Iratkozzon fel hírlevelünkre

BALASSI INTÉZET HÍRLEVÉL 2015. FEBRUÁR, 9. HÉT

Arc és lélek címmel kiállítás nyílik Czóbel Béla műveiből 2015. február 26-án 17.30-kor a Balassi Intézet galériájában. A tárlat először vállalkozik arra, hogy Czóbel Bélát elsősorban portréfestőként mutassa be, zömében a művész hagyatékának jelentős részét őrző szentendrei Ferenczy Múzeum gyűjteményéből válogatott festményeken és grafikákon, valamint egy magántulajdonban őrzött remekművén keresztül. A kiállítást Dr. Cseri Miklós kultúráért felelős helyettes államtitkár nyitja meg 2015. február 26-án 17.30-kor, majd köszöntőt mond Hammerstein Judit, a Balassi Intézet főigazgatója és Kratochwill Mimi művészettörténész.

A Balassi Intézet pályázati felhívást tett közzé komplex magyar nyelvi és hungarológia, magyar nyelvi és magyarságismereti, illetve műfordító képzéseire a 2015-2016-os tanévre. A komplex magyar nyelvi és hungarológiai képzés célja, hogy kiegészítse - az elsősorban egyetemista korú - pályázók külföldi egyetemeken megszerzett nyelvtudását és hungarológiai ismereteit. A magyar nyelvi és magyarságismereti képzés célja a nyugati diaszpórában élő magyar származású fiatalok magyar nyelvtudásának megerősítése és a magyarsághoz, a magyar kultúrához való kötődésének elmélyítése. A nem magyar anyanyelvű, de már stabil magyar nyelvtudással rendelkező pályázók számára meghirdetett műfordító képzés során a hallgatók magyar nyelvi és irodalmi ismereteiket bővíthetik, továbbá anyanyelvi konzulensek segítségével kezdhetik el a műfordítás alapjainak elsajátítását. A pályázatok magyar és angol nyelven a Balassi Intézet honlapján (http://www.balassiintezet.hu/hu/palyazatok/) érhetők el.

VÁLOGATÁS A KÜLFÖLDI MAGYAR INTÉZETEK AKTUÁLIS PROGRAMJAIBÓL

 

A Brüsszeli Balassi Intézet február 24-én mutatta be az „Egyszer éltek” című produkciót, amely Tar Sándor három novellája: „Az ígéret”, a „Te következel” és a „Lassú Teher” alapján készült. A darab különlegessége, hogy a színészek narrátorok és egyben szereplők is. Ezek a tragikomikus művek a perifériára szorult gyerekek sorsát örökítik meg, akiket maga alá gyűrt a kilátástalanság és a nyomor. Az előadásban Gustav Mahler zongorára átírt darabjai (Kindertotenlieder és Das Knaben Wunderhorn) hangzanak el. Szereplők: Bárdos Andrea és Nagy Viktor, zongorán játszik Nathalie Alessi, dramaturg: Enyedi Éva.

A Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézet 2015. február 19-én kerekasztal-beszélgetést rendezett a Bastilia Könyvesboltban „Könyvkiadók a közép-kelet-európai műfordításokról” címmel. Az eseményen a legjelentősebb román könyvkiadók képviselői, irodalmárok és irodalomszervezők beszélgettek a magyar irodalom jelenlegi romániai helyzetéről és jövőjéről. A meghívottak elsősorban arra keresték a választ, hogyan lehet a könyvkiadási folyamatok felülvizsgálatával áthidalni azokat a felmerülő nehézségeket, amelyek a magyar irodalmi művek fordítását és romániai publikálását hátráltatják.

Mózes Tamara és együttese ad koncertet február 26-án a Párizsi Balassi Intézetben. A Tamaramusic olyan egyedi előadást nyújt, amely a jazz, a sanzonok és a komponált zene világát ötvözi, ugyanakkor fontos szerepet kap az improvizáció is. A zongorista-énekesnő 2007-ben diplomázott a budapesti Zeneakadémián, majd 2009-től 2012-ig a párizsi Conservatoire National de Région jazzének- és improvizáció szakán folytatta tanulmányait. 2011-ben Francia Állami Ösztöndíjat kapott, 2012 tavaszán pedig három hetes szólóturnéra utazott az Egyesült Államokba. Több nemzetközi verseny díjazottja, koncertek, fesztiválok rendszeres fellépője.

INTÉZETEN KÍVÜLI JELENTŐS PROGRAMOK

Csaknem 30 film vetítésével veszi kezdetét az idei Frankofón Fesztivál, amelyen koncerteket, könyvbemutatókat, színházi és táncelőadásokat, kiállításokat, gasztronómiai bemutatókat és pedagógiai programokat is kínálnak az érdeklődőknek február 27. és március 27. között Budapesten és kilenc vidéki városban. Az idei filmnapok alkalmából két rendező látogat el Magyarországra: Jean-Charles Hue, illetve Laurent Cantet (a 2008-as Cannes-i Filmfesztivál Arany-Pálma díjas rendezője, aki egy filmszakmai beszélgetésen is részt vesz a vetítések után február 28-án).

Az ausztriai magyar külképviseletek (Nagykövetség, Balassi Intézet, Magyar Turizmus Zrt.) összefogásában 2015 első felében 35 közös szervezésű rendezvény népszerűsíti Ausztriában hazánkat. Elkészült a programsorozatot részletesen tartalmazó UngarisheArt című kiadvány, amelyet a napokban mutattak be Bécsben az osztrák sajtónak és a szakmai partnereknek. Az immár kilencedik alkalommal megvalósuló sikeres összefogásnak köszönhetően az osztrák közönség egységes és átfogó képet kaphat Magyarországról. A részletes programokat tartalmazó UngarischeArt című kiadvány letölthető a Magyar Turizmus Zrt. külképviseleti honlapjáról: www.ungarn-tourismus.at.

 

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
16
Július
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Nincsenek események