Iratkozzon fel hírlevelünkre

BALASSI INTÉZET HÍRLEVÉL - 2016. AUGUSZTUS - 34. HÉT

 A Vendégoktatói Konferenciát Hammerstein Judit, a Balassi Intézet főigazgatója nyitja meg. A köszöntőt követően Bencze Lóránt, a Magyar Nyelvstratégiai Intézet igazgatója tart előadást Bloody, сейчас, Schwiitzertüütsch – avagy a stilisztika, retorika és pragmatika szerepe a magyar mint idegen nyelv tanításában címmel. Bárdos Csaba filmesztéta - a Liza, a rókatündér – gondolatok a magyar filmművészet népszerűsítéséhez című prezentációjával - a nemzetközi kulturális porondon kiváló eredményeket elért magyar filmművészetre irányítja a figyelmet. A konferencia résztvevői elsősorban azok a vendégtanárok és magyar nyelvet tanító lektorok, akik a vendégoktatói hálózat tagjaiként külföldi egyetemeken tanítanak magyar történelmet, irodalmat és nyelvészetet. A rendezvény kiváló platformot teremt arra, hogy megvitassák tudományos és gyakorlati eredményeiket, valamint műhelymunkák keretében megosszák egymással tapasztalataikat a kulturális és tudományos események szervezésével, a kultúra terjesztésével, vagy épp a nyelvtanítással kapcsolatos kérdésekben.

A vendégoktatói hálózat legújabb tagja az Albertai Egyetem vendégprofesszori álláshelye a kanadai Edmontonban, ahol 2016/2017-es tanév tavaszi szemeszterében indul az oktatás.

2016. augusztus 19-én ért véget a Balassi Intézet nagysikerű Nyári Egyeteme. Négy héten keresztül 35 ország 70 diákja vett részt a képzésen. A hallgatók között voltak abszolút kezdők, középhaladók, újrakezdők és haladók is, valamit származásnyelvi diákok. Az intenzív magyar kurzuson kívül 16 angol nyelvű előadáson is részt vehettek a diákok, ahol a magyar történelemről, kulturális érdekességekről, magyar filmekről, néptáncról, irodalomról és a magyar borokról szerzett új ismeretekkel bővíthették tudásukat. A tantermi oktatáson kívül hajózhattak a Dunán, sétálhattak a Margitszigeten, felkereshették a Széchenyi-fürdőt, a Fővárosi Állatkertet, az Erzsébet-kilátót vagy a belvárosi romkocsmákat. Két vidéki kiránduláson is részt vehettek a diákok; a Balatonnál és Gödöllőn. Meglátogatták a Zwack Múzeumot, a Nemzeti Galériát, a Magyar Állami Operaház és a Terror Háza Múzeumot is.

vk web

PEKING

2016. augusztus 24-én nyílt meg a Pekingi Nemzetközi Könyvvásár - számos közép-kelet-európiai ország mellett - Magyarország díszvendégségével. A megnyitó ünnepségén részt vett Íjgyártó István, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kulturális és tudománydiplomáciáért felelős államtitkára. A magyar delegáció tagjai írók, műfordítók és a könyves szakma képviselői. Hazánk 200 nm-es standon, mintegy 500 könyvvel fogadja a látogatókat. A rendezvény 2016. augusztus 28-ig várja az érdeklődőket.

Egy régi adósság törlesztésére nyújt lehetőséget a Pekingi Nemzetközi Könyvvásár, amelyen Magyarország első ízben, mintegy 500 könyvvel jelent meg a régió országai közül a legnagyobb kiállítóhellyel – mondta el Íjgyártó István a Külgazdasági és Külügyminisztérium kulturális és tudománydiplomáciáért felelős államtitkára a vásár nyitónapján. Kiemelte: azzal, hogy egy ilyen tekintélyes könyvvásáron megjelenhettünk, azt az együttműködési folyamatot mélyítjük el, amely Kína és a közép-kelet-európai országok között az utóbbi években egyre intenzívebbé vált. A 23. Pekingi Nemzetközi Könyvvásár szervezői 16 térségbeli országnak küldtek díszvendégséggel járó meghívót.

A magyar stand három, kínai nyelven frissen kiadott szépirodalmi alkotással és gyermekkönyvvel jelentkezik: dr. Máriás Lomtalanítás (regény), Szőcs Géza: A napon (verseskötet), Szegedi Katalin Lenka és Palkó, Lackfi János Milyenek a magyarok? és Forgách András Élő kötet nem marad című műveit is megismerheti a kínai közönség. In Memoriam Esterházy Péter (1950–2016) és Kertész Imre (1929–2016) címmel a két szerző kínai ismertségéről és világirodalmi szerepéről szóló beszélgetésen is részt vehetnek az érdeklődők.

D TRB20160824006

Fotó: Trebisch Péter/MTI

VARSÓ

A Lengyelországi Magyar Kulturális Évad keretein belül 2016. augusztus 15. és 31. között rendezik meg Krakkóban a XLII. Régi Zenei Fesztivált. Hazánkat a Kodály String Quartet képviselte a nemzetközi zenei rendezvényen, a város szívében egy különleges helyszínen, a Ferences templom és kolostor kerengőjében 2016. augusztus 25-én este.

A koncert programja: W. A. Mozart: String Quartet No. 22 in B-flat major, K. 589; B. Bartók: String Quartet No. 4; L. van Beethoven: String Quartet No. 14 in C-sharp minor, Op. 131

A fesztivál honlapja: http://www.mwsk.pl/mwsk_2016_the_festival.htm

kodaly string web

BERLIN

A Balassi Intézet - Collegium Hungaricum Berlin (CHB) ez év márciusában magyar és nemzetközi zenészekből álló kondukciós zenekara 2016. augusztus 27-én Nidanakatha című improvizációs koncerttel lép színpadra az amerikai hegedűművész-karmester-zeneszerző Renée C. Baker vezetésével.

Az est folyamán a Conduction-technika segítségével az ember útja a Földön követhető végig a születéstől a világgal és önmagunkkal való megismerkedésig. Az koncert névadója a Nidanakatha, a Buddha születéseit elbeszélő Dzsákata mesék bevezetője. Az irányított improvizáció technikájának köszönhetően az est hallgatósága teljesen egyedi zenei élményben részesül.

Fellépő zenészek: Marcello Busato (dob); Horváth Ottó (harsona); Mándli Endre Vazul (harmonika); Mészáros Ádám (gitár); Rieko Okuda (billentyűk); Antti Virtaranta (nagybőgő)

További információ: http://www.berlin.balassiintezet.hu/hu/2016-augusztus-26-20-30-nidanakatha-kondukcios-koncert-renee-bakerrel-3/

BUKAREST
2016. augusztus 26. és 28. között várja az éreklődőket a Donau Lounge@Rowmania a Balassi Intézet - Bukaresti Magyar Intézet közreműködésével. A Duna-térség kulturális összefüggéseivel foglalkozó Donau Lounge projekt célja a dunai országok kulturális együttműködésének erősítése. A rendezvény nem ismeretlen Romániában, a marosvásárhelyi könyvvásáron és a bukaresti Bookfest-en kétszer is találkozhattak vele az érdeklődők. A következő állomás a tulceai, Ivan Patzaichin olimpiai bajnok nevével fémjelzett, Rowmania Fesztivál, mely a Duna-deltai ökoturizmust és kulturális együttműködést népszerűsíti. A Donau Lounge keretében a tulceai közönség egy magyar íróval, egy Dunához kötött képregénnyel, a dunai élettel kapcsolatos filmekkel és kiállításokkal, valamint a folyóhoz kapcsolódó aktuális témákkal találkozhat. A tartalom és a Donau Lounge arculata egyaránt ugyanazt a célt követi: több párbeszédet a kultúrán keresztül, több toleranciát és több együttműködést a Duna-térségben!

További információ a programokról: http://www.bukarest.balassiintezet.hu/hu/donau-lounge-rowmania/

KAIRÓ

2016. augusztus 22-én nyílt meg Ahmed Badry egyiptomi vizuális művész kiállítása a Magyar Elektrográfiai Társaság (MET) galériájában Budapesten a Balassi Intézet - Magyar Kulturális Tanácsosi Hivatal Kairó jóvoltából.

Ahmed Badry Egyiptomban élő és alkotó fiatal képzőművész tanulmányait a Helwan Egyetem vizuális nevelés szakán végezte Kairóban. 2000-től számos önálló és csoportos tárlaton mutatta be munkáit Egyiptomban, Koreában, Svájcban, Németországban, Libanonban és Algériában. A MET galériában a „The provisionary that lasts” című sorozat néhány darabja került kiállításra. Az alkotásokon a művész különböző médiumokat használva ábrázol tönkrement vagy sérült használati tárgyakat, amelyek a művészi alkotómunka során visszanyerik eredeti funkciójukat. A létrejött tárgyak reflektálnak a globális világgazdaságra és annak korlátaira.

INTÉZETEN KÍVÜLI PROGRAMOK, ESMÉNYEK
Klasszikus és könnyűzenei koncertek, kiállítások, könyvbemutatók várják 2016. szeptember 1-jétől két hónapon át az érdeklődőket a Szegedi Őszi Zsidó Kulturális Fesztiválon. A programsorozaton elsősorban szegedi, a városból elszármazott vagy a településhez kötődő művészek lépnek fel. Lux Erika zongoraművész, Alexander Ivanov és az Europaisher Synagogalchor A zsinagóga hangjai című komolyzenei koncertjét szeptember 6-án hallhatja a közönség. Másnap Back to the roots (Vissza a gyökerekhez) címmel Nógrádi Gergely, Fekete László és Zucker Immánuel ad kántorkoncertet. A Szegedi Szimfonikus Zenekar a Vaszy Viktor Kórussal és a szabadkai Pro Musica Kamarakórussal közösen idén Mendelssohn darabokat ad elő. A fesztivál visszatérő vendége a zenei tanulmányait Szegeden kezdő Onczay Csaba gordonkaművész, aki fiával, Onczay Zoltánnal ad hangversenyt szeptember 21-én. A Spanyolországban élő magyar zongoraművész Székely István a Belgrádi Zsidó Kamarazenekarral koncertezik, a komolyzenei produkciók sorát pedig Csanádi László, a zsinagóga orgonistája zárja október végén. A fesztivál nyitókoncertje a Molnár Dixieland Band A swing csillagai című produkciója lesz Szulák Andrea és Falusi Mariann közreműködésével. Müller Péter Sziámi és Szakcsi Lakatos Béla Gershwintől Bernsteinig cím zenei előadása is megtekinthető, szeptember 26-án Zorán, október végén Bródy János koncertezik a zsinagógában. A november 5-i záróeseményen hagyományos izraeli vacsoraesttel fejezik be a programsorozatot.

2016. augusztus 26. és 28. között az Arcus Temporum XII. Pannonhalmi Művészeti Fesztiválon Kurtág György, Joseph Haydn és Ligeti György művei mellett a kortárs vokális amerikai komolyzene alkotásai is felcsendülnek. A rendezvényt számos kiállítás és program is színesíti. A kilencvenedik születésnapját ünneplő Kurtág György, a kilencven éve született Morton Feldman, a nyolcvanéves Steve Reich, a tíz évvel ezelőtt elhunyt Ligeti György, valamint Olivier Messiaen, David Lang és Joseph Haydn művei egyaránt szerepelnek a fesztivál műsorán. A program időben egymástól távoli, szellemiségükben mégis párbeszédképes zeneművekkel igyekszik hidakat képezni korszakok és emberek között. A hat nagy koncertnek ismét a főapátság reprezentatív kulturális terei adnak helyet: a nyitókoncerten Joseph Haydn oratóriuma, A teremtés című a felújított Pannonhalmi Bazilikában szólal meg és ugyanott lesz hallható a fesztivál zárónapján Ligeti György tizenhat szólamú kórusra írt, Lux Aeterna című darabja. Koncerthelyszín még a Boldogasszony-kápolna, a Szent Márton-év keretében kialakított multifunkcionális koncert-terem is. Éjszakai előadásként Presser Gábor és Szakcsi Lakatos Béla keresi közös improvizációban az utakat a régi és az új mesterek művei között. Idén a vendéglátó bencés közösség saját labirintusába is invitálja az érdeklődőket, akik végigkövethetik Szent Márton útját a monostorban.

Tizenötödik alkalommal rendezik meg Nyíregyházán 2016. augusztus 26. és szeptember 3. között a Vidor Fesztivált. A vidámság és derű országos seregszemléjén a magyar színházak vígjátékainak legjava, világzenei koncertek, utcazenei, bábszínházi és képzőművészeti programok várják majd az érdeklődőket.

A kortárs képzőművészet nagyjai - Ai Wei Wei kínai aktivista művész, Anish Kapoor brit-indiai és Olafur Eliasson dán-izlandi képzőművész - társaságában veheti át Ladik Katalin színésznő és performanszművész a kétévente kiosztásra kerülő Lennon Ono Grant for Peace díjat.

Ladik Katalin költő, performer Újvidéken született. Az elmúlt 20 évben felváltva él és alkot Újvidéken, Budapesten és a horvátországi Hvar szigetén. Az úgynevezett írott költeményekkel párhuzamosan hangkölteményeket és vizuális verseket is alkot. A happening, Mail Art, akció műfajában egyaránt kiváló előadóművész, képzőművész, kísérleti zeneművek és hangjátékok szerzője is.

Yoko Ono a négy díjazottról azt mondta, rendkívül büszke, hogy kitüntetheti azt a négy felsorolt "hihetetlen személyiséget". Egyiküket sem címkézné fel azzal, hogy leírja, mivel foglalkoznak, mert amit a világnak adtak, sokkal több, mint kézzel fogható műalkotásaik. Mindegyik díjazott más kultúrából érkezett, és mindannyian megmutatták nekünk "a kreativitás, a hit és a világba vetett remény igaz ösvényét" - fogalmazott. A díjakat John Lennon születésnapján, október 9-én adják át az izlandi Reykjavíkban.

 

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
25
Július
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Nincsenek események