Iratkozzon fel hírlevelünkre

BALASSI INTÉZET HÍRLEVÉL 2015. AUGUSZTUS, 32. HÉT

Sikeres volt a Balassi Intézet által koordinált Campus Hungary Program

 

A végéhez közeledik a Campus Hungary Program, amelynek záró rendezvényét 2015. július 31-én tartották a Hadtörténeti Intézet és Múzeum kertjében. Az esemény vendége volt Prőhle Gergely, nemzetközi és európai uniós ügyekért felelős helyettes államtitkár (EMMI), valamint Íjgyártó István, kulturális és tudománydiplomáciáért felelős államtitkár (KKM). Íjgyártó István hangsúlyozta, hogy tudást Magyarországon is lehet ugyan szerezni, de "látóterünket, kapcsolatrendszerünket a külföldi tanulmányok során kialakított barátságokon és szakmai együttműködéseken keresztül lehet tágítani". E kapcsolatrendszer "megszerzése" szinte pótolhatatlan értéket jelent mind az egyén, mind a nemzet számára - fűzte hozzá. A kormány erőfeszítései a művelődés- és oktatáspolitika területén azt célozzák, hogy az egyén szintjén is kiépüljenek azok a nemzetközi együttműködéshez szükséges kapcsolatrendszerek, amelyek elengedhetetlenek ahhoz, hogy európainak és magyarnak érezhessük magunkat - fogalmazott az államtitkár.

Prőhle Gergely nemzetközi és európai uniós ügyekért felelős helyettes államtitkár arról beszélt, hogy a magyar felsőoktatás évszázadokon és egyházi kereteken átívelő hagyománya, hogy a magyar egyetemisták külföldön is tanulnak; a XX. század második felében azonban megszakadt ez a hagyomány. A magyar állam felelőssége, hogy olyan új generációt neveljen, amely "érzékeny a nemzetközi kérdésekre", amelynek tagjai képesek rá, hogy saját tevékenységüket tágabb körben is értelmezzék. Az állam pedig úgy tudja komolyan venni felelősségét az új generáció nevelésében, ha megteremti a diákok külföldi tanulásának anyagi feltételeit - mondta a helyettes államtitkár. Prőhle Gergely szólt arról is, hogy a Campus Hungary lezárása után Campus Mundi néven folytatódik az ösztöndíjprogram.
A projekt eredményeit Hammerstein Judit, a Balassi Intézet főigazgatója ismertette, aki a Campus Hungaryt „a korlátlan lehetőségek programjának” nevezte. Mint elmondta, hiánypótló kezdeményezésről van szó, mivel bármely 2 félévet lezárt hallgató, a világ bármely országába és felsőoktatási intézményébe jelentkezhetett. A Balassi Intézet által gondozott Campus Hungary Program azzal a fő célkitűzéssel indult el 2012-ben, hogy minél több magyar felsőoktatási intézmény hallgatóinak és munkatársainak biztosítson ösztöndíjat külföldi résztanulmányok folytatására. A nyolc lezárult pályázati szakasznak köszönhetően több mint 10.000 fő kapott támogatást külföldi tanulmányi tapasztalatuk bővítése céljából – mondta el főigazgató asszony.

Simon Ágnes szakmai vezető a kétirányú mobilizáció fontosságát hangsúlyozta, hiszen az országnak nem csak a tapasztalatokkal visszaérkező diákok, hanem a külföldről fogadott hallgatók is hasznára válnak, akik tovább vihetik a magyar kultúrát és színvonalas felsőoktatásának hírét.
A projekt keretében több módszertani kiadvány is készült: 13 nyelven jelent meg Campus Hungary-brosúra, melynek célja a magyar felsőoktatás népszerűsítése, emellett 6 nyelven elérhető a Campus Compass elnevezésű kiadvány, mely áttekintést ad a magyar egyetemek és főiskolák idegen nyelvű képzéskínálatáról.

A Campus Hungary Program keretében több szakmai kiadvány után újabb két könyv is megjelent. Az új köteteket Hammerstein Judit, a Balassi Intézet főigazgatója és Simon Ágnes, a Campus Hungary Program szakmai vezetője mutatta be a sajtótájékoztató keretében. A Campus Hungary zárókötet a magyarországi felsőoktatási és kormányzati szakmai közönség, a magyar felsőoktatási intézmények egyetemi, kari, intézeti szintű vezetői, valamint a felsőoktatási intézmények nemzetközi kapcsolatok területén dolgozó munkatársak számára készült azzal a céllal, hogy összefoglalja és összegezze a Campus Hungary Program során keletkezett szakmai tapasztalatokat. Az Excellence in Research and Development in Hungary – Higher education and academic institutions hiánypótló angol nyelvű kiadvány, mely a magyar kutatás-fejlesztésről és tudományos eredményekről nyújt áttekintést a külföldi (oktatási-tudományos) kormányzati és felsőoktatási vezetők, valamint a nemzetközi szakmai közönség számára. A kötet a hangsúlyt sikeres, nemzetközileg elismert projektek, kiemelkedő szakmai műhelyek bemutatására helyezi, melyet a fiatal tudósok, kutatók személyes történetei tesznek olvasmányosabbá. A most megjelent és a korábbi kiadványok letölthetőek a http://www.scribd.com/balassiintezet címen.

A záró rendezvényen eredményt hirdettek a Campus Hungary Szelfi Kampány címmel életre hívott nyereményjátékban is, amely keretében a diákok ösztöndíjas utazásai során, a legkülönlegesebb helyszínen készült szelfieit keresték a szervezők. Az első helyezést Forgács Éva Burmában készült képe kapta, második lett Gubo Eduard németországi fényképe, végül a harmadik helyezést pedig Nagy-Csoma Zsófia palermói szelfije érdemelte ki. Az online szavazás alapján közönségdíjat kapott Tóth Jonatán, énekes, aki az átadót követően rövid koncertet is adott. A nyertesek értékes ajándékcsomagot kaptak, illetve képeiket kivetítették az esemény külön erre a célra kijelölt falaira.

A Balassi Intézet diaszpórában élő magyarság támogatására, illetve a külföldön felnövekvő generációk magyarságtudatának erősítése céljából életre hívott Balassi Füzetek ötödik kiadványa jelenik meg 2015. augusztus 7-én Játssz velünk! címmel. A tananyagokat a Magyarország határain kívül élő magyar származású gyerekek számára állították össze. A modulszerűen variálható füzeteket elsősorban a hétvégi magyar iskolákban használhatják, de ha nincs a közelben csoportos oktatás, akkor érdemes családi körben tanulni belőle, olvasmány- és feladatgyűjteményként használni. Olyan több füzetből álló, szabadon variálható és részben egymásra épülő tananyagcsalád része a Balassi-füzetek ötödik kötete is, amely a választás lehetőségét nyújtja a különböző keretek között működő hétvégi iskolák tanárai számára az évről évre változó nyelvtudású és összetételű csoportok oktatásához.
A Játssz velünk! című tankönyvet azok használhatják, akik otthon is hallanak magyar szót, magyarul beszélnek a családban, de iskolai tanulmányaikat nem magyarul végzik. 7-8 éves kortól egészen 13-14 éves korig ajánljuk kiadványunkat. A változatos feladattípusokat tartalmazó leckék azért rövidek, hogy egy-egy hétvégi foglalkozás is elegendő legyen a feldolgozásukra. Azt reméljük, megkönnyíthetjük ezzel a hétvégi magyar iskolák önkéntes tanárainak munkáját: ötleteket meríthetnek majd belőle a diákjaiknak készítendő újabb feladatokhoz.
A sorozat most megjelent ötödik kötetében a népszerű Magyar Népmesék című rajzfilmből megismert hősökkel találkozhat az olvasó. A Balassi Intézet célja, hogy a külföldön felnövő magyar származású gyerekek számára nemcsak a magyar történelem és a magyar szokások elsajátítása fontos, hanem az is, hogy megismerjék az igazmondó juhász helytállását vagy a hétfejű sárkány legyőzésének módját. Közös kultúránk szerves része a mesék világa is. A könyv tanári kézikönyvét és a tanórai munkát segítő ötleteket a www.emagyariskola.hu honlapon közzéteszik.

VÁLOGATÁS A KÜLFÖLDI MAGYAR INTÉZETEK AKTUÁLIS PROGRAMJAIBÓL

A Muhu Print 2015 alkotásaiból nyílik kiállítás 2015. augusztus 10-én a Balassi Intézet – Tallinni Magyar Intézet galériájában. A tárlat különböző generációk és nemzetek – magyar, finn, francia és észt - grafikáról vallott tudását foglalja össze. Helen Tago-Mullaste az árammal való maratást mutatta be, Piia Lehti kópiamaratás és újabbféle aquatinta eljárást. Rézlemezen a grafika határai maródtak be, és ezzel egyidejűleg a grafika lehetőségei rajzolódtak ki a jelenlegi művészetvilágban. A kiállítás 2015. szeptember 11-ig tekinthető meg.

INTÉZETEN KÍVÜLI JELENTŐS HÍREK, PROGRAMOK

A Margó Irodalmi Fesztivál, a Könyvesblog szakmai együttműködésével, valamint Fővárosi Önkormányzat, a Balassi Intézet, az Aegon-díj és a Bookline támogatásával idén először adja át a Margó-díjat, ami a legjobb első prózakötetes szerzőnek jár. A Margó-díj magas szakmai presztízzsel bíró elismerés, a kortárs irodalmat és az olvasást népszerűsíti. A díjra minden olyan, magyar nyelvű szerző által jegyzett első prózakötet nevezhető, amely 2014. január 1. és 2015. június 7. között jelent meg és került kereskedelmi forgalomba. Az elismerésnek nem titkoltan irodalom- és olvasásnépszerűsítő szerepe is van, a zsűri kiemelt célja, hogy a díjazott minél nagyobb figyelmet kapjon. A Fővárosi Önkormányzat kiemelten támogatja a Margó-díjat, az Aegon-díj a szakmai partnerünk, a Bookline teszi lehetővé, hogy a nyertes könyv minél több emberhez eljusson, a Balassi Intézet pedig próbafordítást készít a győztes könyvből, amit tervei szerint külföldi könyvfesztiválokon is bemutat.

A Sziget Fesztivál Európa egyik legnagyobb könnyűzenei és kulturális rendezvénye, melyet minden év augusztusában rendeznek meg. 2011-ben és 2015-ben Európa huszonöt legnagyobb fesztiválja közül a Sziget lett az első a Yourope (európai fesztiválszövetség) és a Virtual Festivals Europe által szervezett szavazáson a „nagyfesztiválok” versenyében. A Sziget Fesztivál immár 23 éve várja színes és változatos programkínálattal közönségét és augusztus 10-17 között ismét megnyitja kapuit a Sziget „Fesztiválköztársaság” a magyar főváros szívében. A zenei programok mellett a szokáshoz híven különleges színházi, táncos, cirkuszi, dizájn és képzőművészeti programokkal is készülnek a szervezők, a magyar kultúrával a Hungaricum Village-ben lehet ismerkedni. A fesztiválon a Külgazdasági és Külügyminisztériummal együttműködve a Balassi Intézet is képviselteti magát, bemutatva a hungarológia és a magyar nyelvoktatási tevékenységét, illetve a külföldi magyar intézetek hálózatát.

A negyvennyolc ország 4200 aktív résztvevőjével lezajlott, XIX. Europa Cantat nemzetközi kórusfesztivált Magyarország kormánya 160 millió forinttal támogatta. Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és Dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár köszönetet mondott a fesztivál sikeres megszervezéséért és lebonyolításáért az Európai Kórusszövetségnek, a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetségének (KÓTA), valamint Pécs városának. A nemzetközi és a magyar kórusszövetség vezetői megköszönték a kormány hathatós pénzügyi és erkölcsi támogatását, amely nélkül nem valósulhatott volna meg Európa legsokszínűbb kórusfesztiválja.

A Színházi Kritikusok Céhe harmincötödik alkalommal nyújtja át az előző évad legkiemelkedőbb színházi teljesítményeit elismerő Színikritikusok Díját, a tizenöt kategória mindegyikében a három legjobb szerepel, a díjátadó szeptemberben lesz a Trafó Kortárs Művészetek Házában. A legtöbb jelölést, tizenkettőt a budapesti Katona József Színház szerezte meg több előadásáért, az Örkény István Színház hat, a Nemzeti Színház négy, a szombathelyi Weöres Sándor Színház pedig három jelölést kapott. A határon túli magyar társulatok közül is választottak a kritikusok, két jelölést kapott az Újvidéki Színház a Bánk bán című produkcióért és egyet a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház egyik produkciója. A gyermekelőadások között a tatabányai Jászai Mari Színház és a Kolibri lehet esélyes az elismerésre.

Harminc évvel ezelőtt halt meg az egyetemes és a magyar fotográfia egyik legfontosabb alkotója, André Kertész. 1984-ben 120 eredeti fotóját küldte el, s úgy rendelkezett, hogy halála esetén személyes tárgyaiból, bútoraiból is jusson az átépített szigetbecsei parasztházban létrehozott André Kertész Emlékmúzeumba, ahol az eredeti képek ún. fakszimile másolatai vannak közszemlére téve. A Mai Manó Ház – a Magyar Fotográfusok Háza „André Kertész és Szigetbecse” címmel nyílt kiállítása egyaránt tiszteleg a nagy fotográfus, és az emlékét őrző hagyomány előtt: az örökül hagyott és megmaradt 119 Kertész fotót, továbbá az összegyűjtött filmeket, interjúkat, dokumentumokat, könyveket, aprónyomtatványokat mutatja meg, egy ritkán látott összeállítást tár a közönség elé. A tárlat 2015. október 4-ig látogatható a Mai Manó Házban.

 

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
17
Július
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Nincsenek események