Iratkozzon fel hírlevelünkre

BALASSI INTÉZET HÍRLEVÉL 2015. AUGUSZTUS, 33. HÉT

 • Három év kihagyás után ismét megrendezik a Kárpát-medencei Nyári Egyetemet a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetemen 2015. augusztus 9. és 15. között. 
  A szervezők szerint rendkívül fontos, hogy a nyári egyetem újra jelen van a Kárpát-medence ifjú értelmiségét megszólító rendezvények palettáján, és összefogásra lesz szükség, hogy ez a következő években is így maradjon. A rendezvény idén a Balassi Intézet főigazgatója, Hammerstein Judit fővédnöksége alatt zajlik, akinek képviseletében Szabó Zsolt, koordinációs feladatokért felelős főigazgató-helyettes mondott köszöntőt a megnyitón. A nyári egyetem idei fő témája a demográfia és migráció, melyet két szakosztály vitat meg: a társadalomtudományok és a természettudományok. A program színes, az előadásokon túl egész héten különböző témájú plenáris szemináriumok várják az érdeklődőket. 
  A nyitóünnepségen Lukács Csaba és Marossy Géza, a Határon 1988-89 című dokumentumfilmjét vetítették le a közönségnek. A film a nyolcvanas évek végén lezajló, Románia irányából megindult vándorlás történeteit rögzíti.
 • Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a Balassi Intézet közreműködésével nyílt közoktatási pályázatokat hirdet

Plyzat slide BI- a szórványban folyó oktatás támogatására a 2015/2016-os tanévben. Romániában, Ukrajnában, Szerbiában, Horvátországban és Szlovákiában közoktatási (nem felsőfokú vagy felsőoktatási képzés) szórványterületen dolgozó pedagógusok és tanulók ösztöndíjának biztosításához, utazási, valamint kollégiumi ellátási költségekhez történő hozzájárulás
- az identitás megerősítését szolgáló közoktatási programok támogatására a 2015/2016-os tanévben a tanórán kívüli, az önazonosság-tudat megerősítését, a magyarság szellemi értékeinek megismertetését szolgáló magyar nyelvű közoktatási programok iskolások részére történő támogatására a 2015-/2016-os tanévben

További részletek elérhetőek: http://www.balassiintezet.hu/hu/palyazatok/tanulmanyi-osztondij/

 • A Balassi Intézet - Szófiai Magyar Kulturális Intézetben ad koncertet 2015. augusztus 14-én a Bágyi Balázs New Quartett. Bágyi Balázs a magyar jazz-élet meghatározó, külföldön is rendszeresen koncertező művésze, aki húszas évei óta vezeti saját zenekarait.
     Számos formáció tagjaként szinte minden zenei műfajban alkot, különleges, melodikus dobolási stílusa komplex zenei élményt nyújt. Előző kvartettje 2004-2011-ig létezett, ebben a periódusban szinte minden fesztivált megjárt, a hazai etno-jazz műfaj jelentős képviselője volt.
     Az új felállás zeneiségében árnyaltabban jelenik meg a folk hangzás, sokkal inkább a post bop elemekből építkező akusztikus kortárs jazz dominál. Együttesében a magyar jazz fiatalabb korosztályának jeles képviselői a partnerei, az elsöprő intenzitással játszó szaxofonos, Ávéd János, a klasszikus zenén nevelkedett Junior Príma díjas zongorista, Oláh Dezső és Közép-Európa egyik legnagyszerűbb bőgőse, Oláh Péter. A formáció repertoárja a névadó zenekarvezető szerzeményeire épül.

bbnq gyulai nagy

 • A Focus Rectus Egyesület, a Romániai Képzőművészek Szövetségének Sepsiszentgyörgyi Fiókja, Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala, Kovászna Megye Tanácsa, illetve a Design Terminál kezdeményezésére idén novemberben Sepsiszentgyörgy ad otthont a Dizájn-hét rendezvénysorozatnak.
     A 2015. november 2-a és 8-a között sorra kerülő szakmai fórum többek között olyan programokat kínál, mint kiállítások, kerekasztal-beszélgetések, előadások, workshop, divatbemutató és vásár. Az esemény célja a romániai és magyarországi szakma találkoztatása, de az is fontos törekvés, hogy megismertessék a kortárs dizájnt a helyi nagyközönséggel. Mivel fontosnak tartják a tehetséges romániai pályakezdők felkarolását, pályázatot írtak ki fából készült bútor vagy használati tárgy tervezésére. 
     A pályázatra benevezhet minden egyetemi hallgató, aki romániai, dizájn profillal rendelkező felsőoktatási intézményben tanul, illetve minden dizájn profilú egyetemet nem több, mint öt éve abszolvált pályakezdő. A pályázat kétfordulós: első körben a fából készült bútor vagy használati tárgy elkészítésére irányuló terveket kell beküldeni, amelyeket egy magyarországi és romániai szaktekintélyekből álló zsűri bírál el, kijelölve közülük a megvalósításra alkalmasnak találtakat. 
     A Dizájn-hét szervezői a Prowood Faipari Klaszterrel és a Design Terminállal közösen négy díjat osztanak ki: első (1500 euró), második (1000 euró) és harmadik díjat (500 euró), illetve a Design Terminál kü¬löndíját. Ezenkívül a Dizájn-hét alkalmával minden, a második fordulóba bejutott és kivitelezett pályamunkát kiállítanak Sepsiszentgyörgyön, majd a Balassi Intézet -Bukaresti Magyar Intézetének jóvoltából egy későbbi időpontban Bukarestben is.
     A pályázattal és a Dizájn-héttel kapcsolatos további informá¬ciók a rendezvény Facebook-oldalán, illetve a www.designweek.i2021.ro oldalon érhetők el, ahol letölthető a pályázati felhívás is.

Sepsiszentgyrgy design het

INTÉZETEN KÍVÜLI JELENTŐS HÍREK, PROGRAMOK

 • Free-presszionisták: egy képzőművészeti album címe, amelyet az azonos néven futó kiállítás keretében mutatnak be az alkotók a Pesti Vígadóban 2015. július 27. és augusztus 23. között. Balogh Tibor, Káli-Horváth Kálmán, Borkó Marianna és Kiss Sándor izgalmas, megrendítő találkozásra invitálja a közönsget. A Free-Presszionista Kortárs Művészcsoport gyökerei az 1980-as évek közepéig nyúlnak vissza. Három árva fiú az intézeti falak gyerekektől zsibongó magányában ceruzával és ecsettel a kezében elkezdte megteremteni saját világát. A számukra lehetetlent kívánták valósággá álmodni. A roma származású, a kortárs egyetemes művészeti áramlatokba csatlakozó művészekhez Borkó Marianna is csatlakozott, így ők négyen lettek a művészet felszabadító hatását hirdető Free-presszionisták ikonikus alakjai. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával Franciaország, Anglia és Dánia után itthon is bemutatkozik szakrális, kortárs művészeti anyagával a formáció. A kiállítás a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával valósult meg.
 • A Design Terminál és Jezsuita Roma Szakkollégium közösen indít gyakornoki programot felsőoktatásban tanuló tehetséges roma fiatalok számára, akik 3 és 6 hónap közötti időtartamban ismerkedhetnek meg a dizájn eszközeivel, az általuk megvalósítható problémamegoldásokkal. A közösen jegyzett közlemény szerint a kezdeményezés célja, hogy a roma hallgatók megismerkedjenek a digitális gazdaság, a tervezőszakmák és az urbanisztika szakterületeivel, az e területeken működő sikeres vállalkozásokkal, a kreatív ipar ágazatai által kínált életpályákkal. "Hiszünk benne, hogy a magas hozzáadott értéket előállító ágazatokban, így a kreatív iparban is ott a helyük a tehetséges roma fiataloknak". A Design Terminál vállalkozásfejlesztő tevékenységébe betekintést engedő, ősztől kezdődő gyakornoki program 3-6 hónapos szemeszterekből fog állni, amelyekre alkalmanként 1-2 hallgatót vesznek fel. A szakmai önéletrajzuk és személyes interjúk alapján kiválasztott diákok az ügynökség munkafolyamataiban való tapasztalatszerzés mellett térítésmentesen vehetnek részt a Design Terminál HOLIS nemzetközi nyári egyetemén is, amelynek célja, hogy a fiatalok a dizájn eszközeivel dolgozzanak ki megoldásokat egy-egy fontos társadalmi probléma megoldására.
 • Felújítják a Budai Vigadót. Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, valamint Kelemen László, a Hagyományok Háza főigazgatója bejelentette a Budai Vigadó felújítását. A 2015. augusztus 4-én tartott sajtóbejáráson Balog Zoltán kijelentette, már régóta érett a Hagyományok Házának helyet adó Budai Vigadó felújítása: a rekonstrukcióra 5,5 milliárd forintot különített el a kormány, a munkálatokra két és fél évet szánnak. Kelemen László, a Hagyományok Háza főigazgatója elmondta, hogy intézménye 2001 óta összevontan látja el a Népművészeti Intézet és a Magyar Állami Népi Együttes feladatait és tevékenységeit. Az épület felújításánál cél az eredeti állapotok visszaállítása, figyelembe véve a műemlékvédelmi szempontokat is, a tervek között szerepel még az épület belső udvarának átriummá alakítása, befedése is.
 • Tokaj-Hegyalja és Zemplén legnagyobb kulturális eseménysorozata az augusztus 13-23. között idén 24. alkalommal megrendezésre kerülő Zempléni Fesztivál. Sárospatak, Sátoraljaújhely, Tokaj és sok más zempléni település legszebb műemléki és szabadtéri helyszínein ebben az évben is megtalálja azokat a komolyzenei programokat, táncesteket, jazz koncerteket, kirándulásokat, kiállításokat, családi és gasztronómiai programokat, melyekért érdemes akár a teljes időszakot Zemplénben tölteni. A Zempléni Fesztivál programjának gerincét hagyományosan a komolyzenei koncertek adják. A Nyitókoncerten, augusztus 13-án ezúttal is a Liszt Ferenc Kamarazenekar lép fel a sárospataki Rákóczi-vár udvarán. Estjük szólistája a fiatal, tehetséges szoprán, Pasztircsák Polina, a hat évvel ezelőtti Genfi Nemzetközi Énekverseny győztese, közönségdíjasa és különdíjasa. A Rákóczi-vár ad otthont augusztus 23-án a különleges élményt ígérő Záróhangversenynek: Muszorgszkij Egy kiállítás képei című művét Cakó Ferenc homokanimációival mutatja be a Budafoki Dohnányi Zenekar. Az Operettszínház társulatával kerül színre az idén születésének egy évszádos jubileumát ünneplő legendás operett, a Csárdáskirálynő. A főszerepeket Fischl Mónika és Dolhai Attila énekli, a produkció rendezője Kerényi Miklós Gábor. A Zemplén Néptáncfesztivállal együttműködésben a Latabár Színházban látható majd a Magyar Állami Népi Együttes Megidézett Kárpátalja, Hágókon innen és túl című produkciója. A jazz és a könnyebb műfajok kedvelőinek is számtalan lehetőség nyílik a színvonalas kikapcsolódásra. Sárospatakon, a Makovecz téren László Attilának és a Budapest Jazz Orchestrának, a Szakcsi Kvartettnek, valamint a Balogh Kálmán & Lukács Miklós Cimbalomduónak is tapsolhat a publikum. A fesztivál népszerűsége nem csak a koncertek magas színvonalának, minőségének köszönhető, hanem annak az egyedi hangulatnak, amely a szórakozáson túl a fesztivált jellemzi. Az események és helyszínek változatossága biztosítja, hogy az ideérkező vendégek, köztük a rendszeresen visszatérők és a helyi közönség is megtalálja a számára érdekes programokat. A rendezvénysorozat a helyi önkormányzatok hozzájárulásával, valamint a Nemzeti Kulturális Alap és az Emberi Erőforrások Minisztériuma Miniszterének kiemelt támogatásával valósulhat meg.

 

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
17
Július
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Nincsenek események