Iratkozzon fel hírlevelünkre

BALASSI INTÉZET HÍRLEVÉL - 2016. SZEPTEMBER - 36. HÉT

BALASSI INTÉZET HÍRLEVÉL - 2016. SZEPTEMBER - 35. HÉT

VÁLOGATÁS A BALASSI INTÉZET PROGRAMJAIBÓL

NEW YORK

Nagy sikerrel ért véget a Modernity X Hungary Fesztivál New Yorkban, mely a Guggenheim Múzeum 2016. szeptember 7-én zárult Moholy-Nagy László életművét bemutató nagyszabású kiállításához kapcsolódott. A programsorozat négy kiemelt helyszínen, többek között művészeti kiállítások, kortárs könnyű- és komolyzenei koncertek segítségével idézte meg a magyar kultúrtörténet egyik legizgalmasabb időszakát, a magyar modernizmust és annak máig ható örökségét.

 

Az esemény főtámogatója a Külgazdasági és Külügyminisztérium és a Balassi Intézet volt, a programok koordinációját a New York-i Balassi Intézet - Magyar Kulturális Központ, a rendezvényekhez kapcsolódó diplomáciai tevékenységeket a New York-i Főkonzulátus végezte. A művészeti tartalmak létrehozásában a fesztivál együttműködő partnere az Art Market Budapest, a Budapest Music Center és az Alma-On-Dobbin Művészeti Alapítvány voltak.

slide modernity x hungary 677

BUKAREST

2016. szeptember 7-én, szerdán 19.00 órától a Kolozsvári Állami Magyar Operában és 2016. szeptember 8-án, csütörtökön 19.00 órától Marosvásárhelyen, a Kultúrpalotában láthatta a közönség a „Csak tiszta forrásból” című előadást. A Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézete jóvoltából Bartók Bélának és Kodály Zoltánnak állítanak emléket az est közreműködői: a Magyar Nemzeti Filharmonikus Zenekar Kocsis Zoltán vezényletével, a Marosvásárhelyi Állami Filharmónia Kórusa, Balga Gabriella és Palerdi András énekművészek, valamint a 2012-es és 2014-es Fölszállott a páva résztvevői közül Csizmadia Anna, Kubinyi Júlia, Zsikó Zoltán népdalénekesek, Kurdi Gábor furulyás és dudás, a Parapács Zenekar és a Czifra Táncegyüttes.

PÁRIZS

Idegen ég alatt… | Elhurcolt magyarországi fiatalok szovjet kényszermunkán címmel nyílik kiállítás 2016. szeptember 8-án a Balassi Intézet - Párizsi Magyar Intézetben. A tárlat 2016. október 13-ig tekinthető meg.

A Balassi Intézet - Párizsi Magyar Intézet fontos feladatának tekinti, hogy megismertesse a franciákkal a néhány hetes „kis munka” - az orosz nyelv nyomán nevezett „málenkij robot” - hazugságával.

A kiállítás a szovjet lágerekből származó eredeti tárgyak, fotók, írásos dokumentumok, személyes sorsok bemutatásával teszi átélhetővé az elhurcoltak lágerbeli megpróbáltatásait, és kegyelettel állít emléket valamennyi deportáltnak.

További információ: http://www.parizs.balassiintezet.hu/hu/programok/idegen-eg-alatt/

malenkirobot slide

HELSINKI

2016. szeptember 9. és szeptember 10. között látható a Dollár Papa Gyermekei társulat One in One című produkciója a Lainsuojattomat Fesztiválon Poriban a Balassi Intézet – Magyar Kulturális és Tudományos Központ, Helsinki jóvoltából.
Boldogabbak lennénk-e valahol máshol? Milyen megpróbálni beilleszkedni a finn társadalomba? És Poriba? A One in One helyhez kötött színházi játék, amely a nemzeti identitásokat és az identitás változását vizsgálja. Kiss-Végh Emőke és Ördög Tamás színészek két hétig Poriban laknak azzal a céllal, hogy elsajátítsák a nemzeti identitást és beilleszkedjenek a társadalomba. Megpróbálják megtalálni helyüket a finn társadalomban: munkát és barátokat keresnek, tanulják a nyelvet. A házaspár dokumentálja az életét, a projektet blogjukban illetve a szociális médiában lehet követni. Végül előadást készítenek tapasztalataikból. Támaszpontjuk a lakás, amely a projekt befejezésekor az előadás színhelye is lesz.
Az előadás a Lainsuojattomat Fesztivál része, melyet 2016. szeptember 6. és 12 között rendeznek Poriban.

5 ONEINONE  slide

BRÜSSZEL

A Vendôme moziban (Ixelles városában) az 1956-os forradalom és szabadságharc időszakát feldolgozó játékfilmek vetítésére kerül sor a Magyar Filmfesztivál keretein belül 2016. szeptember 07. és 13. között a Balassi Intézet – Brüsszeli Magyar Nagykövetség Kulturális Szolgálata szervezésében.

A fesztiválon a következő filmek lesznek műsoron: Szamárköhögés (1987), Megáll az idő (1982), Eldorádó (1988), A temetetlen halott (2004), Szerencsés Dániel (1985), Utolsó jelentés Annáról (2009), Napló apámnak, anyámnak (1990), Szerelem (1970).

A különböző korszakokba készült filmek eltérő nézőpontból idézik fel a forradalom eseményeit és hangulatát, emléket állítva a szabadságharc résztvevői bátorságának és elszántságának. A fesztivál során összetett képet kaphatunk a forradalomról és annak következményeiről, újra átélhetjük Magyarország történelmének egyik legjelentősebb eseményét. A program az 1956-os Emlékév keretében, az 1956-os Emlékbizottság támogatásával valósul meg.

BERLIN

A Balassi Intézet – Collegium Hungaricum Berlin (CHB) Resonanzraum: Látszat és valóság Shakespeare korától napjainkig címmel 2016. szeptember 12-én rendezi meg szórakoztatóan komoly interaktív irodalmi-zenei sorozatának bemutatkozó estjét a WH zenekarral és Nádasdy Ádámmal művészi becsvágyról, szerelemről, öröklétről Dante és Shakespeare világában.

Shakespeare halálának 400. évfordulója alkalmából CHB rendezvénye a Berlini Nemzetközi Irodalmi Fesztivál keretében valósul meg.

További információ: http://www.berlin.balassiintezet.hu/hu/12-09-19-00-resonanzraum-2/

INTÉZETEN KÍVÜLI PROGRAMOK, ESMÉNYEK

A magyar filmtörténet egyik legjelentősebb alakja, Makk Károly kapja 2016-ban a Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál életműdíját. A Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező nevéhez számtalan, mára már klasszikussá vált remekmű fűződik: Liliomfi (1954), a Ház a sziklák alatt (1958), a Megszállottak (1961), az Elveszett Paradicsom (1962), a Szerelem (1971), az Egy erkölcsös éjszaka (1977), Egymásra nézve (1982). Makk filmjeiben sorsok és történetek tucatjai elevenednek meg, a magyar múlt és jelen, a személyesen megélt történelem eseményei.

2016. szeptember 5-én kezdődtek el a Zrínyi-emlékév központi programjai Szigetváron. A rendezvénysorozaton több mint kilencven kulturális és közéleti eseményre várják a Zrínyi Miklós hadvezér és mártírtársai 450 évvel ezelőtti szigetvári kitörésére emlékező közönséget a baranyai városban. Hétfőn sztélét avattak a nemzeti emlékhellyé nyilvánítandó szigetvári várnál, a Magyar Nemzeti Bank és a Magyar Posta pedig bemutatta az ostrom évfordulója alkalmából kibocsátott emlékérmét és postabélyeget.

Gárdos Péter nyerte a legjobb rendező díját Hajnali láz című alkotásáért a Várnai Nemzetközi Filmfesztiválon. A filmben saját szülei találkozásának és minden akadályt legyőző szerelmének igaz történetét dolgozta fel, kettejük ötven év múlva előkerült levelezése alapján. A második világháború utáni Svédországban játszódó romantikus film a borzalmakon is túljutni képes, szenvedélyes élni akarást példázza.

 

 

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
16
Július
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Nincsenek események