Iratkozzon fel hírlevelünkre

BALASSI INTÉZET HÍRLEVÉL 2015. JÚLIUS, 29. HÉT

VÁLOGATÁS A KÜLFÖLDI MAGYAR INTÉZETEK AKTUÁLIS PROGRAMJAIBÓL


A Balassi Intézet – Szófiai Magyar Kulturális Intézet galériájában Párbeszéd címmel nyílik kiállítás magyarországi bolgár művészek alkotásaiból 2015. július 17-én. Közreműködő partner a Bolgár Kulturális Fórum és a Bolgár Művészek Szövetsége. A magyarországi bolgár közösség gazdag múlttal és intézményrendszerrel rendelkezik. Ebben kiemelt szerepet játszik a Magyarországon élő és alkotó bolgár nemzetiségű képző- és iparművészek csoportja, amely a Bolgár Kulturális Fórum részeként jött létre 1999-ben, és azóta számos közös kiállításuk volt Magyarországon és külföldön egyaránt. A csoport tagjai különböző stílusokban alkotnak, de a bolgár származás és identitás, valamint a Magyarországon vagy Bulgáriában folytatott művészeti tanulmányaik összekötik őket, sorsuk és életük mindkét országhoz közvetlenül kapcsolódik, ezáltal alkotásaikban a bolgár és a magyar kultúra elemei ötvöződnek.

Tony Lakatos szaxofonos és Oláh Kálmán zongorista, az európai dzsesszélet két kiemelkedő előadóművésze adott koncertet 2015. július 14-én a Balassi Intézet Stuttgart – Magyar Kulturális és Tájékoztatási Központ épületében. Az idén 45 éves Oláh Kálmán 17 éves kora óta játszik együtt Tony Lakatossal, közös zenélésük egyik legemlékezetesebb fellépése a Művészetek Palotájában 2008-ban volt, ahol olyan világklasszisokkal játszottak együtt, mint Randy Brecker, Adam Nussbaum, Boris Kozlov, Rick Margitza, Gary Thomas.

A Balassi Intézet – Isztambuli Magyar Intézet galériájában 2015. július 9-én Kőnig Frigyes, Munkácsy Mihály-díjas festőművész képeiből nyílt kiállítás A múlt nyomában címmel. A tárlat az ankarai Güler Sanat Galériával együttműködve valósult meg.


INTÉZETEN KÍVÜLI JELENTŐS HÍREK, PROGRAMOK

Hatvanhárom éves korában, hosszan tartó, súlyos betegség után elhunyt 2015. július 7-én Anamaria Pop (Papp Annamária) költő, műfordító. A romániai Keresztesen született 1952-ben, tanulmányait a bukaresti Újságíró Egyetemen folytatta. Több folyóiratban és a Transilvania Rádióban is dolgozott szerkesztőként, műsorvezetőként és rovatvezetőként, emellett műfordításokat publikált a kolozsvári Korunk című lapban. Dolgozott a budapesti román kulturális központ igazgatójaként is. Négy önálló kötetben jelentek meg román nyelven írt versei. Nevéhez fűződik Esterházy Péter és Nádas Péter számos fontos művének,továbbá Szabó Magda, Kertész Imre, Márai Sándor, Szőcs Géza és Kukorelly Endre írásainak fordítása is. 1998-ban Déry Tibor-díjat, 2004-ben a Magyar PEN Club Kosztolányi-díját és az Erdélyi Magyar Írók Ligája Szindbád-díját kapta meg. 2009-ben és 2010-ben is elnyerte a román írószövetség fordítói díját Esterházy Péter műveinek fordításaiért.

Elsöprő sikert aratott a Miskolci Nemzeti Színház előadása Csehországban az Európa Kulturális Fővárosa programsorozaton. A Don Giovanni nyerte el tavaly a vidéki operaelőadásokat felvonultató Primavera’14 Fesztivál fődíját, így ez a produkció képviselhette Magyarországot idén Pilsenben, az Armel Operafesztivál felajánlásaként és finanszírozásában. Szabó Máté rendező úgy fogalmazott: meglepően jól fogadták az előadást, hiszen a csehországi város konzervatív nézőközönsége hosszan tapsolt és éljenzett a jelenetek között, az előadás végén pedig vastapssal ünnepelték az egyáltalán nem hagyományos operabemutatót. A vendégjáték feltétele volt, hogy a társulat olasz nyelven játssza az operát, így 2015. július 6-án a pilseni közönség eredeti nyelven hallhatta Mozart nagysikerű operáját. Olaszul egészen más a darab zeneisége, és más a hatása is, hiszen először maga a zene jut el a befogadóhoz, így más élményt kínál a nézők számára.

Horváth Lili Szerdai gyerek című magyar-német koprodukcióban készült játékfilmjét választották a nemzetközi filmfesztiválon Karlovy Varyban a Nyugattól Keletre (East of the West) című versenyszekció legjobb alkotásának 2015. július 12-én. A fiatal rendező első játékfilmjét a filmkritikusokból álló FEDEORA zsűri is díjazta a közép-európai térség legnépszerűbb filmünnepén. Horváth Lili Fehér Károlynak, a film producerének kíséretében a díjat - a Kristályglóbuszt - személyesen vette át a szombat esti záróünnepségen Karlovy Varyban. A Szerdai gyerek a felnőtté válással foglalkozik, főhőse az állami gondozásból frissen kikerült 19 éves Maja, a felelőtlen kamaszlány, aki egy négyéves kisfiú anyja. Maja önsorsrontó hajlama ellenére azért harcol, hogy megszerezze fia felügyeleti jogát, hogy a gyerek sorsában a sajátja ne ismétlődjön meg. A film főszereplője Vecsei Kinga, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem hallgatója, és további amatőr színészek is megjelennek az alkotásban. Mellettük ugyanakkor olyan ismert színészek is feltűnnek, mint Thuróczy Szabolcs, Börcsök Enikő, Lukáts Andor, Nagy Ervin és Dér Denisa. A Filmalap 205 millió forintos gyártási támogatásával magyar-német koprodukcióban készült film operatőre Maly Róbert, zeneszerzője Presser Gábor, producere Fehér Károly, koproducerei Henning Kamm és Pataki Ági.

Schickedanz Albert (1846-1915) műépítészre és festőre, a Millenniumi emlékmű, a Műcsarnok és a Szépművészeti Múzeum tervezőjére emlékeztek halálának 100. évfordulója alkalmából Budapesten, a Fiumei úti temetőben. A Nemzeti Örökség Intézete által szervezett megemlékezésen Zoboki Gábor Ybl-díjas építész, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) rendes tagja és Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója és a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa is beszédet mondott.

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
25
Július
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Nincsenek események