Iratkozzon fel hírlevelünkre

BALASSI INTÉZET HÍRLEVÉL - 2016. FEBRUÁR - 6. HÉT

 

 

A BALASSI INTÉZET HÍREI

Magyarország lesz a Tajpeji Nemzetközi Könyvvásár díszvendége 2016. február 16. és 21. között. A Balassi Intézetben működő Publishing Hungary Program kiemelt feladata a kortárs és klasszikus magyar irodalom és könyvkultúra nemzetközi népszerűsítése, de fontos célja a széles értelemben vett magyar kultúra bemutatása és az országimázs-építés is.

A díszvendégséggel kapcsolatban rendezett sajtótájékoztatón Íjgyártó István, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kulturális és tudománydiplomáciáért felelős államtitkára kiemelte: Ázsiában figyelemreméltóan növekszik a magyar kultúra iránti érdeklődés, ezt bizonyítja az is, hogy Magyarország idén díszvendégként vehet részt a tajpeji könyvvásáron. A rendezvény Ázsia második és a világ negyedik legnagyobb irodalmi seregszemléje, amelyen tavaly 70 országból 700 kiadó állított ki – hangsúlyozta.


Hammerstein Judit, a Balassi Intézet főigazgatója hozzátette, Magyarország 2014 óta vesz részt a tajpeji könyvvásáron, ahol a tavalyi 560 ezer látogatót 1500 program várta. A magyar stand 414 négyzetméteren fogadja a látogatókat; a dizájn Magyarország és Budapest nevezetességein túl az 1956-os forradalom évfordulójára is felhívja a figyelmet.

A rendezvényen tíz magyar kiadó mutatkozik be, és ismerheti meg mélyebben a kortárs ázsiai irodalmat, de a részvétel segít abban is, hogy a magyar irodalom minél több fordítással lehessen jelen az ázsiai piacon. A díszvendégség programjának fontos eleme a gyermekkönyvek és gyermekkönyv-illusztrátorok hangsúlyos bemutatása; közülük személyesen hárman, alkotásaikkal pedig további két alkotó képviseli Magyarországot.

A kortárs írók közül Gárdos Péter - a nemrég Tajvanon is megjelent - Hajnali láz, míg Dragomán György Máglya című kötetét mutatja be a látogatóknak, akiket Mautner Zsófia a magyar gasztronómiába vezet be a könyvvásárra a Tajvanon is kiadott, Budapest Bites! című könyvén keresztül.

A 270 éve született és 230 éve meghalt magyar utazó, az 1771-ben Tajvanon is megfordult Benyovszky Móric alakjáról Hóvári János történész, az 1956-os forradalomról pedig Prőhle Gergely helyettes államtitkár tart előadást, de a tajvaniak történelmi érdeklődését az is mutatja, hogy A láthatatlan ember után a könyvvásárra az Egri csillagokat is kiadták Gárdonyi Gézától - számolt be Hammerstein Judit.

VÁLOGATÁS A KÜLFÖLDI MAGYAR INTÉZETEK AKTUÁLIS PROGRAMJAIBÓL

A Balassi Intézet – Brüsszeli Magyar Nagykövetség Kulturális Szolgálatának koncerttermében léptek fel a Budapesti Opererettszínház szólistái – Lévai Enikő, Dolhai Attila, Szendy Szilvi, Peller Károly - 2016. február 8-án. A Csárdáskirálynő legnépszerűbb dalai című kamaraturné ötödik, és egyben utolsó európai állomásán ismét zsúfolásig megtelt a nézőtér, a darab végén pedig háromszor kért ráadást a közönség.

A rendezvényt Nagy Zoltán, Magyarország rendkívüli és meghatalmazott nagykövete nyitotta meg, aki köszöntő beszédében bemutatta a magyar operett és ezen belül is Kálmán Imre A Csárdáskirálynő című darabjának történelmi előzményeit, zenetörténeti sikereit. A darab töretlen népszerűsége többek között a könnyed, fülbemászó, ugyanakkor az opera műfajára jellemző igényességgel megírt melódiáknak, a magyar nyelv zeneiségének és a humorral átszőtt történetnek is köszönhető.

A nagykövet köszöntő szavai után Michel De Grave zenetudós francia nyelven tartott rövid bevezetőt az operett műfajáról, kiemelve a Csárdáskirálynő bemutatását követő 100 év főbb állomásait, és a legendás zeneszerző, Kálmán Imre munkásságát is ismertette a közönséggel. Az előadás előtt a színpad mögötti kivetítőn a száz évvel ezelőtti és mai Budapestet bemutató hangulatos fotók és a Csárdáskirálynő különböző előadásain készült felvételek váltották egymást.

A hatvanperces műsorban zongorakísérettel csendültek fel a már jól ismert, népszerű dallamok. Igazi kuriózum, hogy az intézet színpadának hátsó részét képező régi brüsszeli városfal patinás hangulatot varázsolt a remeklő művészek köré. A hálás közönség minden egyes dalt hatalmas tapssal jutalmazott, az előadás végén pedig háromszor követeltek ráadást az előadó művészektől.

A Csárdáskirálynő zenei keresztmetszetét bemutató kamaraturné következő, és egyben bejező állomása Delhi, ahol 2016. március 25-én láthatják a darabot.

A programot az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság, a Pentaton Koncert és Művészügynökség Kft., valamint a Budapesti Operettszínház támogatta.

Balassi Intézet - Bukarest

A Balassi Intézet - Bukaresti Magyar Intézet és a Petőfi Irodalmi Múzeum együttműködésében …mit tesz a fény… címmel nyílt kiállítás Nádas Péter fényképeiből az intézet galériájában, 2016. február 9-én.

Az elsősorban szépíróként ismert, pályáját azonban fényképészként kezdő Nádas Péter fotóit már a legelső évektől kezdve meghatározza az a „semleges figyelem”, amelyre az író maga is utal Világló részletek című esszéjében: „Ha a figyelem semleges, ha éppen semmit nem akarunk, még csak nézni sem, akkor önkéntelenül, ösztönösen követjük a fény és az árnyék útjait.”


A tárlaton 47 fotógráfia hét témakörbe rendezve követi végig „a fény és az árnyék útjait” – a hatvanas évek elején készített képes tudósítások felvételeitől az ezredforduló tájékán keletkezett minimalista alkotásokig.

A megnyitó ünnepségen irodalmi performansz keretében Nádas Péter Temetés című műve alapján készült színdarabot láthatta a közönség Corina Grigoras és Sabrina Iaschevici román színművészek közreműködésével, Kovács Zsuzsánna rendezésében. A kiállítás 2016. február 26-ig látható az intézet galériájában.

Balassi Intézet - Helsinki

Balassi Intézet – Magyar Kulturális és Tudományos Központ szervezésében 2016. feburár 11-én folytatódik Süle László jazzkoncert-sorozata. Ez alkalommal a zongoraművész partnere Heikki Tuhkanen (pozan) lesz.

Süle László zongoraművész a Metropolia Szakfőiskolán zongorát, zenetörténetet, didaktikát és zeneszerzést tanít. Számos lemeze jelent meg saját és más szerzők műveivel, több jazz-formációban és klasszikus kamaraegyüttesben játszott. Heikki Tuhkanen az egyik legtehetségesebb és legsokoldalúbb finn jazz-pozanos. 2005-ben végezte el a konzervatóriumot, ugyanebben az évben a Sibelius Akadémia jazz tanszakán tanult tovább, ahol 2012-ben diplomázott. Finnországon kívül is sok helyen fellépett már (többek között a Karib-szigeteken, Közép-Európában, Oroszországban, Svédországban). Zenei stílusa az évek során egyre sokoldalúbbá fejlődött: jazz-, funk- és reggae-hatások egyaránt ötvöződnek benne. A közelmúltban a következő együttesekkel és művészekkel dolgozott: UMO Jazz Orchestra, Ricky-Tick Big Band, Espoo Big Band, Jimi Tenor, Jukka Poika, Raappana, Vantaan Viihdeorkesteri.

Balassim Intézet - Szófia

Az 1940 és 1980 között Bulgáriában bemutatott magyar filmek plakátjaiból nyílt kiállítás a Balassi Intézet – Szófiai Magyar Intézet galériájában 2016. február 11-én. A tárlat a Sumeni

Regionális Történeti Múzeum gazdag plakátgyűjteményének egy részét tartalmazza, amely egy sumeni polgár, Rosztiszlav Bakalov a filmművészet iránti szeretetének gyümölcse, akit nem véletlenül neveznek a hetedik művészet rabjának. Az egész gyűjtemény 2300 plakátból áll, melyből a magyar filmművészethez kapcsolódó 60 alkotást láthatják a látogatók.

A kiállítást Daniel Rumenov, a Sumeni Regionális Történeti Múzeum igazgatója nyitotta meg.

INTÉZETEN KÍVÜLI JELENTŐS PROGRAMOK

A londoni National Gallery és az amszterdami Rijksmuseum Rembdrandt kiállítása 2016 tavaszától Budapesten az Uránia Nemzeti Filmszínházban látható egy virtuális tárlatvezetés keretein belül a mozivásznon, 90 percben angol nyelven, magyar felirattal.

Az összeállítás a mester utolsó éveinek csúcspontjaira fókuszál. Ebben az időszakban alkotott mesterművek minden egyes darabja oly kifejező és őszinte, hogy segítségükkel a művész és az ember arcképét is megrajzolhatjuk. A film a kiállítás minden kulcsfontosságú darabját vezető kurátorok és művészettörténészek bevonásával mutatja be. Sokak számára Rembrandt a legnagyobb valaha élt művész, a film azonban igyekszik feltárni a legenda mögött rejtőző embert is.

Gazdag programmal várja a közönséget 2016. február 24. és március 3. között a Budapest Táncfesztivál: két nemzetközi előadás mellett két budapesti bemutató, két kamaradarab, két koprodukciós bemutató és tánc/színházi nevelési előadás is szerepel a programban.

A rendezvénynek a Müpa és a MOM Kulturális Központ színházterme és kupolája ad otthont, a tánc/színházi nevelési program helyszíne a pedig a Bethlen Téri Színház lesz. A fesztivált a Les Ballets Trockadero de Monte Carlo nyitja meg, a produkció 2016. február 24-én és 25-én látható. Angelin Preljocaj társulata, a Ballet Preljocaj is Budapestre érkezik: a Spectral Evidence és a La Stravaganza című műveket láthatja 2106. március 2-án és 3-án a közönség. Mindkét külföldi produkciónak a Műpa ad otthont. A magyar produkciók között láthatjuk a Szegedi Kortárs Balett új koreográfiáját, Subjects címmel, és a Pécsi Balett bemutatóját, Bozsik Yvette koreográfiáját, A hattyúk tavát is.

Harmadik alkalommal rendezik meg 2016. június 8. és 11. között a Finnugor Filmfesztivált (FUFF), melynek programja a elsősorban a rövidfilmekre koncentrál. A rendezvénynek ezúttal is a dél-észtországi Tsiistre ad otthont.

A filmek nevezési ideje már elkezdődött, és önkéntesek, valamint forgatókönyvírók jelentkezését is várják. A FUFF egyik legfontosabb célja, hogy ne csak bemutassa a finnugor rendezők által készített alkotásokat, hanem segítse is őket terveik megvalósításában. Éppen ezért idén is – immáron hagyományos jelleggel – forgatókönyvíró-workshopot is rendeznek, amelyet két ismert rendező fog tartani, akik segítik a résztvevőket saját szinopszisuk forgatókönyvvé fejlesztésében.

A Berlinale rövidfilmes versenyprogramjában debütál Bucsi Réka LOVE című animációs filmje.

A 2016. február 11. és 21. között megrendezésre kerülő Berlini Nemzetközi Filmfesztivál nem ismeretlen terep a fiatal animációs rendező számára, hiszen első alkotása, a világszerte óriási sikert aratott Symphony no. 42 világpremierje is a berlini seregszemlén volt. A francia koprodukcióban készült LOVE címének megfelelően a szerelemről mesél, és dolgozza azt fel szürreális hangulatú, haiku-jellegű jelenetekkel. A történet egy távoli bolygón játszódik.

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
17
Augusztus
H K Sz Cs P Szo V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Montmartre | Vigne du Clos, Rue des Saules 75018 Paris
2019. okt. 12. - okt. 12.
Montmartre-i szüreti ünnepség