pedig Telek Balázs, Eperjesi Ágnes, Csontó Lajos, Drégely Imre és Kerekes Gábor munkái
vonulnak fel. Jelen lesz továbbá az Art Photo Budapest is: az Art Market Budapest fotóművészeti szekciója Közép- és Kelet- Európa egyetlen nemzetközi fotóművészeti vására. Az Art Karlsruhe 2015-ben 12. alkalommal kerül megrendezésre, jelentőségét többek között annak 50.000 feletti látogatottsága és a helyszínre érkező nemzetközi, elsősorban német, francia és belga műgyűjtők nagy száma is jelzi.

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
16
Július
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Nincsenek események