Iratkozzon fel hírlevelünkre

BALASSI INTÉZET HÍRLEVÉL 2015. JÚLIUS, 30. HÉT

VÁLOGATÁS A BALASSI INTÉZET AKTUÁLIS PROGRAMJAIBÓL

A Viljandi Népzenei Fesztivál életre kelti a több évszázados hagyományokat, kulturális örökséget. A rendezvény az évek során a Baltikum és az északi-európai országok legnagyobb népzenei seregszemléje lett. Idén 23. alkalommal rendezik meg a négy napos fesztivált 2015. július 23. és 26. között 200 fellépővel, 100 koncerttel, várhatóan 20 000 látogatóval. Magyarország a Balassi Intézet – Tallinni Magyar Intézet szervezésében mutatkozik be. Porteleki Áron brácsás a fesztivált megelőző népzenei táborban oktatóként is részt vett, a magyar táncházban pedig az észt hegedűs Karoliina Kreintaallal játszik magyar népzenéket; a táncokat Porteleki Sára tanítja a közönségnek. A magyar táncház 2015. július 25-én éjjel várja a vendégeket.

2015. július 27-től négy héten keresztül ismét külföldi diákok népesítik be a Balassi Intézet Somlói úti épületét, hogy részt vegyenek az Intézet nyári egyetemén. Az augusztusi programra litván, lett, német, olasz, török, osztrák, lengyel, japán, bolgár, koreai, észt, francia, görög, finn, indonéz, mexikói, orosz, román, tajvani, szlovák, kanadai, ausztrál, venezuelai és kanadai diákok érkeznek, akik között éppúgy akadnak kezdők és középhaladók, mint a legmagasabb nyeli szinten lévő haladók. Érdekes nyelvi feladatokkal, a magyar irodalom, történelem, filmművészet, néprajz egyes területeit érintő előadásokon keresztül kaphatnak képet a magyar kultúra teljességéről. A Balatonhoz, illetve Szentendrére tervezett kirándulásokon Magyarország más tájaival is megismerkedhetnek - természetesen fürdéssel, borkóstolóval, néprajzi foglalkozásokkal színesítve a látogatásokat. A délutánok,hétvégék minden napján elmerülhetnek a diákok a magyar kultúra különböző rétegeibe, kihasználva a főváros kínálta lehetőségeket is. A pálinkamúzeum, a Nemzeti Galéria, az Operaház és a Parlament meglátogatása mellett nem maradhat ki a programból a romkocsmák világának felfedezése, az esti margitszigeti séta, vagy a városligeti csónakázás sem.

Az amerikai magyarok közel 50 éves hagyományra visszatekintő ITT-OTT Találkozóját 2015. augusztus 15. és 22. között rendezik meg az Ohio-i Lake Hope Nemzeti Parkban. A rendezvényen tematikus napot tart a Balassi Intézet - New York-i Magyar Kulturális Központ 2015. augusztus 16-án. A fesztivál kiemelt vendége idén a VersszínházTM és Turek Miklós lesz.

Az immáron 11 éves Versszínház a költészet és a színművészet határvidékén született különleges kompozíció, amely nem egyenlő a hagyományos pódium-előadással. A szövegkönyvet a költő írta, a dramaturgiát az Élet adja. Amiként egy vers a pillanatok impressziója, úgy a Versszínház láncra fűzi a költő életének fontosabb és jelképes állomásait, hogy a nézők átfogó képet kapjanak nemcsak a költők munkásságáról, de a történelmi korról, a személyes drámákról és magáról a sorok írójáról is. Turek Miklós az 1987-ben alakult KosborTrióval lép fel, akik a jelenlegi felállásban két éve zenélnek együtt. A trió énekese és dalszerzője Tamás Benedek (lantgitár, barit-oud, mando-lant, bőgő), a triót Gyulai Csaba (gadulka, valamint udu, daf, cajon és más ütőhangszerek) és Nemes János (kavola, tenor-és szopraninószaxofon, basszusklarinét) teszi teljessé. Wor*d Music elnevezéssel önálló hangzásvilágot hoztak létre, amit másképp versalapú etno-kamarazenének neveznek. A KosborTrió világzenét (world music) és szózenét (word music) játszik, ahol a középkorias-keleties hangzásvilágot a megzenésített költemények egészítik ki. Az új műfaj versalapú etno-kamarazenét jelent. 

 

INTÉZETEN KÍVÜLI JELENTŐS HÍREK, PROGRAMOK


A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem főépületének rekonstrukciós projektjét a FIABCI Prix d’Excellence nemzetközi ingatlanfejlesztési nívódíj-pályázatán két kategóriában is a nagydíj ezüst fokozatával ismerték el. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem az örökségvédelem (Heritage – Restoration/Conservation) kategória, továbbá a speciális épületek (Purpose Built) kategóriában kapta az elismerést. A világ legrangosabb ingatlanfejlesztési pályázatának számító FIABCI World Prix d’Excellence nemzetközi zsűrijében idén 33 ország 66 szakembere vett részt.
Sikeresen szerepelt a közelmúltban Londonban az alig egy esztendeje alakult Budapest Trombone Quartet. A brit fúvósokat tömörítő szervezet, a British Trombone Society által 2015 június elején a Royal Academy of Music-ban rendezett nemzetközi versenyen a magyar harsonanégyes első díjat nyert.


Csaknem ötszáz utassal a fedélzetén 2015. július 20-án reggel indult a budapesti Keleti pályaudvarról az Isonzó Expressz 2015 nevet viselő különvonat, amely négynapos zarándokútja során azokat a szlovén és olasz településeket, helyszíneket érinti, ahol magyar katonák harcoltak az első világháborúban. Az olasz front jellegzetes helyszíneit - az Isonzó folyót és a Doberdó fennsíkot - érintő vasúti emlékút célja, hogy a résztvevők a centenárium alkalmából emlékezzenek és egyúttal az egész társadalmat emlékeztessék azokra a katonákra, akik az Olaszország 1915-ös hadba lépésével megnyíló Isonzó-front véres harcaiban hősiesen helytálltak.


Az erdélyi Magyar Ifjúsági Tanács (MIT) és a Kisebbségekért – Pro Minoritate Alapítvány Több mint fesztivál jelszóval szervezi meg a 26. Bálványosi Nyári Szabadegyetemet és Diáktábort (Tusványos), melyre 2015. július 21. és 26. között kerül sor a székelyföldi Tusnádfürdőn. Az idei szabadegyetem előadásai a nemzetpolitika, a külpolitika és a gazdaság kérdéseit helyezik előtérbe, de szó esik majd a korrupció jelenségéről is. Idén is számítanak Orbán Viktor miniszterelnök jelenlétére és előadására. A rendezvényen részt vesz Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, továbbá Potápi Árpád János, nemzetpolitikáért felelős államtitkár. A kultúrpolitikának szentelt kerekasztal-beszélgetésen Kósa András, a Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézet igazgatója és Maróti Orsolya, a Balassi Intézet Magyar nyelvi tagozatának vezetője képviseli a Balassi Intézetet. A beszélgetésen részt vesz Íjgyártó István kulturális és tudománydiplomáciáért felelős államtitkár, Vasa László, a Külügyi és Külgazdasági Intézet főigazgató-helyettese, valamint Bocskor Andrea európai parlamenti képviselő. Veszprém az utcazene fővárosává válik 2015. július 22. és 25 között. Igazi kuriózum a Veszprémi Utcazene Fesztivál, elvégre bárki lehet fellépő, aki nem fél hangszerrel közönség elé állni, megmérettetni tudását és az ide érkező nemzetközi sztárok igen szép sorával együtt egy hangulatos fesztiváltérré varázsolni a várost. A belváros minden zugában, tekergős kis utcáiban vagy éppen a nagyobb tereken szuper hangulatú koncertek lesznek a legkülönfélébb stílusokban: német, francia, angol, szlovén, olasz, kanadai, francia, izraeli, svájci, brazil, koreai zenészek, pszichedelikus swing, arab reggae, balkáni jazz, valamint rhythm'n'blues, rocksteady, bebop, gypsy swing, hip-hop blues, old school rock'n'roll, rockabilly swing, beatbox blues, afro-soul-latin-jazz-dance és koreai beatbox.


Immáron 25. alkalommal nyitja meg kapuit a Művészetek Völgye. A magyar kulturális, zenei, színházi, irodalmi élet színe-java ott lesz az idén jubiláló Művészetek Völgye rendezvényen 2015. július 24. és augusztus 2. között. Az ország legnagyobb összművészeti fesztiválja több ezer programmal, fellépővel és a fesztiválozók visszajelzéseire épülő újításokkal készül. Márta István, a fesztivál igazgatója idén egy saját udvarral lepi meg a vendégeket. A Mártapista udvar az igazi mély beszélgetések otthona lesz. Fellép majd Hobo is. A színház szerelmesei pedig több társulattal is találkozhatnak, köztük: Pintér Béláékkal, a Nézőművészeti Főiskola és a Jurányi Inkubátorház csapatával. A helyszínen jubileumi meglepetések is lesznek és a 25. Művészetek Völgyét ünnepli Sebestyén Márta és a hagyományőrző Muharay Szövetség, az alternatív zenekaroknak otthont adó Elevenkert, a fiatalok kedvenc falusi romkocsmája, a Gólya udvar, a Kaláka Versudvar és még sokan mások.


2015. július 24-én kezdődik a 19. Europa Cantat nemzetközi kórustalálkozó Pécsett. A világ több mint negyven országából mintegy négyezer énekes, karnagy, zeneszerző és zenei szakember érkezik az eseményre, hogy egy héten át együtt tanuljon negyven műhelyben. A közös munka eredménye 136 előadás lesz Pécsen és 14 közeli helyszínen 2015. augusztus 2-ig. Közben július 26-án, vasárnap a kórusok éjszakájáé lesz a főszerep, amikor is tizenegy helyszínen tartanak különböző műfajú kóruskoncertek, és emellett Pécs-szerte flashmobokkal lepik meg az utca emberét. A vasárnapi program 19.30-kor kezdődik valamennyi résztvevő kórussal a székesegyház körül, majd a közönséget „három éneklő utca” vezeti el a különböző helyszínekre. A program 23 órakor újabb közös énekléssel fejeződik be a Széchenyi téren.

 

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
16
Július
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Nincsenek események