Iratkozzon fel hírlevelünkre

BALASSI INTÉZET HÍRLEVÉL 2015. FEBRUÁR, 7. HÉT

Február 1–ig volt látogatható Szőnyi István jubileumi kiállítása a Balassi Intézet budapesti galériájában. Az Aranykor című tárlatot 2014 novembere óta több mint 3000-en látták. Az intézet következő kiállítása Czóbel Béla portréiból ad majd válogatást. A huszadik századi magyar festészet – Szőnyi István mellett - egyik legjelentősebb, nemzetközileg is elismert festőjének művészetében az arckép ábrázolása, mint téma mindvégig meghatározó maradt. A kiállítás, mely 2015. február 26-án nyílik, az első olyan vállalkozás, amely kísérletet tesz arra, hogy Czóbel Bélát, mint portréfestőt mutassa be.

Százharminc diákkal indultak el a Balassi Intézet tavaszi magyar nyelvtanfolyamai február 2-tól. A magyar nyelv és a hungarológia oktatásában Magyarországon 58 éve vezető szerepet játszó intézményünk normál, intenzív, vagy esti nyelvtanfolyamaira német, olasz, török, osztrák, kínai, belga, lengyel, japán, norvég, koreai, észt, orosz, román és francia diákok iratkoztak be.

Húsz ország részvételével megtartotta idei első ülését a EUNIC magyarországi szervezete Budapesten a Balassi Intézetben. Hammerstein Judit főigazgató köszöntőjét követően a találkozón javaslat készült a szervezet idei költségvetésére, illetve a tagok megállapodtak abban, hogy a 2015-ös évben a Fashionart.eu, illetve a korábbi években nagy sikert aratott Európai Nyelvi Koktél Bár projekteket javasolják közös megvalósításra. Döntés a következő taggyűlésen várható, amely 2015. március 12-én a budapesti Lengyel Intézetben lesz.

Öt külföldi magyar intézet (Párizs, Delhi, Varsó, Pozsony, Prága) vezetésére írt ki pályázatot a Balassi Intézet. A pályázati anyagok leadási határideje 2015. február 28., részletes tájékoztató a feltételekről a Balassi Intézet honlapján érhető el, a pályázatok menüpont alatt.

 

Az intézet ismételten meghirdette a népszerű Balassi Nyári Egyetem pályázatát. Az érdeklődők a Magyar Ösztöndíj Bizottságon keresztül, illetve a Balassi Intézet pályázati felületén keresztül közvetlenül is pályázhatnak a négyhetes nyári kurzuson való részvételre. (www.scolarship.hu)

VÁLOGATÁS A KÜLFÖLDI MAGYAR INTÉZETEK AKTUÁLIS PROGRAMJAIBÓL

A Balassi Intézet – Római Magyar Akadémia galériájában 2015.január 30-án nyílt kiállítás Délszaki kalandok. Magyar írók Itália-élménye címmel. A magyar művészek Olaszországhoz fűződő viszonyát bemutató tárlatot Hammerstein Judit, a Balassi Intézet főigazgatója nyitotta meg, az ünnepélyes megnyitón beszédet mondott E. Csorba Csilla, a Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatója, illetve Molnár Antal, a Római Magyar Akadémia vezetője is.

Bécsben a neves Belvedere „Hagenbund – európai hálózat a modern korban“ c. kiállításához kapcsolódva a Balassi Intézet – Collegium Hungaricum Bécs és a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum Győr közös kiállítást szervez a Magyar Nemzeti Galéria közreműködésével „Hagenbund magyarjai” címmel, a bécsi intézet UngArt galériájában. A Hagenbund magyar tagjaitól származó 60 műalkotás közül számos darab a közönség számára még ismeretlen, hiszen ezek a Hagenbund Baráti Kör tagjainak magángyűjteményeiből származnak. A Hagenbundhoz csaknem 200 művész sorolható, köztük Ferenczy Béni, Gergely Tibor, Kövesházi Kalmár Elza, Lesznai Anna, Mayer-Marton György és Simay Imre is. A kiállítás 2015. március 27-ig lesz megtekinthető.

Kiállítással tiszteleg Román Viktor UNESCO-díjas, világhírű szobrász emléke előtt a Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézet. A „Homoródtól Párizsig” című tárlatot 2015. február 10-én Dr. Cătălin Bălescu egyetemi tanár, a Bukaresti Nemzeti Képzőművészeti Egyetem rektora nyitotta meg.

Budapest után a Párizsi Magyar Intézetben adott nagysikerű koncertet január 30-án a The Glass House Project. A New York-i Balassi Intézet a Holokauszt magyarországi áldozatainak szentelt emlékév keretében hívta életre Frank London, Grammy díjas zenész vezetésével a Glass House Project előadássorozatot, mely a sokszínű magyar zsidó múltat a zene segítségével idézi meg, egyben igyekszik bemutatni.

INTÉZETEN KÍVÜLI JELENTŐS PROGRAMOK

"Az ősi Kína kincsei" címmel, három kínai állami múzeum gyűjteményéből nyílt kiállítás az Iparművészeti Múzeumban. A február 6-ától megtekinthető kiállításban a kínai császárságot megalapító Qin Shi Huangdi császár sírját védelmező cseréphadsereg katonái is szerepelnek majd, ami azért kiemelkedő jelentőségű, mert a Nemzeti Múzeum 1987-es kiállítása óta Magyarországon nem lehetett eredeti agyagkatonákat látni, csak replikákat.

Százéves a magyar animáció. Az évforduló alkalmából a Magyar Művészeti Akadémia kiállítást rendez a Pesti Vígadó épületében. A február 11-től március 1-ig látogatható MAGYAR ANIMÁCIÓ 100 című kiállítás az első amatőr trükkfilm kísérletektől a videómegosztókon nézőcsúcsokat döntögető kortárs animációs kisfilmekig mutatja be a magyar animáció sokféle és változatos történetnek legfontosabb állomásait, máig kiemelkedő filmjeit, a technika fejlődését és a filmek mögött álló alkotókat.

A CreArt Hálózat 2015. március 21-én ünnepli meg A művészi kreativitás európai napját (European Day of Artistic Creativity) a Network of Cities for Artistic Creation (Művészi Alkotásért Városai Hálózat) városai és intézményei. Az európai nap keretében múzeumok, kulturális intézmények, galériák, művészeti iskolák várják nyílt programjaikkal az érdeklődőket. A CreArt várja a kezdeményezéshez csatlakozni kívánó európai városok és intézmények jelentkezését.

 

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
12
Július
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Nincsenek események