Iratkozzon fel hírlevelünkre

BALASSI INTÉZET HÍRLEVÉL - 2016. JÚNIUS - 22. HÉT

BUDAPEST

A Balassi Intézet pályázatot hirdet lektori állások betöltésére a 2016/2017-es tanévtől. A meghirdetett oktatóhelyek:

1. Kairó (Egyiptom), Ain Shams Egyetem, lektori állás várhatóan négy évre
2. Moszkva (Oroszország), Moszkvai Állami Lomonoszov Egyetem, lektori állás várhatóan három évre
3. Sanghaj (Kínai Népköztársaság), Sanghaj Nemzetközi Tanulmányok Egyeteme (SISU), lektori állás várhatóan négy évre
4. Ivano-Frankivszk (Ukrajna), Vaszil Sztefanik Kárpát-melléki Nemzeti Egyetem, lektori állás várhatóan négy évre

A pályázati kiírás, jelentkezés: 
http://www.balassiintezet.hu/hu/palyazatok/allaspalyazatok/1661-palyazati-felhivas-lektori-allasok-betoltesere-a-2016-2017-es-tanevtol/

BERLIN

2016. június 2. és 5. között rendezik meg Berlin legjelentősebb designvásárát és kiállítását, a DMY International Design Festivalt. Az egykori erőműből átalakított rendezvényközpontban, a Kraftwerk Berlinben, idén 14. alkalommal megrendezésre kerülő fesztiválon a magyar kreatív ipart Kodolányi Gábor és Halász Katalin, azaz a Codolagni képviseli, a Balassi Intézet - Collegium Hungaricum Berlin és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával.

A Codolagni a magyar kreatívipar sajátos, színes szereplője, mely 2009-es alapítása óta széleskörű ismertségre tett szert a minőségi design iránt érdeklődők között. Kodolányi Gábor és Halász Katalin győri bázisú cége kisszériás, magas kvalitású bútorok, lámpák és kiegészítők tervezésével és gyártásával foglalkozik. Az elmúlt évek alatt termékeik többek között a The Sunday Times, a Financial Times Weekend, az ELLE Decoration UK és az Interni lapjain mutatkozhattak be.

A Codolagni berlini jelenlétét, a Collegium Hungaricum Berlin segíti, a Nemzeti Kulturális Alap által a magyar innováció és kreatív ipar külföldi bemutatkozására biztosított támogatásból.
201606 DMY CODOLAGNI Nilson collection Mood web
BRÜSSZEL

Immáron 21. alkalommal Brüsszel Brussels Jazz Marathon formájában három napig a jazz műfaj rajongóit kényeztette.

250 koncert került megrendezésre és 700 zenész lépett fel azon a maratoni rendezvényen, ahol a hallgatóság örömére városszerte ingyenes koncertekkel várták az érdeklődőket.

A rendezvénysorozat főbb helyszínei a Grand-Place, a Sablon, a St-Catherine és a Luxembourg tér, valamint a Flagey emblematikus koncerttermei voltak.

Az Európai Unió Kulturális Intézeteit tömörítő EUNIC által létrehozott zenei formáció a Européen Jazz Unit 2016, a Jazz Marathon nyitó koncertjét adta a Grand Place-on. A EUNIC-on belül aktív szerepet betöltő Brüsszeli Balassi Intézet a magyar jazz zenei élet aktív és ismert figuráját, Bacsó Kristóf tenorszaxofonost delegálta.

Az „European Jazz Unit” nevű ideiglenes formáció 2014-es sikerei után, az EUNIC Brussels úgy határozott, hogy újabb zenei együttműködést szervez az európai országok között.

A projekt zenei vezetésével Robert Landfermann, német nagybőgő művészt bízta meg, aki kifejezetten a Brussels Jazz Marathon apropóján a kortárs európai jazz világ hét egyedi hangját válogatta össze, hét ország – Ausztria, Baszkföld, Belgium, Észtország, Lengyelország, Magyarország, Németország, - legjobb zenészeiből alkotva meg a 2016-os formációt.

Robert Landfermann (nagybőgő, művészeti igazgató, DE) - Frederik Leroux (gitár, DE) – Piotr Damasiewicz (trombita, PL) – Elias Stemeseder (zongora, AU) - Bacsó Kristóf (szaxofon, klarinét, HU) – Borja Barrueta (dobok, ES) - Mari Faust (szaxofon, klarinét, EE) közreműködésével nagyszerű zenei összetételű és egyedi hangzású felállás született.

A hét különböző nemzetiségű zenész első fellépése a Grand-Place-on felállított színpadon és a teret zsúfolásig megtöltő közönség előtt zajlott. Ezt követte, sokkal intimebb környezetben, a szombati két teltházas koncert, a Flagey 1-es stúdiójában. A zenészek, akik ezelőtt még sosem játszottak együtt a két utóbbi koncerten komoly sikereket tudhattak magukénak.

Bacsó Kristóf 1976-ban született Budapesten. Szaxofontanulmányait Lakatos "Ablakos" Dezső és Borbély Mihály irányítása mellett kezdte 1989-ben. Miután a Liszt Ferenc Zeneakadémia Jazz Tanszékén diplomázott, a Conservatoire de Paris-ban és a bostoni Berklee College of Music-on folytatta tanulmányait; tanárai többek között Francois Jeanneau, Joe Lovano, George Garzone, Hal Crook és Bill Pierce voltak.

A legkülönbözőbb stílusú formációkkal játszott, a mainstream jazz-től kezdve az etno zenén át, a kortárs zenével bezárólag; többek között Dave Liebmannal, Eddy Hendersonnal, John Patituccival, Nico Morellivel, Giovanni Mirabassival és és Chris Potterrel. Olyan neves klubokban és fesztiválokon lépett fel, mint Duc de Lombard, New Morning, Sunset, Sunside (Párizs), Porgy and Bess (Bécs), Pizza Express (London), Pescara Jazz Festival (2004), Dresden Jazz Festival (2005), Barcelona Jazz Festival (2006). 

Az EUNIC Brussels projekt szervezői: Etxepare Euskal Instituta, Goethe Intézet – Brüsszel, Balassi Intézet – Magyar Nagykövetség Kulturális Szolgálata, Lengyel Intézet – Lengyel Nagykövetség Brüsszeli Kulturális Szolgálata, Österreichisches Kulturforum Brüssel, Észtország Állandó Képviselete az EU-ban.

PÁRIZS

2016. június 3. és július 16. között látható az Emeric Feher és barátai című kiállítás a Balassi Intézet – Párizsi Magyar Intézetben.

Emeric Feher fotográfus, az illusztrációfotózás kiemelkedő alakja. 1904-ben született Magyarországon, de 1926-ban a szerb elnyomás elől

Franciaországba emigrált. Gyárban dolgozott, majd felvették az AMG Stúdióhoz, hogy csatlakozzon az Alliance ügynökséghez, később feleségével Elizabeth-tel önálló stúdiót alapított.

A három fotográfus, Stephen Deutch, Ervin Marton és André Steiner jó barátságot ápolt a szintén Párizsba emigrált Emeric Feherrel. A kiállítás a művész munkái mellett három barátja fotóit is bemutatja, melyeket a párizsi közönség egyelőre csak kevés alkalommal láthatott.

A most kiállított fényképek Emeric Feher lányának, Yvonnak az archívumából, a Centre des Monuments Nationaux és a Magyar Fotográfiai Múzeum gyűjteményeiből, illetve amerikai magángalériákból származnak. A tárlat kurátorai: Baranyai Judit és Françoise Paviot.

SZÓFIA

A szófiai Művészeti Szalon keretében Magyar Kulturális Napokat tartanak a bolgár fővárosban 2016. június 2. és 3. között. A rendezvényen ezúttal Kecskemét városa mutatkozik be.

Az esemény a Balassi Intézet – Szófiai Magyar Intézet, Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Bolgár Nemzetiségi Önkormányzat, valamint a szófiai Nemzeti Kultúrpalota együttműködésében valósul meg, a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával. 

A megalakulásának 40. évfordulóját idén ünneplő Kecskemét Táncegyüttes, mely számos szakmai és társadalmi kitüntetés birtokosa, itthon és külföldön is egyaránt nagy sikernek örvend. A Magyar Kulturális Napok keretében az együttes kamaracsoportja néptánc-bemutatót tart a

Balassi Intézet - Szófiai Magyar Intézetben 2016. június 2-án. Az előadás után táncházat rendeznek a magyar folklór bolgár szerelmeseinek.

2016. június 3-án a szófiai Nemzeti Kultúrpalotában nyílik a szíriai származású magyar fotóművész, Bahget Iszkander Egy marék világ című kiállítása. Az ünnepélyes megnyitón köszöntőt mond Miroszlav Borsos, a Nemzeti Kultúrpalota megbízott igazgatója. A tárlatot Todor Csobanov, Szófia Önkormányzatának kultúráért felelős alpolgármestere nyitja meg.

A művész munkásságát Doncsev Toso, író, a budapesti Bolgár Kulturális Fórum tiszteletbeli elnöke mutatja be. A megnyitón közreműködik a Kecskemét Táncegyüttes.

Bahget Iszkander 1943-ban született El-Barazinban, Szíriában. 1967 óta él Magyarországon.

Szakmáját tekintve mérnök, de hivatásának a fényképészetet tekinti. 1968 óta foglalkozik fotózással, megannyi csoportos és egyéni kiállítás keretében mutatkozott már be. Több mint 250 alkalommal rendezett önálló tárlatot alkotásaiból.
Plakat Iskander
Főként fekete-fehér szociofotói, portréi, a sivatagi világgal kapcsolatos tájképei, a magyar irodalom és a képzőművészet több jeles képviselőjéről készült fotográfiái ismertek. Erősen foglalkoztatja az emberi filozófia, érzékenyen érintik az emberi sorsok.

VARSÓ

2016. május 29-én kezdte el lengyelországi turnéját a Vágtázó Csodaszarvas. A nyitókoncert óriási sikert aratott a közönség soraiban. A magyarországi performansz műfaj egyik legmeghatározóbb képviselője négy különböző helyszínen mutatkozhat be a Lengyelországi Magyar Kulturális Évad keretében.

Mindezidáig sem a Vágtázó Csodaszarvas, sem pedig az elődzenekarnak tekinthető Vágtázó Halottkémek nem lépett fel Lengyelországban. A koncertsorozat a magyar kultúra olyan elemét mutatja meg, amelyet eddig a lengyel közönség alig vagy egyáltalán nem ismerhetett.
VCSCS2016
A turné során az együttes eljut a Lublinba is, ami a világzene egyik legfontosabb központja Lengyelországban. A Vágtázó Csodaszarvas a Kontinensek elnevezésű fesztivál legfontosabb napján kap bemutatkozási lehetőséget. A rendezvény középpontjában a távoli kultúrák és az utazás áll. A vendégszereplés során a három koncert mellett az együttes közös felvételt tervez a Warsaw Village Banddel.

A koncertsorozat állomásai:

1. 2016. május 29. Varsó, Bródno „Európa Gyökerei” Fesztivál

2. 2016. május 30. Varsó
3. 2016. június 02. Opoczno, Miejski Dom Kultury
4. 2016. június 03. Lublin, Centrum Spotkania Kultur – Kontinenty Fesztivál


Autonómia-gyakorlatok címmel nyílik kiállítás Kaszás Tamás és Lóránt Anikó munkáiból 2016. június 3-án Więckowskiegóban, a Balassi Intézet – Varsói Magyar Kulturális Intézet szervezésében. A tálat a Lengyelországi Magyar Kulturális Évad keretében valósul meg.


Az Autonómia-gyakorlatok című kiállítás egy olyan képzelt jövőbeli kollektív életformát mutat be, amely a Földet sújtó és a jelenlegi civilizáció pusztulását előidéző ökológiai és gazdasági összeomlás után alakult ki.

A kiállítás, mely kifejezetten a Muzeum Sztuki Łódź részére készült, két részből áll. Az egyik A jövő régészete, míg a másik az Auto-antropológia címet viseli. Egyes műalkotások régészeti leletekként, a (leendő) közösség spekulatív nyomaiként jelennek meg, melyeknek sikerült túlélni a modern civilizáció megsemmisülését. A tárlat magában foglalja Kaszás Tamás és Lóránt Anikó 21. század elejétől készült műveit.

ZÁGRÁB

A horvátországi Zrínyi-rendezvénysorozat keretében nyílt meg Kőnig Frigyes Várak és erődítmények Horvátországban a 16-18. században című kiállítása 2016. május 29-én a csáktornyai Zrínyi várban.

A Zrínyi Emlékév magyar céljai és elképzelései szempontjából különösen fontos, hogy a szigeti hős egykori lakóhelyén magyar szervezésű Zrínyi-program valósulhatott meg.


A rendezvény előtt Hóvári János, a magyar Zrínyi Emlékbizottság elnöke ünnepélyesen átadta az Emlékbizottság zászlaját Alojsije Sobočanec úrnak, a csáktornyai Zrínyi Gárda elnökének. A kiállítás megnyitóján Hóvári János elnök, Stjepan Kovač csáktornyai polgármester, Kőnig Frigyes festőművész, valamint Magyar József nagykövet mondott köszöntő beszédet.


A kiállítás ünnepélyes megnyitóját követően ugyancsak a Balassi Intézet – Zágrábi Magyar Intézet és Magyarország Zágrábi Nagykövetségének szervezésében a budapesti Musica Profana együttes adott ízelítőt a szigeti hős korából, a 16. századból származó dalokból és zeneművekből.

 

 

Elolvasom a teljes hírlevelet!

 

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
16
Július
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Nincsenek események