Iratkozzon fel hírlevelünkre

BALASSI INTÉZET HÍRLEVÉL 2015. JÚLIUS, 27. HÉT

A Balassi Intézet 2015. július 7. és 8. között rendezi meg soron következő igazgatói találkozóját budapesti központjában. Az esemény központi témája az idei évben a kulturális és tudománydiplomácia szerepe a megújult külgazdasági és külügyi stratégiában. A Balassi Intézet egyik legfőbb célkitűzése, hogy az egyetemes magyar kultúra a világ minden táján elérhető, megismerhető legyen. Az immár 21 országban működő 23 külföldi magyar intézet tevékenysége a tavalyi évben is jól látható módon ötvözte a magyar nyelvi kultúra és a magyar kulturális örökséget bemutató eseményeket, valamint a kortárs alkotásoknak a nemzetközi kulturális életben való részvételét elősegítő programsorozatokat. Az idei találkozó a kulturális és tudománydiplomácia szerepét állítja középpontba a megújult külgazdasági és külügyi stratégiában, mely tematikában két kerekasztal-beszélgetésre is sor kerül. A szakmai találkozón a hazai kulturális és tudományos élet, az államigazgatás és a gazdasági szektor meghatározó szereplői is képviseltetik magukat.

2015. június 30-án hivatalosan is véget értek az Oroszországi Magyar Kulturális Napok három hónapos rendezvényei Moszkvában, Szentpéterváron, Nyizsnyij Novgorodban, Kazányban és Jekatyerinburgban. A három hónap alatt húsz nagyszabású rendezvény zajlott le, több mint kétszáz magyar művész részvételével. 2015. március 30. és augusztus 23. között első alkalommal láthatóak a moszkvai a Puskin Múzeumban Munkácsy Mihály képei, a Magyar Nemzeti Galéria és Pákh Imre gyűjteményéből. A Magyar Kulturális Napok keretében folytatta oroszországi körútját Csepei Tibor és Katalin Victor Vasarely optikai terei című kiállítása. A szentpétervári Erarta Múzeum látogatói már megismerhették a magyar festőművész optikai illúzióit, 2015. június 20-tól pedig Jekatyerinburgban követhették nyomon az op-art mesterének életútját. A látogatók kiemelt figyelmét váltotta ki Klein Rudolf harminc éves kutatómunkája eredményeként megvalósult Közép-Kelet-Európa zsinagógái 1782-1944 között című kiállítás, amely a zsinagóga-építészeten keresztül kalauzolja el a látogatókat a közép-európai zsidó közösségek történetébe. A moszkvai Multimedia Art Múzeumban 2015. május 18. és július 19. között látható a mintegy 120 képet bemutató Robert Capa kiállítás. A XX. század egyik legnagyobb fotóművészének haditudósításaiból összeállított, egyedülálló tárlatot a Magyar Nemzeti Múzeum kölcsönözte.

Egyetlen hónap leforgása alatt a kiállítást ötvenezer érdeklődő tekintette meg.
Május végén a kortárs magyar filmművészet kedvelői egyszerre több olyan magyar filmújdonsággal ismerkedhettek meg a moszkvai Dokumentumfilm Központban, amelyek már elnyerték a legnagyobb nemzetközi filmszemlék elismerését. A közel 700 látogató személyesen találkozhatott Mundruczó Kornél rendezővel és Hegedűs Bálint forgatókönyv íróval. A Magyar Kulturális Napok különleges zenei programot kínált az orosz közönségnek: Havasi Balázs, a világ leggyorsabb zongoristája Munkácsy és a zongora című műsorát; Babos Gyula jazz zenész Makrokozmoszát Igor Butman klubjában; a magyar rock klasszikusainak számító Omega együttes Oratóriumát a Megváltó Krisztus Székesegyházban; Operett Gála estet budapesti és moszkvai művészek szereplésével, köztük az orosz közönség kedvenceivel, Peller Károllyal és Szendi Szilviával, valamint az Állami Népi Együttes vendégszereplését Moszkvában, Kazányban, Nyizsnyij Novgorodban a Magyar Rapszódia című műsorukkal. A Gorkij Parkban megrendezett Magyarország+ kulturális, turisztikai, és gasztronómiai fesztivál eseményeire több tízezren látogattak el. A vetélkedők győztesei egyhetes belépőt nyerhettek a Sziget fesztiválra, továbbá a magyar konyha finom meglepetéseit, vagy mesterkurzust a Rubik kocka gyors kirakásában. Szőke Gábor Miklós felállította grandiózus A komondor ereje című barátságos óriáskutya-installációját, az egész napos élőzenét pedig a Sziget fesztiválon fellépő fiatal magyar együttesek koncertjei biztosították. A Magyar Kulturális Napok és az Oroszországi Irodalom Évéhez kapcsolódott az Ismeretlen valóság elfeledett határai című kortárs magyar költészeti antológia megjelentetése a Rudomino könyvkiadó gondozásában. Az ötvenöt kortárs költőverseit tartalmazó kötetet nagy sikerrel, mintegy 200 érdeklődő előtt mutatták be Moszkvában és Szentpéterváron.


A Balassi Intézet és az Emberi Erőforrások Minisztériuma pályázatot hirdet a magyarországi felsőoktatási előkészítő képzésében történő ösztöndíjas részvételre a 2015/2016-os tanévben az alábbi személyek részére:
- horvát állampolgárságú, vagy középiskolai tanulmányaikat Horvátországban végző szerb állampolgárságú magyar nemzetiségű személyek
- szerb állampolgárságú magyar nemzetiségű személyek,
- szlovák állampolgárságú magyar nemzetiségű személyek,
- ukrán állampolgárságú magyar nemzetiségű személyek,
- román állampolgárságú, csángó-magyar nemzetiségű személyek,
- szlovén állampolgárságú, vagy valamely más külföldi ország állampolgárságával rendelkező, magát magyar nemzetiségűnek valló személyek.
A részletes kiírás elérhető a Balassi Intézet honlapján:
http://www.balassiintezet.hu/hu/palyazatok

VÁLOGATÁS A KÜLFÖLDI MAGYAR INTÉZETEK AKTUÁLIS PROGRAMJAIBÓL
A Balassi Intézet –Varsói Magyar Kulturális Intézet 2015. július 3-án zárja a népszerű „Fejfa hungaricum – az emlékezés jelképei” című látványos fotó- és tárgyi kiállítását. Az esemény egyúttal a "Honvédek és huszárok lengyel földön - tábori és egyéb történetek, 1914-1915" című, Molnár Ferenc és Szádeczky Kardoss Lajos korabeli galíciai haditudósításai alapján készített képregénykiállítás megnyitója is Krosno Város Múzeumában. A kiadvány mely a Varsói Magyar Kulturális Intézet kezdeményezésére készült Takács Eleonóra projektvezetésével, Molnár Ferenc háborús tudósításaiból készült képregényeket tartalmaz Bayer Antal feldolgozásában.

Beállított emlékek címmel nyílt kiállítás Koleszár Kata diplomamunkájából 2015. július 2-án a Balassi Intézet – Szófiai Magyar Intézetben. A művész 2014-ben végezte el a Magyar Képzőművészeti Egyetem festőművész szakát. 2012-ben fél évet ösztöndíjjal Bulgáriában, Szófiában töltött a bolgár Képzőművészeti Egyetemen, de az ezt megelőző és ez utáni években is sokat utazott Bulgária szerte, számára végtelenül inspiráló volt az országban eltöltött idő. 2013 nyarán önkéntesként dolgozott a Szófiai Magyar Intézetben.

A Balassi Intézet – Tallini Magyar Intézet szervezésében Az Észtország felfedezése címmel nyílt néprajzi fotókiállítás az észt-lett határnál fekvő Valga város múzeumában 2015. július 1-jén. A tárlat a néprajztudós és műfordító Bán Aladár 1911-ben készült észt témájú néprajzi fotóit mutatja be. A megnyitón bemutatásra került a Tallini Magyar Intézet hasonló című E-könyve, mely első ízben közli észt nyelven azokat a magyar tudósok által írt észt vonatkozású cikkeket, melyek még Észtország függetlenné válása és nemzetközi elismerése előtt (1881 és 1920 között) jelentek meg Magyarországon.


INTÉZETEN KÍVÜLI JELENTŐS HÍREK, PROGRAMOK
A Kecskemétfilm műtermeiben készült Cigány mesék rajzfilmsorozat A cigányasszony meg az ördög című epizódja is meghívást kapott az animációs filmek vezető fórumaként számon tartott Annecy Filmfesztiválra. A kelet-francia kisvárosban zajló seregszemlén Gauder Áron Nyócker! című egész estés animációjával tíz évvel ezelőtt elnyerte a fesztivál fődíját. A Kecskemétfilm meséje ezúttal több mint 2500 alkotással együtt mutatkozik be a szakmai zsűri előtt.

Gayer Mátyás, Oláh Krisztián és Tálas Áron lép színpadra 2015. július 5-én és 6-án a Montreux-i Jazz Fesztivál zongoraversenyének fináléjában. A döntőbe jutott tíz zongorista - köztük a három magyar művész- a 2015. július 5-i első fordulóban, illetve másnap egyaránt két-két darabot ad elő. A rangos Montreux-i Jazz Fesztivál keretein belül 17. alkalommal rendezik meg a 30 év alatti fiatal jazz-zongoristák versenyét. A zsűrit - amelynek korábban elnöke volt többek közt George Duke, Randy Weston, John Lewis, illetve az őszi évadban a Zeneakadémián fellépő Leszek Mozdzer - idén az izraeli Yaron Herman vezeti.

Íjgyártó István, a Külgazdasági és Külügyminisztérium Kulturális és Tudománydiplomáciáért felelős államtitkára nyitotta meg Vácon a V4 Fesztivál és Színházi Találkozót. Az idei esemény különlegessége, hogy a szervező – Váci Dunakanyar Színház- egy ukrán együttest is meghívott 2015. június 21. és 28. között a rendezvénysorozatra. A fesztiválon öt ország egy-egy neves színházi társulata vett részt: a magyar Nemzeti Színház, a lengyel Jan Kochanowski Színház, a cseh Zlín Színház, a szlovák Gasparego Színház és az ukrán Lviv Academic Voskresinnia Színház.

A Sába királynőjét, Goldmark Károly legismertebb operáját, 140 évvel ezelőtt mutatták be Bécsben. A ritkán játszott, monumentális erejű művet 2015. július 3-án és 5-én láthatja legközelebb a közönség a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon Káel Csaba rendezésében.
A zeneszerző születésének 185. és halálának 100. évfordulójára emlékezve a premierhez kapcsolódóan borkóstolót is tartanak a burgenlandi Deutschkurtz városában.

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
16
Július
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Nincsenek események