Iratkozzon fel hírlevelünkre

BALASSI INTÉZET HÍRLEVÉL 2015. JÚLIUS, 28. HÉT

 

 

Véget ért a külföldi magyar intézetek igazgatóinak éves találkozója. A Balassi Intézet kétnapos rendezvényén Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Szabó László miniszterhelyettes, Íjgyártó István kulturális- és tudománydiplomáciáért felelős államtitkár, valamint Balogh Csaba közigazgatási államtitkár a külpolitika új irányvonalait vázolta, illetve ismertette a Balassi Intézet egyedi eszköz- és intézményrendszerének lehetséges szerepeit a stratégia megvalósításában. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma képviseletében Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár az illetékes minisztériumok és a Balassi Intézet példás együttműködését emelte ki.

A program első napján Szabó László, külgazdasági és külügyminiszter-helyettes kiemelte: a külügy, a külgazdaság és a kultúrdiplomácia a KKM keretein belül létrejött együttese jól működik, szorosan egymásra épülésük a magyar nemzet érdekeit szolgálja. A diplomáciában is könnyebben megértjük egymást, ha az értékeinkről, a kultúra és a tudomány nyelvén beszélünk és ebben a Balassi Intézetnek kulcsfontosságú szerepe van – mondta a Miniszterhelyettes.

Hoppál Péter az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára azt hangsúlyozta, hogy egy nemzet kulturális ereje csak úgy demonstrálható, ha egyszerre képes megmutatni tradícióit és jövőbe mutató céljait. A kormányzat számára a magyar kultúrának a társadalmi jólét javításának, a középosztály megerősítésének, az országkép pozitív formálásának, a versenyképesség erősítésének eszközeként kell működnie. Fontosnak nevezte, hogy a Balassi Intézet támogatni tudja a külpolitika stratégiai céljait.

Hammerstein Judit, a Balassi Intézet főigazgatója értékelte a magyar kultúrdiplomáciában az elmúlt időszakban lezajlott strukturális átalakítások eredményeit. A huszonegy országban működő huszonhárom magyar kulturális intézet hálózatának még inkább meg kell mutatnia, hogy Magyarország innovatív, modern, gazdag, változatos, nyitott és befogadó kultúrával rendelkezik. A Balassi Intézet előtt álló új feladatok közé sorolta a szolgáltató jelleg megerősítését és a szakmai munka hangsúlyosabbá tételét, valamint stratégiai együttműködések kialakítását a nagy kulturális intézményekkel, többek között a párhuzamosságok kiiktatása, az összefogottabb tevékenység érdekében. Tartalmi minimumot kell meghatározni a kinti magyar kulturális intézetek számára, hogy tudatosabban tervezhetőek legyenek a programok, és érzékelhetőbbé váljon: a huszonhárom intézet ugyanazt az országot és kulturális diplomáciai célkitűzésrendszert képviseli – tette hozzá Hammerstein Judit.

Az idei igazgatói találkozó a kulturális és tudománydiplomácia a megújult külgazdasági és külügyi stratégiában betöltött szerepét állította középpontba.

A kulturális és tudománydiplomácia támogató szerepe a külgazdasági és külügyi stratégiában című panelbeszélgetésen Pálinkás József, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) elnöke elmondta: a tudósok közötti párbeszéd mindig is hozzájárult a diplomáciai kapcsolatok elmélyítéséhez. Úgy vélte, ami egy konferenciavacsorán, egy informális beszélgetésen elhangzik, annak legalább olyan fontos szerepe lehet egy ország megítélésében, mint a hivatalos diplomácia erőfeszítéseinek.

Prőhle Gergely, az Emberi Erőforrások Minisztériumának nemzetközi és európai uniós ügyekért felelős helyettes államtitkára szerint a magyar versenyképesség növelésének egyik legfontosabb eleme a felsőoktatás nemzetköziesítése. Kiemelte, hogy ebben a folyamatban a nyugati orientációnak kell elsőbbséget élveznie, mindig a nyugati sztenderdeket kell figyelni, magunkat mindig az európai mintákhoz kell mérni; a déli, illetve a keleti nyitás a felsőoktatásban pedig csak egy kiegészítés lehet. Jelezte, hogy a Campus Hungary neve hamarosan Campus Mundira fog változni, mert ez jobban tükrözi, hogy egy külföldi tanulmányokat segítő ösztöndíjprogramról van szó.

A kultúra és a tudomány támogatása a gyakorlatban című beszélgetésen a hazai gazdasági szektor meghatározó szereplői közül - az IBM képviseletében Benedek Péter, az Audi részéről Lőre Péter és Szollár Domonkos a MOL kommunikációs igazgatója - az elmúlt évek sikertörténeteinek számító példáin keresztül ismertette szerepvállalásukat a kultúra támogatásában. Buslig Szonja a Balassi Intézet – Pekingi Magyar Intézet igazgatója a fogadó ország, és az ott működő potenciális kultúratámogató szervezetekkel történő együttműködési lehetőségeket mutatta be az intézet elmúlt évben létrejött programjain keresztül.

A rendezvény délutáni programjában további szakmai beszélgetésekre került sor, valamint a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem két különleges tehetségének - Kokas Dórának (cselló) és Pálvfalvi Tamásnak (trombita) - kamarakoncertjét, és az Inversedance, Fodor Zoltán társulatának Magyar Rapszódia című előadását láthatták a nézők.

A találkozó második napját Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter nyitotta meg. Köszöntőjében elmondta: az új világrend új külpolitikai gondolkodást követel és Magyarország kormánya az elmúlt időszakban minden szükséges intézkedést végrehajtott annak érdekében, hogy ez megjelenjen a magyar külpolitikai stratégiában. Az új típusú külpolitika sikere, a külgazdasági érdekek érvényesítésének hatékonysága tehát alapvetően attól függ, hogy hibátlanul végezzük-e el a klasszikus diplomáciai, azon belül pedig a kultúrdiplomáciai feladatainkat – tette hozzá a miniszter. Ahhoz, hogy az egyre élesedő nemzetközi versenyben Magyarország érvényesíteni tudja érdekeit a nemzetközi piacokon, hibátlan diplomáciai és kultúrdiplomáciai teljesítményre van szükség – szögezte le Szijjártó Péter. Követendő példaként említette az Oroszországi Magyar Kulturális Napok sikerét, amely során három hónap alatt húsz rendezvény zajlott, több mint kétszáz magyar művész részvételével Moszkvában, Szentpéterváron, Nyizsnyij Novgorodban, Kazanyban és Jekatyerinburgban.

Hivatalosan is véget értek 2015. június 30-án az Oroszországi Magyar Kulturális Napok három hónapon át tartó programjai. A rendkívül sikeres rendezvénysorozat eredményeiről Íjgyártó István, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kulturális diplomáciáért felelős államtitkára, Hammerstein Judit, a Balassi Intézet főigazgatója, valamint Baranyi András, a Balassi Intézet – Moszkvai Kulturális, Tudományos és Tájékoztatási Központ igazgatója sajtótájékoztatón számolt be. A Oroszországi Magyar Kulturális Napok keretében Moszkvában, Szentpéterváron, Nyizsnyij Novgorodban, Kazányban és Jekatyerinburgban húsz nagyszabású rendezvény zajlott le, több mint kétszáz magyar művész részvételével.

Íjgyártó István, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kulturális diplomáciáért felelős államtitkára nagy sikernek értékelte a programsorozatot:
„Közel tíz éve nem volt hasonló bemutatkozás Oroszországban, amely nyilván sokat változott ez alatt a tíz év alatt, ezért ez is egyfajta megmérettetés volt: lehet-e jelentősége egy magyar kulturális eseménysorozatnak Oroszországban”- fogalmazott.

Hammerstein Judit, a Balassi Intézet főigazgatója kiemelte, a programokkal igyekeztek visszatükrözni a magyar kultúra sokszínűségét, rendkívül változatos voltát, és nem csak a magas kultúra, de a populáris kultúra értékeit is - minden generációt megszólítva- bemutatni.

A programok sorát egy különleges tárlat nyitotta: először állították ki Oroszországban, a Puskin Szépművészeti Múzeumban Munkácsy Mihály képeit a Magyar Nemzeti Galéria és Pákh Imre gyűjteményéből. Baranyi András elárulta, a Munkácsy-kiállításra már az elmúlt időszakban 85 ezren voltak kíváncsiak, ami moszkvai viszonylatban is fantasztikus eredmény, ráadásul a tárlat augusztus 23-ig még várja a látogatókat. Az orosz közönség megtekinthette továbbá a „Victor Vasarely optikai terei”, valamint a „Közép-Kelet-Európa zsinagógái 1782-1944 között” című tárlatokat, de nagy sikert aratott a Robert Capa 120 fotóját bemutató kiállítás is, amelynek egyetlen hónap alatt ötvenezer látogatója volt.

Baranyi András szerint a rendezvények sikeréhez hozzájárult a két nép közti lelki rokonság is: „az oroszok azonnal értik a magyar verseket, és a klasszikus magyar rockzene éppúgy megfogja őket, mint az új nemzedék zenéje” – fogalmazott.

A magyar filmművészetet filmújdonságok képviselték, a közönség pedig Mundruczó Kornél rendezővel és Hegedűs Bálint forgatókönyvíróval is találkozhatott. Természetesen a zene sem maradhatott ki a programsorozatból. Havasi Balázs, a világ leggyorsabb zongoristája „Munkácsy és a zongora” című műsorát mutatta be, de fellépett Babos Gyula jazz zenész is. A Magyar Állami Népi Együttes produkcióját, az Omega együttes koncertjét, valamint egy nagyszabású Operett Gála művészeinek előadását is kiemelkedő érdeklődéssel fogadták.

A Gorkij Parkban megrendezett „Magyarország+ kulturális, turisztikai és gasztronómiai fesztivál” programjain több tízezer látogató ismerkedhetett meg a magyar konyha különlegességeivel, próbálkozhatott a Rubik kocka kirkakásával, de a Sziget Kulturális Szervezőiroda közreműködésével a magyar zene világába is belekóstolhatott.

Nagy sikerrel, telt ház előtt mutatta be a Megidézett Kárpátalja – Hágókon innen és túl című előadását a Magyar Állami Népi Együttes 2015. június 25-én Ivano-Frankivszkban, majd két nappal később – a tíz előadásból álló ukrajnai turné második szakaszának lezárásaként – Csernyivciben.
Mindkét előadás előtt Hammerstein Judit, a Balassi Intézet főigazgatója mondott rövid köszöntőt, melyekben egyebek közt kiemelte, hogy a Magyar Állami Népi Együttes előadássorozata a magyar kormány jelentős anyagi hozzájárulásával valósult meg, és jótékonysági célokat szolgált. Hangsúlyozta, hogy a fellépések a magyar nép, a magyar kormányzat Ukrajna iránti szolidaritását és támogatását fejezik ki a tánc és a zene nyelvén.
Az Ivano-frankivszki előadáson a részvétel ingyenes volt, a nézők a megyei színházban kihelyezett urnákba dobhatták be adományaikat. A jótékonysági akció célja az Emberi Erőforrások Minisztériuma által finanszírozott magyarországi ukrán gyermeküdültetési program ukrajnai költségeihez való hozzájárulás volt. Csernyivciben belépőjegyek eladásaiból befolyt bevételeket a kelet-ukrajnai terrorellenes műveletben súlyosan megsérült, rászoruló katonák és önkéntesek között osztották szét. Az adományokat a megyei színházban tartott előadás után Olekszandr Fiscsuk, a Csernyivci Megyei Államigazgatási Hivatal elnöke adta át az érintetteknek, illetve hozzátartozóiknak a közönség vastapsa közepette. Az ungvári külképviselet részéről az Ivano-frankivszki előadáson Vida László konzul, első beosztott, a csernyivci fellépésen Bacskai József főkonzul, Vida László és Cseh Áron Gusztáv konzul vett részt.
Nyugat-ukrajnai tartózkodása során Hammerstein Judit Vida László konzul kíséretében ellátogatott Lembergbe is, ahol találkozott a Lembergi Magyarok Kulturális Szövetsége vezetőségével. A Balassi Intézet Főigazgatója ígéretet tett arra, hogy az intézet a jövőben nyelvkönyvekkel fogja támogatni a lembergi és az Ivano-frankivszki vasárnapi magyar iskolák munkáját.


VÁLOGATÁS A KÜLFÖLDI MAGYAR INTÉZETEK AKTUÁLIS PROGRAMJAIBÓL

A Balassi Intézet – Isztambuli Magyar Kulturális Központ galériájában Velofetish címmel nyílt kiállítás 2015. július 5-én. A tárlat a magyarországi városi biciklizés széleskörű elterjedését és ennek a művészetre és tárgykultúrára gyakorolt, hirtelen felerősödött hatását mutatja be. A kiállítás nem más, mint néprajzi gyűjtéshez készült fotókat, személyes emlékeket megörökítő filmeket, használati tárgyakat és fétisszobrokat felvonultató, naprakész szemléje mindannak, ami kifejezi azt a szabadságot és rugalmasságot szimbolizáló, az évezred új város fogalmát teljesen átformáló jelenséget, amit biciklis kultúrának nevezünk. A megnyitó ünnepségen a Vázsonyi duó lépett fel.

2015. július 2-án a vajdasági Kishegyesen Dezső János, a Balassi Intézet – Collegium Hungaricum Belgrád igazgatója nyitotta meg az immár 15-ik alkalommal megrendezett Dombos Festet, a délvidéki magyarok legnagyobb kulturális fesztiválját. Idén - többek között - a Muzsikás együttes, Berecz András, Berecz István, a Cimbaliband, Palya Bea, Lajkó Félix és Csizmadia Anna lépett fel.

A Balassi Intézet – Szófiai Magyar Kulturális Intézet szervezésében a Kecskeméti Képzőművészek Közösségének képeiből nyílt kiállítás Gorna Orjahovicában 2015. július 9–én. A Kecskeméti Képzőművészek Közössége 1988-ban alakult, 1991-től az Erdei Ferenc Kulturális és Konferencia Központban működik. Az alapítás céljai között szerepelt a város képzőművészeti életének szervezése, a közönséggel és a város vezetésével való jó kapcsolat ápolása, a művészeti értékek védelme és hatékony megjelenítése a város életében. A közösség napjainkban olyan szellemi műhely kíván lenni, amely a minőségi kortársművészeti alkotások létrehozása és bemutatása mellett művészettörténeti és kortársművészeti előadások, műhelybeszélgetések és konzultációk útján támogatja a pályakezdők felzárkózását. Szakmai cserekapcsolatokat épít az ország más területein és a határon túl működő művészeti közösségekkel, a Nyitott Műterem-sorozatban pedig alkalmat nyújt egy-egy alkotó műveinek és azok szellemi hátterének alaposabb megismerésére. Az alapítása óta eltelt huszonöt év alatt több mint ötven kiállítás, több katalógus, számtalan hazai és nemzetközi díj bizonyítja, hogy világunkban milyen nagy szükség van olyan megtartó erejű közösségekre, melyek a hazai kultúra szolgálatára szerveződnek. A tárlat a Kecskeméti Bolgár Nemzetiségi Önkormányzat együttműködésével valósul meg.


A Berlin Fashion Week hivatalos rendezvényeként a Balassi Intézet – Collegium Hungaricum Berlin és a berlini Magyar Nagykövetség tíz fiatal magyar dizájner legújabb kollekcióját mutatta be Hungarian Style címmel Berlinben 2015. július 8. és 9. között. A kétnapos divatbemutatón mások mellett az Aarion Clothing, Alma Abonyi, Anna Amelie, Daniel Benus, a Piroshka Fashion Show, illetve a Tsokolom Design kollekcióit is láthatta a német közönség.


INTÉZETEN KÍVÜLI JELENTŐS HÍREK, PROGRAMOK

A 19 éves magyar zongoristatehetség, Oláh Krisztián a harmadik helyen végzett a montreux-i dzsesszfesztivál zongoraversenyének fináléjában. A döntőt az A Bu művésznéven szereplő, mindössze 15 éves kínai Taj Liang nyerte. A zongoraverseny döntőjében Oláh Krisztián mellett még két magyar fiatal, Gayer Mátyás és Tálas Áron lépett színpadra. A zenei megmérettetést korábban három alkalommal nyerte meg magyar zongorista: 2000-ben Szabó Dániel, 2001-ben Lakatos Róbert, 2004-ben Botos Róbert kapta az első díjat.

Megkezdődött a IV. Kaposvári Nemzetközi Nyári Színházi Műhely, ahol négy nemzet színészhallgatói és oktatóik dolgoznak együtt A Kaposvári Egyetem Művészeti Kara 2015-ben immár negyedik alkalommal rendezi meg a Kaposvári Nemzetközi Nyári Színházi Műhelyet. Az esemény főszervezője Kozma András, művészeti vezetője Vidnyánszky Attila. Az alkotótáborból a kaposvári színművészhallgatók mellett nem hiányozhatnak a külföldi vendégek sem. Idén a nagy nemzetközi elismertségnek örvendő moszkvai Művész Színház akadémiájának 23 diákja és 5 tanára; Jose Maria Ureta oktató vezetésével a Valladolidi Kasztília és Leoni Művészeti Akadémia 10 hallgatója és a macedóniai Skopjei Színházi Akadémia 9 hallgatója vesz részt a közös munkában. A nyári műhelyen a kaposvári diákok közül a most felvett Cserhalmi-osztály, az első évet befejezett Eperjes-osztály, a másodévet lezárt Uray-osztály és a negyedik év előtt álló Vidnyánszky-osztály tagjai lesznek jelen. A Kaposvári Egyetem 60 hallgatójához a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem hat hallgatója is csatlakozott. A tíz napos alkotótábor egy olyan színészmesterség kurzus, ahol pszichofizikai képzés, mentális és koncentrációs tréning várja a résztvevőket.

Ujj Mészáros Károly első mozifilmje, a Liza, a rókatündér nyerte el a rangos filmes szaklap, a Cineuropa díját a hétvégén zárult újvidéki Cinema City Filmfesztiválon. A zsűri indoklásában kiemelte, hogy a Magyar Nemzeti Filmalap több mint 220 millió forint értékű filmgyártási támogatásával készült abszurd romantikus vígjáték szórakoztató és eredeti, emellett méltatták a film látványvilágát is. A vasárnap zárult újvidéki fesztiválon idén összesen 70 filmet mutattak be.

A világ 40 országából több mint 4 ezer résztvevő regisztrált már a nagyszabású kórustalálkozóra, az Europa Cantatra, melyet 2015. július 24. és augusztus 2. között Pécsett rendeznek. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár elmondta: a nemzetközi rendezvény mintegy 300 millió forintos költségét a magyar állam és Pécs városa körülbelül fele-fele részben fedezi, de számítások szerint a befektetett közpénz másfél-kétszeres mértékben is megtérülhet a turizmus fellendülésének köszönhetően. Úgy vélte, a kulturális turizmus húzóágazat lehet Magyarországon, ebben kiemelkedő szerepet játszhat többek között a Budapesti Tavaszi Fesztivál, idén pedig különösen az Europa Cantat és az őszi világzenei vásár, a budapesti WOMEX.

Magyar-francia kormányközi filmkoprodukciós megállapodást írt alá Balog Zoltán, emberi erőforrások minisztere és Roland Galharague budapesti francia nagykövet 2015. július 6-án a magyar fővárosban. "A megállapodás lehetőséget nyújt arra, hogy francia-magyar koprodukcióban mindkét országban növekedjen a saját gyártású filmek száma. Az egyezmény alapján ezek a koprodukciós művek egymás országában minden olyan kedvezményt és támogatást megkapnak, ami a saját gyártású filmeknek jár" - hangsúlyozta Balog Zoltán az aláírást követően. Hozzátette, hogy az idei cannes-i nagydíjas Saul fia rendezője, Nemes Jeles László is francia filmes iskolában szerezte meg tudása jelentős részét.

 

 

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
16
Szeptember
H K Sz Cs P Szo V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Magyar Katolikus Misszió | 42, rue Albert Thomas 75010 Paris
2019. okt. 05. - okt. 05.
Bábszínház és bábkészítő workshop
Montmartre | Vigne du Clos, Rue des Saules 75018 Paris
2019. okt. 12. - okt. 12.
Montmartre-i szüreti ünnepség