Iratkozzon fel hírlevelünkre

BALASSI INTÉZET HÍRLEVÉL 2015. FEBRUÁR, 8. HÉT

Magyarország lesz a 2016-os Tajpeji Nemzetközi Könyvvásár díszvendége – jelentette be Doris Wang, a Tajvani Nemzetközi Könyvalapítvány igazgatója. A több mint félmilliós látogatottságú Tajpeji Nemzetközi Könyvvásár Ázsia egyik legrangosabb seregszemléje, amelyen idén február 11. és 16. között 70 országból 700 kiadó mutatkozott be. Magyarországot a Balassi Intézet képviselte, amely a Nemzeti Kulturális Alap által támogatott Publishing Hungary programjának keretében mintegy 150 könyvvel reprezentálta a magyar irodalmat. Hazánk 2016-os Tajpeji Nemzetközi Könyvvásáron való jelenlétével és díszvendégségével kapcsolatos feladatait a Balassi Intézet látja el, szintén a Publishing Hungary programon keresztül.

 

A Balassi Intézet pályázati felhívást tett közzé az Eperjesi Egyetem vendégoktatói állomáshelyén betöltendő lektori állásra. A lektor elsődleges feladata magyar nyelvórák megtartása, de felkérhető irodalomtudományi, nyelvészeti vagy más hungarológiai kurzusok megtartására is. Az oktatás mellett részt vesz az őt fogadó szervezeti egység (tanszék) egyéb feladatainak ellátásában és tudományos életében, elősegíti a fogadó intézmény magyarországi intézményekkel való szakmai kapcsolatainak bővítését. Részletes információk a Balassi Intézet honlapján érhetőek el (www.balassiintezet.hu/hu/palyazatok).

Megjelent a Magyar Ösztöndíj Bizottság külföldi hallgatóknak, kutatóknak, művészeknek szóló pályázati felhívása. A meghirdetett ösztöndíjakat a 2015. évi nyári egyetemi kurzusokon való részvételre, illetve a 2015/16. akadémiai évben részképzésben, rész- vagy teljes doktori képzésben történő részvételre, posztgraduális tanulmányokra és kutatásokra, valamint posztdoktori kutatásokra lehet felhasználni. Több mint ötven ország állampolgárai pályázhatnak - részint a kétoldalú államközi egyezmények alapján, részint multilaterális alapon, 2015. április 8-ig. A pályázattal kapcsolatos részletes információk a MÖB honlapján (www.scholarship.hu) olvashatók, magyar és angol nyelven.


VÁLOGATÁS A KÜLFÖLDI MAGYAR INTÉZETEK AKTUÁLIS PROGRAMJAIBÓL

A Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézet és a marosvásárhelyi K’Arte Kulturális Egyesület 2015. február 11. és 15. között ötödik alkalommal szervezte meg a Magyar Filmnapokat Marosvásárhelyen. Az esemény célja, hogy áttekintést nyújtson az elmúlt évek magyar filmterméséből, bemutassa annak sokszínűségét, szellemiségét, jelenét.

A Balassi Intézet - Londoni Magyar Kulturális Központ meghívására az agykutatás világhírű magyar képviselői: Freund Tamás professzor és Somogyi Péter professzor, valamint a UCL-en működő Silver Laboratórium vezető és névadó professzora, Angus Silver tartottak nagysikerű előadást 2015. február 11-én a UCL Egyetemen. A szimpóziumon több mint 200 fő vett részt, köztük kutatók, egyetemisták, PhD hallgatók és nem szakmabeli érdeklődők Nagy-Britannia számos nagy egyetemi városából: Oxfordtól, Cambridge-n át egészen Glasgow-ig.

INTÉZETEN KÍVÜLI JELENTŐS PROGRAMOK

Véget ért a mohácsi Busójárás. Hat napon át minden eddiginél több, 1 200 jelmezes űzte el a telet a Duna-parti városban, ahol mintegy harminc helyszínen reggeltől estig több mint hetven program várta az érdeklődőket farsangi felvonulástól, koncerteken át egészen a népdaléneklési versenyekig. Az UNESCO szellemi-kulturális örökségeinek listájára felkerült népszokás idei rendezvényein közel nyolcvanezer látogató vett részt.

A Magyar Turizmus Zrt. kezdeményezésére, az ausztriai magyar képviseletek (Magyarország ausztriai nagykövetsége, MT Zrt, Balassi Intézet) szervezésében megrendezett sajtótájékoztatón Káel Csaba, a MÜPA vezérigazgatója, és Bán Teodóra, a Budapesti Fesztiválközpont igazgatója, mint a BTF operatív szervezőcsoportjának tagjai első kézből mutatták be az osztrák sajtónak és turisztikai szakembereknek a Budapesti Tavaszi Fesztivál idei programját. Az idén 17 napon keresztül, 135 programot felvonultató kulturális fesztivált a Magyar Turizmus Zrt. is több csatornán keresztül népszerűsíti Ausztriában.

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
22
Augusztus
H K Sz Cs P Szo V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Montmartre | Vigne du Clos, Rue des Saules 75018 Paris
2019. okt. 12. - okt. 12.
Montmartre-i szüreti ünnepség