Iratkozzon fel hírlevelünkre

BALASSI INTÉZET HÍRLEVÉL - 2016. SZEPTEMBER - 35. HÉT

BALASSI INTÉZET HÍRLEVÉL - 2016. SZEPTEMBER - 35. HÉT

 

VÁLOGATÁS A BALASSI INTÉZET PROGRAMJAIBÓL

BUDAPEST

A Balassi Intézet 2016. augusztus 29-én tartotta éves Vendégoktatói Konferenciáját, mely lehetőséget kínált a magyar nyelv és hungarológia közvetítésében szerepet játszó egyetemi oktatók részére a személyes találkozásra és tapasztalatcserére. A rendezvényen az elmúlt éveknek megfelelően száznál is több résztvevő jelent meg az akadémiai szférából. A Vendégoktatói Konferenciát Hammerstein Judit, a Balassi Intézet főigazgatója nyitotta meg. Változatlan küldetés a magyar nyelv és kultúra külhoni terjesztése, és ebben kulcsfontosaságú szerepe van a vendégoktatói hálózatnak – hangsúlyozta.

Képek az eseményről: https://www.facebook.com/balassiintezet.hu/photos/?tab=album&album_id=123768421293974

vo web

2016. augusztus 30-án este 19 órakor ünnepélyes megnyitóval és a tavalyi díjnyertes filmek vetítésével vette kezdetét a Puskin Mozi nagytermében Magyarország legnagyobb rövidfilmeket felvonultató nemzetközi seregszemléje, a 12. BuSho Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál. A rendezvény fővédnöke Hammerstein Judit, a Balassi Intézet főigazgatója.

A beérkezett nevezések száma idén is meghaladta az ezret, jelentős fejtörést okozva ezzel az előzsűrinek. Rimóczi László online újságíró, Csüllög Edina Észtországban élő és alkotó filmrendező, Dér Asia szabadúszó filmes, továbbá az animációs filmeket szelektáló házaspár Patrovits Tamás és Orosz Annaida előválogatása eredményeképpen született meg az idei versenyprogram. A 15 órányi 74 rövidfilm 25 országból érkezett, kategóriánként 39 fikciós, 19 animációs és 16 kísérleti alkotás.

MOSZKVA

Makovecz Imre, az organikus építészet magyar vezéralakjának alkotásaiból nyílt életmű-kiállítás 2016. augusztus 30-án …összekötni az eget és a földet… címmel a moszkvai Kreml szomszédságában lévő Suszev Építészettörténeti Múzeumban a Magyar Művészeti Akadémia és a Balassi Intézet - Magyar Kulturális, Tudományos és Tájékoztatási Központ, Moszkva jóvoltából.
A budapesti Vigadóban 2014 márciusában bemutatott tárlatot Moszkva előtt a belgrádi, berlini és pozsonyi közönség is láthatta. A kiállított 135 makett, tabló és rengeteg vázlat november 13-ig látogatható.

HELSINKI

2016. szeptember 1-én Gárdos Péter Hajnali láz című regényének finn kiadása alkalmából a Balassi Intézet - Magyar Kulturális és Tudományos Központ, Helsinki és a Finnországi Magyarok Egyesülete közös szervezésében filmvetítéssel egybekötött könyvbemutatóra került sor.

A regényt a Publishers Weekly és a Booktrade a 2015-ös Londoni Könyvvásár legfontosabb könyvének tartotta, eddig 20 nyelvre fordították le. Gárdos Péter filmrendező szülei levelei alapján írta immár világsikert aratott első könyvét. 2014-ben azonos címmel játékfilmet is rendezett belőle, melyet az esemény részeként le is vetítettek.

BRÜSSZEL

Hat magyar művész is részt vesz az európai képregény művészetének népszerűsítésében 2016. szeptember 2. és 4. között a brüsszeli Fête de la BD – Stripfeest képregény fesztiválon. A Balassi Intézet – Brüsszeli Magyar Nagykövetség Kulturális Szolgálata jóvoltából az EUNIC (Európai Unió Nemzeti Kulturális Intézetei) standjánál baszk, észt, lengyel, portugál, román és török művészekkel közösen Bayer Antal (író, fordító és kiadó), Fritz Zoltán (képregény művész és animátor), Cserkuti Dávid (képregény művész és illusztrátor), Erhardt Domonkos (képregény művész és animáció szakos hallgató), Sárdi Katalin (képregény művész és animáció szakos hallgató), valamint Komornik Eszter (a kArton Galéria vezetője) képviseli Magyarországot. A képregények iránt érdeklődők részt vehetnek kiállításokon, előadásokon, gyermekeknek és felnőtteknek szóló foglalkozásokon, improvizációs játékokon és rajzoláson.

RÓMA

2016. szeptember 2. és 4. között kerül megrendezésre az olasz fővárosban a Zene mindekinek az éneklés és mozgás örömével elnevezésű Kodály-szeminárium a Balassi Intézet – Római Magyar Akadémia jóvoltából.
Többéves hagyomány már, hogy a Balassi Intézet – Római Magyar Akadémia szeptember elején a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem - Kodály Intézettel közösen szemináriumot hirdet zenetanárok, zenészek és karvezetők számára a Kodály-módszer ismertetése és népszerűsítése céljából.

VARSÓ

Riválisok a pályán – barátok a mindennapokban. Lengyel-magyar sportpárbajok címmel nyílik kiállítás 2016. szeptember 2-án a varsói Sport és Turisztikai Múzeumban a Lengyelországi Magyar Kulturális Évad keretein belül. A 2016. október 23-ig látható tárlatot Szabó Tünde olimpiai ezüstérmes úszó, sportért felelős államtitkár nyitja meg. Az eseményen részt vesz Kamuti Jenő kétszeres ezüstérmes olimpiai tőrvívó, a Nemzetközi Fair Play Bizottság elnöke, valamint dr. Nagy Zsigmond, a Magyar Olimpiai Bizottság nemzetközi igazgatója.

A bemutatott sporttörténeti ereklyék, tablók és filmes bejátszások a független Lengyelország 1918-as megteremtése utáni időszakra összpontosítanak, a legemlékezetesebb küzdelmeknek kívánnak emléket állítani. A két nemzet kapcsolata a sportban azonban nem csak a XX. századra korlátozódik, annál korábbra is visszanyúlik. Elegendő Władysław Pytlasińskira – a „lengyel birkózás atyjára” – utalni, aki az első hivatásos birkózóedző volt Magyarországon 1893-ban.

További információ: http://magyarevad.hu/esemeny/rivalisok-a-palyan-baratok-a-mindennapokban-lengyel-magyar-sportparbajok-kiallitas/

rywale weeb

INTÉZETEN KÍVÜLI PROGRAMOK, ESMÉNYEK


Vincze Erika tipográfus, kalligráfus az első magyar alkotó, akinek munkáját Calligraphies in Conversation, azaz a Kalligráfiai beszélgetések című nemzetközi pályázat keretében bemutatják Kaliforniában. A pályázatra Arash Shirinbab, a Ziya Art Center ügyvezető igazgatója és kurátora hívta meg.
Minden egyes művész négy, digitális formában benyújtott képpel nevezhetett, melyek közül egy eredeti darab kerülhetett kiállításra. A kiírás sem a stílust, sem a nyelvet nem korlátozta, így a világ minden tájáról érkeztek pályaművek. A több mint kétszáz benyújtott kalligráfia közül huszonötöt választott ki a zsűri, melyek szeptember 23-ig tekinthetőek meg a Fremont Art Association Galériában.

A Zrínyi-emlékév részeként a horvát zeneirodalom egyik legfontosabb alkotása, Ivan Zajc (1832–1914) Zrínyi Miklós című darabja hangzik el szeptember 18-án az Eszéki Horvát Nemzeti Színház előadásában a Magyar Állami Operaházban. A darabot a szigetvári csata 450. évfordulója alkalmából, csaknem 250 vendégművész közreműködésével láthatja a budapesti közönség.


2016. szeptember 23-án rendezik meg az Európai Nyelvi Koktélbárt a Budapesti Olasz Kulturintézetben. A rendezvényen a Balassi Intézet is részt vesz.

Folyamatos hírek, infók az esemény facebook oldalán: https://www.facebook.com/events/1125045537534283/

elcb banner web

Immáron 14. alkalommal sereglenek Budapestre a világ legjobb zongoristái 2016. szeptember 2. és 11. között a Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraversenyre, melyet idén a zeneszerző születésének 205., halának 130. évfordulója előtt tisztelegve immár 14. alkalommal rendeznek meg.

A nemzetközi zenei élet 36 tehetséges előadóművész érkezik három kontinens 11 országából a kiemelkedő presztízsű és színvonalú versenyre. A zongoraverseny zsűrijének díszelnöke Kurtág György, elnöke a dél-koreai Kun Vu Paik lesz. A testületben a francia Michel Beroff, a Nagy-Britanniában élő Frankl Péter, a brit Leslie Howard, a francia-ciprusi Cyprien Katsatis, valamint Dráfi Kálmán, Kovács János, Mácsai János és Mocsári Károly foglal helyet. Kocsis Zoltán a szerkesztőbizottság elnökeként vesz részt a munkában

Augusztus végétől a Zeneakadémia előtti parkban azonban bárki megmutathatja zongoratudását a kiállított több mint száz éves hangszereken. A verseny kísérőprogramja szeptember 2. és 4. között az ingyenes és mindenki számára nyitott Zongorakarnevál, amelynek részeként a Liszt Ferenc tér járókelői egy 1904-es Steinway zongorán előadott minikoncerteket élvezhetnek Fisher Annie- és Lakatos Ablakos Dezső-ösztöndíjas művészek előadásában, valamint megtekinthetik, miként lehelnek új életet hangszerként már megfáradt zongorákba a képzőművészeti egyetem diákjai. A téren Virtuózok-koncert színesíti a programot, emellett Liszt Ferenc életét felelevenítő, előzetes regisztrációhoz kötött zenetörténeti sétákra is sor kerül. A Zeneakadémia épületében Barabás Márton zongora-alkatrészeket újragondoló alkotásaiból nyílik tárlat, valamint fényfestés is lesz szeptember 3-án, szombaton este. A világszerte népszerű Steinway zongora belsejét és működési mechanizmusát zenematiné keretében mutatja be az érdeklődőknek a hangszer hivatalos magyarországi forgalmazója.

További információ: http://zeneakademia.hu/hu/kezdolap

A legjobb idegen nyelvű film kategóriájában hazánk a Tiszta szívvel című akcióvígjátékot nevezi az Oscar-díjra. Till Attila második játékfilmje a Karlovy Vary-i fesztiválon is óriási közönségsikert aratott. Az Oscar-díjra benevezett alkotások közül az amerikai filmakadémia 2017 januárjában választja ki az öt jelöltet, amely esélyes a díjra.

Az Európai Bizottság javasolta, hogy 2018 a kulturális örökség európai éve legyen. Az Európai Parlament és az Európai Tanács elé terjesztett bizottsági javaslat szerint az európai kulturális örökség jelentős szerepet játszott a közös történelem és az európai identitás kialakulásában. A kulturális örökségek - köztük a régészeti lelőhelyek, az építészet, a középkori várak, a népi hagyományok, a festészet, az irodalom, a zene és a mozi - az európai emlékezet középpontjában állnak. A nemzeti, regionális és helyi sokszínűség természeténél fogva segíti a korosztályok, társadalmi osztályok, valamint a kultúrák közötti párbeszédet és munkahelyeket is teremthet a turizmus, az építőipar és a szállítmányozás területén.

 

 

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
23
Július
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Nincsenek események