Iratkozzon fel hírlevelünkre

BALASSI INTÉZET HÍRLEVÉL - 2016. FEBRUÁR - 5. HÉT

Kálmán Imre legnépszerűbb darabja, A Csárdáskirálynő most ünnepli bemutatásának 100. évfordulóját. 

A centenárium alkalmából a Balassi Intézet négy európai és egy ázsiai városban is bemutatja a méltán híres operett zenei keresztmetszetét, a Budapesti Operettszínház kiváló művészeinek előadásában. 

Az európai helyszínek sorát Brüsszel zárja 2016. február 8-án, ahol Lévai Enikő, Szendy Szilvi, Dolhai Attila és Peller Károly lép színpadra a Balassi Intézet – Brüsszeli Magyar Nagykövetség Kulturális Szolgálatának épületében.

A Csárdáskirálynő hat helyszínből álló turnésorozatának befejező előadása 2016 március végén Delhiben lesz.

A Csárdáskirálynő turnéról folyamatosan frissülő információk elérhetők a Balassi Intézet központi honlapján: a www.balassiintezet.hu címen.

Együttműködő partnerek: Budapesti Operettszínház, Pentaton Koncert- és Művészügynökség.

VÁLOGATÁS A KÜLFÖLDI MAGYAR INTÉZETEK AKTUÁLIS PROGRAMJAIBÓL

Balassi Intézet - STUTTGART

A Balassi Intézet – Stuttgarti Magyar Intézet szervezésében az Oláh Krisztián trio adott koncertet 2016. február 3-án a Jazz Hall Stuttgart hangversenytermében. A 19 éves magyar zongoristatehetség, Oláh Krisztián a harmadik helyen végzett a montreux-i dzsesszfesztivál zongoraversenyének fináléjában, jelenleg a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem dzsesszzongora tanszakán tanul Binder Károly növendékeként. 2011-ben különdíjat nyert a Vukán György által alapított Creative Art tehetségkutató improvizációs versenyen, 2012 nyarán beválogatták a Roots & Routes nemzetközi tehetséggondozó program EUtropia című projektjébe.


Balassi Intézet - LONDON

Winand Gábor és zenésztársai adtak dzsesszkoncertet a londoni Chelsea Clubban 2016. február 3-án. A program a Balassi Intézet - Londoni Magyar Kulturális Központ, a Budapest Jazz Club, a Harmónia Műhely Alapítvány és a londoni 606 Jazz Club együttműködésében valósult meg. Winand Gábor Európa legeredetibb dzsesszénekesei közé tartozik. A Corners of my mind című albuma 2002-ben az egyik legnívósabb dzsesszmagazin, a francia Jazzman Choc de l'année díját nyerte el, melyet az év legkiemelkedőbb lemezeinek ítélnek oda. Jelenleg harmadik szólóalbumán dolgozik.

INTÉZETEN KÍVÜLI JELENTŐS PROGRAMOK


Nagyszabású rendezvénysorozattal tisztelegnek magyar és külföldi muzsikusok a világ legnagyobb zeneszerzői között számon tartott Kurtág György előtt születésnapja alkalmából. A Kurtág 90 fesztivál, 2016. február 14. és 21. között, hatalmas ívet jár be a szerző szóló- és kamaradarabjaitól a kórusműveken át a nagyzenekari kompozíciókig.

A fesztivál a Müpa, a Zeneakadémia és az Editio Musica Budapest együttműködésével, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával a BMC szervezésében valósul meg. A programok közül kiemelkedik a születésnapi nagykoncert a Zeneakadémián 2016. február 19-én, melyen Keller András vezényletével a Concerto Budapest, a Szent Efrém Férfikar, valamint Pierre-Laurent Aimard és Tamara Stefanovich zongoraművészek, Louise Hopkins csellóművész és ifj. Kurtág György, a zeneszerző fia (elektronika, billentyűs hangszerek) lép színpadra.

Magyar sikerrel zárult 2016. január 31-én a 25. Cottbusi Filmfesztivál. A kelet-európai filmek rangos versenyének második legfontosabb díját, a legjobb rendezőt illető trófeát Horváth Lili nyerte el Szerdai gyerek című alkotásáért.

A nemzetközi zsűri indoklásában kifejtette, hogy Horváth Lili „olyan emócióval, tehetséggel és pontossággal vezette végig szereplőit a cselekményen, ami kiemelkedő teljesítmény egy elsőfilmes alkotótól.” A Szerdai gyerek az 50. Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztiválon az East of the West szekció fődíját, illetve a kritikusok Fedeora-díját is elnyerte. A filmet szeptemberben műsorra tűzte a haifai filmfesztivál, Hollandiában a Film by the See című filmfórum, és sikerrel vetítették a luxemburgi CinEast filmfesztiválon és a valladolidi Seminci-n is.

Idén 30. alkalommal rendezték meg a Eurosonic-Norderslaag Fesztivált és Konferenciát Groningenben, melyen a Cseh Tamás Program támogatásával hazai zenekarok - Ocho Macho, a Budapest Bár, az Ivan and the Parazol és a Middlemist Red -, valamint zeneipari szakemberek képviselhették Magyarországot Európa legjelentősebb nemzetközi vásárán. Mind a négy együttes kiemelt jelentőségű helyszíneken játszhatott, így a közeljövőben akár neves európai fesztiválok vendégei is lehetnek.

Ősbemutatókkal, budapesti és kínai vendégszereplésekkel, valamint az elmúlt évtized produkcióit bemutató könyv kiadásával ünnepli fennállásának 55. évfordulóját a Pécsi Balett. A jubileumi év kiemelt programjai között szerepel, hogy novemberben a sanghaji Magyar Kultúra Hetén a magyarországi táncművészetet a Pécsi Balett fogja képviselni Bartók Béla A csodálatos mandarin című művének bemutatásával. Az előadáson a Nemzeti Filharmonikus Zenekar kíséri majd a társulatot Kocsis Zoltán vezetésével.

A tavaly bezárt neves bukaresti Nottara Színház két előadását fogadja be a román fővárosban működő Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézet, ezzel fejezve ki szolidaritását a nehéz helyzetbe került, nagy múltú, bukaresti teátrummal. A színház épületét 2015 novemberében zárták be határozatlan időre statikai problémák miatt. A Nottara Színház nyílt levélben köszönte meg a Balassi Intézet felajánlását.

 

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
22
Július
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Nincsenek események