Iratkozzon fel hírlevelünkre

BALASSI INTÉZET HÍRLEVÉL 2015. JÚLIUS, 31. HÉT

2015. július 27-től négy héten keresztül ismét külföldi diákok népesítik be a Balassi Intézetet, hogy részt vegyenek nyári egyetemén. Az intézet 58 éve játszik vezető szerepet a magyar mint idegen nyelv és hungarológia oktatása terén Magyarországon. Az augusztusi programra a világ minden tájáról, közel 25 országból érkeznek diákok. A sokéves tapasztalttal rendelkező szervezők szerint a diákok nemcsak azért szeretnek a Balassi Nyári Egyetemre jönni, mert Budapest vonzó helyszín számukra, vagy azért, mert kirándulnak Szentendrére, meglátogatják a pálinkamúzeumot, fürdenek a Balatonban, hanem azért is, mert elégedettek a kommunikációközpontú, színvonalas magyarórákkal, szívesen írnak akár még házi feladatot is. A Balassi Intézet budapesti épületében zajló képzésre a külföldi egyetemek magyar szakos, vagy Közép-Európa iránt érdeklődő egyetemi hallgatói jutottak be ösztöndíjjal. A hallgatók között ötödik éve találjuk ott azokat a tengerentúli magyar származású diákokat, akiknek külön ösztöndíjat biztosít az intézmény, hogy szüleik, nagyszüleik nyelvét tökéletesíthessék, identitásukat erősíthessék. A kezdők és középhaladók mellett a legmagasabb nyelvi szinten lévő haladók is megtalálják a nekik legmegfelelőbb csoportot a tapasztalt tanárok vezetésével. Az ELTE és a Károli Egyetem gyakorlaton lévő magyar mint idegen nyelv szakos hallgatói a délutáni programokon segítik a nyári egyetem diákjait. Érdekes nyelvi feladatokkal, a magyar irodalom, történelem, filmművészet, néprajz egyes területeit érintő előadásokkal mutatják be a magyar kultúra teljességét. A Balatonhoz, illetve Szentendrére tervezett kirándulásokon Magyarország más tájaival is megismerkedhetnek - természetesen fürdéssel, borkóstolóval, néprajzi foglalkozásokkal színesítve a látogatásokat. A délutánok, hétvégék minden napján elmerülhetnek a diákok a magyar kultúra különböző rétegeinek tanulmányozásába, kihasználva a főváros kínálta lehetőségeket is. A Parlament, a Nemzeti Galéria, az Operaház és a pálinkamúzeum meglátogatása mellett nem maradhat ki a programból a romkocsmák világának felfedezése, az esti margitszigeti séta, vagy a városligeti csónakázás sem. Mindenki talál érdeklődésének megfelelő programot a széles kínálatból, hiszen a magyar kultúra szeretete elválaszthatatlan a magyar nyelv szeretetétől. Erősítik egymást: a nyelvtudás tökéletesítésével a kultúra újabb rétegei tárulnak fel, amelyek ismét elmélyültebb nyelvtanulásra sarkallnak.

A végéhez közeledik a Campus Hungary Program – a záró rendezvényt 2015. július 31-én tartják a Hadtörténeti Múzeumban. Az esemény vendége lesz Íjgyártó István kulturális és tudománydiplomáciáért felelős államtitkár (KKM), valamint Prőhle Gergely, nemzetközi és európai uniós ügyekért felelős helyettes államtitkár (EMMI) is. A Balassi Intézet által gondozott Campus Hungary Program azzal a fő célkitűzéssel indult el 2012-ben, hogy minél több magyar felsőoktatási intézmény hallgatóinak és munkatársainak biztosítson ösztöndíjat külföldi résztanulmányok folytatására. A nyolc lezárult pályázati szakasznak köszönhetően több mint 10.000 fő kapott támogatást külföldi tanulmányi tapasztalatuk bővítése céljából. A kifelé irányuló mobilitás támogatása mellett a Campus Hungary Program másik célja, hogy egyre nagyobb számban tanuljanak külföldi diákok magyarországi felsőoktatási intézményekben. A Magyarországra irányuló mobilitás ösztönzése érdekében a Campus Hungary Program közös nemzetközi megjelenési lehetőségeket biztosított a felsőoktatási intézmények számára roadshow-kon, oktatási vásárokon, konferenciákon. A világ számos országában, közel harminc rendezvényen került sor a magyar felsőoktatás népszerűsítésére és az idegen nyelvű képzéskínálat bemutatására egységes arculattal rendelkező magyar standokon.
A projekt keretében több módszertani kiadvány is készült: 13 nyelven jelent meg Campus Hungary-brosúra, melynek célja a magyar felsőoktatás népszerűsítése, emellett 6 nyelven elérhető a Campus Compass elnevezésű kiadvány, mely áttekintést ad a magyar egyetemek és főiskolák idegen nyelvű képzéskínálatáról. A külföldi hallgatók tájékoztatását segíti továbbá a Campus Hungary kétnyelvű Facebook-oldala, melyen a követők száma már meghaladta a 7000 főt.
A Campus Hungary Program keretében több szakmai kiadvány után újabb két könyv is megjelenik. Az új köteteket Hammerstein Judit, a Balassi Intézet főigazgatója és Simon Ágnes, a Campus Hungary Program szakmai vezetője mutatja be a záró rendezvényt megelőző sajtótájékoztató keretében. A Campus Hungary Zárókötet a magyarországi felsőoktatási és kormányzati szakmai közönség, a magyar felsőoktatási intézmények egyetemi, kari, intézeti szintű vezetői, valamint a felsőoktatási intézmények nemzetközi kapcsolatok területén dolgozó munkatársak számára készült azzal a céllal, hogy összefoglalja és összegezze a Campus Hungary Program során keletkezett szakmai tapasztalatokat.

A Balassi Intézet – Szófiai Magyar Intézet szervezésében Társadalom–Helyzetkép címmel nyílik kiállítás a Fiatalok Fotóművészeti Stúdiója (FFS) 80-as Generáció munkáiból (FFS) a Banszkoi Múzeumi Együttes, Művészetek Házában 2015. augusztus 5-én. A tárlaton látható művek generációs önreflexiók, amelyek önmagukon túl¬mutatva fogalmazzák meg a 80-as generáció jelenlegi társadalmi kérdéseit és problémáit. A kiállítás ugyanakkor a jelen mellett a múltba is kalauzol minket, egyes projektek olyan eseményekkel, helyszínekkel foglalkoznak, amelyek az 1980-as évekhez kapcsolódnak. Tágabb értelemben magához a rendszerváltás előtti Magyarországhoz, amelyben, még ha keveset is, de éltek, s amely¬ben az emberek életét nagyban meghatározó változások történtek. A 80-as generáció című kiállítás az FFS közel féléves műhelymunkájának eredményeit mu¬tatja be. Együttműködő partner: Magyar Fotóművészek Szövetsége


INTÉZETEN KÍVÜLI JELENTŐS HÍREK, PROGRAMOK

A Nemzeti Táncszínház nyáresti programsorozatát, a Táncesteket idén a Várkert Bazár Öntőház udvarán rendezik meg. A jól ismert eseményen továbbra is magas színvonalú kortárs és hagyományőrző előadások, valamint táncházak várják a közönséget 2015. július 23. és augusztus 2. között. Az Öntőház udvarra a Duna Művészegyüttes két produkcióval érkezik: július 23-án a legsikeresebb koreográfiáikat egybegyűjtő Szerelemkertet mutatták be, július 28-án pedig a Tavaszi szél című előadással idézték meg a kikeletet. A Magyar Nemzeti Táncegyüttes is két fellépéssel várja az érdeklődőket: július 31-én a Kalotaszeg, míg augusztus 2-án a Szatmár című produkciójukra lehet jegyet váltani. Mindkettő az Élő Martin Archívum sorozat darabja, amivel Martin György néprajzkutató munkássága előtt tiszteleg a tánckar. A Budapest Táncszínház Mur mur de la Méditerranée / Bolero produkciója augusztus 1-jén mediterrán és klasszikus ritmusokat mutat be. A kortárs tánc, a kortárs kamarazene és a progresszív jazz különleges keverékére számíthat az, aki július 30-án látogat el az Öntőház udvarra, és megtekinti a Feledi Project Prozódia című műsorát. Július 24-én a Sivasakti Kalánanda Táncszínház TálaMantra – Indiai táncképek klasszikus indiai tánctechnikái és modern koreográfiái hozzák el Budapestre az indiai hangulatot.

Két párhuzamos biedermeier tárlat nyílt a balatonfüredi Vaszary Villában 2015 júliusában. Egyrészt a Szépművészeti Múzeum Cilinder és Lokni című, kiállításán mintegy negyven osztrák alkotás látható, míg a Fővárosi Képtár Gyűjteményéből származó kollekció a magyarországi biedermeiert mutatja be. Közel három évig ad otthont a Vaszary Villa a kiváló festők jól ismert alkotásainak. A tárlat Friedrich von Amerling, Johann Nepomuk Ender, Franz Eybl, Friedrich Gauermann, August von Pettenkofen, Johann Baptist Reiter és Ferdinand Georg Waldmüller festményeire épül.

A krakkói kortárs festészet: absztrakció / figurativitás címmel nyílt kiállítás 2015. július 25-én Szentendrén, a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. Galériájában. A Szentendrei Nemzetiségi Napok keretében megnyíló tárlat harminc kortárs krakkói képzőművész alkotását mutatja be. „A magyar képzőművészet egyik meghatározó pontján állunk: hiszen a Szentendrei Régi Művésztelep, amely 1926-ban jött létre, a nagybányai kontinuitásnak a letéteményese” – kezdte beszédét Hóvári János, a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (MANK) főigazgatója, az esemény házigazdája. Mint kiemelte, fontosnak tartja, hogy a múltról való tudást úgy adják át az új nemzedékeknek, hogy 1100 év múlva is el lehessen mondani ugyanazt: azt, hogy a magyarok és a lengyelek a bajban és a jóban egyaránt összetartanak. „Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy a szentendrei Ister Napok első rendezvénye, amely egyben a Nemzetiségek Napja is, ezzel a rendezvénnyel veszi kezdetét”- tette hozzá. Az Absztrakció / Figurativitás címet viselő kiállítás a Lengyel Képzőművészeti Szövetség Krakkkói Részlegébe tömörült alkotók munkáiból nyújt egy kis ízelítőt. A kiállítás két, egymásnak ellentmondó irányt szemléltet harminc krakkói művész alkotásán keresztül: a figuratív és az absztrakt irányzatot. E két irányvonalat egy minden generációhoz tartozó, népes alkotógárda képviseli. Joanna Warchol, a Lengyel Képzőművészeti Szövetség Krakkói Részlegének elnöke is ez utóbbira hívta fel a közönség figyelmét: mint elmondta, a kiállítás többgenerációs vállalkozásnak tekinthető, hiszen jelen vannak a frissen végzett fiatalok, de a középnemzedék, a Krakkói Képzőművészeti Akadémia két volt rektora és professzorok is. Mint kifejtette, Krakkó képzőművészeti tradíciói jelentős múltra tekintenek vissza: művész-szövetségük több mint 100 évvel ezelőtt alakult meg, a Képzőművészeti Akadémia pedig hamarosan fennállásának 200. évfordulóját ünnepelheti.

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
16
Szeptember
H K Sz Cs P Szo V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Magyar Katolikus Misszió | 42, rue Albert Thomas 75010 Paris
2019. okt. 05. - okt. 05.
Bábszínház és bábkészítő workshop
Montmartre | Vigne du Clos, Rue des Saules 75018 Paris
2019. okt. 12. - okt. 12.
Montmartre-i szüreti ünnepség