Iratkozzon fel hírlevelünkre

BALASSI INTÉZET HÍRLEVÉL - 2016. SZEPTEMBER - 39. HÉT

LJUBLJANA

2016. szeptember 15-én a Balassi Intézet – Magyarország Nagykövetségének Kulturális Központja, Ljubljana szervezésében nyílt kiállítás Király Ferenc Munkácsy-díjas szobrász alkotásaiból a művész 80. születésnapja alkalmából. A Lendvai Galéria és Múzeum közreműködésének köszönhetően a magyar származású szlovéniai szobrász mintegy 40 alkotása tekinthető meg a tárlaton 2015. október 15-ig; köztük nem csak szobrok, hanem Király Ferenc még ki nem állított ismeretlen grafikái.

kiraly kiall ljubl web

POZSONY

A Fiatal Írók Szövetsége (FISZ) a Balassi Intézet - Pozsonyi Magyar Intézettel együttműködésben 2016. szeptember 16 - án Budapesten és három határon túli színhelyen, egy időben - Pozsony, Kolozsvár, Újvidék - „FISZ Karaván” címmel tartott felolvasóestet.

A szervezők az internet nyújtotta kommunikációs lehetőségeket kihasználva olyan hálózati felolvasást szerveztek, amely során négy határon túli magyar régió költői és a FISZ alkotói a virtuális és valóságos térben is találkozhattak egymással és a hallgatósággal. Az egyes helyszínekre ellátogató közönség ugyanis az ott zajló eseményen túl az online tér segítségével a másik három város felolvasó estjeinek is részeseivé válthatott. Az esemény Pozsonyba meghívott szerzői: Bödecs Kászló, Csehy Zoltán, Korpa Tamás, Szalay Zoltán, Száz Pál és Tőzsér Árpád költők voltak. 

NEW YORK

2016. szeptember 22-én nyílt meg New Yorkban a Magyarok újratöltve című kiállítás Magyarország New York-i Főkonzulátusa és a New York-i Balassi Intézet - Magyar Kulturális Központ szervezésében. A tárlatot Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter nyitotta meg.

20 évvel ezelőtt, 1994-ben jelent meg a Magyarok ‘94 című fotóalbum, amelyben Krasznai Korcz János és Zsigmond Gábor kilencvennégy  híres és  kevésbé  híres magyarról  készített portréját rendezték egy kötetté. A portréfotózás egy itthon akkoriban még nem nagyon alkalmazott válfajával próbálkoztak:  hol kitalált és beállított, hol pedig csak szemet gyönyörködtető képeket komponáltak. 

A két alkotó húsz év elteltével ismét belevágott, hogy új albumukon keresztül megmutassa, mit hozott az azóta eltelt majdnem negyed század. A könyv amellett, hogy egyfajta korrajzát adja a magyar társadalomnak, olyan kérdésekre próbál válaszokat adni, mint: Mi a magyar, Kik vagyunk mi, magyarok? Különösen fontos, hogy számos sokszor szokatlan vagy ritka szaktudás, ötlet, innováció mozgatja a magyar társadalmat, a gasztronómiában, a kultúrában és a high-tech iparban egyaránt. Emellett vannak hőseink, a múltunk hírességei, akik néha megbecsülten, néha elfeledetten élik életüket, és a mindennapok emberei, akik a munkájukat végezve formálják az országot. A fotók úgynevezett beállított portrézsánerek, minden szereplőt valamilyen kontextusba helyeznek gyakran kosztümben vagy tevékenységéhez kapcsolódó jellegzetes, de ironikusan felnagyított pózba. Az 1994-es anyagból válogatott elemek ezzel szemben a szabadságra, elrugaszkodásra még szinte csak készülő ország hangulatát közvetítik, dokumentaristábbak, fragmentáltabbak, az esetlegesség benyomását keltik, és a kivitelezésben sem grandiózusak.

Az albumban megtalálható többek között Orbán Viktor miniszterelnök, Áder János köztársasági elnök, Gerendai Károly, a Sziget Kft. ügyvezetője, Fehér Gyula, a Ustream alapítója és Ungvári Krisztián történész portréja is. 

A kiállításon a nézők egy válogatást láthatnak az 1994-es, valamint a 2014-es albumból. A szerzők kizárólag a New York-i Balassi Intézet felkérésére állították össze a kiállítás anyagát.

NY web

STUTTGART

2016. szeptember 22-én nyílt Én, Victor Vasarely címmel a Balassi Intézet – Magyar Kulturális és Tájékoztatási Központ, Stuttgart legújabb kiállítása, melyet hatalmas érdeklődés kísért a helyszínen. A tárlat a Balassi Intézet vándorkiállításának első állomásaként Stuttgartban látható 2016. október 15-ig, ezt követően Brüsszelben és Párizsban kerül bemutatásra.

PÁRIZS

A Balassi Intézet - Párizsi Magyar Intézetben Idegen ég alatt… | Elhurcolt magyarországi fiatalok szovjet kényszermunkán címmel 2016. október 13-ig látható tárlatának óriási sikere van, a médiumok is kiemelt helyeken foglalkoznak a kiállítással. 

Néhány bejegyzés a vendégkönyvből:

„Nagy köszönet ezért a kiállításért, amely rávilágít a megtörtént szörnyű eseményekre. Sajnos, itt Franciaországban nem beszélünk erről, s milyen kár! Reméljük, hogy még sokáig folytatják ezt a történelmi feladatot, hogy sohase felejtsünk s adhassuk át ismereteinket a jövő generációinak. Köszönöm szépen. Philippe Harnat”

„Kivételes kiállítás – erről az elfelejtett emlékről, amit Európának sohasem szabad kitörölnie. Köszönet a Magyar Intézetnek.

Daniella Pinckstein (író, újságíró, Közép-Európa szakértő)”

„Köszönet azért, hogy megmutatták a történelemnek ezt az ismeretlen szeletét. Újra és újra beszélni kell róla. (Véronique)”

KAIRÓ

2016. szeptember 28-án nyílt meg a Balassi Intézet – Magyar Kulturális Tanácsosi Hivatal Kairó  szervezésében a Budapest - City of Spas című kiállítás a Budapest Gyógyfürdői És Hévizei Zrt.-vel együttműködésben. A tizenkét tablót tartalmazó tárlat a magyar fürdőkultúra történetét, a magyar gyógyvizek gazdagságát és Budapest történelmi fürdőit, strandjait mutatja be. 

IMG 7014 web

BUKAREST

2016 őszén az Erdélyi Magyar Írók Ligájával közösen új sorozatot indít a Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézet E-MIL estek Bukarestben címmel. A rendezvény során Erdélyhez kötődő irodalmárok vallanak transzilvanizmusukról. A sorozat első estjére 2016. szeptember 28-án, szerdán 19 órától került sor. Vincze Ferenccel Karácsonyi Zsolt, az E-MIL elnöke beszélgetett. 

Az Erdélyi Magyar Írók Ligája 2002. február 9-én alakult Kolozsváron, célja a kortárs erdélyi magyar irodalom népszerűsítése, az erdélyi irodalmi hagyományok ápolása, illetve a szerzői jogok védelmével kapcsolatos intézkedések foganatosítása. Az elmúlt közel másfél évtizedben a szervezet elsősorban Erdélyben működött, noha tagjai közé legalább 7 ország magyar ajkú állampolgárai tartoznak. A szervezet alapszabályzata értelmében E-MIL taggá válhat az a megjelent kötettel rendelkező alkotó, aki erdélyi magyar írónak vallja magát.

Vincze Ferenc Marosvásárhelyen született, Budapesten él és alkot, az ELTE BTK Magyar Irodalom- és Kultúratudományi Intézete Összehasonlító Irodalom- és Kultúratudományi Tanszékének tudományos munkatársa. Kutatási területe a regionalitás- és identitáselméletek, illetve a regionális magyar és német irodalmak a 20. században. A Szépirodalmi Figyelő szerkesztője. 

VARSÓ

2016 szeptember végén, a Lengyelországi Magyar Kulturális Évad keretében kerül megrendezésre a Magyar Dráma Napjai a poznańi Teatr Nowy-ban a Balassi Intézet – Varsói Magyar Kulturális Intézet jóvoltából. A három napos eseményen felolvasó színházi előadás formájában Háy János Völgyhíd és Tasnádi István Fédra Fitness című darabjait ismerhetik meg az érdeklődők, valamint a programsorozat zárásaként Visky András Pornó című művének bemutatójára is sor kerül. 

További információ: http://magyarevad.hu/

Balmazújváros Magyarország krakkói Főkonzulátusával együttműködve 2016. szeptember 23. és 24. között nagysikerű Magyar Napot rendezett a lengyelországi Łancutban (amellyel 2001. óta áll fent a testvérvárosi kapcsolata) a Lengyelországi Magyar Kulturális Évad keretében. A rendezvényen sor került a magyar kultúra sokoldalú bemutatására: a népzenétől a cigányzenéig, a konyhaművészettől a borkultúráig, megismertetve a hortobágyi kultúra olyan elemeit, mint a pásztorkalap-készítés, a magyar szürke marha és a pásztordinasztiák. A rendezvény célja a Balmazújváros és Łancut közötti turistaforgalom növelése, valamint a magyar borok lengyelországi piacának további népszerűsítése volt. Łancut Városi Közgyűlése dr. Tiba István országgyűlési képviselőnek, Balmazújváros 2006 és 2014 közötti polgármesterének a két város közötti kapcsolatok fejlesztése terén kifejtett tevékenységéért Łancut város Díszpolgára címet adományozta.

teatr novy web

RÓMA

2016. szeptember 30-án, pénteken 19.00 órakor mutatják be a Balassi Intézet - Római Magyar Akadémián Szabó Magda Für Elise és A pillanat (Creusais) című regényeinek olasz kiadását. 

Szabó Magda neve jól ismert az olasz közönség előtt, kevés magyar író kapott akkora publicitást az országban, mint ő. 2005-ben az Einaudi Kiadó által megjelentetett Az Ajtó című könyve elnyerte a (Dél-Olaszország legtekintélyesebb irodalmi elismerésének számító) Mondello-díjat. 2010-ben az Unità napilap a legjobb külföldi regénynek választotta az Edizioni Anfora kiadásában megjelent Für Elise kötetet. 

Az Edizioni Anforával közösen szervezett esten felszólal Vera Gheno fordító, Cinzia Franchi (Padovai Egyetem – Magyar nyelv és irodalom tanszék), Szilágyi Mónika (Edizioni Anfora), valamint Tasi Géza, Szabó Magda keresztfia és jogutódja. 

MOSZKVA

2016. szeptember 30-án a Balassi Intézet - Magyar Kulturális, Tudományos és Tájékoztatási Központ, Moszkva jóvoltából turisztikai bemutató és kiállítás keretében ismerhetik meg Hajdúböszörményt az orosz fővárosban.

Hajdúböszörmény, a legnagyobb hajdúváros az elmúlt években látványos fejlődésen ment keresztül. Az idegenforgalom három mozgatórugója: a gyógyturizmus, a rendezvényturizmus, valamint a kulturális turizmus.

A moszkvai rendezvényen a megújult, modern arculatot kapott, de a múltat egyaránt magába rejtő főtér mellett megismerhetik a Bocskai Gyógyfürdőt, ahol a gyógyvíz jótékony hatásán és a gyógyászati kezeléseken kívül a családok számára is élményt jelent a szezonálisan nyitva tartó strandfürdő. Bemutatkozik a 60 éves Bocskai Néptáncegyüttes, és zenés táncest folyamán ismerheti meg a közönség népi hagyományainkat. A kulturális programokon kívül gasztronómiai különlegességek is megidézik a pusztai világot.

Az 53 éves Hajdúsági Nemzetközi Művésztelep kortárs képzőművészeti alkotásaiból pedig válogatást tekinthetnek meg az érdeklődők, emellett Horváth Tamás fotói nyújtanak betekintést Hajdúböszörmény mindennapjainak színes, változatos forgatagába.

Mulassanak egyutt a hajdukkal Moszkva web

BERLIN

2016. október 1-jén 18 órakor nyílik a Balassi Intézet - Collegium Hungaricum Berlin (CHB) jóvoltából Németh Ilona önálló kiállítása METOD címmel a Zönotékában. 

Németh Ilonát, a Munkácsy-díjas szlovákiai magyar képzőművészt a privát és közösségi terek, térélmények gyorsan és radikálisan változó viszonya foglalkoztatja. A kiállítás a mindennapjaink megélését befolyásoló ismerős helyzetekkel, lehetőségekkel és határokkal foglalkozik a hirdetésekben megjelenő ígéretektől a művész személyes családi történetéig. A műhelyként és stúdióként is működő Zönotéka galéria sajátos, a közösségi és a privát tér közötti átmenetként erősíti fel a kiállítás koncepcióját.

201610 Nemeth web

ZÁGRÁB

A Szigetvári csata 450. évfordulója alkalmából rendezett programsorozat keretében a Balassi Intézet - Zágrábi Magyar Intézet szervezésében lép fel 2016. október 3-án, hétfőn 19 órakor a Muzsikás együttes és Petrás Mária a zágrábi Histrionski domban.

További információ: http://www.zagrab.balassiintezet.hu/hu/a-szigetvari-csata-450-evforduloja/

INTÉZETEN KÍVÜLI PROGRAMOK, ESMÉNYEK

2016. szeptember 2. és 14. között került megrendezésre az első Montreáli Magyar Hét. Az eseménysorozat a Montreál város által adományozott, az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából állított emléktábla felavatásával kezdődött, melyet Denis Coderre, Montreál polgármestere és Tarlós István, Budapest főpolgármestere adtak át. Az ünnepélyes leleplezésen részt vett Ódor Bálint nagykövet és Szentmihályi Gyula tiszteletbeli konzul is. Az emléktábla a magyar tiszteletbeli konzulátus épületének falán került elhelyezésre, melynek szövege magyarul:

„A Magyar Hét alkalmából Montreál városa kiemeli az 1956-os magyar menekültek érkezésének 60. évfordulóját, és elismeri a közösség hozzájárulását Montreál fejlődéséhez.”

A Montreáli Magyar Héten sor került számos komolyzenei és népzenei koncertre, többek között fellépett a Liszt Ferenc Kamarazenekar és a Muzsikás együttes.  Szerepelt a Szegedi Kortárs Balett és a montreáli székhelyű Bokréta néptáncegyüttes is. Megtekinthették Kaiser Ottó fotókiállítását Budapestről, a Kanadai Magyar Művészek Kollektívájának Kortárs művészeti tárlatát, Kerekes Anna Traversée című videó- és hanginstallációs bemutatóját, valamint Burger Barna KÉKvándor című képanyagát. Két helyszínen is sor került kortárs és klasszikus filmhétre, összesen több mint 30 magyar film bemutatásával. Emellett számos gasztronómiai esemény is megvalósult. 

 

A fehérorosz Alexander Roslavets nyerte a II. Nemzetközi Marton Éva Énekverseny 15 ezer euróval járó Nagydíját és a közönségdíjat a Zeneakadémián 2016. szeptember 17-én tartott döntőben. A 12 ezer euróval járó I. díjat a mongol Ankhbayar Enkhbold kapta meg, a II. díjat az egyetlen döntőbe jutott magyar versenyzőnek, Horti Lillának ítélte oda a zsűri, míg a 6 ezer eurós III. díjat a lengyel Lucyna Jarzabeknek adták át. Az okleveleket és a különdíjakat 2016. október 2-án a Magyar Állami Operaházban megrendezésre kerülő gálakoncerten vehetik át a versenyzők. 

 

A Zeneszüret Fesztivál művészeinek fanfármuzsikájával és Ficzek Ferenc animációs és fotókiállításának megnyitójával vette kezdetét 2016. szeptember 27-én a 10. Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozó, amely hétfőig tizenöt produkcióval és négy táncházi rendezvénnyel várja a közönséget. A programsorozaton húsz együttes 200 művésze lép színpadra. A tánctalálkozón mások mellett látható lesz a Magyar Nemzeti Balett, az izraeli Kamea Dance Company, a Győri Balett, a Frenák Pál Társulat és a Közép-Európa Táncszínház egy-egy előadása. A tánctalálkozó programjaival egy időben tartják Pécsett - a Londoni Filharmonikus Zenekar részvételével - a Zeneszüret Fesztivált, amelynek 2016. október 2-ig tartó rendezvényein is a táncművészet kerül középpontba.

 

Kodály Zoltán Székely fonóját mutatja be a Magyar Állami Operaház 2016. október 1-jén, a zene világnapján. Michal Znaniecki rendezése az intézmény Magyar Évadának első hazai vonatkozású nagyszínpadi bemutatója lesz. 

Amikor az Operaház 1931-ben megrendelte a szerzőtől a mű egész estét változatát, Kodály nem operát akart írni – a magyar népdalt szerette volna újra felfedezni, és közvetíteni annak drámai, színpadi erejét.

Az előadások előtt Pál István Szalonna és bandája autentikus népzenét játszik. A főbb szerepekben az Operaház vezető művészei lépnek színpadra: Rost Andrea és Rácz Rita a fiatal lányt, Molnár Levente és Haja Zsolt a kérőt, Schöck Atala és Gál Erika pedig a Háziasszonyt alakítja. Közreműködnek a Duna Művészegyüttes táncosai.

 

 

VÁLOGATÁS A BALASSI INTÉZET PROGRAMJAIBÓL
LJUBLJANA
2016. szeptember 15-én a Balassi Intézet – Magyarország Nagykövetségének Kulturális Központja, Ljubljana szervezésében nyílt kiállítás Király Ferenc Munkácsy-díjas szobrász alkotásaiból a művész 80. születésnapja alkalmából. A Lendvai Galéria és Múzeum közreműködésének köszönhetően a magyar származású szlovéniai szobrász mintegy 40 alkotása tekinthető meg a tárlaton 2015. október 15-ig; köztük nem csak szobrok, hanem Király Ferenc még ki nem állított ismeretlen grafikái.
 
POZSONY
A Fiatal Írók Szövetsége (FISZ) a Balassi Intézet - Pozsonyi Magyar Intézettel együttműködésben 2016. szeptember 16 - án Budapesten és három határon túli színhelyen, egy időben - Pozsony, Kolozsvár, Újvidék - „FISZ Karaván” címmel tartott felolvasóestet.
 
A szervezők az internet nyújtotta kommunikációs lehetőségeket kihasználva olyan hálózati felolvasást szerveztek, amely során négy határon túli magyar régió költői és a FISZ alkotói a virtuális és valóságos térben is találkozhattak egymással és a hallgatósággal. Az egyes helyszínekre ellátogató közönség ugyanis az ott zajló eseményen túl az online tér segítségével a másik három város felolvasó estjeinek is részeseivé válthatott. Az esemény Pozsonyba meghívott szerzői: Bödecs Kászló, Csehy Zoltán, Korpa Tamás, Szalay Zoltán, Száz Pál és Tőzsér Árpád költők voltak. 
 
NEW YORK
2016. szeptember 22-én nyílt meg New Yorkban a Magyarok újratöltve című kiállítás Magyarország New York-i Főkonzulátusa és a New York-i Balassi Intézet - Magyar Kulturális Központ szervezésében. A tárlatot Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter nyitotta meg.
 
20 évvel ezelőtt, 1994-ben jelent meg a Magyarok ‘94 című fotóalbum, amelyben Krasznai Korcz János és Zsigmond Gábor kilencvennégy  híres és  kevésbé  híres magyarról  készített portréját rendezték egy kötetté. A portréfotózás egy itthon akkoriban még nem nagyon alkalmazott válfajával próbálkoztak:  hol kitalált és beállított, hol pedig csak szemet gyönyörködtető képeket komponáltak. 
 
 A két alkotó húsz év elteltével ismét belevágott, hogy új albumukon keresztül megmutassa, mit hozott az azóta eltelt majdnem negyed század. A könyv amellett, hogy egyfajta korrajzát adja a magyar társadalomnak, olyan kérdésekre próbál válaszokat adni, mint: Mi a magyar, Kik vagyunk mi, magyarok? Különösen fontos, hogy számos sokszor szokatlan vagy ritka szaktudás, ötlet, innováció mozgatja a magyar társadalmat, a gasztronómiában, a kultúrában és a high-tech iparban egyaránt. Emellett vannak hőseink, a múltunk hírességei, akik néha megbecsülten, néha elfeledetten élik életüket, és a mindennapok emberei, akik a munkájukat végezve formálják az országot. A fotók úgynevezett beállított portrézsánerek, minden szereplőt valamilyen kontextusba helyeznek gyakran kosztümben vagy tevékenységéhez kapcsolódó jellegzetes, de ironikusan felnagyított pózba. Az 1994-es anyagból válogatott elemek ezzel szemben a szabadságra, elrugaszkodásra még szinte csak készülő ország hangulatát közvetítik, dokumentaristábbak, fragmentáltabbak, az esetlegesség benyomását keltik, és a kivitelezésben sem grandiózusak.
 
Az albumban megtalálható többek között Orbán Viktor miniszterelnök, Áder János köztársasági elnök, Gerendai Károly, a Sziget Kft. ügyvezetője, Fehér Gyula, a Ustream alapítója és Ungvári Krisztián történész portréja is. 
 
A kiállításon a nézők egy válogatást láthatnak az 1994-es, valamint a 2014-es albumból. A szerzők kizárólag a New York-i Balassi Intézet felkérésére állították össze a kiállítás anyagát.
 
STUTTGART
 
2016. szeptember 22-én nyílt Én, Victor Vasarely címmel a Balassi Intézet – Magyar Kulturális és Tájékoztatási Központ, Stuttgart legújabb kiállítása, melyet hatalmas érdeklődés kísért a helyszínen. A tárlat a Balassi Intézet vándorkiállításának első állomásaként Stuttgartban látható 2016. október 15-ig, ezt követően Brüsszelben és Párizsban kerül bemutatásra.
 
PÁRIZS
 
A Balassi Intézet - Párizsi Magyar Intézetben Idegen ég alatt… | Elhurcolt magyarországi fiatalok szovjet kényszermunkán címmel 2016. október 13-ig látható tárlatának óriási sikere van, a médiumok is kiemelt helyeken foglalkoznak a kiállítással. 
 
Néhány bejegyzés a vendégkönyvből:
„Nagy köszönet ezért a kiállításért, amely rávilágít a megtörtént szörnyű eseményekre. Sajnos, itt Franciaországban nem beszélünk erről, s milyen kár! Reméljük, hogy még sokáig folytatják ezt a történelmi feladatot, hogy sohase felejtsünk s adhassuk át ismereteinket a jövő generációinak. Köszönöm szépen. Philippe Harnat”
 
„Kivételes kiállítás – erről az elfelejtett emlékről, amit Európának sohasem szabad kitörölnie. Köszönet a Magyar Intézetnek.
Daniella Pinckstein (író, újságíró, Közép-Európa szakértő)”
 
„Köszönet azért, hogy megmutatták a történelemnek ezt az ismeretlen szeletét. Újra és újra beszélni kell róla. (Véronique)”
 
KAIRÓ
2016. szeptember 28-án nyílt meg a Balassi Intézet – Magyar Kulturális Tanácsosi Hivatal Kairó  szervezésében a Budapest - City of Spas című kiállítás a Budapest Gyógyfürdői És Hévizei Zrt.-vel együttműködésben. A tizenkét tablót tartalmazó tárlat a magyar fürdőkultúra történetét, a magyar gyógyvizek gazdagságát és Budapest történelmi fürdőit, strandjait mutatja be. 
 
BUKAREST
2016 őszén az Erdélyi Magyar Írók Ligájával közösen új sorozatot indít a Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézet E-MIL estek Bukarestben címmel. A rendezvény során Erdélyhez kötődő irodalmárok vallanak transzilvanizmusukról. A sorozat első estjére 2016. szeptember 28-án, szerdán 19 órától került sor. Vincze Ferenccel Karácsonyi Zsolt, az E-MIL elnöke beszélgetett. 
Az Erdélyi Magyar Írók Ligája 2002. február 9-én alakult Kolozsváron, célja a kortárs erdélyi magyar irodalom népszerűsítése, az erdélyi irodalmi hagyományok ápolása, illetve a szerzői jogok védelmével kapcsolatos intézkedések foganatosítása. Az elmúlt közel másfél évtizedben a szervezet elsősorban Erdélyben működött, noha tagjai közé legalább 7 ország magyar ajkú állampolgárai tartoznak. A szervezet alapszabályzata értelmében E-MIL taggá válhat az a megjelent kötettel rendelkező alkotó, aki erdélyi magyar írónak vallja magát.
Vincze Ferenc Marosvásárhelyen született, Budapesten él és alkot, az ELTE BTK Magyar Irodalom- és Kultúratudományi Intézete Összehasonlító Irodalom- és Kultúratudományi Tanszékének tudományos munkatársa. Kutatási területe a regionalitás- és identitáselméletek, illetve a regionális magyar és német irodalmak a 20. században. A Szépirodalmi Figyelő szerkesztője. 
VARSÓ
2016 szeptember végén, a Lengyelországi Magyar Kulturális Évad keretében kerül megrendezésre a Magyar Dráma Napjai a poznańi Teatr Nowy-ban a Balassi Intézet – Varsói Magyar Kulturális Intézet jóvoltából. A három napos eseményen felolvasó színházi előadás formájában Háy János Völgyhíd és Tasnádi István Fédra Fitness című darabjait ismerhetik meg az érdeklődők, valamint a programsorozat zárásaként Visky András Pornó című művének bemutatójára is sor kerül. 
 
További információ: http://magyarevad.hu/
 
Balmazújváros Magyarország krakkói Főkonzulátusával együttműködve 2016. szeptember 23. és 24. között nagysikerű Magyar Napot rendezett a lengyelországi Łancutban (amellyel 2001. óta áll fent a testvérvárosi kapcsolata) a Lengyelországi Magyar Kulturális Évad keretében. A rendezvényen sor került a magyar kultúra sokoldalú bemutatására: a népzenétől a cigányzenéig, a konyhaművészettől a borkultúráig, megismertetve a hortobágyi kultúra olyan elemeit, mint a pásztorkalap-készítés, a magyar szürke marha és a pásztordinasztiák. A rendezvény célja a Balmazújváros és Łancut közötti turistaforgalom növelése, valamint a magyar borok lengyelországi piacának további népszerűsítése volt. Łancut Városi Közgyűlése dr. Tiba István országgyűlési képviselőnek, Balmazújváros 2006 és 2014 közötti polgármesterének a két város közötti kapcsolatok fejlesztése terén kifejtett tevékenységéért Łancut város Díszpolgára címet adományozta.
 
 
RÓMA
2016. szeptember 30-án, pénteken 19.00 órakor mutatják be a Balassi Intézet - Római Magyar Akadémián Szabó Magda Für Elise és A pillanat (Creusais) című regényeinek olasz kiadását. 
 
Szabó Magda neve jól ismert az olasz közönség előtt, kevés magyar író kapott akkora publicitást az országban, mint ő. 2005-ben az Einaudi Kiadó által megjelentetett Az Ajtó című könyve elnyerte a (Dél-Olaszország legtekintélyesebb irodalmi elismerésének számító) Mondello-díjat. 2010-ben az Unità napilap a legjobb külföldi regénynek választotta az Edizioni Anfora kiadásában megjelent Für Elise kötetet. 
 
Az Edizioni Anforával közösen szervezett esten felszólal Vera Gheno fordító, Cinzia Franchi (Padovai Egyetem – Magyar nyelv és irodalom tanszék), Szilágyi Mónika (Edizioni Anfora), valamint Tasi Géza, Szabó Magda keresztfia és jogutódja. 
 
MOSZKVA
 
2016. szeptember 30-án a Balassi Intézet - Magyar Kulturális, Tudományos és Tájékoztatási Központ, Moszkva jóvoltából turisztikai bemutató és kiállítás keretében ismerhetik meg Hajdúböszörményt az orosz fővárosban.
 
Hajdúböszörmény, a legnagyobb hajdúváros az elmúlt években látványos fejlődésen ment keresztül. Az idegenforgalom három mozgatórugója: a gyógyturizmus, a rendezvényturizmus, valamint a kulturális turizmus.
 
A moszkvai rendezvényen a megújult, modern arculatot kapott, de a múltat egyaránt magába rejtő főtér mellett megismerhetik a Bocskai Gyógyfürdőt, ahol a gyógyvíz jótékony hatásán és a gyógyászati kezeléseken kívül a családok számára is élményt jelent a szezonálisan nyitva tartó strandfürdő. Bemutatkozik a 60 éves Bocskai Néptáncegyüttes, és zenés táncest folyamán ismerheti meg a közönség népi hagyományainkat. A kulturális programokon kívül gasztronómiai különlegességek is megidézik a pusztai világot.
 
Az 53 éves Hajdúsági Nemzetközi Művésztelep kortárs képzőművészeti alkotásaiból pedig válogatást tekinthetnek meg az érdeklődők, emellett Horváth Tamás fotói nyújtanak betekintést Hajdúböszörmény mindennapjainak színes, változatos forgatagába.
 
További információ: http://www.balassiintezet.hu/hu/esemenyek/1783-mulassanak-a-hajdukkal-moszkva/
BERLIN
2016. október 1-jén 18 órakor nyílik a Balassi Intézet - Collegium Hungaricum Berlin (CHB) jóvoltából Németh Ilona önálló kiállítása METOD címmel a Zönotékában. 
Németh Ilonát, a Munkácsy-díjas szlovákiai magyar képzőművészt a privát és közösségi terek, térélmények gyorsan és radikálisan változó viszonya foglalkoztatja. A kiállítás a mindennapjaink megélését befolyásoló ismerős helyzetekkel, lehetőségekkel és határokkal foglalkozik a hirdetésekben megjelenő ígéretektől a művész személyes családi történetéig. A műhelyként és stúdióként is működő Zönotéka galéria sajátos, a közösségi és a privát tér közötti átmenetként erősíti fel a kiállítás koncepcióját.
 
További információ: http://www.berlin.balassiintezet.hu/hu/10-01-12-04-nemeth-ilona-method/
 
ZÁGRÁB
 
A Szigetvári csata 450. évfordulója alkalmából rendezett programsorozat keretében a Balassi Intézet - Zágrábi Magyar Intézet szervezésében lép fel 2016. október 3-án, hétfőn 19 órakor a Muzsikás együttes és Petrás Mária a zágrábi Histrionski domban.
 
További információ: http://www.zagrab.balassiintezet.hu/hu/a-szigetvari-csata-450-evforduloja/
 
INTÉZETEN KÍVÜLI PROGRAMOK, ESMÉNYEK
2016. szeptember 2. és 14. között került megrendezésre az első Montreáli Magyar Hét. Az eseménysorozat a Montreál város által adományozott, az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából állított emléktábla felavatásával kezdődött, melyet Denis Coderre, Montreál polgármestere és Tarlós István, Budapest főpolgármestere adtak át. Az ünnepélyes leleplezésen részt vett Ódor Bálint nagykövet és Szentmihályi Gyula tiszteletbeli konzul is. Az emléktábla a magyar tiszteletbeli konzulátus épületének falán került elhelyezésre, melynek szövege magyarul:
„A Magyar Hét alkalmából Montreál városa kiemeli az 1956-os magyar menekültek érkezésének 60. évfordulóját, és elismeri a közösség hozzájárulását Montreál fejlődéséhez.”
A Montreáli Magyar Héten sor került számos komolyzenei és népzenei koncertre, többek között fellépett a Liszt Ferenc Kamarazenekar és a Muzsikás együttes.  Szerepelt a Szegedi Kortárs Balett és a montreáli székhelyű Bokréta néptáncegyüttes is. Megtekinthették Kaiser Ottó fotókiállítását Budapestről, a Kanadai Magyar Művészek Kollektívájának Kortárs művészeti tárlatát, Kerekes Anna Traversée című videó- és hanginstallációs bemutatóját, valamint Burger Barna KÉKvándor című képanyagát. Két helyszínen is sor került kortárs és klasszikus filmhétre, összesen több mint 30 magyar film bemutatásával. Emellett számos gasztronómiai esemény is megvalósult. 
További információ: http://budapestinmontreal.ca/
 
A fehérorosz Alexander Roslavets nyerte a II. Nemzetközi Marton Éva Énekverseny 15 ezer euróval járó Nagydíját és a közönségdíjat a Zeneakadémián 2016. szeptember 17-én tartott döntőben. A 12 ezer euróval járó I. díjat a mongol Ankhbayar Enkhbold kapta meg, a II. díjat az egyetlen döntőbe jutott magyar versenyzőnek, Horti Lillának ítélte oda a zsűri, míg a 6 ezer eurós III. díjat a lengyel Lucyna Jarzabeknek adták át. Az okleveleket és a különdíjakat 2016. október 2-án a Magyar Állami Operaházban megrendezésre kerülő gálakoncerten vehetik át a versenyzők. 
 
További információ: http://martoncompetition.hu/hu/kezdolap
 
 
A Zeneszüret Fesztivál művészeinek fanfármuzsikájával és Ficzek Ferenc animációs és fotókiállításának megnyitójával vette kezdetét 2016. szeptember 27-én a 10. Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozó, amely hétfőig tizenöt produkcióval és négy táncházi rendezvénnyel várja a közönséget. A programsorozaton húsz együttes 200 művésze lép színpadra. A tánctalálkozón mások mellett látható lesz a Magyar Nemzeti Balett, az izraeli Kamea Dance Company, a Győri Balett, a Frenák Pál Társulat és a Közép-Európa Táncszínház egy-egy előadása. A tánctalálkozó programjaival egy időben tartják Pécsett - a Londoni Filharmonikus Zenekar részvételével - a Zeneszüret Fesztivált, amelynek 2016. október 2-ig tartó rendezvényein is a táncművészet kerül középpontba.
 
További információ: http://www.tanctalalkozo.hu/; http://zeneszuret.hu/
 
Kodály Zoltán Székely fonóját mutatja be a Magyar Állami Operaház 2016. október 1-jén, a zene világnapján. Michal Znaniecki rendezése az intézmény Magyar Évadának első hazai vonatkozású nagyszínpadi bemutatója lesz. 
Amikor az Operaház 1931-ben megrendelte a szerzőtől a mű egész estét változatát, Kodály nem operát akart írni – a magyar népdalt szerette volna újra felfedezni, és közvetíteni annak drámai, színpadi erejét.
Az előadások előtt Pál István Szalonna és bandája autentikus népzenét játszik. A főbb szerepekben az Operaház vezető művészei lépnek színpadra: Rost Andrea és Rácz Rita a fiatal lányt, Molnár Levente és Haja Zsolt a kérőt, Schöck Atala és Gál Erika pedig a Háziasszonyt alakítja. Közreműködnek a Duna Művészegyüttes táncosai.
 
 

BALASSI INTÉZET HÍRLEVÉL - 2016. SZEPTEMBER - 39. HÉT

VÁLOGATÁS A BALASSI INTÉZET PROGRAMJAIBÓL

LJUBLJANA

2016. szeptember 15-én a Balassi Intézet – Magyarország Nagykövetségének Kulturális Központja, Ljubljana szervezésében nyílt kiállítás Király Ferenc Munkácsy-díjas szobrász alkotásaiból a művész 80. születésnapja alkalmából. A Lendvai Galéria és Múzeum közreműködésének köszönhetően a magyar származású szlovéniai szobrász mintegy 40 alkotása tekinthető meg a tárlaton 2015. október 15-ig; köztük nem csak szobrok, hanem Király Ferenc még ki nem állított ismeretlen grafikái.

 

POZSONY

A Fiatal Írók Szövetsége (FISZ) a Balassi Intézet - Pozsonyi Magyar Intézettel együttműködésben 2016. szeptember 16 - án Budapesten és három határon túli színhelyen, egy időben - Pozsony, Kolozsvár, Újvidék - „FISZ Karaván” címmel tartott felolvasóestet.

 

A szervezők az internet nyújtotta kommunikációs lehetőségeket kihasználva olyan hálózati felolvasást szerveztek, amely során négy határon túli magyar régió költői és a FISZ alkotói a virtuális és valóságos térben is találkozhattak egymással és a hallgatósággal. Az egyes helyszínekre ellátogató közönség ugyanis az ott zajló eseményen túl az online tér segítségével a másik három város felolvasó estjeinek is részeseivé válthatott. Az esemény Pozsonyba meghívott szerzői: Bödecs Kászló, Csehy Zoltán, Korpa Tamás, Szalay Zoltán, Száz Pál és Tőzsér Árpád költők voltak.

 

NEW YORK

2016. szeptember 22-én nyílt meg New Yorkban a Magyarok újratöltve című kiállítás Magyarország New York-i Főkonzulátusa és a New York-i Balassi Intézet - Magyar Kulturális Központ szervezésében. A tárlatot Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter nyitotta meg.

 

20 évvel ezelőtt, 1994-ben jelent meg a Magyarok ‘94 című fotóalbum, amelyben Krasznai Korcz János és Zsigmond Gábor kilencvennégy  híres és  kevésbé  híres magyarról  készített portréját rendezték egy kötetté. A portréfotózás egy itthon akkoriban még nem nagyon alkalmazott válfajával próbálkoztak:  hol kitalált és beállított, hol pedig csak szemet gyönyörködtető képeket komponáltak.

 

 A két alkotó húsz év elteltével ismét belevágott, hogy új albumukon keresztül megmutassa, mit hozott az azóta eltelt majdnem negyed század. A könyv amellett, hogy egyfajta korrajzát adja a magyar társadalomnak, olyan kérdésekre próbál válaszokat adni, mint: Mi a magyar, Kik vagyunk mi, magyarok? Különösen fontos, hogy számos sokszor szokatlan vagy ritka szaktudás, ötlet, innováció mozgatja a magyar társadalmat, a gasztronómiában, a kultúrában és a high-tech iparban egyaránt. Emellett vannak hőseink, a múltunk hírességei, akik néha megbecsülten, néha elfeledetten élik életüket, és a mindennapok emberei, akik a munkájukat végezve formálják az országot. A fotók úgynevezett beállított portrézsánerek, minden szereplőt valamilyen kontextusba helyeznek gyakran kosztümben vagy tevékenységéhez kapcsolódó jellegzetes, de ironikusan felnagyított pózba. Az 1994-es anyagból válogatott elemek ezzel szemben a szabadságra, elrugaszkodásra még szinte csak készülő ország hangulatát közvetítik, dokumentaristábbak, fragmentáltabbak, az esetlegesség benyomását keltik, és a kivitelezésben sem grandiózusak.

 

Az albumban megtalálható többek között Orbán Viktor miniszterelnök, Áder János köztársasági elnök, Gerendai Károly, a Sziget Kft. ügyvezetője, Fehér Gyula, a Ustream alapítója és Ungvári Krisztián történész portréja is.

 

A kiállításon a nézők egy válogatást láthatnak az 1994-es, valamint a 2014-es albumból. A szerzők kizárólag a New York-i Balassi Intézet felkérésére állították össze a kiállítás anyagát.

 

STUTTGART

 

2016. szeptember 22-én nyílt Én, Victor Vasarely címmel a Balassi Intézet – Magyar Kulturális és Tájékoztatási Központ, Stuttgart legújabb kiállítása, melyet hatalmas érdeklődés kísért a helyszínen. A tárlat a Balassi Intézet vándorkiállításának első állomásaként Stuttgartban látható 2016. október 15-ig, ezt követően Brüsszelben és Párizsban kerül bemutatásra.

 

PÁRIZS

 

A Balassi Intézet - Párizsi Magyar Intézetben Idegen ég alatt… | Elhurcolt magyarországi fiatalok szovjet kényszermunkán címmel 2016. október 13-ig látható tárlatának óriási sikere van, a médiumok is kiemelt helyeken foglalkoznak a kiállítással.

 

Néhány bejegyzés a vendégkönyvből:

„Nagy köszönet ezért a kiállításért, amely rávilágít a megtörtént szörnyű eseményekre. Sajnos, itt Franciaországban nem beszélünk erről, s milyen kár! Reméljük, hogy még sokáig folytatják ezt a történelmi feladatot, hogy sohase felejtsünk s adhassuk át ismereteinket a jövő generációinak. Köszönöm szépen. Philippe Harnat”

 

„Kivételes kiállítás – erről az elfelejtett emlékről, amit Európának sohasem szabad kitörölnie. Köszönet a Magyar Intézetnek.

Daniella Pinckstein (író, újságíró, Közép-Európa szakértő)”

 

„Köszönet azért, hogy megmutatták a történelemnek ezt az ismeretlen szeletét. Újra és újra beszélni kell róla. (Véronique)”

 

KAIRÓ

2016. szeptember 28-án nyílt meg a Balassi Intézet – Magyar Kulturális Tanácsosi Hivatal Kairó  szervezésében a Budapest - City of Spas című kiállítás a Budapest Gyógyfürdői És Hévizei Zrt.-vel együttműködésben. A tizenkét tablót tartalmazó tárlat a magyar fürdőkultúra történetét, a magyar gyógyvizek gazdagságát és Budapest történelmi fürdőit, strandjait mutatja be.

 

BUKAREST

2016 őszén az Erdélyi Magyar Írók Ligájával közösen új sorozatot indít a Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézet E-MIL estek Bukarestben címmel. A rendezvény során Erdélyhez kötődő irodalmárok vallanak transzilvanizmusukról. A sorozat első estjére 2016. szeptember 28-án, szerdán 19 órától került sor. Vincze Ferenccel Karácsonyi Zsolt, az E-MIL elnöke beszélgetett.

Az Erdélyi Magyar Írók Ligája 2002. február 9-én alakult Kolozsváron, célja a kortárs erdélyi magyar irodalom népszerűsítése, az erdélyi irodalmi hagyományok ápolása, illetve a szerzői jogok védelmével kapcsolatos intézkedések foganatosítása. Az elmúlt közel másfél évtizedben a szervezet elsősorban Erdélyben működött, noha tagjai közé legalább 7 ország magyar ajkú állampolgárai tartoznak. A szervezet alapszabályzata értelmében E-MIL taggá válhat az a megjelent kötettel rendelkező alkotó, aki erdélyi magyar írónak vallja magát.

Vincze Ferenc Marosvásárhelyen született, Budapesten él és alkot, az ELTE BTK Magyar Irodalom- és Kultúratudományi Intézete Összehasonlító Irodalom- és Kultúratudományi Tanszékének tudományos munkatársa. Kutatási területe a regionalitás- és identitáselméletek, illetve a regionális magyar és német irodalmak a 20. században. A Szépirodalmi Figyelő szerkesztője.

VARSÓ

2016 szeptember végén, a Lengyelországi Magyar Kulturális Évad keretében kerül megrendezésre a Magyar Dráma Napjai a poznańi Teatr Nowy-ban a Balassi Intézet – Varsói Magyar Kulturális Intézet jóvoltából. A három napos eseményen felolvasó színházi előadás formájában Háy János Völgyhíd és Tasnádi István Fédra Fitness című darabjait ismerhetik meg az érdeklődők, valamint a programsorozat zárásaként Visky András Pornó című művének bemutatójára is sor kerül.

 

További információ: http://magyarevad.hu/

 

Balmazújváros Magyarország krakkói Főkonzulátusával együttműködve 2016. szeptember 23. és 24. között nagysikerű Magyar Napot rendezett a lengyelországi Łancutban (amellyel 2001. óta áll fent a testvérvárosi kapcsolata) a Lengyelországi Magyar Kulturális Évad keretében. A rendezvényen sor került a magyar kultúra sokoldalú bemutatására: a népzenétől a cigányzenéig, a konyhaművészettől a borkultúráig, megismertetve a hortobágyi kultúra olyan elemeit, mint a pásztorkalap-készítés, a magyar szürke marha és a pásztordinasztiák. A rendezvény célja a Balmazújváros és Łancut közötti turistaforgalom növelése, valamint a magyar borok lengyelországi piacának további népszerűsítése volt. Łancut Városi Közgyűlése dr. Tiba István országgyűlési képviselőnek, Balmazújváros 2006 és 2014 közötti polgármesterének a két város közötti kapcsolatok fejlesztése terén kifejtett tevékenységéért Łancut város Díszpolgára címet adományozta.

 

 

RÓMA

2016. szeptember 30-án, pénteken 19.00 órakor mutatják be a Balassi Intézet - Római Magyar Akadémián Szabó Magda Für Elise és A pillanat (Creusais) című regényeinek olasz kiadását.

 

Szabó Magda neve jól ismert az olasz közönség előtt, kevés magyar író kapott akkora publicitást az országban, mint ő. 2005-ben az Einaudi Kiadó által megjelentetett Az Ajtó című könyve elnyerte a (Dél-Olaszország legtekintélyesebb irodalmi elismerésének számító) Mondello-díjat. 2010-ben az Unità napilap a legjobb külföldi regénynek választotta az Edizioni Anfora kiadásában megjelent Für Elise kötetet.

 

Az Edizioni Anforával közösen szervezett esten felszólal Vera Gheno fordító, Cinzia Franchi (Padovai Egyetem – Magyar nyelv és irodalom tanszék), Szilágyi Mónika (Edizioni Anfora), valamint Tasi Géza, Szabó Magda keresztfia és jogutódja.

 

MOSZKVA

 

2016. szeptember 30-án a Balassi Intézet - Magyar Kulturális, Tudományos és Tájékoztatási Központ, Moszkva jóvoltából turisztikai bemutató és kiállítás keretében ismerhetik meg Hajdúböszörményt az orosz fővárosban.

 

Hajdúböszörmény, a legnagyobb hajdúváros az elmúlt években látványos fejlődésen ment keresztül. Az idegenforgalom három mozgatórugója: a gyógyturizmus, a rendezvényturizmus, valamint a kulturális turizmus.

 

A moszkvai rendezvényen a megújult, modern arculatot kapott, de a múltat egyaránt magába rejtő főtér mellett megismerhetik a Bocskai Gyógyfürdőt, ahol a gyógyvíz jótékony hatásán és a gyógyászati kezeléseken kívül a családok számára is élményt jelent a szezonálisan nyitva tartó strandfürdő. Bemutatkozik a 60 éves Bocskai Néptáncegyüttes, és zenés táncest folyamán ismerheti meg a közönség népi hagyományainkat. A kulturális programokon kívül gasztronómiai különlegességek is megidézik a pusztai világot.

 

Az 53 éves Hajdúsági Nemzetközi Művésztelep kortárs képzőművészeti alkotásaiból pedig válogatást tekinthetnek meg az érdeklődők, emellett Horváth Tamás fotói nyújtanak betekintést Hajdúböszörmény mindennapjainak színes, változatos forgatagába.

 

További információ: http://www.balassiintezet.hu/hu/esemenyek/1783-mulassanak-a-hajdukkal-moszkva/

BERLIN

2016. október 1-jén 18 órakor nyílik a Balassi Intézet - Collegium Hungaricum Berlin (CHB) jóvoltából Németh Ilona önálló kiállítása METOD címmel a Zönotékában.

Németh Ilonát, a Munkácsy-díjas szlovákiai magyar képzőművészt a privát és közösségi terek, térélmények gyorsan és radikálisan változó viszonya foglalkoztatja. A kiállítás a mindennapjaink megélését befolyásoló ismerős helyzetekkel, lehetőségekkel és határokkal foglalkozik a hirdetésekben megjelenő ígéretektől a művész személyes családi történetéig. A műhelyként és stúdióként is működő Zönotéka galéria sajátos, a közösségi és a privát tér közötti átmenetként erősíti fel a kiállítás koncepcióját.

 

További információ: http://www.berlin.balassiintezet.hu/hu/10-01-12-04-nemeth-ilona-method/

 

ZÁGRÁB

 

A Szigetvári csata 450. évfordulója alkalmából rendezett programsorozat keretében a Balassi Intézet - Zágrábi Magyar Intézet szervezésében lép fel 2016. október 3-án, hétfőn 19 órakor a Muzsikás együttes és Petrás Mária a zágrábi Histrionski domban.

 

További információ: http://www.zagrab.balassiintezet.hu/hu/a-szigetvari-csata-450-evforduloja/

 

INTÉZETEN KÍVÜLI PROGRAMOK, ESMÉNYEK

2016. szeptember 2. és 14. között került megrendezésre az első Montreáli Magyar Hét. Az eseménysorozat a Montreál város által adományozott, az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából állított emléktábla felavatásával kezdődött, melyet Denis Coderre, Montreál polgármestere és Tarlós István, Budapest főpolgármestere adtak át. Az ünnepélyes leleplezésen részt vett Ódor Bálint nagykövet és Szentmihályi Gyula tiszteletbeli konzul is. Az emléktábla a magyar tiszteletbeli konzulátus épületének falán került elhelyezésre, melynek szövege magyarul:

„A Magyar Hét alkalmából Montreál városa kiemeli az 1956-os magyar menekültek érkezésének 60. évfordulóját, és elismeri a közösség hozzájárulását Montreál fejlődéséhez.”

A Montreáli Magyar Héten sor került számos komolyzenei és népzenei koncertre, többek között fellépett a Liszt Ferenc Kamarazenekar és a Muzsikás együttes.  Szerepelt a Szegedi Kortárs Balett és a montreáli székhelyű Bokréta néptáncegyüttes is. Megtekinthették Kaiser Ottó fotókiállítását Budapestről, a Kanadai Magyar Művészek Kollektívájának Kortárs művészeti tárlatát, Kerekes Anna Traversée című videó- és hanginstallációs bemutatóját, valamint Burger Barna KÉKvándor című képanyagát. Két helyszínen is sor került kortárs és klasszikus filmhétre, összesen több mint 30 magyar film bemutatásával. Emellett számos gasztronómiai esemény is megvalósult.

További információ: http://budapestinmontreal.ca/

 

A fehérorosz Alexander Roslavets nyerte a II. Nemzetközi Marton Éva Énekverseny 15 ezer euróval járó Nagydíját és a közönségdíjat a Zeneakadémián 2016. szeptember 17-én tartott döntőben. A 12 ezer euróval járó I. díjat a mongol Ankhbayar Enkhbold kapta meg, a II. díjat az egyetlen döntőbe jutott magyar versenyzőnek, Horti Lillának ítélte oda a zsűri, míg a 6 ezer eurós III. díjat a lengyel Lucyna Jarzabeknek adták át. Az okleveleket és a különdíjakat 2016. október 2-án a Magyar Állami Operaházban megrendezésre kerülő gálakoncerten vehetik át a versenyzők.

 

További információ: http://martoncompetition.hu/hu/kezdolap

 

 

A Zeneszüret Fesztivál művészeinek fanfármuzsikájával és Ficzek Ferenc animációs és fotókiállításának megnyitójával vette kezdetét 2016. szeptember 27-én a 10. Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozó, amely hétfőig tizenöt produkcióval és négy táncházi rendezvénnyel várja a közönséget. A programsorozaton húsz együttes 200 művésze lép színpadra. A tánctalálkozón mások mellett látható lesz a Magyar Nemzeti Balett, az izraeli Kamea Dance Company, a Győri Balett, a Frenák Pál Társulat és a Közép-Európa Táncszínház egy-egy előadása. A tánctalálkozó programjaival egy időben tartják Pécsett - a Londoni Filharmonikus Zenekar részvételével - a Zeneszüret Fesztivált, amelynek 2016. október 2-ig tartó rendezvényein is a táncművészet kerül középpontba.

 

További információ: http://www.tanctalalkozo.hu/; http://zeneszuret.hu/

 

Kodály Zoltán Székely fonóját mutatja be a Magyar Állami Operaház 2016. október 1-jén, a zene világnapján. Michal Znaniecki rendezése az intézmény Magyar Évadának első hazai vonatkozású nagyszínpadi bemutatója lesz.

Amikor az Operaház 1931-ben megrendelte a szerzőtől a mű egész estét változatát, Kodály nem operát akart írni – a magyar népdalt szerette volna újra felfedezni, és közvetíteni annak drámai, színpadi erejét.

Az előadások előtt Pál István Szalonna és bandája autentikus népzenét játszik. A főbb szerepekben az Operaház vezető művészei lépnek színpadra: Rost Andrea és Rácz Rita a fiatal lányt, Molnár Levente és Haja Zsolt a kérőt, Schöck Atala és Gál Erika pedig a Háziasszonyt alakítja. Közreműködnek a Duna Művészegyüttes táncosai.

 

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
22
Július
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Nincsenek események