Iratkozzon fel hírlevelünkre

BALASSI INTÉZET HÍRLEVÉL - 2016. AUGUSZTUS - 33. HÉT

 

 

VÁLOGATÁS A BALASSI INTÉZET PROGRAMJAIBÓL

BUDAPEST

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (1027 Budapest, Bem rakpart 47.) a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény 45. § (1) bekezdése alapján pályázatot hirdet az alábbi állomáshelyeken és pozíciókban:
- Magyarország Ammani Nagykövetsége oktatási és kulturális szakfeladatokat ellátó diplomata munkakör betöltésére,

- Magyarország Bakui Nagykövetsége oktatási és kulturális szakfeladatokat ellátó diplomata munkakör betöltésére,

- Magyarország Kijevi Nagykövetsége oktatási és kulturális szakfeladatokat ellátó diplomata munkakör betöltésére,

- Magyarország Madridi Nagykövetsége oktatási és kulturális szakfeladatokat ellátó diplomata munkakör betöltésére,

- Magyarország Tel-avivi Nagykövetsége oktatási és kulturális szakfeladatokat ellátó diplomata munkakör betöltésére,

- Magyarország Tokiói Nagykövetsége oktatási és kulturális szakfeladatokat ellátó diplomata munkakör betöltésére,

- Magyarország São Pauloi Főkonzulátusa oktatási és kulturális szakfeladatokat ellátó diplomata munkakör betöltésére.


A részletes pályázati kiírások megtekinthetők az alábbi linken:
http://www.balassiintezet.hu/hu/palyazatok/allaspalyazatok/1730-palyazati-felhivas-oktatasi-es-kulturalis-szakfeladatokat-ellato-diplomata-munkakor-betoltesere/

 

A Balassi Intézet Vendégoktatói Hálózata pályázatot hirdet a 2016/2017-es tanévtől
az alábbi állomáshelyeken és pozíciókban:

- Moszkva (Oroszország), Moszkvai Állami Lomonoszov Egyetem, lektori állás betöltésére

- Bălți (Moldova), Alecu Russo Állami Egyetem, lektori állás betöltésére

A részletes pályázati kiírások megtekinthetők az alábbi linken: http://www.balassiintezet.hu/hu/palyazatok/allaspalyazatok/1727-palyazati-felhivas-moszkvai-es-b-l-i-i-lektori-allasok-betoltesere-a-2016-2017-es-tanevtol/

PEKING

Magyarország a közép-kelet-európiai országokkal közösen kapott meghívást a Pekingi Könyvvásárra. Az esemény a tavalyi évben 260 000 látogatót vonzott a világ 82 országából.

A Balassi Intézet Publishing Hungary programja révén Magyarország első alkalommal szerepel Kínában könyvvásáron. A pekingi bemutatkozás elsődleges célja, hogy a szakmai és a nagyközönség körében egyaránt erősítse a magyar irodalom ismertségét, megmutassa a magyar könyvpiacon fellelhető kínai szerzőket és felkeltse az érdeklődést a kortársak és a klasszikusok iránt. A közép-kelet-európai (KKE) országok külön csarnokban mutatkozhatnak be a pekingi vásáron. Hazánk 200 nm-es standon fogadja majd a látogatókat. A stand a játék, játékosság és kreativitás hívószavak köré épül, fókuszban a gyerekkönyvkiadással. Szomorú aktualitásként jelenik meg két világhírű, 2016-ban elveszített írónk, a Nobel-díjas Kertész Imre és Esterházy Péter tiszteletére állított emlékfal.

A magyar stand három, kínai nyelven frissen kiadott szépirodalmi alkotással és gyermekkönyvvel jelentkezik: dr. Máriás Lomtalanítás, Szőcs Géza Versek című művével Yu Zemin fordításában, valamint Szegedi Katalin Lenka és Palkó című könyveivel. Lackfi János Milyenek a magyarok? és Forgách András Élő kötet nem marad című művét is megismerheti a kínai közönség.

In Memoriam Esterházy Péter (1950–2016) és Kertész Imre (1929–2016) címmel a két szerző kínai ismertségéről és világirodalmi szerepéről szóló beszélgetésen vehetnek részt az érdeklődők. A magyar könyvkiadást és a magyar irodalom külföldi eladhatóságát a Libri Kiadó igazgatója, Sárközy Bence ismerteti. Rumini és a többiek címmel Berg Judit tart képes prezentációt, míg Boldizsár Ildikó író és meseterapeuta a magyar gyerekirodalomról ad körképet. A magyar standon bemutatjuk a BOOKR-t, a Móra Kiadó digitális mesetablettjét is.

A rendezvény kísérőprogramjaként a Fricska együttes táncosai szórakoztatják a közönséget, a Magyar Kézműves Borászok Szövetsége jóvoltából borkóstoló várja a résztvevőket. A Magyarországon megjelent kínai szerzők műveiből álló könyvkiállítás szintén megtekinthető a vásár helyszínén. Több izgalmas programot is rendezünk a gyerekeknek: Dániel András illusztrátor workshopját és a Pekingi Magyar Kulturális Intézet Kodály Pontjának Kodály-módszert bemutató foglalkozását. A látogatók számos kínai felirattal ellátott magyar filmet tekinthetnek meg, többek között a Magyar Népmeséket (1977-2011), A légy (1980), illetve a Liza, a rókatündér (2014) című alkotásokat.

peking kv web

HELSINKI

A galleria U-ban kerül megrendezésre 2016. augusztus 16. és szeptember 16. között Kelle Antal Personal Abstractions című kiállítása a Balassi Intézet – Magyar Kulturális és Tudományos Központ, Helsinki jóvoltából. A bemutatott alkotások nem egyszerűen szokatlanok, hanem más-más nézőpontból megfigyelve másképp értelmezendők. A művész aktuális társadalmi kérdésekre, valamint ezek elvont formai, filozófiai absztrakcióira egyszerre reagál szobrokkal, képekkel és animációkkal.

Kelle Antal egyéni művészi világára jellemző az úgynevezett STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics) területeket a művészettel integráló megközelítés. A Ferenczy Noémi-díjas művész, az elmúlt években a Magyar Nemzeti Galériában és a Budapesti Szépművészeti Múzeumban történő egyéni bemutatkozásai mellett a dessaui Bauhausban, a Velencei Biennálé Magyar Pavilonjában és a párizsi UNESCO Palota Magyar Hetén is képviselte Magyarországot. 2015-ben az I. Országos Kisplasztikai Quadriennále fődíjasa lett.

Kelle Antal kiállítása a Bridges Finland hivatalos helsinki kísérőprogramja és a nemzetközi Helsinki Design Week része.

helix 1web

BUKAREST
Több mint tízéves fennállása óta a Four Bones harsonakvartett megfordult a világ számos országában. A zenekar tagjai: Magyar Péter, Gáspár Olivér, Angyal János és Gyetvai Péter Európa-szerte adnak teltházas koncerteket, kimagasló eseményeken képviselik Magyarországot, de Ázsiába is visszatérő vendégek. 2016. augusztus 21. és 27. között a Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézet jóvoltából indulnak romániai turnéra.

2011-ben megjelent Crossroads című nagylemezük kiválóan tükrözi az együttes zenei repertoárjának sokrétűségét és változatosságát: kortárs zeneszerzők kifejezetten az együttes számára komponált művei elkalauzolják a hallgatóságot a tangó, a jazz, a folk és a komolyzene gyakran egymást keresztező világába. Az elmúlt évtizedben számos kiváló művésszel, énekessel dolgoztak együtt belföldi és külföldi turnék során egyaránt, többek között Palya Beával, Szirtes Edina Mókussal és Gereben Zitával, valamint Szabó Balázzsal (Szabó Balázs Bandája).

Az együttes 2014-ben indította útjára vadonatúj, izgalmas, műfaji határokat feszegető projektjét. A „klasszikus" Four Bones hangzást a modern elektronikus és ütőhangszerek garmadája adja, amelyeket Kovács Tamás „Tobzi” szólaltat meg a klasszikus zenészek fegyelmezettségével. Számos színházi és pop-produkcióban szerepel, az ország egyik legkeresettebb session ütőhangszerese. A turné során hallható produkciót saját kompozíciók, Nagy János kiváló jazz zongorista és zeneszerző által szerzett művek és balkáni dallamok teszik változatossá.

További információ a turnéról: http://www.balassiintezet.hu/hu/esemenyek/1721-romaniai-turnen-a-four-bones-quartet/

4bq web

Az Eric Voegelin Kulturális Egyesület három bukovinai városban szervezi meg augusztus 15. és 25. között a Bukovinai Történelmi Filmek Fesztiválját. A Szucsáva (Suceava), Moldovahosszúmező (Câmpulung Moldovenesc) és Dorna Vátra (Vatra Dornei) helyszíneken rendezett filmes rendezvény a térség kulturális életét szeretné felpezsdíteni. A vetítések mellett koncertek, konferenciák és a filmekhez kapcsolódó alkotóműhelyek várják az érdeklődőket.


A Balassi Intézet - Bukaresti Magyar Intézet közreműködésével a következő magyar filmek szerepelnek a fesztivál programjában:


A tolonc
1914, 65 perc, román felirattal
rendező: Kertész Mihály (Michael Curtiz)

Szabadság, szerelem
2006, 114 perc, román felirattal
rendező: Goda Krisztina

A berni követ
2014, 76 perc, angol felirattal
rendező: Szász Attila

Saul fia
2015, 107 perc, román felirattal
rendező: Nemes Jeles László

További információ: www.ericvoegelin.ro

 

INTÉZETEN KÍVÜLI PROGRAMOK, ESMÉNYEK


Harmincadik alkalommal költöznek a népművészet mesterei a Budai Várba, hogy különleges tudásukkal ismét elvarázsolják a látogatókat. Idén 4 napra nyitja ki kapuit a Mesterségek Ünnepe 2016. augusztus 18. és 21. között. Közel száz helyszínen játék, két színpadon pedig hatvan óra zene és tánc várja több száz fellépő művész előadásában az érdeklődőket. Tizenegy vendég ország képviselteti magát a nagyszabású rendezvényen, mellettük nyolcszáz hazai kézműves mester portékáiból válogathatnak a vásárlók.


Augusztus 19. és szeptember 4. között három hétvégén át Joseph Haydn és életműve előtt tiszteleg egykori otthona és darabjainak bemutatóhelyszíne – ahol 30 évig élt és alkotott - a fertődi Esterházy-kastély. A korhű hangszeres Haydn-fesztivál színes programjaival és világhírű meghívottaival állít méltó emléket a bécsi klasszikus zene nagy mesterének. Megannyi izgalmas koncertre számíthatunk, többek közt a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar a 104. D-dúr, London szimfónia és a Harmoniemesse előadásával, Vashegyi György karmester vezényletével. Haydn Teremtés című művét augusztus 26-án egy korabeli vonóskvintett átiratban az osztrák Pandolfis Consort és a Kossuth-díjas Mécs Károly színművész adják elő. Szeptember első hétvégéjén a Mesteri felfedezés című hangversenyen Haydn korai korszakából hallhatunk kamarazenei válogatást vonósokra és fortepianóra Enrico Onorfi, valamint Kertész Ágnes, Marco Frezzato és Riccardo Doni tolmácsolásában.
A Haydn és a cigányok címmel a fesztivál zárókoncertjét Monica Huggett hegedű és Somlai Petra fortepiano-művésznő mutatja be. A fesztivál mindhárom hétvégéjén fellép a kastély rezidens zenekara, az Esterházy Hofkapelle.


A József Attila Kör 2016. szeptember 4. és 11. között rendezi meg Műfordító Táborát a magyar irodalom fordítói számára. A tábor célja a kortárs magyar irodalom bemutatása, a külföldi fordítók tájékozódásának megkönnyítése a műfordítás gyakorlata szemináriumi keretein belül. Olyan fórum kíván lenni, ahol fordítási és értelmezési kérdések gyakorlati és teoretikus szinten is felvetődnek, valamint a fordítók szerzőikkel személyesen is találkozhatnak. Cél, hogy a tábor színes képet adjon a magyar szellemi életről, elsősorban a kortárs magyar irodalom alkotóiról és alkotásairól, kitekintéssel a magyar irodalom múltjára és hagyományaira is.

Számos kiváló író, költő, műfordító, irodalomtörténész és kritikus tart előadást és szemináriumot, olvas fel és beszélget a fordítókkal. Idei vendégeink: Ambrus Judit, Balajthy Ágnes, Bednanics Gábor, Csehy Zoltán, Dánél Móna, Danyi Zoltán, Deres Kornélia, Gáspár Ildikó, Károlyi Csaba, Lapis József, Margócsy István, Molnár T. Eszter, Németh Gábor, Péczely Dóra, Szirák Péter, Szkárosi Endre, Térey János, Tóth-Czifra Júlia, és a névsor még tovább bővül. Az elmélyült szakmai munkát fordítói szeminárium, valamint műhelyfoglalkozások segítik. A fordítói szeminárium vezetői: Márton László és Rácz Péter.
Jelentkezési határidő: augusztus 20.
További információ: http://jozsefattilakor.hu/2016/08/05/a-jak-mufordito-taboranak-felhivasa-2/

 

A Várkert Bazár Testőrpalotájában augusztus 19. és november 13. között kerül megrendezésre Szalay Lajos (1909–1995), a magyar rajzművészet kiemelkedő alkotója és Koloman Sokol (1902–2003) a szlovák grafika enigmatikus alakjának legjelentősebb műveit felvonultató Szalay – Sokol – Picasso kiállítás. A két művész élete jelentős részét az amerikai kontinensen töltötte. Életművük meghatározó darabjait az Egyesült Államokban alkották meg, megőrizve és ápolva közép-európai identitásukat. A válogatás két olyan művészt mutat be, akiknek - bár személyesen sosem találkoztak - sorsa, világlátása és életműve mégis döbbenetes párhuzamokat rejt. Alkotói szemléletüket ráadásul nem csak hasonló életútjuk, de Pablo Picasso mindkettejükre gyakorolt hatása is meghatározta.

 

Közzétették az idei Margó-díj első 10 jelöltjét. 2016. október 16-án, a Margó Fesztiválon derül majd ki, hogy ki nyeri a legjobb első prózakötetnek járó Margó irodalmi díjat. Az 500 ezer forinttal járó Margó-díj kiemelt támogatója Budapest Főváros, a Bookline, a Balassi Intézet és az Aegon-díj. Idén 21 első könyvet neveztek, amelyek között találni klónozós sci-fit, kamasz krimit, közösségi finanszírozással létrejött debütálást, fiktív íróéletrajzot és még egy József Attila-díjas költő által írt tárcakötetet is.


Az első 10 jelölt:
Acsai Roland: Szívhajlítók
Árszintye Erika: Nyár a szemeidben
Császár Róbert: Császármorzsák
Gál Soma: Sármesék
Hegedűs Mihály: Kanyarodik az élet
Kántor Péter: Egy kötéltáncos feljegyzéseiből
Klinkovics Márta Xénia: Mélyebbre, magasabbra
Makai Máté: Koriolán dala
Menyhért Anna: Egy szabad nő – Erdős Renée regényes élete
Mészáros Dorka: Én vagy senki

 

 

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
16
Július
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Nincsenek események