Iratkozzon fel hírlevelünkre

BALASSI INTÉZET HÍRLEVÉL - 2016. SZEPTEMBER - 38. HÉT

 BALASSI INTÉZET HÍRLEVÉL - 2016. SZEPTEMBER - 38. HÉT

VÁLOGATÁS A BALASSI INTÉZET PROGRAMJAIBÓL

BELGRÁD
A X. Ars Sacra Fesztivál keretein belül, 2016. szeptember 19-én nyílt meg Verebes György festőművész A test pillérei című kiállítása a Balassi Intézet - Collegium Hungaricum Belgrád jóvoltából. A tárlatot Verebes Ernő író, zeneszerző, a budapesti Nemzeti Színház vezető dramaturgja nyitotta meg. A kiállítás 2016. október 7-ig, hétfőtől csütörtökig 10 és 17 óra között, pénteken 10 és 14 óra között látogatható. 

BRÜSSZEL
2016 februárjában ünnepelte 90. születésnapját Kurtág György, a kortárs nemzetközi zenei élet egyik legjelentősebb alakja. Ebből az alkalomból számos nagyszabású rendezvénysorozattal tisztelegtek magyar és külföldi muzsikusok a világ legnagyobb zeneszerzői között számon tartott Kurtág előtt. 2016. szeptember 21-én a belga közönség nagy örömére a Balassi Intézet – Brüsszeli Magyar Nagykövetség Kulturális Szolgálata méltatta a komponista munkásságát a Moment's Notice Trio koncertjével.

moments fb

ZÁGRÁB

2016. szeptember 21-én 19 órakor került sor Jean Pierre Pedrazzini francia fotóriporter kiállításának megnyitójára Magyarország Zágrábi Nagykövetsége és a Balassi Intézet-Zágrábi Magyar Intézet szervezésében. A tárlatot Dr. Ana Lederer horvát kulturális miniszter-helyettes és Íjgyártó István, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kulturális és tudománydiplomáciáért felelős államtitkára nyitotta meg. Ezt követően Detoni Dániel zongoraművész adott koncertet. Az október közepéig látható kiállításon az ’56-os forradalom és szabadságharc során készült képekből láthatnak válogatást az érdeklődők.

STUTTGART

2016. szeptember 22-én, 19 órakor nyílik Én, Victor Vasarely címmel a Balassi Intézet – Magyar Kulturális és Tájékoztatási Központ, Stuttgart legújabb kiállítása. A 2016. október 15-ig látható tárlatot Fekete Vali, a kiállítás egyik kurátora nyitja meg. A tárlat a Balassi Intézet vándorkiállításának első állomásaként Stuttgartban látható 2016. október 15-ig, ezt követően Brüsszelben és Párizsban kerül bemutatásra.

vasarely web

TALLINN

Észt fordítók barangolásai a magyar irodalomban címmel kiállítással és fordítói kerekasztallal egybekötött műfordítói konferenciát rendez 2016. szeptember 22-23-án „az észt tudomány, kultúra és oktatás fővárosában”, Tartuban a Balassi Intézet - Tallinni Magyar Intézet, a Tartui Egyetem Finnugor Tanszéke és a Magyar Kulturális Társaság (Ungari Kultuuriselts) a balatonfüredi észt–magyar fordítótábor 10 éves jubileuma tiszteletére.

A részletes program itt olvasható: http://www.tallinn.balassiintezet.hu/hu/homehun/7-slideshow/667-eehuconf-hun/

ford web

RÓMA

A nemzetközi Ars Sacra Fesztivál keretében, 2016. szeptember 23-án pénteken 20.30 órakor kerül sor a Balassi Intézet - Római Magyar Akadémia Liszt-termében (Palazzo Falconieri – Via Giulia, 1) Fülei Balázs zongoraművész szólóestjére. Az ingyenes hangversenyen a művész előadásában Liszt, Bach és Chopin műveket hallhat a közönség.

A Junior Prima díjas művész neve nem ismeretlen az olasz közönség előtt, hiszen 2005-ben a tarantói 43. "Arcangelo Speranza" Nemzetközi Zongoraverseny győztese volt, azóta számos alkalommal fellépett Olaszországban, többek között a Magyar - Olasz Kulturális Évad 2013 keretében (Bologna, Firenze, Perugia, Cagliari), illetve legutóbb 2016. május 17-én újra Tarantóban a 45. "Arcangelo Speranza" Nemzetközi Zongoraverseny ünnepi megnyitója alkalmából.

HELSINKI

Szécsi Noémi író szeptember folyamán a tamperei Haihara írórezidencián dolgozik. Finnországi tartózkodása alatt 2016.09.23-án, 17 órai kezdettel irodalmi esten vesz részt a Balassi Intézet - Magyar Kulturális és Tudományos Központ, Helsinki (Kaisaniemenkatu 10.) szervezésében, ahol beszélgetőtársa Anna Tarvainen lesz. 2016.09.28-án, 18 órakor pedig Tamperében vesz részt író-olvasó találkozón (Kansainvälinen toimintakeskus, Suvantokatu 13., 2.em.). Az est házigazdája Seppo Parviainen kulturális menedzser, aki finn nyelvű részleteket is felolvas Szécsi Noémi műveiből. Az íróval Tuula Komsi beszélget.

Szécsi Noémi Finnugor vámpír című első regényét CIMO-ösztöndíjasként írta Helsinkiben 2000-ben, s a könyv, amelyet ’vérmesének’ definiált, 2002-ben jelent meg. Ezt követően a hazájában népszerű és számos hazai, valamint nemzetközi díjjal elismert szerző regényeket, gyermek- és ifjúsági könyveket és esszéket ír.

INTÉZETEN KÍVÜLI PROGRAMOK, ESMÉNYEK

A 2016. szeptember 18-án ért véget a Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál. Nagy sikere volt Hajdu Szabolcs Ernelláék Farkaséknál című filmjének, elnyerte a közönségdíjat. Telt ház előtt vetítették először Tasnádi István forgatókönyvíró első filmrendezését, a Memót is. Az emlékezetvesztés és a hipermnézia (a tökéletes emlékezet) dinamikájára épülő, mélyen emberi történet a rendezőt 13 éve foglalkoztatja, meggyőződése, hogy az emberi agyban zajló folyamatok filmes eszközökkel mutathatók meg a legjobban. A záróünnepségen Makk Károly filmrendező átvehette a neki ítélt életműdíjat. A fesztivál fődíját, a Pressburger Imre-díjat A semmiből (From Nowhere) című filmjéért az amerikai rendező, Matthew Newton nyerte, a fesztivál nagydíját, a Zukor Adolf-díjat pedig a dán Martin Zandvliet rendező A homok alatt (Land of Mine) című alkotásának ítélte a zsűri.

Szentendre és Sepsiszentgyörgy után Nagyváradon tekinthetik meg az érdeklődők a Németh Géza református lelkész és felesége, Kriza Judit gyűjteményéből összeállított Transzcendencia című kiállítást, amelyet 2016. szeptember 18-án nyitottak meg a rekonstrukció alatt lévő várban. A Partium egyik legjelentősebb későközépkori és koraújkori műemlékének már felújított C épületében nyílt meg a tárlat. A bemutatott anyag a kortárs magyar keresztény szellemiségű művészet 1970-es és 1980-as éveinek terméséből nyújt az egész Kárpát-medencére kiterjedő válogatást, amely teljes egészében a Németh-család képzőművészeti magángyűjteményéből áll össze.

2016. szeptember 23-án rendezik meg az Európai Nyelvi Koktélbárt a Budapesti Olasz Kulturintézetben. A rendezvényen a Balassi Intézet is részt vesz.

Folyamatos hírek, infók az esemény facebook oldalán: https://www.facebook.com/events/1125045537534283/

Nemzetközi konferenciával emlékeznek a magyar történelem egyik legkalandosabb életű egyéniségére, a 230 év ezelőtt elhunyt Benyovszky Móricra (1741- 1786) 2016. szeptember 26-án a budapesti Országos Széchényi Könyvtárban a Benyovszky Táraság szervezésében. Lengyelországból, Szlovákiából, Csehországból, Franciaországból, az Egyesült Államokból és Madagaszkárról érkező kutatók, tudósok és vendégek is felszólalnak, értékelve a gróf közép-kelet-európai népek történelméhez is szorosan kapcsolódó tevékenységét. A kiállítással kísért konferenciát követően este a Pesti Vigadóban rendeznek gálakoncertet a világutazóra emlékezve, ahol először mutatnak be részleteket a Jókai Mór műve alapján született Benyovszky, a szabadság szerelmese című musicalből. A Benyovszky Móric emlékének ápolására alakult emlékbizottság fővédnöke Szőcs Géza miniszterelnöki kormánybiztos, védnöke Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár, társelnöke G. Németh György.

További információ: http://www.benyovszky.hu/benyovszky-nap-2016-szeptember-26/

Ismét a Nemzeti Színházban látható az antropológiai színház legjelentősebb képviselője, Eugenio Barba legendás társulata. Égetően aktuális témákat érint a The Tree (A Fa) című produkciójában.
A 2016. szeptember 30-ai ősbemutatót követően a darabot négyszer, október 1-jén, 2-án, 4-én és 5-én láthatják nézők a Nemzeti Színház Gobbi Hilda Színpadán.

A hazai hagyományoknak megfelelően a Velencei Biennále nemzeti biztosa, Fabényi Julia, a Ludwig Múzeum igazgatója idén is nyílt pályázat útján, szakmai zsűri döntése alapján választotta ki a magyar pavilon kurátorát és kiállítását. A 2016. június 13-án kiírt pályázatra összesen tizenkét pályamű érkezett be. A nyertes Petrányi Zsolt kurátor és Várnai Gyula képzőművész Békét a világnak! (Peace on Earth!) című projektje lett, mely a második világháború utáni hidegháborús korszak egyik utópiáját, a világbéke eszméjét helyezi a jelen megváltozott viszonyai közé egy többszörös perspektívájú reflexiós folyamatba ágyazva. Az 57. Velencei Nemzetközi Képzőművészeti Biennálét 2017. május 13. és november 26. között rendezik meg. A kiállítás főkurátora Christine Macel, a párizsi Pompidou Központ vezető kurátora.

 

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
16
Szeptember
H K Sz Cs P Szo V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Magyar Katolikus Misszió | 42, rue Albert Thomas 75010 Paris
2019. okt. 05. - okt. 05.
Bábszínház és bábkészítő workshop
Montmartre | Vigne du Clos, Rue des Saules 75018 Paris
2019. okt. 12. - okt. 12.
Montmartre-i szüreti ünnepség